Home Cinema - Ολοκληρωμένο σύστημα ή ενισχυτής και ηχεία;

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2025

Την Κυριακή, 16/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2025.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Pantos

AVClub Addicted Member
29 December 2013
1,643
Γεια σας,

Θέλω να αγοράσω ένα σύστημα ήχου 5:1 για το σπίτι. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το κομμάτι player, καθώς έχω καινούρια τηλεόραση που υποστηρίζει τα περισσότερα format. Τις ταινίες τις παίζω στην τηλεόραση από το USB. Η Nova, το Playstation συνδέονται με HDMI καλώδιο στην τηλεόραση. Η τηλεόραση έχει έξοδο Optical Audio από όπου θα βγαίνει ο ήχος. Οπότε ψάχνω ένα ενισχυτή με είσοδους Optical Audio, RCA ή καρφί (για να παίζω μουσική από τον υπολογιστή) και να λειτουργεί και ως ραδιόφωνο. To να έχει ο ενισχυτής Blu-ray player, 3D κλπ δεν με απασχολεί, με ενδιαφέρει η ποιότητα ήχου. Θα χρησιμοποιείται για ταινίες κυρίως και μουσική.

Το περίεργο είναι ότι τα ολοκληρωμένα συστήματα που έχουν smart features, παίζουν όλα τα format κλπ είναι πιο φτηνά από τους απλούς ενισχυτές και έχουν μάλιστα και περισσότερα Watt. Πχ με 250 βρίσκεις ολοκληρωμένο home cinema σύστημα με 1000W.

Μου έκαναν μια πρόταση για ενισχυτή YAMAHA RX-V375 και ηχεία JBL CINEMA 510. Βγαίνει γύρω στα 500 . Τι πιστεύτε ότι θα έχει καλύτερη ποιότητα ήχου, κάτι σαν το παραπάνω ή ένα ολοκληρωμένο σύστημα στην ίδια περίπου τιμή όπως αυτό LG Set Home Cinema Bluray 3D 5.1 BH7530T;

Επίσης παίζει ένα μεταχειρισμένο SONY DAV-DZ880w που πιστεύω μπορώ να το πάρω λίγο πάνω από τα 200 .

Έχετε κάποια γνώμη για τα παραπάνω; Γενικά για καλύτερη ποιότητα ήχου (στα ίδια λεφτά περίπου) τι προτείνετε ολοκληρωμένο σύστημα ή ξεχωριστά ηχεία και ενισχυτή;

Τέλος επειδή λόγω χώρου τα πίσω ηχεία θα βρίσκονται κοντά στα πόδια του καναπέ είναι καλύτερα να έχει ηχεία κολώνες ώστε να μην κόβουν τον ήχο τα πόδια του καναπέ; Φοβάμαι πως αν πάρω χαμηλά ηχεία και τα βάλω στο πάτωμα δεν θα φτάνει καλά ο ήχος.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και καλές γιορτές σε όλους.

Last edited:

FragoulisNaval

Supreme Member
4 November 2009
7,820
Δίπλα στον Pseiras.....
Re: Home Cinema - Ολοκληρωμένο σύστημα ή ενισχυτής και ηχεία

Ο Yamaha που σου προτείνουν είναι καλός. Βέβαια μπορείς να κοιτάξεις και προς Denon, Pioneer, Marantz, Onkyo μεριά....

Για ηχεία θα προτείνω είται της Roister είτε της Crystal Audio αν μπορούσες να κινηθείς λίγο πιο ψηλά σε χρήματα

Pantos

AVClub Addicted Member
29 December 2013
1,643

Ευχαριστώ για τις προτάσεις. Γενικά με αυτά περίπου τα λεφτά 400 -500 , πως πιστεύεις ότι θα έχω καλύτερη ποιότητα ήχου; Με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ή ξεχωριστό ενισχυτή και ηχεία; Βλέπω ότι με αυτά τα λεφτά βρίσκω ολοκληρωμένο σύστημα με περισσότερα Watt.

FragoulisNaval

Supreme Member
4 November 2009
7,820
Δίπλα στον Pseiras.....

Φυσικά και με ξεχωριστά κομμάτια θα πάρεις καλύτερο ήχο στα ίδια χρήματα. Συν το ότι αν στο απώτερο μέλλον θελήσεις να αναβαθμίσεις το σύστημά σου, δεν θα χρειαστεί να πετάξεις όλο το παλιό σύστημα για να πάρεις ένα καινούργιο. Με ξεχωριστά κομμάτια, μπορείς να αλλάξεις το κάθε κομμάτι και να το φέρεις στα μέτρα σου.

