Hypex based amplifiers.Αργησα αλλά άκουσα.

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261
Δεν πρόκειται για καινούργια ιστορία.Ενισχυτές σε τάξη D.To οποίον D δεν σημαίνει digital.Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο,σ' αυτούς τους ενισχυτές.Για την ακρίβεια δουλεύουν περισσότερο σαν ένα ΑΜ ράδιο.Το ηχητικό σήμα,αναμιγνύεται με μιά φέρουσα συχνότητα(συνήθως γύρω στα 400 ΚΗΖ) στην οποία ταλαντώνει ο ενισχυτής,η οποία έτσι,μετατρέπεται σε ΑΜ(Amplitude Modulated) σήμα.Το "μίγμα" σήματος ενισχύεται και περνάει απο ένα 12 db/oct. L/C low pass φίλτρο,το οποίο αφήνει να περάσει στην έξοδο μόνο το καθαρό ενισχυμένο ηχητικό σήμα.

Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις απο απο τις άλλες D class υλοποιήσεις. Βασίζεται στην τεχνολογία Philipis UcD, universal class-D.Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε και πατενταρίστηκε στην Philips,απο τον Βέλγο μηχανικό Bruno Putzey.ο οποίος σταματώντας να δουλεύει στην Philips,προσλήφθηκε απο την Hypex,για να συνεχίσει να δουλεύει εκεί πάνω στην τεχνολογία αυτή.Βασικά η UcD διαφέρει,απο τα υπόλοιπα class-D concepts,στο ότι η απόκριση συχνότητας του ενισχυτή δεν μεταβάλλεται ανάλογα με την αντίσταση των ηχείων που "βλέπουν".

Η εταιρεία παράγει και διαθέτει σε πολύ χαμηλές τιμές κίτ μέχρι 700 wrms/4 ohm,μαζί μετα απαραίτητα τροφοδοτικά.Παίρνοντας κάποιος χομπίστας,τις οδηγίες συναρμολόγησης κι έχοντας τα υπόλοιπα απαραίτητα υλικά,είναι μιά πολύ εύκολη σχετικά υπόθεση η κατασκευή,ενός τέτοιου ενισχυτή.
http://www.hypex.nl/

11709.jpg Δυό μόντουλς των 400 wrms,σ' ένα ενισχυτή με δυό μετασχηματιστές των 300 VA.

11712.jpg

11713.jpg

Πέρα απο πλέον γνωστό ενδιαφέρον για τους χομπίστες,που θέλουν να φτιάξουν ένα ισχυρό και φθηνό ενισχυτή μόνοι τους,ενδιαφέρον έχουν κι οι κατασκευές εταιρειών,που χρησιμοποιούν hypex.

http://images.google.gr/imgres?imgu...ed+amplifier&ndsp=20&hl=el&sa=N&start=20&um=1

http://images.google.gr/imgres?imgu...ed+amplifier&ndsp=20&hl=el&sa=N&start=20&um=1

http://images.google.gr/imgres?imgu...d+amplifier&ndsp=20&hl=el&sa=N&start=320&um=1

Ακόμα κι η άλλοτε διάσημη Micromega βασίζει το ομολογουμένως πολύ καλό και σε λογικές τιμές come back της σε hypex.

http://en.micromega-hifi.com/ampli.html

Θα μου πείτε,τώρα θυμήθηκες τα hypex;Οχι δεν τα θυμήθηκα τώρα.Τώρα τα άκουσα...

Το ερέθισμα ήταν ένα πολύ θετικό review στο "Hi Fi News" για το ζεύγος προ/τελ Micromega PA 20/PW 400(στις 3288 λίρες).Οχι δεν άκουσα αυτά,δεν νομίζω να υπάρχουν ακόμα εδώ.Ακουσα όμως την κατασκευή, ενός γνωστού,που με εντυπωσίασε,για τα λιγότερα απο 1000 ευρά που του κόστισε(400αρης).Καθαρός,πολύ αναλυτικός,όχι ψυχρός και με πυγμή που την καταλάβαινες αμέσως.

Νομίζω,ότι τώρα στα γεράματα,θα "φτιάξω" κι εγώ έναν για τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού κι όχι μόνον...

Μετά απο τον πραγματικά εξαιρετικό Spectron musician,είναι τα μόνα "ψηφιακά" και μάλιστα φθηνά,που μου άρεσαν(δεν μιλάω για τους trends,γιατί ήταν απλά η ευκαιρία για κάθε πτωχό αλλά τίμιο χομπίστα-με την έννοια της απαίτησης του να ακούει καλά με ελάχιστα χρήματα)....

