Home Cinema speakers configuration

pan78

Senior Member
26 March 2013
502
οταν δεν εχεις sub δηλωνεις τα ηχεια ολα large ?? (τα ηχεια μου ειναι βασεως)

Απάντηση: home cinema speakers configuration

οταν δεν εχεις sub δηλωνεις τα ηχεια ολα large ?? (τα ηχεια μου ειναι βασεως)
Ναι. Απο την στιγμη μη υπαρξης subwoofer ολα δηλωνονται ως large ωστε να μην επεμβαινει ο ενισχυτης στο κροσαρισμα.
Απο εκει και περα θα κατεβουν (συχνοτικα) οσο μπορει να κατεβει το καθενα.

Re: home cinema speakers configuration

OK werewolf δεν ειμουν σιγουρος για τα surround :)

Για να μην ανοίγω καινούριο νήμα να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου:
Πρόσφατα αναβάθμισα home cinema με νέα ηχεία.
Πλέον εχω τα eltax experience 5.0 στα οποια τα front κατεβαίνουν ως τα 45Hz και τα υπόλοιπα (center+surround) στα 65Hz.
Ο ενισχυτής μου (onkyo r370) στις ρυθμίσεις του προτείνει να ρυθμισω τη lfe στα 120hz για το παθητικό του sub.
Είναι αυτή η σωστή ρύθμιση ή μπορώ/πρέπει να το κατεβάσω στα 80 ή τα 100Hz;

Για να μην ανοίγω καινούριο νήμα να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου:
Πρόσφατα αναβάθμισα home cinema με νέα ηχεία.
Πλέον εχω τα eltax experience 5.0 στα οποια τα front κατεβαίνουν ως τα 45Hz και τα υπόλοιπα (center+surround) στα 65Hz.
Ο ενισχυτής μου (onkyo r370) στις ρυθμίσεις του προτείνει να ρυθμισω τη lfe στα 120hz για το παθητικό του sub.
Είναι αυτή η σωστή ρύθμιση ή μπορώ/πρέπει να το κατεβάσω στα 80 ή τα 100Hz;

Δεν υπάρχει καμιά ρύθμιση σχετικά με το LFE, μάλλον κάτι δεν κατάλαβες καλά, ούτε υπάρχει αυτό πού ονομάζεις παθητικό sub, για τους AV υπάρχουν μόνο μικρά και μεγάλα ηχεία. Το LFE υπάρχει μέσα στα κύρια ηχεία όταν παίζει 5.0 με μια διαφορά στην ένταση, και όταν παίζει 5.1 ανακατευθύνεται στο sub με 10db επιπλέον και ξεκινά από τα 120hz για Dolby Digital και 80hz για DTS

Μάλλον δεν το εξήγησα καλά.

Είχα ένα παλιό 5.1 σετ της Onkyo, το HT-S3200 (http://www.uk.onkyo.com/en/products/ht-s3200-35619.html?tab=Details) που περιελάμβανε τα 5 κλασικά ηχεία (2F-1C-2R) και ένα παθητικό sub.
Πρόσφατα αγόρασα από μέλος του forum τα Eltax experience 5.0 (http://www.eltax.com/en/model/223_Experience-5-pack.html) που περιλαμβάνουν 2 μπροστινά, 1 κεντρικό και 2 surround ηχεία αλλά όχι subwoofer.
Τα εγκατέστησα στην θέση των "μαμά" μικρών full range Onkyo και από την αρχική σύνθεση κράτησα μόνο τον ενισχυτή και το παθητικό subwoofer (τα οποία θα αλλαχτούν κάποια στιγμή, αλλά αργεί αυτή η στιγμή ακόμα...).
Με τα αρχικά ηχεία, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, έπρεπε να ρυθμίσω όλα τα ηχεία σαν small και το LFE (crossover?) στα 120Hz ώστε να διαχειρίζεται το sub τις χαμηλές συχνότητες.
Με τη νέα σύνθεση, έχω ρυθμίσει πάλι ως "small" όλα τα ηχεία αλλά απλά δεν ξέρω αν επειδή τα νέα ηχεία κατεβαίνουν πιο χαμηλά από αυτά της Onkyo θα έπρεπε να αλλάξω και τη ρύθμιση από το default 120Hz του crossover σε κάτι χαμηλότερο...

Υ.Γ Άσχετο με το θέμα αλλά η διαφορά των μικρών Onkyo full range με τα "κανονικά" ηχεία της Eltax με tweeter και mid-bass είναι η μέρα με τη νύχτα ακόμα και με αυτόν τον ενισχυτή, τόσο στη μουσική όσο και στις ταινίες...

Last edited:
Κανονικά αν δηλώσεις όλα τα ηχεία large το lfe πάει στο sub. Δεν υπάρχει crossover κανονικά σου στέλλει το LFE μόνο στο sub. Δοκίμασε και 5.0 μπορεί να είναι καλύτερα δίχως το συγκεκριμένο sub.

Συμφορουμίτες για να μην ανοίγω κιεγώ καινούριο θέμα θα ήθελα τη βοήθεια σας.
Αναβάθμισα το σύστημά μου και από τον denon 1910 πέρασα στον 3313.
Έτρεξα το audyssey και έχω την εξής απορία
Ενώ τις συχνότητες αποκοπής τις έχει βρει ολόσωστα, 40Ηz τα μπροστινά και 60Hz κεντρικό και πίσω, το sub (LPF for LFE) το έχει ορίσει στα 120Hz.
Κανονικά δε θα έπρεπε να είναι στα 60? Έτσι θυμάμαι πως τα όριζε ο 1910.
Επίσης θυμάμαι πως σε τότε απορίες μου, συμφορουμίτες μου είχαν προτείνει να βάλω crossover σε όλα τα 80Hz και μέγεθος small (όπως και έχει ορίσει έτσι κιαλλιώς και ο 3313 το μέγεθος σε όλα).
Τα αφήνω όλα όπως τα έφτιαξε ο denon λοιπόν ή αλλάζω κάτι;
Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

Το lfe δεν έχει crossover το οποίο είναι διαχειρισιμο είναι σταθερό από τα 120 η τα 80hz.

To LPF είναι άλλο πράγμα. Είναι low pass filter το περιεχόμενο του οποίου στέλνεται στο sub.

LPF for LFE : Set LFE signal playback range. Set this when you want to
change the playback frequency of the subwoofer.
• 80Hz / 90Hz / 100Hz / 110Hz / 120Hz / 150Hz / 200Hz / 250Hz

Το manual σου γράφει αυτό, λίγο περίεργο. Στο internet γράφουν διάφορα..

Εκ πρώτης όψεως αυτό που μπορώ να υποθέσω είναι ότι αλλάζει την αποκοπή συχνότητας που πάει στο sub. Όπως θα την άλλαζες εσύ από το crossover του sub.

Αντώνη καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.
Με μπέρδεψες όμως λίγο...
Το LPF for LFE δεν είναι η συχνότητα ΜΕΧΡΙ την οποία θα στέλνει ο ενισχυτής στο sub να παίξει?
Και από εκεί και πάνω δεν θα έπρεπε να στέλνει την πληροφορία στα ηχεία?
Όπως καταλαβαίνω τώρα, κάποιες συχνότητες τις παράγουν συγχρόνως sub και ηχεία, σωστά? Αυτό είναι σωστό?
Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις.

Το ανώτατο συχνότικο εύρος του LFE είναι τα 120Hz. Το LFE είναι ξεχωριστό κανάλι και δεν έχει να κάνει με την διαχείριση μπάσων που κάνουν οι ενισχυτές για μικρά μεγάλα ηχεία και συχνότητες αποκοπής. Σαν ξεχωριστό κανάλι στέλνεται στο sub για αναπαραγωγή.

Τα περισσότερα sub σήμερα καλύπτουν ένα εύρος από 200Hz και κάτω. Οπόταν δεν υπάρχει ζήτημα αναπαραγωγής του εύρους , το LFE πάει αυτούσιο στο sub.
Αυτό που κάνει το επιπλέον sub είναι να διαχειρίζεται και τα μπάσα και όσων ηχείων έχουν αξιολογηθεί μικρά.

Το LPF for LFE δεν είναι η συχνότητα ΜΕΧΡΙ την οποία θα στέλνει ο ενισχυτής στο sub να παίξει?

Στο manual αναφέρει τα 250Hz ανώτερη συχνότητα για το LPF for LFE για να αναπαράξει τι? Τα 120Hz? Δεν υπάρχει περίπτωση.

