Home Server

Προφανώς ο WHS v1 δεν πρέπει να μπαίνει σε νέες εγκαταστάσεις (βασίζεται σε WinSRV 2003 και άλλωστε αμφιβάλλω αν μπορεί να τον βρει κανείς να τον αγοράσει πια..).

Η MS έχει καταργήσει τον Drive Extender στον 2011, αλλά υπάρχουν 3-4 3rd party εταιρείες που αναπτύσσουν παρόμοια file systems για τον WHS 2011, τα οποία είναι όλα σε beta αυτή τη στιγμή. Το πιο ελκυστικό αυτή τη στιγμή είναι το Drive Bender, το οποίο αναμένεται πολύ σύντομα να βγει από beta.

Αν παίζει όντως καλά, είναι καλή λύση, με ίδια φιλοσοφία με του Drive Extender αλλά και κάποια επιπλέον καλούδια..

Έχω μπει στο beta program (δεν είναι και δύσκολο..) αλλά δεν έχω προλάβει να το δοκιμάσω στο σχετικό VM.

Καλημέρα σε όλους. Είχα την ευκαιρία χθες και ασχολήθηκα λίγο με Windows Home Server 2011 σε ένα παλιό Pc που έχω όπως σας έχω πει. Τολμώ να πω πως είναι όντως πολύ καλό και έχω ήδη ξεχάσει τα NAS.
Ψάχνοντας λίγο είδα ότι μπορείς να έχεις Spanned Volume, Stripped Volume, Mirrored Volume και φυσικά Raid 5. Η δουλειά που θα κάνω είναι να έχω τις ωραίες ταινίες μου μέσα, οπότε τι από όλα λέτε να βολεύει καλύτερα; Αξίζει να χαραμίζω χώρο για να έχω προστασία δεδομένων;

Re: Απάντηση: Home Server

Καλημέρα σε όλους. Είχα την ευκαιρία χθες και ασχολήθηκα λίγο με Windows Home Server 2011 σε ένα παλιό Pc που έχω όπως σας έχω πει. Τολμώ να πω πως είναι όντως πολύ καλό και έχω ήδη ξεχάσει τα NAS.
Ψάχνοντας λίγο είδα ότι μπορείς να έχεις Spanned Volume, Stripped Volume, Mirrored Volume και φυσικά Raid 5. Η δουλειά που θα κάνω είναι να έχω τις ωραίες ταινίες μου μέσα, οπότε τι από όλα λέτε να βολεύει καλύτερα; Αξίζει να χαραμίζω χώρο για να έχω προστασία δεδομένων;

Επειδη σιγα σιγα θα γλυκαθεις και θα εχεις και φωτογραφιες, αρχεια κλπ μεσα, ενα raid 5 δεν θα ηταν κακη ιδεα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Home Server

Επειδη σιγα σιγα θα γλυκαθεις και θα εχεις και φωτογραφιες, αρχεια κλπ μεσα, ενα raid 5 δεν θα ηταν κακη ιδεα...

Στράτο γλυκάθηκα ήδη :flipout: για αυτό άλλωστε ξέχασα και τα NAS. Για το Raid 5 ξέρω πως οι δίσκοι πρέπει να είναι άδειοι, αυτό που δεν ξέρω είναι αν πρέπει να τους πάρω όλους πριν αρχίσω την διαδικασία ή μπορώ να προσθέτω αργότερα;

Στο software RAID που κάνουν τα Windows πρέπει να τους πάρεις όλους μαζί στην αρχή. Επίσης πρέπει να είναι και μεταξύ τους ίδιοι..

Προσωπικά όμως σε εγκατάσταση WHS θα περίμενα να βγουν τα 3rd party add-ins που λειτουργούν ως Drive Extender.

Last edited:
Στο software RAID που κάνουν τα Windows πρέπει να τους πάρεις όλους μαζί στην αρχή. Επίσης πρέπει να είναι και μεταξύ τους ίδιοι..

Προσωπικά όμως σε εγκατάσταση WHS θα περίμενα να βγουν τα 3rd party add-ins που λειτουργούν ως Drive Extender.

