HP Microserver + OpenMediaVault

ίσως δεν έχει καεί το iso σωστά ή ίσως δεν έχει κατέβει το iso ολόκληρο

αν το PC κάνει boot από USB stick τότε μπορείς να κάνεις το installation από USB stick

Μήπως κατέβασες την amd64 έκδοση ενώ ο Pentium4 που έχεις υποστηρίζει μονό την i386?

Με οποιοδήποτε άλλο Boot CD έχει δοκιμάσει να ξεκινήσεις το PC ?

Ευχαριστώ πολύ για της επισημάνσεις αλλά τη να πω ο Intel μουλάρωσε
κάτι δεν πάει σίγουρα καλά περιττό να πω ότι έκαψα το i386 (openmediavault_0.4_i386) περίπου 15 φορές με Nero και Roxio (easy media creator 10)
σε 3 διαφορετικούς υπολογιστές τώρα κάποια λεπτομέρεια ίσως κολάι
Μέχρι καινούριο DVD Hardware αγόρασα εσωτερικό μπας και , αλλά τίποτα δεν έγινε
Ακόμα και με debian + OpenMediaVault πάλη δεν έγινε τίποτα μέχρι και DVD άλλα +RW άλλα –RW , άλλα σκέτα μη επανεγγράψιμα τίποτα

Οπότε παραθέτω τα όπλα κάποια στιγμή με περισσότερη υπομονή θα ξαναδοκιμάσω

Μετά από 6 μήνες ενασχόλησης με το OMV, μπορώ να πω ότι είναι σταθερότατο και δεν μου έχει δημιουρήσει κάποιο θέμα στην καθημερινή χρήση ως καθαρό nas.
Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι όταν αποφάσισα μετά από 100 μέρες uptime να του κάνω ένα reboot, δεν ξανασηκώθηκε ποτέ και εμφάνισε μήνυμα kernel panic :furious3:.
Το έλυσα κάνοντας πάλι εγκατάσταση του OMV και ξανασέταρα τα filesystems και τους δίσκους. Εκεί ομολογουμένως δεν είχε κανένα πρόβλημα τους είδε κανονικότατα και δεν υπήρξε data loss.

Εχθές (μετά από 100 μέρες uptime) το ξαναέκανα rebot και πάλι τα ίδια. Ή εγώ δεν κάνω κάτι καλά, ή το ενοχλούν τα μεγάλα διαστήματα uptime. Στα αρνητικά επίσης είναι ότι μου έχει κάψει και ένα usb stick πράγμα λογικό μιάς και δεν είναι φτιαγμένα για τέτοιες χρήσεις.

Ένα μεγάλο αρνητικό για μένα είναι ότι το δεν διαθέτει κάποιο plugin που να σου επιτρέπει να φορτώνεις xbmc. Αυτός θα είναι ίσως και ο μόνος λόγος που θα με αναγκάσει στο μέλλον να γυρίσω σε windows.

Κάνε ένα reboot σήμερα, να επιβεβαιώσεις ότι σήμερα κάνει reboot απροβλημάτιστα.
Εάν κάνεις τα όλα τα Updates και αναβαθμίζεις kernel / modules / initscripts , καλό είναι μετά να δοκιμάζεις reboot.

Προς το παρών δεν του έχω κάνει updates, Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που του έκανα.
Μέχρι να έρθει η 6450 και να του κάνω την εγχείρηση, δεν του κάνω reboot.

Χρειάζεται και manual recompile;

Προς το παρών δεν του έχω κάνει updates, Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που του έκανα.
Μέχρι να έρθει η 6450 και να του κάνω την εγχείρηση, δεν του κάνω reboot.

Χρειάζεται και manual recompile;

με το που στήνουμε ένα server πάντα πρέπει να τον κάνουμε reboot, να δούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα
Επίσης το ίδιο όποτε αλλάζει κάτι που έχει σχέση με το boot process init kernels etc.
Και φυσικά σε κάθε αλλαγή hardware

Νταξ το να ξανά στήνεις από την αρχή το μηχανάκι κάθε φορά που θα χρειαστεί να κάνεις reboot … δεν λέει

Δε χρησιμοποιώ openmediavault, ανάλογα με το τι προσπαθείς να κάνεις , λογικά τα Binaries που έρχονται από το Update σου είναι αρκετά.
(Φυσικά πάντα είναι καλύτερο να φτιάχνεις δικό σου Kernel εάν ξέρεις τι κάνεις – εάν δεν ξέρεις τότε θα χρειαστούν πολύ περισσότερες δοκιμές μέχρι να μάθεις από ένα δυο reboot.)

Την εγκατάσταση την κάνω χωρίς τους δίσκους. Γι' αυτό και μετά την εγκατάσταση κάνω shutdown το server, βάζω τους δίσκους και κάνω startup. Εν συνεχεία αφού σετάρω το filesystem, οργανώσω τα share folders και ενεργοποιήσω ότι χρειάζομαι, τότε του κάνω και ένα reboot προληπτικά.

Το kernel panic το παθαίνω όταν κάνω shutdown μέσω του web interface του OWM, το οποίο και υποθέτω ότι είναι το recommended, αντί για ένα ξερό reboot ή alt+ctrl+del πάνω στον server.

δύο tweaks για να αυξηθεί η ταχύτητα read & write σε Raid5. Ισχύουν για όλα τα linux μηχανήματα με software raid5, raid6 και λογικά raid10.

αυτό γίνεται για κάθε raid array, δηλαδή αν υπάρχουν 2 arrays τότε η κάθε γραμμή θα δοθεί 2 φορές.
για να γίνει μόνιμο τότε τα βάζουμε στο /etc/rc.local

Code:
echo xxxx > /sys/block/mdyyy/md/stripe_cache_size (π.χ. echo 8192 > /sys/block/md127/md/stripe_cache_size)
blockdev --setra xxxx /dev/mdyyy

xxxx: νούμερο δύναμη του 2 π.χ. 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192 κλπ
yyy: νούμερο του array
η πρώτη γραμμή αυξάνει το write speed
η δεύτερη το read speed

έχω χρησιμοποιήσει μόνο τη μία για το write speed, μου δουλεύει απροβλημάτιστα με xxx = 8192. Το write speed από 50+ MB/s έγινε 110+ MB/s.
δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτό του read ακόμα, λέω να το κάνω αυτές τις μέρες.

Νέο στήσιμο NAS με microserver gen8 (G1610T) + openmediavault.
Μπήκε HDD στη θέση του ODD ώστε να μπει εκεί το λειτουργικό και για να έχω 4 θέσεις ελεύθερες στις sata tray. Για να μπει δίσκος στη θέση του dvd χρειάζεται προσοχή στο καλώδιο ρεύματος γιατί υπάρχει υποδοχή για FDD καλώδιο ρεύματος οπότε είναι αναγκαίος ένας adapter.
Επίσης μπήκαν 16GB ECC non registered μνήμη. Λόγω επεξεργαστή οι μνήμες πρέπει να είναι ECC non registered.
Μπήκαν και 4 δίσκοι Toshiba P300 3GB έκαστος. Συνήθως βάζω WD RED αλλά τους P300 τους πέτυχα σε προσφορά στο amazon UK στις 66 λίρες έκαστος οπότε είπα να γίνω τολμηρός.

To bios του gen8 δεν αφήνει να γίνει boot από τον 5ο HDD αλλά αφήνει να γίνει boot από το USB.
Τη λύση την έδωσε το linux όπου το λειτουργικό εγκαταστάθηκε στο 5ο HDD και μετά μετακίνησα bootloader (grub) σε usb stick.
Υπάρχει οδηγός που βρήκα στο net εδώ αλλά γράφω τα βήματα και εδώ:
- Μόνο με HDD στη θέση του ODD, κάνουμε install το OS στο HDD
- Βάζουμε το USB stick στο εσωτερικό USB
- Κάνει boot
- Με ssh μπαίνουμε στο shell του OMV
- Λογικά το USB stick είναι το sdb, μπορούμε να το τσεκάρουμε από το web GUI του OMV ώστε να βρούμε το σωστό sdx.
- dd if=/dev/zero of=/dev/sdddd if=/dev/zero of=/dev/sdb (Zero the USB, ανάλογα το μέγεθος του USB stick παίρνει κάμποσο)
- fdisk /dev/sdd
-- option n -> p -> 1 -> τα λοιπά enter για default τιμές
-- option a (για boot partition) -> 1
-- option w (για save & exit)
- mkfs -t ext2 /dev/sdb1 (φτιάχνουμε το filesystem)
- mkdir /mnt/myusb
- mount /dev/sdb1 /tmp/myusb
- mkdir /tmp/myusb/boot
- grub-install --boot-directory=/mnt/myusb/boot /dev/sdb
- update-grub --output=/mnt/myusb/boot/grub/grub.cfg

μετά κάνουμε ένα reboot
- reboot (από ssh) ή το κάνουμε από το web GUI του OMV
λογικά τώρα boots από το USB stick κανονικά

τέλος κάνουμε shutdown, βάζουμε τους sata στα 4 bays και μπουτάρουμε ξανά.