Θεωρώ ότι τα 120Hz που σου έχει ορίσει το LPF for LFE είναι η σωστή συχνότητα που αναπαράγεται σωστά το LFE σε συνδυασμό πάντα με το ανώτερο σημείο που έχεις το crossover του sub. Αν είχες το crossover του sub στα 100Hz η το sub δεν είχε flat αναπαραγωγή μέχρι τα 200Hz τότε μάλλον η συχνότητα που θα σου έβρισκε για το LPF for LFE θα ήταν μεγαλύτερη.

Καλέ μου φίλε Αντώνη....
Πραγματικά οι απαντήσεις σου περισσότερο με μπερδεύουν παρά με βοηθάνε, και σου ζητάω συγνώμη για αυτό γιατί αναγνωρίζω τον κόπο σου.
ΌΜΩΣ, δε ζητάω να μάθω τί κάνουν γενικά τα sub και μέχρι που μπορούν να φτάσουν σε συχνότητα.
Προσπαθώ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ το audyssey έχει δώσει αποκοπή στα 120 το sub ενώ αφήνει συγχρόνως και τα υπόλοιπα ηχεία να πέφτουν μέχρι τα 60 και τα 40 Hz και μάλιστα ως small.
Εγώ μέχρι σήμερα ήξερα πως ειδικά σε small ηχεία, ΜΕΧΡΙ ένα σημείο π.χ. τα 80Hz τη δουλειά την έκανε το sub και ΑΠΟ εκείνο το σημείο και πάνω η πληροφορία πήγαινε στα ηχεία.
Αυτό που ίσως συμβαίνει εδώ είναι πως ο 3313 έχει πολύ πιο εξελιγμένο audyssey από τον 1910 που είχα, και λειτουργεί το LFE όπως μου το περιγράφεις στην πρώτη παράγραφο ως εντελώς ανεξάρτητο κανάλι.
Στην περίπτωσή μου καταλαβαίνω πως ένα εύρος συχνοτήτων (60 εώς 120Hz χοντρικά) παίζει ΚΑΙ από το sub ΚΑΙ από τα ηχεία. Παίζει αυτό ή όχι?
Και πάλι ευχαριστώ πολύ και συγνώμη.

Last edited:
http://www.homecinemaguru.com/confusing-lfe-of-lpf-with-bass-management/

θυμομουν απο αλλη φορα κατι τετοιο, αλλα ηθελα να βρω και ενα λινκ για να στο δειξω. Στο γραφει και ο αντωνης πιο πανω

"Το LFE είναι ξεχωριστό κανάλι και δεν έχει να κάνει με την διαχείριση μπάσων που κάνουν οι ενισχυτές για μικρά μεγάλα ηχεία και συχνότητες αποκοπής."
Απο τη στιγμη που εχει μπει crossover 60 (60 - 40 μαλιστα αφου οι ντενον το επιτρεπουν αυτο) δεν χανεται πληροφορια. Το 120 που βαζει στο lpf for lfe ειναι αλλο πραγμα.

----"Εγώ μέχρι σήμερα ήξερα πως ειδικά σε small ηχεία, ΜΕΧΡΙ ένα σημείο π.χ. τα 80Hz τη δουλειά την έκανε το sub και ΑΠΟ εκείνο το σημείο και πάνω η πληροφορία πήγαινε στα ηχεία."
Ειχα απολυτως την ιδια απορια. Ισχυει το εξης.... το καναλι .1 σε ενα πολυκαναλο audio track στελνεται ΑΥΤΟΥΣΙΟ στο sub. Για τα υπολοιπα καναλια εχει σημασια το crossover. Αν δηλαδη στο καναλι που οριζεται για τα μπροστινα ηχεια υπαρχει ενας ηχος συχνοτητας 35hz και το crossover ειναι στα 40, τοτε αυτο θα αναπαραχθει τελικα προς το sub και οχι απο τα μπροστινα ηχεια, αφου ο ενισχυτης "ξερει" οτι τα μπροστινα ηχεια δεν μπορουν να κατεβουν τοσο χαμηλα.

