HTPC - Τί κάρτα γραφικών

Μιχάλης Πικούνης

Established Member
18 June 2006
285
Το ξέρω οτι το θέμα έχει συζητηθεί πολύ, αλλά επειδή έχω σκάσει με μια MSI RX1650 (ATI) κάρτα που έχω και θέλω να τη βγάλω να τη κάψω και να χορεψω γυρω απο τις φλογες τις, ποια καρτα προτείνετε να πάρω;

Η χρήση είναι για HTPC, θέλω να μπορεί να συνδεθεί με projector και με monitor και να είναι καλή μόνο για να βλέπω dvd και bluray. Παιχνίδια δεν παίζω. Ψάχνω για μια οικονομική λύση που θα καλύπτει όμως τις παραπάνω ανάγκες.

Καταρχήν, δεδομένου του ενισχυτή που έχεις, πας για 4Χ00 μιας και μπορείς να πάρεις πλέον και ψηφιακό ήχο 7.1 LPCM.

Εδώ και τώρα παίρνεις 4850 με λίγο κάτω από 150 Ευρώ αλλά υποθέτω ότι θες κάτι φθηνότερο.

Εντός των ημερών έρχονται οι 4600 που λογικά θα υποστηρίζουν και αυτές 7.1 LPCM και με τιμή λίγο κάτω από 100 Ευρώ.

Για 4400 δεν έχω ακούσει κάτι ακόμα αλλά δεδομένων των ‛παραξενιών’ των προηγούμενων σειρών της ΑΤΙ στο Low End μοντέλο (Χ400) και της μικρής διαφοράς τιμής με τις 4600, δεν θα τις πρότεινα.

YΓ Χάλασε το email σου να υποθέσω, ε και άνοιξες το θέμα; :p

Τι πρόβλημα είχαν οι παλιές low end cards???
Γιατί με ενδιαφέρει να πάρω HD 4xxx με passive cooling σε συνδυασμό με κάρτα ήχου που να βγάζει HD ήχο στον ενισχυτή μέσω HDMI (ίσως να βγάζει και εικόνα μαζί. Δεν ξέρω.). Οι 46xx θα έχουν και passive cooling???

Edit: 70w & 55w TDP. Άρα λογικά θα υπάρχει κάποια έκδοση με passive cooling από κάποια γνωστή εταιρία (πχ Sapphire). Άρα HD 46xx καλύτερα, που έχει 8πλάσσιους πυρήνες από τους 44xx.
http://www.hardware-infos.com/news.php?news=2322

Last edited:
Το ξέρω οτι το θέμα έχει συζητηθεί πολύ, αλλά επειδή έχω σκάσει με μια MSI RX1650 (ATI) κάρτα που έχω και θέλω να τη βγάλω να τη κάψω και να χορεψω γυρω απο τις φλογες τις, ποια καρτα προτείνετε να πάρω;

Η χρήση είναι για HTPC, θέλω να μπορεί να συνδεθεί με projector και με monitor και να είναι καλή μόνο για να βλέπω dvd και bluray. Παιχνίδια δεν παίζω. Ψάχνω για μια οικονομική λύση που θα καλύπτει όμως τις παραπάνω ανάγκες.

Αν δεν παιζεις παιχνιδια, μια απλη HD3450 ειναι μια χαρα με κοστος κατω των 30 ευρω.

Δεν καταλαβαίνω γιατί του προτείνετε κάρτες παλιότερης γενιάς όταν υπάρχουν οι 4ΧΧΧ που δίνουν και HDMI 7.1 LPCM.

Για τα 30-40 Ευρώ διαφορά (αν την πάρει τώρα) ή το ότι θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη (αν τελικά τα <100 Ευρώ των 46ΧΧ του φαίνονται πολλά και θέλει να πάει σε 44ΧΧ) ;

Τι πρόβλημα είχαν οι παλιές low end cards???
Γιατί με ενδιαφέρει να πάρω HD 4xxx με passive cooling σε συνδυασμό με κάρτα ήχου που να βγάζει HD ήχο στον ενισχυτή μέσω HDMI (ίσως να βγάζει και εικόνα μαζί. Δεν ξέρω.). Οι 46xx θα έχουν και passive cooling???

Edit: 70w & 55w TDP. Άρα λογικά θα υπάρχει κάποια έκδοση με passive cooling από κάποια γνωστή εταιρία (πχ Sapphire). Άρα HD 46xx καλύτερα, που έχει 8πλάσσιους πυρήνες από τους 44xx.
http://www.hardware-infos.com/news.php?news=2322
Οι 2400 πχ είχαν θέματα με τους drivers.

4600 και passive σίγουρα θα υπάρξει.

Όπως καταλήγεις κι εσύ, μία 4600 είναι η καλύτερη λύση.