Δεν έχω πρόβλημα να περιμένω, άλλωστε τόσο καιρό ζούσα και χωρίς WHS. Το μόνο που θέλω είναι να το κάνω μια φορά από την αρχή σωστά έτσι ώστε να έχω ευκινησία και ευκολία αργότερα -bye-

Το πλεονέκτημα πάντως του Drive Extender είναι πως η λειτουργία αυτή, κάτι σαν Software Raid, σου επιτρέπει να εγκαταστήσεις σκληρούς διαφορετικής χωρητικότητας και τύπου και να τους βλέπει όλους ως έναν στο Drive Pool. Στο παραπάνω παράδειγμα στραβές έχουν συμβεί και μάλιστα χοντρές (φαντάσου να "σπάσει" ένας σκληρός και να μην έχεις πρόσβασει. Αυτόματα έχεις χάσει σκόρπια δεδομένα π.χ. επεισόδια μέσα από σεζόν σειρών, τραγούδια από συλλογές κ.λ.π. και δεν ξέρεις τι έχεις ακριβώς χάσει) οπότε ένα Hardware Raid όπως αυτό των καινούργιων WHS αλλά και των διανομών Linux προσφέρει αυξημένη ασφάλεια στα δεδομένα και απουσία "πονοκεφάλων".

Υ.Γ. Το έπαθα και απ' την τσαντίλα μου προτίμησα να σβήσω όλες τις σειρές, παρά να ψάχνω να δώ τι έχασα. Αν πάντως θα ξανάχτιζα Home Server, στα σίγουρα θα προτιμούσα μια Linux διανομή για Server και ας μου έβγαινε το λάδι στο διάβασμα. Μια φορά το στήνεις και μετά απλά τρέχει...

Αν έχεις χρόνο και διάθεση δοκίμασε το Amahi http://www.amahi.org/, είναι πολύ ελπιδοφόρο για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Last edited:
Το πλεονέκτημα πάντως του Drive Extender είναι πως η λειτουργία αυτή, κάτι σαν Software Raid, σου επιτρέπει να εγκαταστήσεις σκληρούς διαφορετικής χωρητικότητας και τύπου και να τους βλέπει όλους ως έναν στο Drive Pool. Στο παραπάνω παράδειγμα στραβές έχουν συμβεί και μάλιστα χοντρές (φαντάσου να "σπάσει" ένας σκληρός και να μην έχεις πρόσβασει. Αυτόματα έχεις χάσει σκόρπια δεδομένα π.χ. επεισόδια μέσα από σεζόν σειρών, τραγούδια από συλλογές κ.λ.π. και δεν ξέρεις τι έχεις ακριβώς χάσει) οπότε ένα Hardware Raid όπως αυτό των καινούργιων WHS αλλά και των διανομών Linux προσφέρει αυξημένη ασφάλεια στα δεδομένα και απουσία "πονοκεφάλων".

Υ.Γ. Το έπαθα και απ' την τσαντίλα μου προτίμησα να σβήσω όλες τις σειρές, παρά να ψάχνω να δώ τι έχασα. Αν πάντως θα ξανάχτιζα Home Server, στα σίγουρα θα προτιμούσα μια Linux διανομή για Server και ας μου έβγαινε το λάδι στο διάβασμα. Μια φορά το στήνεις και μετά απλά τρέχει...

Αν έχεις χρόνο και διάθεση δοκίμασε το Amahi http://www.amahi.org/, είναι πολύ ελπιδοφόρο για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Κατέβασα για δοκιμή Ubuntu Server 11.04 να του ρίξω ένα μάτι αν και από Linux μερία δεν τα πάω και πολύ καλά αλλά ποτέ δεν ξέρεις :grandpa: Επίσης έκανα account στο Amahi και το βρίσκω πολύ καλό σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα τους. Το μόνο που δεν είδα να λέει πουθενά είναι αν μπορώ να κλείνω τον Server με schedule γιατί δεν θέλω να δουλεύει τις ώρες που δεν είμαι σπίτι για π.χ. Τώρα κατεβάζω Fedora για να το δοκιμάσω.

Κατέβασα για δοκιμή Ubuntu Server 11.04 να του ρίξω ένα μάτι αν και από Linux μερία δεν τα πάω και πολύ καλά αλλά ποτέ δεν ξέρεις :grandpa: Επίσης έκανα account στο Amahi και το βρίσκω πολύ καλό σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα τους. Το μόνο που δεν είδα να λέει πουθενά είναι αν μπορώ να κλείνω τον Server με schedule γιατί δεν θέλω να δουλεύει τις ώρες που δεν είμαι σπίτι για π.χ. Τώρα κατεβάζω Fedora για να το δοκιμάσω.