Παλαιοτερα που ειχα την ιδια απορια ετσι μου το ειχαν εξηγησει εδω (νομιζω ο Pleo τοτε). Ελπιζω να το μετεφερα σωστα :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Νομιζω στην πραξη οι πολλες ρυθμισεις πιο πολυ κακο κανουν μερικες φορες, παρα καλο γιατι μπλεκουμε τα μπουτια μας :)

Καλέ μου φίλε Αντώνη....
Πραγματικά οι απαντήσεις σου περισσότερο με μπερδεύουν παρά με βοηθάνε, και σου ζητάω συγνώμη για αυτό γιατί αναγνωρίζω τον κόπο σου.
ΌΜΩΣ, δε ζητάω να μάθω τί κάνουν γενικά τα sub και μέχρι που μπορούν να φτάσουν σε συχνότητα.
Προσπαθώ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ το audyssey έχει δώσει αποκοπή στα 120 το sub ενώ αφήνει συγχρόνως και τα υπόλοιπα ηχεία να πέφτουν μέχρι τα 60 και τα 40 Hz και μάλιστα ως small.
Εγώ μέχρι σήμερα ήξερα πως ειδικά σε small ηχεία, ΜΕΧΡΙ ένα σημείο π.χ. τα 80Hz τη δουλειά την έκανε το sub και ΑΠΟ εκείνο το σημείο και πάνω η πληροφορία πήγαινε στα ηχεία.
Αυτό που ίσως συμβαίνει εδώ είναι πως ο 3313 έχει πολύ πιο εξελιγμένο audyssey από τον 1910 που είχα, και λειτουργεί το LFE όπως μου το περιγράφεις στην πρώτη παράγραφο ως εντελώς ανεξάρτητο κανάλι.
Στην περίπτωσή μου καταλαβαίνω πως ένα εύρος συχνοτήτων (60 εώς 120Hz χοντρικά) παίζει ΚΑΙ από το sub ΚΑΙ από τα ηχεία. Παίζει αυτό ή όχι?
Και πάλι ευχαριστώ πολύ και συγνώμη.

Οι απορίες σου έχουν να κάνουν κυρίως με το bass management. Σε αντίθεση με το LFE το bass management δεν είναι κάτι σταθερό άλλα έχει να κάνει με δυνατότητες ρυθμίσεων που του δίνει ο κάθε κατασκευαστής.
Παλαιότεροι AV αν τα ηχεία ήταν μικρά σου έδιναν την δυνατότητα να τα δηλώσεις μικρά. Δηλώνοντας τα μικρά η συχνότητα αποκοπής ήταν σταθερή στα 90Hz. Οι νεότεροι έχουν πιο εξελιγμένες δυνατότητες και αυτοματισμούς και η αποκοπή δεν είναι σταθερή άλλα ανάλογα με τα ηχεία αλλάζει. 100 90 80 60 50hz κλπ. Σε αυτή την περίπτωση η πληροφορία όλων τον καναλιών που είναι δηλωμένα μικρά ανακατευθύνετε στο sub με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που δίνει αυτή η ευκολία.
Παίζει και από το sub και τα ηχεία δεν θα το έλεγα άλλα από το σημείο cross ανακατευθύνεται.
Το audyssey στην περίπτωση σου δεν έδωσε αποκοπή στο sub άλλα το άφησε σταθερό δίχως να επηρεάσει το LFE. Τα 60 και 40hz που δίνει στα ηχεία και μάλιστα small είναι κάτι φυσιολογικό για τα ηχεία άλλα σε καμιά περίπτωση αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως μικρά ηχεία. Ανά πάσα στιγμή αυτό μπορείς να το αλλάξεις και να τα δηλώσεις μεγάλα δίχως επιπτώσεις στις υπόλοιπες ρυθμίσεις. Είναι η λογική ότι δεν κατεβαίνει σε συχνότητα όπως το sub είναι μικρό.

Οκ, σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο.
Προφανώς είχα κάτι άλλο καταλάβει σε σχέση με το bass managment και τις αποκοπές, και σε αυτό είχε συμβάλει σίγουρα το audyssey του προηγούμενου ενισχυτή μου και τα αποτελέσματά του.
Με την πρώτη ευκαιρία θα παρακολουθήσω ταινίες που υπάρχουν στη συλλογή μου και τις ξέρω καλά ηχητικά ώστε να ακούσω διαφορά.

Και πάλι σας ευχαριστώ.