Last edited:
Δεν πρόκειται για καινούργια ιστορία.Ενισχυτές σε τάξη D.To οποίον D δεν σημαίνει digital.Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο,σ' αυτούς τους ενισχυτές.Για την ακρίβεια δουλεύουν περισσότερο σαν ένα ΑΜ ράδιο.Το ηχητικό σήμα,αναμιγνύεται με μιά φέρουσα συχνότητα(συνήθως γύρω στα 400 ΚΗΖ) στην οποία ταλαντώνει ο ενισχυτής,η οποία έτσι,μετατρέπεται σε ΑΜ(Amplitude Modulated) σήμα.Το "μίγμα" σήματος ενισχύεται και περνάει απο ένα 12 db/oct. L/C low pass φίλτρο,το οποίο αφήνει να περάσει στην έξοδο μόνο το καθαρό ενισχυμένο ηχητικό σήμα.

Δεν ειναι AM η διαμορφωση. Ειναι PWM. http://en.wikipedia.org/wiki/Class_D_Amplifier

Εχω εναν class-d εδω και λιγο καιρο και ειμαι ΠΟΛΥ ευχαριστημενος!
.+-

Σε αυτου του τυπου ενισχυτες οι τοροιδεις δεν ειναι η καλυτερη λυση. Τα διακοπτικα τροφοδοτικα εχουν καλυτερα αποτελεσματα.

Νομίζω,ότι τώρα στα γεράματα,θα "φτιάξω" κι εγώ έναν για τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού κι όχι μόνον...

Διονύση, έχω και εγώ μέσα στο πρόγραμμα την κατασκευή ενός τέτοιου δικάναλου ή τρικάναλου τελικού με τα 400άρια.. Υπολογίζω να το καταφέρω κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα.

Είναι τρελό το ότι μπορείς να χωρέσεις τέτοια ισχύ και ποιότητα σε σχεδόν 1U..

Σε αυτου του τυπου ενισχυτες οι τοροιδεις δεν ειναι η καλυτερη λυση. Τα διακοπτικα τροφοδοτικα εχουν καλυτερα αποτελεσματα.

Αυτόν τον προβληματισμό τον έχω και εγώ.. Έχεις ακούσει υλοποιήσεις με συμβατικά vs. PWM τροφοδοτικά;

φτιάχνω έναν 400αρι με smps και θα έχουμε σύντομα σύγκριση αφού έχουμε

εδώ κάτω μπόλικους με γραμμικά

ωστόσο οι class D εκτιμούν πολύ τα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά και τέτοια

είναι μόνο τα smps.

Καμία ιδέα γιατί τα smps δεν υπάρχουν στο site της Hypex, αλλά υπάρχουν στο webshop τους?

Επίσης, ξέρω ότι έχουν γίνει υλοποιήσεις UcD και με smps άλλων κατασκευαστών. Υπάρχει εμπειρία με τέτοια τροφοδοτικά; Ποιο θεωρείται το καλύτερο;

για τη σελίδα δεν ξερω.

τώρα ρωτάς δύσκολα αλλά είναι εγγύηση σαν εταιρεία.

ακουστικές εντυπώσεις δεν έχω.

Για ενημερωτικούς μόνο λόγους...Δεν είναι λοιπόν PWM(απο το σάϊτ της εταιρείας).

1.2. Operating Principle
It is unclear what exactly happened next, but the first concept sketch looked like this:
image002.gif

The output is connected to the inverting input of the comparator through a voltage divider equipped with a phase lead network. The switching frequency is set at 10 or more times the corner frequency of the filter. At this frequency the phase lag of the output filter is very nearly 180 degrees, pretty much irrespective of the attached load. Oscillation occurs at the frequency where phase shift is exactly 180 degrees. The phase lead network is set to combine with the propagation delay of the power stage to create a phase response that transitions through 180 degrees sufficiently steeply, producing a clearly defined switching frequency. In doing so, realistic deviations from 180 degrees produced by the output filter are made largely irrelevant to the oscillation condition.

The following graph demonstrates the idea.

image004.gif

In this example, the filter’s corner frequency is 35kHz. In a phase plot this is the point where phase shift is 90 degrees. The switching frequency is put at 400kHz. With respect to the oscillation condition, the function of the output filter is only to provide roughly 180 degrees of phase shift, with the feedback network and propagation delay standing in for the precise oscillation frequency. The impact of load or tolerances on the output filter components on switching frequency thus becomes very small.
1.2.1. Loop Gain
DC (open loop) gain of a class D power stage is a function of the power supply voltage and the amplitude of the

Απάντηση: Re: Hypex based amplifiers.Αργησα αλλά άκουσα.

δε βλέπω λάμπες μέσα.:flipout:

σίγουρα παίζουν καλά;

Είπαμε...Βασικά για τις ζεστές μέρες,που δεν αντέχονται οι λάμπες...

Απάντηση: Re: Hypex based amplifiers.Αργησα αλλά άκουσα.

Αυτόν τον προβληματισμό τον έχω και εγώ.. Έχεις ακούσει υλοποιήσεις με συμβατικά vs. PWM τροφοδοτικά;

Πάντως οι περισσότερες υλοποιήσεις,που είδα ήταν με τοροειδείς.Μάλιστα σε σάϊτς με diyers,τα μηχανήματα που περισσότερο εκθείαζαν ήταν με τέτοιους πάλι.

Re: Απάντηση: Re: Hypex based amplifiers.Αργησα αλλά άκουσα.

Πάντως οι περισσότερες υλοποιήσεις,που είδα ήταν με τοροειδείς.Μάλιστα σε σάϊτς με diyers,τα μηχανήματα που περισσότερο εκθείαζαν ήταν με τέτοιους πάλι.

εγώ διαβάζω πολύ καλά λόγια για τα switching.

υποψιάζομαι ότι είδες πολλούς με τοροιδής γιατί μόνο πρόσφατα κυκλοφόρησε

switching η hypex.

δες και αυτα.... http://www.flyingmole.co.jp/new_en/index.html

παιζουν υπεροχα, φετος αρχισε να τα βγαζει απο oem και η pmc,

μεχρι περσι φορουσε τα dad m-100 στα ενισχυμενα μονιτορ. Το καλο τους ειναι οτι βρισκεις ευκαιριες στο ebay. Αν εχεις συνηθισει σε λαμπα κοιτα πρωτα αυτα και μετα οτιδηποτε hypex. Γκαραντι!

δες και αυτα.... http://www.flyingmole.co.jp/new_en/index.html

παιζουν υπεροχα, φετος αρχισε να τα βγαζει απο oem και η pmc,

μεχρι περσι φορουσε τα dad m-100 στα ενισχυμενα μονιτορ. Το καλο τους ειναι οτι βρισκεις ευκαιριες στο ebay. Αν εχεις συνηθισει σε λαμπα κοιτα πρωτα αυτα και μετα οτιδηποτε hypex. Γκαραντι!

για μένα το λές;

πλάκα έκανα αφού τους έχω 2 χρόνια.

μόνο που όταν έγραφα εγώ ότι παίζουν καλά δεν με άκουγε κανένας.-bye-

για τον dipie πηγαινε, αλλα δεν το ηξερα οτι τα εχεις...και εγω πανε κοντα 2 χρονια που τα εχω, απο τις καλυτερες αγορες που εχω κανει ποτε...με στεναχωρησε τις προαλες ομως ο ενας γιατι μου εμεινε το rca στο χερι. Ξαναμπαινει βεβαια, αλλα θα τα αλλαξω και στα δυο να εχω το κεφαλι μου ησυχο. Αυτον τον καιρο ψαχνω και για εναν προ να τα ταιριαξω, προς το παρον παιζω με εναν παθητικο. Εσυ με τι προ εισαι? Και ειναι και γενικοτερη η ερωτηση, τελικοι class d και προ για οποιον εχει δοκιμασει...

για τον dipie πηγαινε, αλλα δεν το ηξερα οτι τα εχεις...και εγω πανε κοντα 2 χρονια που τα εχω, απο τις καλυτερες αγορες που εχω κανει ποτε...με στεναχωρησε τις προαλες ομως ο ενας γιατι μου εμεινε το rca στο χερι. Ξαναμπαινει βεβαια, αλλα θα τα αλλαξω και στα δυο να εχω το κεφαλι μου ησυχο. Αυτον τον καιρο ψαχνω και για εναν προ να τα ταιριαξω, προς το παρον παιζω με εναν παθητικο. Εσυ με τι προ εισαι? Και ειναι και γενικοτερη η ερωτηση, τελικοι class d και προ για οποιον εχει δοκιμασει...

buffalo με volumite για dac και προ.:grinning-smiley-043

υ.γ.τα 700αρια hypex εχω οχι τα flyingmole

χρονια πολλα.

Last edited: