HT-4000 και Pioneer 817

13 March 2007
688
Βόλος
Επιτέλους τα αγόρασα! :P :2thumb22sup:
Και τώρα στο ψητό! Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις τους λίγο πιο "εμπειρους" σχετικά με καποια πραγματάκια.

Η ονομαστική αντίσταση των HT4000 είναι 6 Ω, βέβαια ο 817 έχει επιλογή και για 8 και για 6 Ω. Ποια η διαφορά; Καταλαβαίνω την επιστημονική έννοια των Ωhm αλλα τι σημαίνει αυτό για τον ήχο και τα ηχεία μου;

Εαν και δεν έχω καταφέρει να το ακούσω καλά, και να σιγουρευτώ οτι είναι σε "φαση" phase τα ηχεία με sub, ο ενισχυτής έχει μια επιλογή Phase Control, η οποία πιστεύω οτι λειτουργεί σωστα... όταν το ενεργοποιώ ο ήχος που ακούω ακούγετε πιο "μαζεμένος/ενωμένος" θα το έλεγα. Αξίζει να παίζω με κάτι τέτοιο η να ασχοληθώ με το switch του sub και κάποιο demo track;

Και τελευταία, εαν υπάρχει κάποιος άλλος εκει έξω με τα ίδια ηχεία, τι πιστεύετε για το Small/Large ζήτημα; Οκ ... οι οδηγίες λένε small....το MCACC, λέει small... μήπως όμως τελικά σε Large είναι καλύτερα; Κινδυνεύουν να πάθουν κάποια ζημιά;

Επίσης και κάτι τελευταίο... εντυπωσιάστικα με την "εικονα" που παρουσιάζουνε τα μπροστα ηχεία σε στερεφωνικό ήχο.... ήμουν μπροστά και ρύθμιζα τον ενισχυτή...και άκουγα την φωνή του τραγουδιστή μπροστά μου.. και λέω... παίζει και το κεντρικό; τι στο καλό;! τελικά παίζανε μόνο Α/Δ !! :P (είθε να είναι ένα βήμα αυτα τα ηχεία στο να μπώ για τα καλά στον ήχο :P)

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας :P
Άιντε να το ρυθμίσω πλήρως να φέρω την παρέα μου να το απολάυσουμε :ADFADF1::ernaehrung004:

Last edited:
Όσο μικρότερη είναι η αντίσταση των ηχείων τόσα περισότερα watt μπορεί να αποδώσει σε αυτά ο ενισχυτής και να επιτύχεί μεγαλύτερες στάθμες ήχου (+3dB για κάθε διπλασιασμό της ισχύος). Το κόστος που πλήρώνεις σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι ο ενισχύτής "ζορίζεται" περισότερο, υπερθερμάινεται και δεν είναι "άνετος" στην οδήγηση των ηχείών. Αν συνδέσεις τα ηχεία σου από την έξοδο τον 8Ω θα έχεις τα συμπτώματα που σου προανέφερα. Το καλύτερο θα ήταν να ακολουθήσεις τις οδηγείες του κατασκευαστή και να τα συνδέσεις στην αντίστοιχη έξοδο των 6Ω.

Δύο ήχεία βρίσκονται εντός φάσης όταν οι κώνο ιτους παλιδρομούν κατά την ίδα κατευθύνση σε δεδομένη χρονική στιγμή. Δηλαδή σε stereo κατάσταση και οι δύο κώνοι προς τα μεσά ή προς τα έξω ταυτόχρονα. Αυτό πρέπει να συμβαίνει για να μην αλληλοαναιρούνται τα ηχητοκά κύματα που προέρχονται από δύο διαφορετικές πηγές. Εαν δύο ηχεία βρίσκονται εκτός φάσης αυτό το αντιλαμβανόμαστε κυρίως ώς έλειψη όγου στις χαμηλές συχνότητες. Πολές φορές όμως και λόγω των διαφόρων ιδιομορφιών που έχει ο χώρος (ανακλάσεις κλπ) ή λάθος εγκατάστασης (λαθός καλωδίωση, μεγάλα μήκη καλώδίων, κακή τοποθέτηση) μπορεί να ξεφύγουμε απο την ορθή φάση και τα ακουστικα κύματα που λαμβάνουμε στην θέση ακρόασης να αλληλοαναιρουν κάποιες από τις φέρουσες συχνότητες τους.. Έδω έρχεται το phase control της pioneer να συμαζέψει λίγο τα πράγματα. Από την στιγμή που λαμβάνεις καλύτερο αποτέλεσμα με το phase control ενεργοποιημένο (και αφού έχεις ελέγξει ότι έχεις καλωδιώσει με την σωστή πολικότητα όλα τα ηχεία σου) τότε καλώς κάνεις και το χρησιμοποείς.