Μήν κοιτάς τα marketingίστικα watt των ολοκληρωμένων συστημάτων, οι περισσότερες μετρήσεις δεν πρόκειται ποτέ να επαληθευτούν στο σαλόνι σου.

Pantos

AVClub Addicted Member
29 December 2013
1,643

Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Οπότε με βλέπω για ξεχωριστά κομμάτια. Είναι καλύτερα τα ηχεία να είναι κολώνες για να είναι στο ύψος του αυτιού; Αν τα ηχεία είναι χαμηλά στο πάτωμα δεν θα έχω πρόβλημα;

FragoulisNaval

Supreme Member
4 November 2009
7,820
Δίπλα στον Pseiras.....

Τα ηχεία κολώνες φέρνουν τις μονάδες στο ύψος του αυτιού για σωστή ακρόαση μουσικής. Τα άλλα ηχεία που λές, εμπίπτουν σε άλλη κατηγορία που ονομάζεται ηχείο βάσης. Και όταν αγοράζουμε ηχεία βάσης, υπολογίζουμε ένα έξτρα κόστος , το κόστος των βάσεων που θα πρέπει να πάρουμε έτσι ώστε να τα τοποθετήσουμε πάνω για να ακούμε σωστά και να αποδίδουν σωστά. Μερικά ηχεία βάσης μπορούμε να τα τοποθετήσουμε επάνω και στο γραφείο μας ή σε ράφι βιβλιοθήκης.

Οπότε, αν επιλέξεις ηχεία βάσης, καλό θα είναι να ξέρεις ότι θα χρειαστείς επιπλέον χρήματα για τις βάσεις τους....

DemisDenton

New member
2 January 2010
90

Από προσωπική εμπειρία (μιας και αγόρασα τα δικά μου ηχεία και ενισχυτή πριν από 4 μερες) είναι οτι ο ήχος απλά δεν έχει καμία σχέση απο έτοιμα σε ξεχωριστά μέρη.
Είχα ένα έτοιμο 5.1 και πήγα σε 2.0 (θα το αναβαθμίσω σταδιακά) και παρόλο που έχασα τον surround ήχο η ποιότητα ανέβηκε κατακόρυφα. Για 600-800 ευρώ (δεν είναι ανάγκη να τα δώσεις όλα μαζί) μπορείς να πάρεις ένα αξιοπρεπέστατο surround που θα σου μέινει για όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Συγκίρνω τα 400 ευρω που έδωσα για το δικό μου 2.0+ ενισχυτή σε σχέση με ένα έτοιμο surround Lg (500 ευρώ) ενός κοντινού μου φίλου και κλαίω τα χρηματά του( βέβαια δε του το έχω πει).

#@george@#

AVClub Addicted Member
1 April 2010
1,861

Από προσωπική εμπειρία (μιας και αγόρασα τα δικά μου ηχεία και ενισχυτή πριν από 4 μερες) είναι οτι ο ήχος απλά δεν έχει καμία σχέση απο έτοιμα σε ξεχωριστά μέρη.
Είχα ένα έτοιμο 5.1 και πήγα σε 2.0 (θα το αναβαθμίσω σταδιακά) και παρόλο που έχασα τον surround ήχο η ποιότητα ανέβηκε κατακόρυφα. Για 600-800 ευρώ (δεν είναι ανάγκη να τα δώσεις όλα μαζί) μπορείς να πάρεις ένα αξιοπρεπέστατο surround που θα σου μέινει για όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Συγκίρνω τα 400 ευρω που έδωσα για το δικό μου 2.0+ ενισχυτή σε σχέση με ένα έτοιμο surround Lg (500 ευρώ) ενός κοντινού μου φίλου και κλαίω τα χρηματά του( βέβαια δε του το έχω πει).

Έτσι είναι. Ξεχωριστά κομμάτια και αν δεν σε παίρνει για όλα, σιγά - σιγά. Όσο για το ότι δεν του το έχεις πει, καλά έκανες. Όταν θα ακούσει το δικό σου θα το καταλάβει μόνος του.:chinscratch:
Βέβαια, πάντα υπάρχει και η περίπτωση της συζυγικής παντόφλας ή δεν ξέρω τι άλλο οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις ..............

Καλή Χρονιά! ! !

Pantos

AVClub Addicted Member
29 December 2013
1,643

Να σε ρωτήσω αν επιτρέπεται, ποια είναι τα συστήματα που συγκρίνεις; Ο ενισχυτής σου είναι 5.1 και έχεις μόνο δύο ηχεία προς το παρόν, ή έχεις πάρει ενισχυτή 2.0; Αν ο ενισχυτής σου είναι 2.0 έχω την εντύπωση πως το να συγκρίνεις 2.0 με 5.1 δεν είναι σωστό, εννοείται ότι το 2.0 θα έχει καλύτερη ποιότητα. Αυτό βέβαια το ξέρει καλύτερα κάποιος πιο ειδικός, αν η σύγκριση είναι δόκιμη.

Επίσης τη διαφορά μεταξύ αυτών των συστημάτων την καταλαβαίνεις μόνο σε υψηλή ένταση ήχου ή και σε χαμηλότερη ένταση; Εγώ μένω σε πολυκατοικία οπότε δεν θα χρησιμοποιήσω την υψηλή ένταση.

DemisDenton

New member
2 January 2010
90
Και εγώ έχω πρόβλημα με την ένταση γιαυτό και πήρα bookshelf ηχεία (και ο χώρος μου είναι μικρός περίπου 13 τμ). Πήρα τον yamaha rxv375 (5κάναλος) και από ηχεία μου προτείναν και από εδώ και από τα κατάστηματα που τα πήρα και άλλα που ρώτησα τα cambridge audio s30. Αν κάνω πως τα τσιτώνω τα ηχεία ο ήχος είναι αρκετά δυνατός πάντα καθαρός και ωραίο ζεστό μπάσο.
Πήγαινε και άκου γενικά σε καταστήματα τα πράγματα που θες να πάρεις (εγώ δυστυχώς δεν μπόρεσα). Η ακρόαση θα σε πείσει πιστέυω. Γενικά υπολόγιζα να πάρω κάτι με πιο λίγα χρήματα αλλά ανέβηκα στο budget μου σιγά σιγά. Δεν το μετάνοιωσα να σου πω καθόλου.
Tον άλλο μήνα παίρνω το κεντρικό της σειράς S (που μου είπαν ότι είναι πολυ σημαντικό να ειναι καλό το κεντρικό σε 1 home cinema) και να ομολογήσω τα πίσω ηχεία δε με καίνε πλέον πολύ, έχω κερδίσει τόσα πολλά σε διάυγεια ήχου σε σχέση με πριν. Ξέρω ότι τα 2 μπροστά ηχεία πρέπει να ταιριάζουν με το κεντρικό. Τα πίσω δεν παίζουν ρόλο.
Την διαφορά την καταλαβαίνω σε φυσιολογική ένταση, τώρα είναι και θέμα αυτιού (δεν είμαι ψείρας αλλά εκτιμώ τον καλό ήχο), αφού στα ίδια παιχνίδια που παίζω ακούω πιο πολλές λεπτομέρειες και πιο καθαρά.

Pantos

AVClub Addicted Member
29 December 2013
1,643
Λοιπόν τελικά για ενισχυτή κατέληξα στον Pioneer VSX-528-K 310 ή τον Yamaha RX-V475 340 . Κυρίως λόγω της σύνδεσης Ethernet και του standby HDMI pass-through που έχουν και οι δύο. Από χαρακτηριστικά είναι παρόμοιοι, φαντάζομαι ότι και ο Pioneer έχει κάτι αντίστοιχο του YPAO της ΥΑΜΑΗΑ, για περιπτώσεις όπου τα ηχεία δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην ιδανική θέση. Ωστόσο ο Pioneer είναι 40 πιο φτηνός, υπάρχει κάποιος λόγος να προτιμήσω το Yamaha; Από χαρακτηριστικά είναι τα ίδια, δεν ξέρω μόνο αν η Yamaha θεωρείται τόσο καλύτερη μάρκα σε αξιοπιστία ώστε να αξίζει να πάω από τα 310 στα 350 .