Το Linux θέλει χρόνο, υπομονή και βέβαια αρκετό πειραματισμό για να εξοικοιωθείς. Προσανατολίζεται περισσότερο στην ασφάλεια γι' αυτό και όλες οι Server διανομές λειτουργούν μόνο με κονσόλα. Αυτό δεν σημαίνει πως αν εγκαταστήσεις ένα Desktop Περιβάλλον δεν θα έχεις ασφάλεια, απλά μειώνονται κατα πολύ οι πιθανότητες να σπάσει το σύστημα.

Εγώ σου θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με όποια Desktop διανομή θές, η Ubuntu είναι η πιο εύκολη και έχει και την καλύτερη κοινότητα για απαντήσεις, και να εγκαταστήσεις όλα τα απαραίτητα πακέτα για Server λειτουργίες (Samba Server, Open SSH Server και ότι άλλο θές).

Μην ξεχνάς πως το Linux είναι Δωρεάν ενώ τα Windows Home Server θα τιμώνται λίγο πάνω απ' τα 100 .

Αυγερινέ πραγματικά κατανοώ όσα λες αλλά μέχρι στιγμής WHS vs Ubuntu Server 11.04 για μένα είναι 1-0. Αυτή την στιγμή δοκιμάζω Fedora-Amahi.

Αυγερινέ πραγματικά κατανοώ όσα λες αλλά μέχρι στιγμής WHS vs Ubuntu Server 11.04 για μένα είναι 1-0. Αυτή την στιγμή δοκιμάζω Fedora-Amahi.

Φαντάσου αυτό. Το πιο δελεαστικό προσόν των WHS ήταν το Drive Extender, το οποίο, δικαίως μετά από πολύ κράξιμο αφαιρέθηκε στη νέα έκδοση. Ένα παράδειγμα τώρα.

Χθές λοιπόν άλλαξα έναν δίσκο, βγάζοντας τα Sata καλώδια από όλους. Μόλις τους ξανασύνδεσα λοιπόον είδα μετά λύπης μου πολλά File Conflicts, τα οποία πρέπει να σχηματίστηκαν διότι το λειτουργικό δεν πρέπει να είδε κάποιο δίσκο στην επανεκκίνηση. Παλεύω λοιπόν μάταια, μέχρι τώρα, από χθές να επαναφέρω τον Server μου στην προηγούμενη κατάσταση. Δεν φαντάζεσαι πόσο δύσκολο αυτό είναι, διότι μια απλή επιλογή Server Reinstallation, γίνεται απίστευτα πολύπλοκη ενώ δεν θα έπρεπε να ήταν.

Κανένα λειτουργικό για Server δεν είναι λοιπόν απλό και βέβαια εγώ δεν θα πόνταρα σε πατέντες τύπου Drive Extender ξανά. Κάνε λοιπόν ένα Raid 5 και διάλεξε όποιο λειτουργικό θές, απλά τα νέα Windows Home Server λόγω των λαθών του παρελθόντος σίγουρα θα πατάνε σε καλύτερη βάση. Όπως και το Linux για κάποιον που δεν φοβάται την κονσόλα είναι το "αστέρι" της κατηγορίας μακράν.

Υ.Γ. Και εγώ θα σου πρότεινα τα Windows Home Server V2 ειδικά αν η τιμή τους είναι κοντά στα 100 .

Αυγερινέ καλό κουράγιο και εύχομαι να μην έχασες τίποτα περισσότερο από το χρόνο σου.

Στον WHS είναι κρίσιμο το να ξέρεις ανά πάσα στιγμή ποιος δίσκος είναι ποιος και που ακριβώς συνδέεται. Αν γίνει κάποιο μπέρδεμα, χάνει όντως η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Το καλό είναι ότι τα data δεν κινδυνεύουν, μιας και είναι σωσμένα απλά σε hidden φακέλους χωρίς κάποιο περίεργο σύστημα.

Μπορεί όμως να χρειαστεί μέχρι και να στηθεί το μηχάνημα από την αρχή.

