συνήθως είμαι θεατής και λιγότερο ομιλητής εκτός αν προκύψει κάτι ενδιαφέρον. απο καιρό έψαχνα και εγω την καταλληλότερη μορφή για να μπορώ να έχω τον αποθηκευτικό μου χώρο ετοιμοπόλεμο.Τις εμπερίες μου θα τις περιγράψω με απλό τρόπο.
Γεμάτος με όλα αυτά τα ερωτηματικά ξεκίνησα να δοκμιάζω openfiler & freenas. Δυστυχως απογοητέυτικα από την μή υποστήριξη/προβληματικη στις ονομασίες αρχείων ελληνικής κωδικοποίησης. Eιδικότερα και με τον freenas είχε πρόβλημα να αναγνωρίσει (τότε) μία sata καρτούλα που είχε πέσει στα χέρια μου με συγκεκριμένο chipset που δεν το θυμάμαι τώρα, και έδινε στην μητρική μου την δυνατότητα για υποστήριξη επιπλεόν 5 HDD SATA (είχε μόνο για 1).
Στη συνέχεια έκανα προσπάθειες και προμηθεύτικα μια μητρική εξοπλισμένη η ίδια με 5 θυρες SATA φυσικά όμως σύγχρονο επεξεργαστη κλπ, οπότε παράτησα την θεωρία του σερβερ και ολα στηθηκαν στον κυρίως υπολογιστή μου.Στον χρόνο πάνω και επειδή συνέχιζε να με "τρώει" το θέμα σερβερ ξαναψάχτηκα. Ενεργοποίησα για ακόμη μια φορα την νεά εκδοση του freenas 0.7 (πριν την 8) και ξεκίνησα. Είχα δημιουργήσει μία RAID συστοιχία τύπου 2. Εδώ να ενημερώσω και τον φίλο
morfeus, πόσο καλό ήταν η δυνατότητα προγραμματισμού τουλάχιστον ως προς το "σβησιμο του σερβερ" και του ενσωματομενου bittorrent client. (για το αναμμα, θεωρώ πως μπορούσα να ρυθμίσω το BIOS) αλλά έτσι κ αλλιώς μέχρι να μπω σπίτι , να βάλω ένα πιάτο φαγητό κλπ , θα είχε ενεργοποιηθεί με το πάτημα του διακόπτη.
Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι καλά όλα αυτά αλλά τί γίνεται όταν αύριο έχουμε, κυρίως, την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε και να προσθέσουμε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο; O freenas δεν σου έδινε απλόχερα αυτή τη δυνατότητα. Θα έπρεπε να τα κάνεις όλα από την αρχή η να μην έχεις RAID. Σε σχέση λοιπόν με το μειονέκτημα της ασφάλειας διαβάζοντας , έμαθα για το JBOD, τύπου RAID. Το προτόκολλο αυτό απλά προσθέτεις δίκσους και επεκτείνει το ίδιο το pool όπως λέγεται, δηλαδή να βλέπεις τον ίδιο κοινόχρηστο χώρο, απλά να αυξάνει το μέγεθός του.
Έτσι γκουγλαρωντας έπεσε η αντίληψή μου σε κάτι "φρεσκο" με την ονομασία
Amahi. Εκείνες τις ημέρες βασιζόνταν πάνω στο fedora14 και είχε ανακοινωθεί η πιθανή υποστήριξη σε πλατοφορμα Ubuntu.
Για να είμαι και τελείως ειλικρινής , στο μυαλό μου ήθελα κι εγώ την λύση να καίει ο σερβερ σε μια γωνιά αλλά παράλληλα όταν έχει χρόνο η παρεούλα και μαζευόμαστε, να μπορεί να δείξει τις ταινίες στην τηλεόραση μέσω HDMI και ΟPTICAL AUDIO OUT αλλά και να κατεβάζει χωρίς να με ενοχλεί και να τον ενοχλώ...
Όντως η αλήθεια είναι πως στην αρχή νομίζεις πως στήνεις το Fedora14 απλά στην συνέχεια κολλάει ενα script πάνω, απενεργοποιεί κάποια πραγματάκια και ενεργοποιεί διάφορες σερβερικες διεργασίες, ακόμα και το web-interface για πλήρη τηλεχειρισμό. Επέλεξα κατευθείναν να αξιοποιήσω 4*2ΤΒ σκληρούς σε κατάσταση "
greyhole Storage Pooling technology" . Αν και θέλει λίγη προσπάθεια και λίγο διάβασμα σε tutoriaLs για να προσθέσεις τους δίσκους. Νομίζω άξιζε η προσπάθεια. H συνεργασία μας πρέπει να έχει κλήσει κάνα 3μηνο.Έχω βάλει και το transmission να ανοιγει αυτόματα με ενεργοποιημένη λειτουργία του webinterface, οπότε είναι και "κατεβαστήρι".
Λίγο διάβασμα κάνω τώρα για το στήσιμο "σωστά" της ATI HD 4500 ώστε να παίζουν απροβλημάτιστα και τα .mkv 1080p χωρίς σπασίματα και πιστεύω θα είμαστε εντάξει για αρκετό καιρό.
Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως έκανα και μετάβαση απο τον freenas 0.7 σε freenas 0.8 αλλά δε θα συμφωνήσω πως κάνει "παππαδες" ίσα ίσα νομίζω παιδεύτικα περισσότερο. Από το web interface εξαφανίστηκε το time-schedule και άλλα καλούδια όπως bittorent client.
Θέλω πολύ στην άδεια μου να καταφέρω να ανεβάσω και ένα ολοκληρωμένο tutorial για τον Amahi.
Ελπίζω να βοήθησα κι εγώ σε ένα τόσο μείζον θέμα.