Για ηχεία 5.1 έχετε κάποια πρόταση (αντίστοιχου κόστους/ποιότητας) που να ταιριάζει με τον ενισχυτή; Φαντάζομαι δεν έχει νόημα να πάρεις ηχεία πολύ καλύτερης ποιότητας από τον ενισχυτή, όπως και το αντίστροφο. Υπόψιν ότι είμαι σε πολυκατοικία, οπότε δεν μπορώ να παίξω σε πολύ υψηλές εντάσεις. Το ενιαίο σαλόνι-κουζίνα είναι 45 τ.μ., η περιοχή ακρόασης βέβαια που θα περικλείεται από τα ηχεία είναι πολύ μικρότερη. Ένας φίλος πιο πάνω είχε προτείνει τα εξής Roister ΗΤ-3300 380 είτε Crystal Audio BPT5.8-BLA 440 αλλά φοβάμαι ότι αρχίζω και ανεβαίνω πολύ σε κόστος. Αν βέβαια είναι διαφορά που θα την καταλάβω στο χώρο μου, ίσως αξίζει η υπέρβαση. Τέλος δεν θέλω να βάλω τα ηχεία στον τοίχο, οπότε αν δεν είναι κολώνα πρέπει να υπολογίσω το κόστος και για βάσεις δαπέδου. Ψάχνοντας κατέληξα ότι για δύο αξιοπρεπή (αισθητικά) ζευγάρια βάσεων θες τουλάχιστον 80 .

Last edited:

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,211
http://www.skroutz.gr/s/2422387/Wharfedale-Crystal-3-Pack-CR-30-1-CR-30-Center-CR-30-4.html

Μια λυση να ξεφυγεις απο δορυφορικα σε προσιτη τιμη , αλλα πρεπει να συνυπολογισεις τα εξτρα για την αγορα ενος subwoofer.

Που απο οσο κοιταξα, καλυτερα να τα παρεις σπαστα γιατι βγαινουν πιο φθηνα απο το παραπανω πακετο.

http://www.skroutz.gr/s/341414/Wharfedale-CR-30-4.html

http://www.skroutz.gr/s/341416/Wharfedale-CR-30-Center.html?keyphrase=Wharfedale+CR-30-Centre

http://www.skroutz.gr/s/341415/Wharfedale-CR-30-1.html

Pantos

AVClub Addicted Member
29 December 2013
1,643
Re: Απάντηση: Home Cinema - Ολοκληρωμένο σύστημα ή ενισχυτής και ηχεία;

Που απο οσο κοιταξα, καλυτερα να τα παρεις σπαστα γιατι βγαινουν πιο φθηνα απο το παραπανω πακετο.

http://www.skroutz.gr/s/341414/Wharfedale-CR-30-4.html

http://www.skroutz.gr/s/341416/Wharfedale-CR-30-Center.html?keyphrase=Wharfedale+CR-30-Centre

http://www.skroutz.gr/s/341415/Wharfedale-CR-30-1.html

Κάποια πρόταση για subwoofer να ταιριάζει μαζί τους; Ξεχωριστά φτάνουν στα 360 και θέλω 40 ακόμα για βάσεις για τα πίσω ηχεία και όσο πάει το subwoofer. Πάντως και αισθητικά θα προτιμούσα γενικά ενιαία ηχεία, να ταιριάζουν και οπτικά μεταξύ τους.

Επίσης έχω μπερδευτεί με τα Watt. Οι δύο ενισχυτές που σκέφτομαι βγάζουν 130W στα 6 Ohm. Αυτό με τι πρέπει να αντιστοιχεί, με την ονομαστική ισχύ των ηχείων, τη μέγιστη, κάτι άλλο ενδιάμεσο;

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,211
Απάντηση: Re: Απάντηση: Home Cinema - Ολοκληρωμένο σύστημα ή ενισχυτής και ηχεία;

Κάποια πρόταση για subwoofer να ταιριάζει μαζί τους; Ξεχωριστά φτάνουν στα 360 και θέλω 40 ακόμα για βάσεις για τα πίσω ηχεία και όσο πάει το subwoofer. Πάντως και αισθητικά θα προτιμούσα γενικά ενιαία ηχεία, να ταιριάζουν και οπτικά μεταξύ τους.

Επίσης έχω μπερδευτεί με τα Watt. Οι δύο ενισχυτές που σκέφτομαι βγάζουν 130W στα 6 Ohm. Αυτό με τι πρέπει να αντιστοιχεί, με την ονομαστική ισχύ των ηχείων, τη μέγιστη, κάτι άλλο ενδιάμεσο;

Τι εννοεις ενιαια ηχεια. ?
Αν εννοεις ιδιου σχηματος και μεγεθους, τα ηχεια που προτεινα ανηκουν στην ιδια σειρα (cr)
Eπισης λογω τ.μ. προτεινα δαπεδου για να σε καλυπτουν οι χαμηλες στην μουσικη. (εκτος κι αν εχεις προθεση να χρησιμοποιεις το sub και στη μουσικη δικαναλη αναπαραγωγη, οποτε εκει πρεπει να δωσεις ισως βαση για ενα πιο ποιοτικο sub που ισως ανεβασει το budget)

Η ισχυς των ενισχυτων AV ορισμενες φορες δινουν τα νουμερα watt, αλλα υπο προυποθεσεις.
Π.χ. δινει 130w στα 6 ωμ. Στα 8 ωμ ηχεια η ισχυς ειναι μικροτερη. Επισης, αναφερεται μονο οταν παιζει το ενα καναλι συνηθως.
π.χ. 130 watt αλλα οταν παιζει ενα ηχειο, σε ολα ταυτοχρονα η ισχυς μειωνεται.
π.χ. δινει 130 watt στο 1khz τονο, και οχι οταν παιζει ταυτοχρονα ολο το ηχητικο φασμα. (20hz-20khz)
Άλλα watt με αρμονικη παραμορφωση 1% και αλλα watt με παραμορφωση 10%

Δυστυχως λογω μαρκετινγκ οι εταιριες οσον αφορα τα watt χρησιμοποιουν αυτα τα "τρικ" για να αποπροσανατολιζουν τον χρηστη. Απο αυτα τα κολπα προκυπτουν κατι εξωφρενικα νουμερα π.χ. 1000 watt σε κατι μικρα συστηματακια all in one.

Tα watt που αναφερονται στα ηχεια ειναι η ονομαστικη ισχυς που μπορουν να δεχτουν χωρις να παθουν ζημια.
Συνηθως θα δεις στα χαρακτηριστικα τους να αναφερονται τα προτιμωμενα watt ενος ενισχυτη για να οδηγηθουν επαρκως ή σχετικα επαρκως. (π.χ. 25 εως 150 w)

Στην περιπτωση των παραπανω ηχειων, μονο τα surround εμφανιζονται να ειναι κατω απο τα 130 w του ενισχυτη (100w) αλλα οπως προανεφερα, δεν υπαρχει περιπτωση ο ενισχυτης ειδικα κατα την πολυκαναλη λειτουργια να δωσει 100w/καναλι, θα ειναι λιγοτερα, οποτε δεν εχεις κανενα προβλημα.

Οσον αφορα τα δαπεδου, ακομα κι αν ο ενισχυτης εδινε 130w σε δικαναλη λειτουργια, αυτα αντεχουν εως 150w, οποτε κανενα προβλημα.

Κατα την αγορα ενος ενισχυτη λοιπον κοιτας τα watt του να μην ειναι πολυ χαμηλα για να υπαρχει επαρκεια ρευματος και οχι περισσοτερα (αν γνωριζεις τα πραγματικα watt του) απο τα watt που αναφερουν τα ηχεια οτι αντεχουν.

Τελος, οσον αφορα το subwoofer και το ματσαρισμα με τα παραπανω ηχεια, θεωρω οτι στην τιμη οπου πωλειται το sub wharfedale ισως αξιζει να επιλεξεις οποια μαρκα σου αρεσει και καλυπτει τις απαιτησεις.
Ματσαρισμα ηχου στις χαμηλες για ταινιες, δεν νομιζω οτι αξιζει να το συζηταμε. (τουλαχιστον σε αυτο το budget)
Το μονο που μπορεις να κοιταξεις ειναι το ποσο ποιοτικες χαμηλες δινει ενα sub (ταχυτητα, εκταση, παραμορφωση, κλπ)
Με το να επιλεξεις μια οποιοδηποτε μαρκα ή ακομη και ενα μεταχειρισμενο μεγαλυτερης αξιας, σου δινει περισσοτερες δυνατοτητες επιλογης.

Pantos

AVClub Addicted Member
29 December 2013
1,643
Ενιαία ηχεία εννοώ της ίδιας σειράς, να έχουν ίδιο σχήμα χρώμα κλπ. Τα 5 ηχεία που μου πρότεινες είναι ομοιόμορφα, αν πάρεις όμως ξεχωριστό subwoofer πρέπει να προσέξω να ταιριάζει.