Δεν καταλαβαίνω γιατί του προτείνετε κάρτες παλιότερης γενιάς όταν υπάρχουν οι 4ΧΧΧ που δίνουν και HDMI 7.1 LPCM.

Για τα 30-40 Ευρώ διαφορά (αν την πάρει τώρα) ή το ότι θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη (αν τελικά τα <100 Ευρώ των 46ΧΧ του φαίνονται πολλά και θέλει να πάει σε 44ΧΧ) ;

Απλο, γιατι τωρα ρωτησε ο ανθρωπος και μπορει να την θελει τωρα. Σιγουρα οι επομενες καρτες (που μπορει να ειναι διαθεσιμες σε 2 βδομαδες η 2 μηνες) θα ειναι καλυτερες, αλλα αν το παμε στο "περιμενε γιατι βγαινει κατι καλυτερο" ποτε δεν θα αγοραζαμε τιποτα. Στα τεχνολογικα προιοντα παντα βγαινει κατι καλυτερο την επομενη εβδομαδα. Στο κατω κατω αν τον καλυπτει μια σημερινη καλη καρτα, το να ειναι η αλλη καλυτερη δεν εχει καμια σημασια για αυτον.

Καλό είναι να έχει επιλογές. Από την στιγμή όμως που έχει ήδη κάρτα, μπορεί να περιμένει τις νέες κάρτες που θα βγουν τον μήνα που μας έρχεται. Εκτός αν βιάζεται.

Το προβλημα με τη 1650 ειναι οι οι μονοι drivers που λειτουργουν ειναι αυτοι της MSI (απο το 2006!). Ολοι οι ATI drivers που δοκιμασα, μολις ξεκινουν να bootαρουν και πανε να φορτωσουν κολανε το PC. Το ιδιο συμβαινει και με οσους drivers ATI εχω δοκιμασει σε linux. Μεχρι που εκανα format το pc και εβαλα φρεσκα windows και με το που πηγα να βαλω drivers της ATI κολησε. Τους εβγαλα, εβαλα της MSI και ολα μια χαρα (εκτος απο το ποσο παλιοι ειναι!).

spcav said:
YΓ Χάλασε το email σου να υποθέσω, ε και άνοιξες το θέμα;

Δεν τα πηγε καλα το email μου με τη 1650 και ειπα να παρω μια πιο γενικη αποψη! :flipout:

σκεφτομαι να φτιαξω και γω ενα συστημα για θεαση ταινιων(hd) με μητρικη την p5q και επεξεργαστη intel 8400 core duo.σκεφτομαι να χρησιμοποιησω μια 7900gtx που μου περισευει.η ερωτηση ειναι θα μπορει να γινει η δουλεια η να ψαχτω για αλλη καρτα?

βασικά εξαρτάται και τί χωράει το κουτί σου, τι προμοτάρει η τσέπη σου και άν σκοπεύεις να παίξεις και κανα παιχνιδάκι...

εγώ έδωσα 30 ακια και πήρα μία 3450...χθές έπαιξα για πρώτη φορά ένα απόσπασμα απο συμπιεσμένο HD ("300" σε .mkv) και η εικόνα ήταν απίστευτα καλή!! Δεν ξέρω άν ήταν το 100% καλύτερο που μπορούσα να πάρω σαν ποιότητα εικόνας αλλά πιστεψτε με όσοι ήταν στον χώρο έμειναν με ανοιχτό το στόμα! Αφού μία κοπέλα είχε σηκωθεί να φύγει και τελικά έμεινε όρθια 10 λεπτά (σκηνή μάχης) μέχρι να φύγει...

σίγουρα υπάρχουν καλύτερες κάρτες με πολύ καλές δυνατότητες αλλά πλέον οποιαδήποτε κάρτα της ΑΤΙ κάνει την δουλειά σου άνετα...

να προσθέσω οτι το παραπάνω βίντεο το είδα σε επεξεργαστή P4 3GHz HT με 1GB μνήμης και σκληρούς δίσκους των 5400 στροφών, χωρίς κανένα απολύτως κόμπιασμα στην εικόνα.

Ωστόσο θέλω να θέσω ένα θέμα για τους driver της κάρτας (ASUS EAH3450) μιας και αναφέρθηκε και εδω...
Απο τότε που τους εγκατέστησα ρε παιδιά το σύστημά μου έχει γίνει υπερευαίσθητο... κολλάει αρκετά συχνά και χωρίς λόγο...

καμιά φορά κολλάει στο browsing, καμιά φορά στο photoshop, καμία φορά ο explorer...είναι γνωστό πρόβλημα με γνωστή λύση ή είμαι ο πρώτος που το παθαίνει??

(μιλάμε για ένα σύστημα που το έχω απόλυτα σταθερό τα τελευταία 4 χρόνια και με τροφοδοτικό που υπερκαλύπτει κατα πολύ τις ανάγκες του)