HTPC...απορίες

• Φωτογραφική συνάντηση στην Αθήνα!

Αυτό το Σάββατο, στις δέκα το πρωϊ (10:00) στο Πάρκο Τρίτση. Λεπτομέρειες και συμμετοχές εδώ.

krunar

Established Member
23 October 2007
223
Καλημέρα παίδες,

Όπως όλοι σχεδόν, σκέφτομαι και εγώ να στήσω ένα HTPC και επειδή δεν είμαι ειδικός το έχω ρίξει στο διάβασμα. Και μαζί έρχονται και οι απορίες. Αν μπορείτε λοιπόν διευκρινίστε μου τα παρακάτω.

Σημείωση: Μιλάμε πάντα για ένα HTPC με αποκλειστικό σκοπό να παίζει ταινίες (όλα τα format), σε 1080p, να είναι αθόρυβο και να κρατήσουμε το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα (να ψήνει καφέ δεν θέλω…)

Κουτί
  • Είναι σημαντικό να έχει panel? Που χρησιμεύει δλδ? Για να μπορώ να επιλέγω μουσική πχ με κλειστή την TV?
  • Είναι τόσο σημαντικό να παίρνει πολλούς δίσκους? Πολλοί δίσκοι σημαίνει περισσότερος θόρυβος (περισσότερο ΗΕΑΤ = Περισσότεροι ανεμιστήρες= μεγαλύτερο τροφοδοτικό). Γιατί να μην έχω τους δίσκους μου σε έναν άλλο υπολογιστή συνδεδεμένο με Gigabit δίκτυο? Χάνω τίποτα έτσι κατά την αναπαραγωγή ή την εγραφή ?
  • Εγώ που δεν θέλω panel και πολλούς δίσκους αλλά το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να είναι το κουτί αθόρυβο, έχετε να μου προτείνετε κάτι?
CPU
  • O INTEL CORE 2 DUO E4500 2.20 GHZ είναι αρκετός ή χρειάζεται INTEL CORE 2 DUO E6550 2.33 GHZ ή μήπως ποιο πάνω? Η διαφορά είναι 40 .
Κάρτα Γραφικών (καλά εδώ έχω χάσει την μπάλα τελείως:nounder:)
  • Είναι απαραίτητο να έχει HDMI? Αν έχει DVI και την συνδέσω στην TV με ανταπτορακι θα δω 1080p ή χάνω κάτι?
  • Από όσο διάβασα σε άλλα posts το HDMI χρησιμεύει για να μεταφέρω και ήχο (σωστά?). Να τον πάω που ρε παιδιά το ήχο:AFADF0:? Στην TV? Εγώ θέλω να παίξει ο ήχος από τα 5.1. Είχα την εντύπωση ότι θα συνδέσω το PC με την TV για εικόνα και την κάρτα ήχου με τα ηχεία (γίνεται απευθείας?) ή με κάποιο ενισχυτή. Βοηθήστε λίγο με την συνδεσμολογία εδώ γιατί χανόμαστε.
  • Ως κάρτα γραφικών στην παρούσα φάση μπορούμε να προτείνουμε μόνο ΑΤΙ, λογω προβληματων των Nvidia (color banding, gamma ) τα οποια ενδεχεται να λυθουν μελλοντικα.
    Ίσχύει ακόμα?
Τροφοδοτικό.
  • Από όσο ξέρω (διορθώστε με αν κάνω λάθος) τα τροφοδοτικά παράγουν περισσότερο θόρυβο όσο πιο κοντά δουλεύουν στο 100%. Έστω ότι χρειάζομαι 400W για το pc μου. Αν πάρω ένα PSU 400W θα δουλεύει κοντά στο 100% όποτε θα παράγει περισσότερο θόρυβο από ένα 800W που στο ίδιο σύστημα θα δουλεύει στο 50%?
Αυτά….για αρχή...άμα μου έρθει τίποτα άλλο…εδώ είμαστε.

