Μηπως μπορει καποιος απο τους φιλους μου (και απο εχθρους δεν με πειραζει) να μου εξηγησει με απλα λογια,
1. Τι σοι cooling χρειαζεται ενα HTPC? (εχοντας τα βασικα χαρακτηριστικα που περιεγραψα παραπανω).
Όπως το προδιαγράφεις, αρκετό.. κυρίως λόγω της κάρτας γραφικών.
Όχι τόσο σημαντικό όσο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Δεν είναι server με 10 δίσκους, HTPC είναι! Δεν ξεχνάμε μάλιστα ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επόμενη ερώτησή σου:
3. Τι γινεται με τον θορυβο, & πως τον μειωνουμε.
Οι απαντησεις σας θα εκτιμηθουν δεοντως.
Τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τον θόρυβο, είναι να μήν υπάρχει δημιουργία θερμότητας, άρα και ανάγκη απαγωγής αυτής.
Από πού μπορούμε να κόψουμε λοιπόν;
Όσο αφορά την CPU σου είμαστε καλά, εχεί σχετικά μικρό thermal envelope. Με μια καλή (μεγάλη) ψήκτρα θα είσαι ΟΚ, χωρίς θόρυβο. Εγώ έχω βάλει στο δικό μου μια Zalman και την συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Στην κάρτα γραφικών έχουμε πρόβλημα. Απόσο ξέρω, οι περισσότερες καλές κάρτες έχουν ανεμιστήρα. Όσο καλός και να είναι αυτός ο ανεμιστήρας, πάντα κάνει θόρυβο. Η λύση είναι είτε κάποια "περίεργη" passively cooled κάρτα γραφικών, είτε κάποια λύση after market ψύξης, είτε κάποια χαμηλότερων προδιαγραφών η οποία να έρχεται με παθητική ψύξη από την μάνα της. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει το ψάξιμο γιατί οι γρήγορες κάρτες γραφικών κάνουν standard και πολύ θόρυβο.
Από τροφοδοτικό, βάλε κάτι μαζεμένο. Δεν χρειάζεσαι ούτε 400 ούτε 500 ούτε 600 Watt. Φρόντισε απλά να είναι αθόρυβο. Εγώ παίζω με Zalman και FSP Zen, το τελευταίο μάλιστα είναι passively cooled οπότε και τελείως αθόρυβο. Αν και δεν το έχω δοκιμάσει με σύνθεση σαν την δικιά σου, έχω διαβάσει ότι τα 300W του φτάνουν μια χαρά για οποιοδήποτε σύστημα, ακόμα και με SLi..
Άν ανέβεις κατηγορία κόστους μπορείς να βρείς και μεγαλύτερα σε ισχύ τροφοδοτικά με παθητική ψύξη.
Όσο αφορά το κουτί, πάρε κάτι ευρύχωρο. Θα δουλεύεις ποιο εύκολα, αλλά θα ψύχεται και ποιο εύκολα - θα χωράει μεγαλύτερους ανεμιστήρες ας πούμε. Μεγαλύτεροι ανεμιστήρες = λιγότερες στροφές για τον ίδιο όγκο αέρα = λιγότερος θόρυβος.
Αν ξεχνάω κάτι, πές μου..
Υγ. Βλεπετε, κανω φιλοτιμες προσπαθειες να ενταχθγ στο κλαμπ των HTPCδακιδων
Υγ2. Για να μην αρχισω πμ & τηλεφωνα.......
Με το καλό να μας έρθεις! Μην ανησυχείς, καλά θα περάσεις! :music-smiley-005: :music-smiley-005: