HP ProLiant MicroServer N54L + Synology DS (XPEnology) = L.F.E.

ναι, τι να πω τώρα bootare έβαλα πάνω 2 φλασάκι (και στα 2 περασμένο) και ανοιξε, αλλά δεν ξέρω βέβαια απο ποιο παίζει τώρα... :D

βγηκε το dsm 5.2 . Περιμενουμε και το αντιστοιχο boot που να το υποστηριζει. Μην κανετε απευθειας update απο το menu γιατι θα φατε φωλα (καποια στα φορουμ του xpenology το εκαναν και δεν φορτωνει η σελιδα του ui).

Καλημέρα εγώ που έχω ξεμείνει με αυτήν την έκδοση που είχα κατεβάσει πως μπορώ να αναβαθμιστώ για να μην γίνει στραβεί; Ευχαριστώ

θεωρητικα δεν θα πρεπει να εχεις προβλημα, αλλα δεν ρωτας καλυτερα στo xpenology forum για να εισαι σιγουρος;

μια βοηθεια για τα volume/groups/hdd..

1) για να εχω την "ασφαλεια" οτι αν χτυπησει ενας δισκος, θα χασω τα δεδομενα ΜΟΝΟ του δισκου που χτυπησε και οχι ολων των αλλων δισκων που θα εχω στο n54l, τι πρεπει να προσεξω στο στησιμο των δισκων;
εννοειτε οτι θα ειναι single disk και οχι raid..

2) επισης θα ειναι πιο επιπονω το να ανοιγω και να κλεινω τον σερβερ 3-4 φορες την εβδομαδα ή να τον αφηνω ανοιχτω 24/7 παρολο που δεν θα τον χρειαζομαι...

3) μηπως ειναι καλυτερη λυση, οι δισκοι να ειναι σαν τις παλιες κασετες VHS, οπου καθε δισκος θα εχει label πχ #001 και με ενα προγραμμα τυπου catalog, να βλεπω τι εχει o καθε δισκος και να συνδεω τον δισκο που θελω σε ενα docking station για να αντιγραφω τα δεδομενα στο main server οπου τρεχει 24/7;

Last edited:
μια βοηθεια για τα volume/groups/hdd..

1) για να εχω την "ασφαλεια" οτι αν χτυπησει ενας δισκος, θα χασω τα δεδομενα ΜΟΝΟ του δισκου που χτυπησε και οχι ολων των αλλων δισκων που θα εχω στο n54l, τι πρεπει να προσεξω στο στησιμο των δισκων;
εννοειτε οτι θα ειναι single disk και οχι raid..

2) επισης θα ειναι πιο επιπονω το να ανοιγω και να κλεινω τον σερβερ 3-4 φορες την εβδομαδα ή να τον αφηνω ανοιχτω 24/7 παρολο που δεν θα τον χρειαζομαι...

3) μηπως ειναι καλυτερη λυση οι δισκοι να ειναι σαν τις παλιες κασεττες, οπου καθε δισκος θα εχει label πχ #001 και με ενα προγραμμα τυπου catalog να βλεπω τι εχει και να τον συνδεω σε ενα docking station για να αντιγραφω τα δεδομενα στο main server οπου τρεχει 24/7;

1) Θα πρέπει ο κάθε δίσκος σου να οριστεί ως ξεχωριστό disk group και να γίνει πάνω του ένα volume. Έτσι αν γίνει το κακό, θα έχεις χάσει ένα συγκεκριμένο volume.

2) Θεωρητικά οι δίσκοι φθείρονται από τη χρήση, βλέπε uptime. Στην πράξη δεν υπάρχει απάντηση. Όλα θέμα τύχης είναι.

3) Βλέπε 2). Μπορεί να έχεις έναν δίσκο να παίζει 24/7 για 5 χρόνια χωρίς πρόβλημα και ένας άλλος που τον κρατάς κυρίως off line μετά από 2 χρόνια να πεθάνει.

1) Θα πρέπει ο κάθε δίσκος σου να οριστεί ως ξεχωριστό disk group και να γίνει πάνω του ένα volume. Έτσι αν γίνει το κακό, θα έχεις χάσει ένα συγκεκριμένο volume.

2) Θεωρητικά οι δίσκοι φθείρονται από τη χρήση, βλέπε uptime. Στην πράξη δεν υπάρχει απάντηση. Όλα θέμα τύχης είναι.

3) Βλέπε 2). Μπορεί να έχεις έναν δίσκο να παίζει 24/7 για 5 χρόνια χωρίς πρόβλημα και ένας άλλος που τον κρατάς κυρίως off line μετά από 2 χρόνια να πεθάνει.

ευχαριστω για τις γρηγορες απαντησεις.

εχω τον n54l σχεδον ενα χρονο τωρα αλλα δεν ειχα για δισκους και ειχε μεινει offline..
τωρα λεω να τον αξιοποιησω και να του βαλω δισκους μεχρι να γεμισει (6), ενω οι επομενοι δισκοι θα ειναι σε στυλ κασετας.

υπαρχει καποιο προγραμμα catalog που να ειναι για pc/mac?
ακομα καλυτερα αν υπαρχει και ios/andoid app για να βλεπω τα δεδομενα των δισκων.
θα ειναι πιο ευχρηστο, καθως θα εχω μονιμος ενα docking station στον main server (synology) και θα κανω ενα απλο copy/paste.. χωρις να χρειαζεται να ανοιγω pc/mac..

και εγω χρησιμοποιουσα το disk catalog πριν 10+ χρονια.. απλα εχω να ασχοληθω απο τοτε και ελεγα μηπως χρησιμποποιει καποιος κατι που κανει sync μεσω cloud/wifi και εχει βγει εκδοση και σε app..

Αν θέλω να πάρω έναν Microserver, ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για το XPEnology ?

Υπάρχουν κάπου τα μοντέλα και τα χαρακτηριστικά τους για να τα δω ?

Αν θελεις έως και 6 δισκους το n54l.. Το νεότερο gen8 παιρνει ευκολα 5 και ιςως με πατέντα και 6 διςκο.

οι δισκοι μπαινουν πανω στο χωρο του dvdrom...
στο n54l μπαινουν 2, στο gen8 ενας.. ισως και δευτερος αλλα νομιζω πρεπει να επεμβεις στο κουτι.. ψαξε στο ιντερνετ.

μνημη αν κανεις απλο stream δεν χρειαζεσαι.. και με 2gb εισαι μια χαρα.
αν χρειαζεσαι transcode τοτε η περισσοτερη μνημη και cpu βοηθαει..

Χτες αναβαθμίστηκα από 5 σε 5.2-5565 Update 2.

Ήταν αρκετά προς πολύ εύκολο - βασικά ακολουθείς σχεδόν την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για καινούργια εγκατάσταση με την εξαίρεση ότι το σύστημα φαίνεται ως migrateable οπότε δεν χάνονται δεδομένα και ρυθμίσεις.

Για αρχή πρέπει να κατεβάσεις το καινούργιο boot image από εδώ: http://xpenology.me/downloads/
Αυτή τη στιγμή είναι το XPEnoboot DS3615xs 5.2-5565.2

Μετά κατεβάζεις το τελευταίο DSM, από εδώ: http://xpenology.me/downloads/
Αυτή τη στιγμή είναι ο DSM 5.2-5565.

Μετά γράφεις το boot image σε ένα USB flash disk και κάνεις boot από αυτό.

Στη συνέχεια ακολουθείς αυτόν εδώ τον οδηγό: http://www.xpenology.nl/how-to-install-dsm-5-2/

Στην περίπτωσή μου όλα πήγαν μια χαρά, δεν χάθηκε ούτε ρύθμιση.

Στο τέλος κάνουμε και update σε Update 1 (με τον επίσημο τρόπο) και μετά Update 2 (επίσης με τον επίσημο τρόπο). Πριν βάλετε το Update 2, για καλό και για κακό, κλείστε το HTTPS γιατί έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που τους το έχει "σπάσει" το Update 2. Εγώ το έκλεισα πριν το Update και το ξανα-άνοιξα μετά και όλα πήγαν καλά.

Υπόψη, μετά το reboot που ακολουθεί το (κάθε) update, το σύστημα κολλάει στο boot. Αυτό είναι φυσιολογικό - δώστε του λίγα λεπτά και κάντε του κανονικό reset. Λογικά στο επόμενο reboot θα ξεκινήσει κανονικά.

Καλή τύχη!

Ωραιος! Παντα ειμαι πιο χαλαρος οταν καποιος αλλος κανει το πρωτο βημα :)

Χτες αναβαθμίστηκα από 5 σε 5.2-5565 Update 2.

Ήταν αρκετά προς πολύ εύκολο - βασικά ακολουθείς σχεδόν την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για καινούργια εγκατάσταση με την εξαίρεση ότι το σύστημα φαίνεται ως migrateable οπότε δεν χάνονται δεδομένα και ρυθμίσεις.

Για αρχή πρέπει να κατεβάσεις το καινούργιο boot image από εδώ: http://xpenology.me/downloads/
Αυτή τη στιγμή είναι το XPEnoboot DS3615xs 5.2-5565.2

Μετά κατεβάζεις το τελευταίο DSM, από εδώ: http://xpenology.me/downloads/
Αυτή τη στιγμή είναι ο DSM 5.2-5565.

Μετά γράφεις το boot image σε ένα USB flash disk και κάνεις boot από αυτό.

Στη συνέχεια ακολουθείς αυτόν εδώ τον οδηγό: http://www.xpenology.nl/how-to-install-dsm-5-2/

Στην περίπτωσή μου όλα πήγαν μια χαρά, δεν χάθηκε ούτε ρύθμιση.

Στο τέλος κάνουμε και update σε Update 1 (με τον επίσημο τρόπο) και μετά Update 2 (επίσης με τον επίσημο τρόπο). Πριν βάλετε το Update 2, για καλό και για κακό, κλείστε το HTTPS γιατί έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που τους το έχει "σπάσει" το Update 2. Εγώ το έκλεισα πριν το Update και το ξανα-άνοιξα μετά και όλα πήγαν καλά.

Υπόψη, μετά το reboot που ακολουθεί το (κάθε) update, το σύστημα κολλάει στο boot. Αυτό είναι φυσιολογικό - δώστε του λίγα λεπτά και κάντε του κανονικό reset. Λογικά στο επόμενο reboot θα ξεκινήσει κανονικά.

Καλή τύχη!

Χθες περασα το DSM 5.2-5565.2 (καινούργια εγκατάσταση)
αρκετα ευκολη διαδικασια απλα θελει λιγη προσοχη στο βημα 7 της εκγαταστασης.. οπου πρεπει να επιλεξουμε MANUAL INSTALL.

απο κεκτημενη ταχυτητα πατησα το απλο install και κατεβασε το DSM απο το internet,
αν και η εγκατασταση εγινε κανονικα και δεν εδειχνε να υπαρχει καποιο προβλημα.. εκανα FACTORY RESET > ERASE ALL DATA και ακολουθησα απο την αρχη τον οδηγο..

εβαλα πανω 2 δισκους (που θελω να ειναι ανεξαρτητοι ο ενας απο τον αλλο σε περιπτωση που καποιος χτυπησει)
οποτε εκανα 2 DISK GROUP, αν και δεν καταλαβαινω γιατι να επηρεαζεται ο ενας απο τον αλλο, αν ο καθε δισκος ειναι ΕΝΑ ξεχωριστο VOLUME (basic) αλλα στο ιδιο DISK GROUP.

Τωρα μενουν τα δυο update. Ο επισημος τροπος ειναι απο CONTROL PANEL > DSM UPDATE
αν και νομιζω οτι θα περασει κατευθαν το 5.2-5565.2 update 2...

εχει reset button το n54l?
λογικα εννοεις παρατεταμενο πατημα του power button..

Last edited:
δοκιμασε κανεις να περασει το τελευταιο DSM 5.2-5592;

Screen_Shot_2015_07_06_at_9_17_58_PM.png