Ελπίζω να μην σας έπηξα πολύ.:BDBDG54:

Άντε και καλή μέρα να έχετε.

Απο κουτί, αν θέλεις αναγκαστικά htpc κουτί με standard ATX μητρική, κοίτα τα κουτιά της Silverstone, πχ lc20. Αν μπορείς να έχεις τους σκληρούς σε άλλο pc και να τα συνδέσεις σε δίκτυο, τόσο το καλύτερο, η παραγόμενη θερμότητα και η κατανάλωση δεν είναι τόσο μεγάλες για τους δίσκους αλλά ακούγονται πολύ λόγω περιστροφής και κυρίως ταλάντωσης.
Γενικά πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις; Αν δεν έχεις ιδαίτερο πρόβλημα υπάρχουν κάτι δίσκοι του ενός tb της Western Digital (οι Green Power) χαμηλότερων στροφών (και επιδόσεων) αλλά απο πλευράς θορύβου και κατανάλωσης είναι πολύ καλοί.
Όσο για το τροφοδοτικό, τα περισσότερα έχουν ανεμιστηράκι του οποίου οι στροφές εξαρτώνται απο τη θερμοκρασία του τροφοδοτικού. Οπότε όσο πιο ζεστό είναι, τόσο μεγαλύτερος και ο θόρυβος.
Γενικά αν δεν κάνεις κάτι ακραίο με το pc σου, ενα τροφοδοτικό 400 watt αρκεί και είναι και καλύτερο - η απόδοση των τροφοδοτικών είναι μεγαλύτερη όσο πιο κοντά είναι στην ονομαστική τους ισχύ. Πχ ενα τροφοδοτικό των 400 watt απο το οποίο τραβάει το pc 200 watt, θα είναι πολύ πιο αποδοτικό απο ενα αντίστοιχο των 800 watt που τραβάει πάλι 200 watt, οπότε θα παράγει λιγότερη θερμότητα οπότε θα έχεις και λιγότερο θόρυβο. Κοίτα σε Seasonic και Corsair πχ για τροφοδοτικά.

Τέλος πάντων σταματάω έτσι όπως τα έγραψα μπέρδευτηκα και εγώ Ο_Ο

Τέλος πάντων σταματάω έτσι όπως τα έγραψα μπέρδευτηκα και εγώ Ο_Ο
Εγώ να δεις πως μπερδεύτηκα.... αλλά thanks.

Όσο αφορά τα τροφοδοτικά, αυτό που έλεγα φαίνεται εδώ.
tx750w_noise.jpg

Για το κουτί σκεφτόμουνα κάτι στα 100 με την προϋπόθεση να κάνω μια θυσία σε χώρους και panel αλλά όχι σε ποιότητα και σε ηχομόνωση.

Γενικά πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις;
Το budget δεν το έχω βγάλει αλλά και δεν θέλω να πω ”Έχω τόσα euro…πείτε μου τι να πάρω” γιατί όλη η χαρά είναι στο ψάξιμο…άντε και στο στήσιμο. Στο κάτω κάτω σιγά τις πολλές ταινίες που βλέπω. Όλα γίνονται για την λόξα με τα pcs.
Όταν καταλήξω πάντως στο setup που πιστεύω ότι μου ταιριάζει θα σας το postarο να μου πείτε.

ΥΓ
Δεν υπονοώ τίποτα για όσους την ψάχνουν στο στυλ «”Έχω τόσα euro…πείτε μου τι να πάρω”, απλώς στο συγκεκριμένο θέμα μου αρέσει να την ψάχνω…Όταν έρθει η ώρα για ηχεία και ενισχυτή…πολύ ευχαρίστως σας δίνω και τα λεφτά να τα ψωνίσετε για μένα

Για το πάνελ (VFD, LCD) μία ψήφος μείον από μένα. Το VFD είναι πολύ μικρό και περιορισμένων δυνατότητων για να έχει κάποια χρησιμότητα, για το δε LCD συμφέρει περισσότερο να πάρεις μια δεύτερη κανονική οθόνη και να χειρίζεσαι τα πάντα από κει (τοποθετώντας τη κιόλας δίπλα σου για να μη χρειάζεται να σηκώνεσαι για να δεις τι λέει η 7ιντση - εκτός να βλέπεις τόσο καλά).

Για τους δίσκους σε δίκτυο +1 από μένα. Αυξημένες θερμοκρασίες και θόρυβος, ελάχιστη επεκτασιμότητα είναι μερικοί σημαντικοί παράγοντες που κάνουν ξεκάθαρη την επιλογή.

Για τη CPU, δώστα καλύτερα τα 40 επιπλέον.

Για την κάρτα γραφικών εχουμε και λέμε: απ'όσες έχουν HDMI όλες (?) μεταφέρουν και ήχο ΑΛΛΑ όχι τα καινούργια φορμά που υπάρχουν σε Blu ray /HD-DVD. Οπότε καλύπτεσαι μια χαρά χρησιμοποιώντας την spdif/optical έξοδο είτε της onboard είτε PCI κάρτας ήχου. Ειδικά για τα νέα φορμά, η μεταφορά τους γίνεται προς το παρόν μόνο με αναλογική σύνδεση σε πολυκάναλο ενισχυτή. Συνεπώς θεωρώ ότι με DVI έξοδο και ανταπτοράκι κάνεις άψογα τη δουλειά σου όσον αφορά την εικόνα.

Για το θέμα της Νvidia δε γνωρίζω.

Ούτε για τη συγκεκριμένη ιδιότητα των τροφοδοτικών. Σ'αυτό το θέμα έχω μόνο να σου πω να πάρεις κάτι σε Corsair, Enermax, Seasonic (ίσως και κάποια άλλα).

Κουτι

Δεν εχω δοκιμασει κουτι με LCD,μια VFD εχει το δικο μου και πρεπει να πλησιασεις στο 1μετρο για να δεις τι γραφει.Οταν ειναι online το pc περνανε ειδησεις,ο καιρος,κατασταση δισκων κλπ κλπ που τελικα μαλλον αχρηστα ειναι(τουλαχιστον σε μενα)
Το καλο ειναι οτι συνοδευεται απο πολυχειρiστηριο με jog dial που αντικαθιστα ως ενα βαθμο ποντικι&πληκτρολογιο.Αυτα βεβαια,οταν η εφαρμογη λειτουργει οπως πρεπει...
Οι δισκοι σε ενα HTPC χρειαζονται για να αποθηκευεις ταινιες αν εχεις,να γραφεις τηλεοπτικο προγραμμα με καποια καρτα τηλεορασης αν σε ενδιαφερει ή να περασεις καποια mp3.Δεν κανουν πολυ θορυβο,ειδικα αν εχουν λαστιχενιες ροδελες εκει που βιδωνουν

CPU
ο 4500 ειναι υπεραρκετος για τη χρηση που αναφερεις

VGA
Θα συνιστουσα ATI,κατα τη γνωμη μου εχουν λιγο καλυτερη απεικονιση απο τις NVIDIA.Μαλιστα στα τελευταια μοντελα της, συμπεριλαμβανεται DVI->HDMI ανταπτορας και ΑΝ θελεις επιλεγεις να αναλαβει και τον ηχο.Αλλιως ακους απο την καρτα ηχου που εχεις.Απ'οσο γνωριζω ακομα και η ταπεινη 2400 των 40-50Ε παιζει απροβληματιστα 1080p

Τροφοδοτικο
Υπαρχουν και fanless τροφοδοτικα,αν και δεν χρησιμοποιουνται πολυ.Θα συνιστουσα καποιο Seasonic που φημιζονται για την ησυχια τους.Καλο θα ηταν να ειναι αρκετα μεγαλο(σε W),για να μη ζοριζεται και γυριζει ο ανεμιστηρας σε full στροφες.Με 500W μπορει και να μην ακουσεις ποτε τον ανεμιστηρα στο φουλ