Όσο για τον Drive Extender, η MS έκανε μεγάλη πατάτα που τον έβγαλε. Οι απλοί (οικιακοί) χρήστες ήταν σχεδόν απόλυτα ευχαριστημένοι.. Πρόβλημα είχαν κάποιοι soho / business πελάτες των οποίων οι εφαρμογές είχαν κάποια θέματα. IMHO δεν ήταν αυτός λόγος για να αφαιρεθεί ένα κρίσιμο feature από ένα Home προϊόν.

Στον WHS είναι κρίσιμο το να ξέρεις ανά πάσα στιγμή ποιος δίσκος είναι ποιος και που ακριβώς συνδέεται. Αν γίνει κάποιο μπέρδεμα, χάνει όντως η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Το καλό είναι ότι τα data δεν κινδυνεύουν, μιας και είναι σωσμένα απλά σε hidden φακέλους χωρίς κάποιο περίεργο σύστημα.

Μπορεί όμως να χρειαστεί μέχρι και να στηθεί το μηχάνημα από την αρχή.

Όσο για τον Drive Extender, η MS έκανε μεγάλη πατάτα που τον έβγαλε. Οι απλοί (οικιακοί) χρήστες ήταν σχεδόν απόλυτα ευχαριστημένοι.. Πρόβλημα είχαν κάποιοι soho / business πελάτες των οποίων οι εφαρμογές είχαν κάποια θέματα. IMHO δεν ήταν αυτός λόγος για να αφαιρεθεί ένα κρίσιμο feature από ένα Home προϊόν.

Δεν ξέρω Δημήτρη πραγματικά. Μου έχει τύχη, όπως τώρα, για απίθανους λόγους να έχω File Conflicts χωρίς να μπορώ να κάνω Delete τα φθαρμένα αρχεία με τίποτα. Σίγουρα θέλει πολύ πιο εξελιγμένο Software αλλά εννοείτε πως μετά από πιέσεις ΟΕΜ κατασκευαστών, πήρε την απόφαση η Μ$.

Τώρα παλεύω να σβήσω τα file conflicts χωρίς επιτυχία. Και φαντάσου αρχεία, όπως επεισόδια σειρών μεμονομένα άντε βρεστα πάλι.

καλημερα και απο εμενα ..
Εγω στο σπιτι χρησιμοποιω για file server ενα μηχανακι με atom cpu (τον 2πυρινο) με freenas (0,7 προηγουμενη εκδοση)
Το συγκεκριμενο setup δουλευει πανω απο 8μηνες απροβληματιστα με ενεργοποιημενα shares αλλα και τορρεντ client .
Τα θετικα ειναι η πολυ χαμηλη του καταναλωση εχει πανω μια pci καρτουλα με 4 σατα ,1 2TB green WD, 1 1.5 samsung .
Εχω πεταξει μεσα ολα μου τα αρχεια εικονες ταινιες αλλα και τραγουδια
Ειμαι αρκετα ευχαριστημενος μιας και αποτελει μια οικονομικη λυση

Εχει βγει νεα εκδοση του Freenas η οποια απ οτι φαινετε κανει ΠΑΠΑΔΕΣ αλλα εχει και αυξημενες απαιτησεις εξοπλισμου ..

Αξιζει τις προσοχης μας πιστευω.

Καλημέρα σε όλους. Αυγερινέ ελπίζω να βρήκες τα αρχεία σου. Λοιπόν μετά από μερικές ακόμα δοκιμές τολμώ να πω πως ο συνδυασμός Fedora-Amahi δεν με άφησε ευχαριστημένο με την έννοια ότι δεν μου εξέπνευσε εμπιστοσύνη. Ίσως μεταγενέστερες εκδόσεις να είναι καλύτερες.
Δοκίμασα επίσης FreeNAS 8 και είναι όντος πολύ καλό και πολύ πολύ εύκολο και αν και free δεν θα το προτιμήσω γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ανοίγει και να κλείνει τον server βάσει ωρολογίου προγράμματος. Οπότε καταλήγουμε πάλι σε WHS.

Καλημέρα σε όλους. Αυγερινέ ελπίζω να βρήκες τα αρχεία σου. Λοιπόν μετά από μερικές ακόμα δοκιμές τολμώ να πω πως ο συνδυασμός Fedora-Amahi δεν με άφησε ευχαριστημένο με την έννοια ότι δεν μου εξέπνευσε εμπιστοσύνη. Ίσως μεταγενέστερες εκδόσεις να είναι καλύτερες.
Δοκίμασα επίσης FreeNAS 8 και είναι όντος πολύ καλό και πολύ πολύ εύκολο και αν και free δεν θα το προτιμήσω γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ανοίγει και να κλείνει τον server βάσει ωρολογίου προγράμματος. Οπότε καταλήγουμε πάλι σε WHS.

Με Fedora δυστυχώς ποτέ δεν είχα εμπειρία, παρα μόνο με Debian based διανομές. Το Amahi τώρα και εμένα στο λίγο που το δοκίμασα δεν μου έκανε για User Friendly. Απ' την άλλη τα WHS ειδικά τα καινούργια, σίγουρα θα προσθέσουν "σημεία" ευχρηστίας στα παλιά αλλά και γενικότερα θα έχουν βελτιώσεις, διότι πατάνε στα Server 2008.

Απάντηση: Re: Home Server

καλημερα και απο εμενα ..
Εγω στο σπιτι χρησιμοποιω για file server ενα μηχανακι με atom cpu (τον 2πυρινο) με freenas (0,7 προηγουμενη εκδοση)
Το συγκεκριμενο setup δουλευει πανω απο 8μηνες απροβληματιστα με ενεργοποιημενα shares αλλα και τορρεντ client .
Τα θετικα ειναι η πολυ χαμηλη του καταναλωση εχει πανω μια pci καρτουλα με 4 σατα ,1 2TB green WD, 1 1.5 samsung .
Εχω πεταξει μεσα ολα μου τα αρχεια εικονες ταινιες αλλα και τραγουδια
Ειμαι αρκετα ευχαριστημενος μιας και αποτελει μια οικονομικη λυση

Εχει βγει νεα εκδοση του Freenas η οποια απ οτι φαινετε κανει ΠΑΠΑΔΕΣ αλλα εχει και αυξημενες απαιτησεις εξοπλισμου ..

Αξιζει τις προσοχης μας πιστευω.

Μπράβο φίλε για την επιλογή σου. Σαν Fan του ελεύθερου λογισμιee κού επικροτώ. Απλά όταν έχεις 8 σκληρούς γεμάτους στα WHS απλά δεν μπορείς να κάνεις πειράματα σε Server λογισμικό, γι' αυτό και είναι θετικό να μας ενημερώνετε, ειδικά εσείς που χρησιμοποιείτε το ελεύθερο λογισμικό.