Ο ενισχυτής που διάλεξα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Rated Output Power (1kHz, 1ch driven) 115W (8ohms, 0.9% THD)
Rated Output Power (20Hz-20kHz, 2ch driven) 80W (8ohms, 0.09% THD)
Maximum Effective Output Power (1kHz, 1ch driven) (JEITA) 135W (6ohms, 10% THD)
Dynamic Power per Channel (8/6/4/2 ohms) -/110/130/160/W

Υπάρχει περίπτωση αν έχεις ένα ηχείο των 100W κάποια στιγμή ο ενισχυτής να παίξει ένα κανάλι μόνο με πλήρη ένταση στα 130W (επειδή έτσι είναι φτιαγμένη η ταινία) και να καεί το ηχείο; Με βάση τα παραπάνω πρέπει όλα τα ηχεία να έχουν τι Watt τουλάχιστον, 135W; Επίσης τα περισσότερα ηχεία που βλέπω έχουν ονομαστική και μέγιστη ισχύ. Ποια είναι η διαφορά; Εγώ πρέπει να κοιτάξω η μέγιστη ισχύς του ηχείου να είναι μεγαλύτερη από τη μέγιστη του ενισχυτή;

Επίσης είδα τα YAMAHA NS-PC210 και με εντυπωσίασε η απόκριση συχνοτήτων 50 Hz – 45 kHz, το πάνω όριο είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα ηχεία που έχω δει. Αυτό έχει σημασία ή έτσι κι αλλιώς ο ενισχυτής δεν βγάζει συχνότητες πάνω από 20KHz;

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,211
Αυτο σε ενδιαφερει απο τον παραπανω ενισχυτη:
Rated Output Power (20Hz-20kHz, 2ch driven) 80W (8ohms, 0.09% THD)

Οποτε το ηχειο πρεπει να ειναι απο 80w και πανω. Αναπαραγωγη ενος καναλιου σε προγραμμα, οχι δεν υπαρχει περιπτωση να παιξει ο ενισχυτης.

Τα τουιτερ που παιζουν συχνοτικα επανω απο το ακουστο φασμα (20khz) υποτιθεται οτι παραγουν καποιες επιπλεον αρμονικες στο ακουστο φασμα, οποτε θεωρητικα εχεις καποιο κερδος. Ρωτα καλυτερα τους χαιενταδες.

Τα yamaha που εβαλες ειναι μικρα. Το nominal power ειναι η συνεχομενη ισχυς που αντεχουν να παιζουν (40w) και η maximum power ειναι η ισχυς οπου στιγμιαια μπορουν να αντεξουν. Οποτε για τον ενισχυτη που διαλεξες, κοιτα να βρεις ηχεια οπου το nominal power να ειναι απο 80w και πανω οπως προανεφερα.!

Αν κανω καπου λαθος ας με διορθωσει καποιος.

Pantos

AVClub Addicted Member
29 December 2013
1,643
Re: Απάντηση: Home Cinema - Ολοκληρωμένο σύστημα ή ενισχυτής και ηχεία;

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Οπότε να υποθέσω ότι ονομαστική (nominal) και RMS είνα περίπου το ίδιο πράγμα και η ονομαστική είναι χοντρικά το 1/3 της μέγιστης; Όταν το Wharfedale CR-30-4 λέει Power 25 - 150 w, αυτό σημαίνει 150w μέγιστη και χοντρικά 150/3=50w ονομαστική;

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,211
Απάντηση: Re: Απάντηση: Home Cinema - Ολοκληρωμένο σύστημα ή ενισχυτής και ηχεία;

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Οπότε να υποθέσω ότι ονομαστική (nominal) και RMS είνα περίπου το ίδιο πράγμα και η ονομαστική είναι χοντρικά το 1/3 της μέγιστης; Όταν το Wharfedale CR-30-4 λέει Power 25 - 150 w, αυτό σημαίνει 150w μέγιστη και χοντρικά 150/3=50w ονομαστική;

Σημαινει οτι για να παιξει θελει τουλαχιστον 25w σαν minimum εως 150w maximum, οπως προτεινει ο κατασκευαστης.
Οσο πιο κοντα στο 150w ειναι ο ενισχυτης, τοσο πιο πολλα ρευματα θα εχει για να τα οδηγησει πιο σωστα ακομα και σε μεγαλυτερες σταθμες εντασης.

Π.χ. εγω εχω ηχεια 150w. Παλαιοτερα τα οδηγουσα με εναν ενισχυτη 80w/καναλι.
Τωρα τα οδηγω με ενα 130w/καναλι και παιζουν πιο ελεγχομενα και καλυτερα ακομα και στις μεγαλυτερες εντασεις απο παλια.