Ρωτούσα για το budget για να δώ πχ αν μπορείς να δώσεις 100+ ευρώ για τροφοδοτικό. Σόρρυ που σε μπερδεψα :( γενικά, η απόδοση ενος τροφοδοτικού πέφτει αν είσαι πολύ μακριά απο την ονομαστική τάση λειτουργίας. Αν αγοράσεις τροφοδοτικό 800 watt για εναν υπολογιστή που τραβάει στο μέγιστο πχ 200 (οι περισσότεροι μέχρι τόσο τραβάνε), δεν χάνεις μόνο σε χρήματα αλλά και σε απόδοση οπότε και σε θερμότητα.
Βασικά αν έχεις γύρω στα 100 ευρώ πάρε αυτό (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.700193) ή αυτό (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.700108) (καλύτερα όχι τα s12II - είναι πιο καινούρια, αλλά λιγότερο αθόρυβα. Εγώ έπαθα και έμαθα Τ_Τ)
Αν είναι πολλά, ε τότε κάποιο s12II, πχ 380, ή το vx450 της Corsair. Οι πιθανότητες είναι να ακούγεται πιο πολύ η περιστροφή του σκληρού ούτως ή άλλως. Και αφού θα είναι και htpc οπότε θα έχει κάποια απόσταση, μπορεί και να μην ακούς και τίποτα.

εξακολουθώ πάντως να μην καταλαβαίνω την συνδεσμολογία όταν βγάζεις ήχο απο την HDMI της κάρτας γραφικών. Ισως είναι χαζή ερωτηση αλλά αν μπορουσε κάποιος να μου το κάνει λιανά θα το εκτιμούσα.

έχω συνδέσει την 2600χτ sapphire σε HDMI με την τν μου μέσω του παρεχόμενου DVI-->hdmi adaptor αλλά γιοκ ήχος!χρειάζεται κάτι παραπάνω;

Η συνδεσμολογία είναι απλή. Ενα καλώδιο HDMI από την κάρτα γραφικών στην HDMI είσοδο:
ή της τηλεόρασης (εφ'όσον δέχεται και ήχο από την HDMI - δεν ξέρω από τηλεοράσεις)
ή του ενισχυτή με ενσωματωμένο επεξεργαστή εικόνας και από κει στα ηχεία για ήχο και στην τηλέοραση/προβολέα για εικόνα
ή του εξωτερικού scaler και από κει spdif/optical για τον ενισχυτή και DVI/HDMI/component στην τηλεόραση/προβολέα.

Η συνδεσμολογία είναι απλή. Ενα καλώδιο HDMI από την κάρτα γραφικών στην HDMI είσοδο:
ή της τηλεόρασης (εφ'όσον δέχεται και ήχο από την HDMI - δεν ξέρω από τηλεοράσεις)
ή του ενισχυτή με ενσωματωμένο επεξεργαστή εικόνας και από κει στα ηχεία για ήχο και στην τηλέοραση/προβολέα για εικόνα
ή του εξωτερικού scaler και από κει spdif/optical για τον ενισχυτή και DVI/HDMI/component στην τηλεόραση/προβολέα.

Thank you

Προφανως εχεις καρτα με 2 DVI(ολες σχεδον οι καινουριες ετσι ειναι)

Η δικια μου (2900ΧΤ)βγαζει ηχο μ ο ν ο απο το DVI που ειναι κοντα στη μητρικη,με HDMI ανταπτορα παντα.(επισης μην ξεχασεις να ορισεις απο το λειτουργικο,την καρτα γραφικων ως καρτα ηχου)

Το καλωδιο καταληγει στην TV και το volume ρυθμιζεται απο το χειριστηριο της TV κανονικοτατα

Από το λειτουργικό πως θέτω την γραφικών ως ήχου; μήπως πρέπει να απενεργοποιήσω και την ενσωματωμένη του mobo από το bios;