Πέρα από τα filesystems ext3/4, XFS, JFS, τώρα με plugins υποστηρίζει ZFS.
Επίσης υποστηρίζει μέσω plugins τα aufs, mergerfs, mhddfs όπως και snapraid.

Το έστησα με raid5 (software) και ext4. Αυτό μου δίνει σε smb write 100 MBs sustained.
Σε ftp write μεταξύ FTP servers (fxp) σε δύο OMV, 115 MBs sustained.
Δεν έχω δοκιμάσει ZFS, ίσως το δοκιμάσω να δω πως πάει σε απόδοση.

Νέο στήσιμο NAS με microserver gen8 (G1610T) + openmediavault.
Μπήκε HDD στη θέση του ODD ώστε να μπει εκεί το λειτουργικό και για να έχω 4 θέσεις ελεύθερες στις sata tray. Για να μπει δίσκος στη θέση του dvd χρειάζεται προσοχή στο καλώδιο ρεύματος γιατί υπάρχει υποδοχή για FDD καλώδιο ρεύματος οπότε είναι αναγκαίος ένας adapter.
Επίσης μπήκαν 16GB ECC non registered μνήμη. Λόγω επεξεργαστή οι μνήμες πρέπει να είναι ECC non registered.
Μπήκαν και 4 δίσκοι Toshiba P300 3GB έκαστος. Συνήθως βάζω WD RED αλλά τους P300 τους πέτυχα σε προσφορά στο amazon UK στις 66 λίρες έκαστος οπότε είπα να γίνω τολμηρός.

To bios του gen8 δεν αφήνει να γίνει boot από τον 5ο HDD αλλά αφήνει να γίνει boot από το USB.
Τη λύση την έδωσε το linux όπου το λειτουργικό εγκαταστάθηκε στο 5ο HDD και μετά μετακίνησα bootloader (grub) σε usb stick.
Υπάρχει οδηγός που βρήκα στο net εδώ αλλά γράφω τα βήματα και εδώ:
- Μόνο με HDD στη θέση του ODD, κάνουμε install το OS στο HDD
- Βάζουμε το USB stick στο εσωτερικό USB
- Κάνει boot
- Με ssh μπαίνουμε στο shell του OMV
- Λογικά το USB stick είναι το sdb, μπορούμε να το τσεκάρουμε από το web GUI του OMV ώστε να βρούμε το σωστό sdx.
- dd if=/dev/zero of=/dev/sdddd if=/dev/zero of=/dev/sdb (Zero the USB, ανάλογα το μέγεθος του USB stick παίρνει κάμποσο)
- fdisk /dev/sdd
-- option n -> p -> 1 -> τα λοιπά enter για default τιμές
-- option a (για boot partition) -> 1
-- option w (για save & exit)
- mkfs -t ext2 /dev/sdb1 (φτιάχνουμε το filesystem)
- mkdir /mnt/myusb
- mount /dev/sdb1 /tmp/myusb
- mkdir /tmp/myusb/boot
- grub-install --boot-directory=/mnt/myusb/boot /dev/sdb
- update-grub --output=/mnt/myusb/boot/grub/grub.cfg

μετά κάνουμε ένα reboot
- reboot (από ssh) ή το κάνουμε από το web GUI του OMV
λογικά τώρα boots από το USB stick κανονικά

τέλος κάνουμε shutdown, βάζουμε τους sata στα 4 bays και μπουτάρουμε ξανά.

Πέρα από τα filesystems ext3/4, XFS, JFS, τώρα με plugins υποστηρίζει ZFS.
Επίσης υποστηρίζει μέσω plugins τα aufs, mergerfs, mhddfs όπως και snapraid.

Το έστησα με raid5 (software) και ext4. Αυτό μου δίνει σε smb write 100 MBs sustained.
Σε ftp write μεταξύ FTP servers (fxp) σε δύο OMV, 115 MBs sustained.
Δεν έχω δοκιμάσει ZFS, ίσως το δοκιμάσω να δω πως πάει σε απόδοση.

Σε linux, αντί για ZFS, δες και το BTRFS ;-)

είναι σταθερό πλέον; δεν το έχω δοκιμάσει και το είχα πάρει και από φόβο

4 χρόνια με έχει σωσει απο δυσκολες καταστασεις στο σπίτι
Για zfs Προτήμησε openindiana / freebsd, σε linux btrfs