συνήθως είμαι θεατής και λιγότερο ομιλητής εκτός αν προκύψει κάτι ενδιαφέρον. απο καιρό έψαχνα και εγω την καταλληλότερη μορφή για να μπορώ να έχω τον αποθηκευτικό μου χώρο ετοιμοπόλεμο.Τις εμπερίες μου θα τις περιγράψω με απλό τρόπο.
Γεμάτος με όλα αυτά τα ερωτηματικά ξεκίνησα να δοκμιάζω openfiler & freenas. Δυστυχως απογοητέυτικα από την μή υποστήριξη/προβληματικη στις ονομασίες αρχείων ελληνικής κωδικοποίησης. Eιδικότερα και με τον freenas είχε πρόβλημα να αναγνωρίσει (τότε) μία sata καρτούλα που είχε πέσει στα χέρια μου με συγκεκριμένο chipset που δεν το θυμάμαι τώρα, και έδινε στην μητρική μου την δυνατότητα για υποστήριξη επιπλεόν 5 HDD SATA (είχε μόνο για 1).
Στη συνέχεια έκανα προσπάθειες και προμηθεύτικα μια μητρική εξοπλισμένη η ίδια με 5 θυρες SATA φυσικά όμως σύγχρονο επεξεργαστη κλπ, οπότε παράτησα την θεωρία του σερβερ και ολα στηθηκαν στον κυρίως υπολογιστή μου.Στον χρόνο πάνω και επειδή συνέχιζε να με "τρώει" το θέμα σερβερ ξαναψάχτηκα. Ενεργοποίησα για ακόμη μια φορα την νεά εκδοση του freenas 0.7 (πριν την 8) και ξεκίνησα. Είχα δημιουργήσει μία RAID συστοιχία τύπου 2. Εδώ να ενημερώσω και τον φίλο morfeus, πόσο καλό ήταν η δυνατότητα προγραμματισμού τουλάχιστον ως προς το "σβησιμο του σερβερ" και του ενσωματομενου bittorrent client. (για το αναμμα, θεωρώ πως μπορούσα να ρυθμίσω το BIOS) αλλά έτσι κ αλλιώς μέχρι να μπω σπίτι , να βάλω ένα πιάτο φαγητό κλπ , θα είχε ενεργοποιηθεί με το πάτημα του διακόπτη.
Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι καλά όλα αυτά αλλά τί γίνεται όταν αύριο έχουμε, κυρίως, την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε και να προσθέσουμε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο; O freenas δεν σου έδινε απλόχερα αυτή τη δυνατότητα. Θα έπρεπε να τα κάνεις όλα από την αρχή η να μην έχεις RAID. Σε σχέση λοιπόν με το μειονέκτημα της ασφάλειας διαβάζοντας , έμαθα για το JBOD, τύπου RAID. Το προτόκολλο αυτό απλά προσθέτεις δίκσους και επεκτείνει το ίδιο το pool όπως λέγεται, δηλαδή να βλέπεις τον ίδιο κοινόχρηστο χώρο, απλά να αυξάνει το μέγεθός του.
Έτσι γκουγλαρωντας έπεσε η αντίληψή μου σε κάτι "φρεσκο" με την ονομασία Amahi. Εκείνες τις ημέρες βασιζόνταν πάνω στο fedora14 και είχε ανακοινωθεί η πιθανή υποστήριξη σε πλατοφορμα Ubuntu.
Για να είμαι και τελείως ειλικρινής , στο μυαλό μου ήθελα κι εγώ την λύση να καίει ο σερβερ σε μια γωνιά αλλά παράλληλα όταν έχει χρόνο η παρεούλα και μαζευόμαστε, να μπορεί να δείξει τις ταινίες στην τηλεόραση μέσω HDMI και ΟPTICAL AUDIO OUT αλλά και να κατεβάζει χωρίς να με ενοχλεί και να τον ενοχλώ...
Όντως η αλήθεια είναι πως στην αρχή νομίζεις πως στήνεις το Fedora14 απλά στην συνέχεια κολλάει ενα script πάνω, απενεργοποιεί κάποια πραγματάκια και ενεργοποιεί διάφορες σερβερικες διεργασίες, ακόμα και το web-interface για πλήρη τηλεχειρισμό. Επέλεξα κατευθείναν να αξιοποιήσω 4*2ΤΒ σκληρούς σε κατάσταση "greyhole Storage Pooling technology" . Αν και θέλει λίγη προσπάθεια και λίγο διάβασμα σε tutoriaLs για να προσθέσεις τους δίσκους. Νομίζω άξιζε η προσπάθεια. H συνεργασία μας πρέπει να έχει κλήσει κάνα 3μηνο.Έχω βάλει και το transmission να ανοιγει αυτόματα με ενεργοποιημένη λειτουργία του webinterface, οπότε είναι και "κατεβαστήρι".
Λίγο διάβασμα κάνω τώρα για το στήσιμο "σωστά" της ATI HD 4500 ώστε να παίζουν απροβλημάτιστα και τα .mkv 1080p χωρίς σπασίματα και πιστεύω θα είμαστε εντάξει για αρκετό καιρό.
Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως έκανα και μετάβαση απο τον freenas 0.7 σε freenas 0.8 αλλά δε θα συμφωνήσω πως κάνει "παππαδες" ίσα ίσα νομίζω παιδεύτικα περισσότερο. Από το web interface εξαφανίστηκε το time-schedule και άλλα καλούδια όπως bittorent client.
Θέλω πολύ στην άδεια μου να καταφέρω να ανεβάσω και ένα ολοκληρωμένο tutorial για τον Amahi.
Ελπίζω να βοήθησα κι εγώ σε ένα τόσο μείζον θέμα.

Φίλε gorillaz_gr κάπως έτσι λειτουργούν και οι περισσότεροι χρήστες του Forum και είναι ενθαρυντικό, το να μεταφέρει ο καθένας τις εμπειρίες του στο στήσιμο ενός Server. Μακάρι να μπορέσεις να βρείς το χρόνο και να φτιάξεις έναν οδηγό στησίματος Home Server με το Amahi γιατί πραγματικά πιστεύω ενδιαφέρει πολλούς.