Η 1η μου DSLR

Για τελε-ζουμ, με σταθεροποίηση και στα χρήματα αυτά, όχι, είναι η καλύτερη πρόταση. Μετά μιλάμε για εντελώς άλλη κατηγορία τιμής. Αλλά θα έλεγα να κάτσεις λίγο με τον βασικό φακό. Παίζοντας με τον τελε ζουμ δεν γίνεσαι καλύτερος φωτογράφος, ίσα-ίσα. Ας είναι τα πόδια σου ο τηλεφακός σου για λίγο, και για τη μακρινή λήψη που θα θέλεις "οπωσδήποτε", κουβάλα και την κόμπακτ.

Συμφωνω με αυτα που λεει ο Τασος να μαθεις να φωτογραφησεις με προτεραιοτητα διαφραγματος(Α),και να κρατησεις και τον φακο του κιτ αρχικα.

Κατσε να παιξεις λιγο να μαθεις και θα τα δεις και στην πορεια.Με τον φακο του κιτ μπορεις να παρεις καλα αποτελεσματα.Δεν ειναι τοσο ασχημος οσο λεγεται(αν και τον is γενικα δεν τον θαβανε,οσο τον απλο τον πιο παλιο)

Για τελε-ζουμ, με σταθεροποίηση και στα χρήματα αυτά, όχι, είναι η καλύτερη πρόταση. Μετά μιλάμε για εντελώς άλλη κατηγορία τιμής. Αλλά θα έλεγα να κάτσεις λίγο με τον βασικό φακό. Παίζοντας με τον τελε ζουμ δεν γίνεσαι καλύτερος φωτογράφος, ίσα-ίσα. Ας είναι τα πόδια σου ο τηλεφακός σου για λίγο, και για τη μακρινή λήψη που θα θέλεις "οπωσδήποτε", κουβάλα και την κόμπακτ.
Σαφεστατος (και εκνευριστικα λογικος :p)

PS Compact; Καναμε ολη αυτη τη φασαρια για να χρησιμοποιουμε την compact; :p

Merci :)

Εάν θέλεις απλώς να προσεγγίσεις κάτι μακρυνό, γιατί όχι και κόμπακτ.
Βέβαια εάν πέσει απλώς λίγο το φως (ώστε να θέλεις πχ iso400), κροπάροντας τα κεντρικά περίπου 4mp της 500D με τον 18-55 στο τέλε του, αυτόματα έχεις κάδρο 175mm ισοδύναμης ανάλυσης με οποιαδήποτε 12ρα κόμπακτ σε αυτό το εστιακό μήκος και αυτή την ευαισθησία. Είναι μεγάλο πράγμα ο μεγάλος αισθητήρας.

Τάσο,
με τα δικά σου και μόνο κριτήρια αν επέλεγες τώρα μια μηχανή κόμπακτ γύρω στα 250 (άντε και λίγο παραπάνω) ποιά θα παιρνες;
Ρωτάω γιατί ήρθε η ώρα να αλλάξω την παλιά κόμπακτ.

Καμιά μεταχειρισμένη G9 ίσως... παραλίγο να έπαιρνα το καλοκαίρι μια A590is (προσφορές του ALDI) και να της περνούσα το firmware CHDK για να έπαιζα. Τώρα για καινούργια στα 250 ευρώ... ίσως Fuji200EXR... αν και δεν έχει ματάκι.

Παιδιά και εγώ νέος στην φωτογραφία.

Είμαι σε δίλημα εάν πρέπει (ως αρχάριος στον χώρο της φωτογραφίας) να πάρω μία καλή ultra zoom ή dslr. Προτιμώ τις χεοκίνητες ρυθμίσεις σε διάφραγμα και ταχύτητα και ιso αλλά μερικές φορές με κερδίζει κατά κράτος to auto. Είμαι μεταξύ nikon P90 και olympus 520 kit 42&150. Ένας πωλητής με συμβούλεψε να μην πάρω φτηνή dslr διότι οι ultrra zoom έχουν καλύτερους φακούς και δεν απαιτούν περισσότερα χρήματα. Ένας άλλος φωτογράφος μου είπε πως καμία σχέση dslr με τις ultra zoom στα ίδια επίπεδα τιμών πάντα. Εάν μου προτίναται κάτι καλύτερο από dslr στα ίδια χρήματα θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

Last edited:
Αν νιωθεις οτι θα σου αρεσει το χομπι και θα ασχολεισαι,πηγαινε παρε dslr.

Και η olympus καλη μηχανη ειναι,σκεψου το.

Το μεγαλο ζουμ δεν ειναι και τοσο δα σημαντικο για το 90% απο εμας,μη κολλας σε αυτο.

Βεβαια με μπερδεψες λιγο λεγοντας οτι εισαι αρχαριος,αλλα και το οτι προτιμας χειροκινητες ρυθμισεις εκθεσης.

Last edited:
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσεις είναι τι χρήση θέλεις να κάνεις και τί είσαι διατεθημένος να θυσιάσεις για αυτήν.

Μια DSLR υπερκαλύπτει σε κάθε επίπεδο δυνατοτήτων μια σουπερζουμ. Αλλά έχει κόστος οικονομικό, σε φορητότητα και σε απαιτήσεις απο τον χρήστη.

Το οικονομικό εξαρτάται απο το μοντέλο, και μερικές σουπερζουμ κινούνται σε ίδια επίπεδα τιμών με τις "εισαγωγικές" DSLR.
Η φορητότητα των σουπερζουμ σε σχέση με τις DSLR επίσης είναι στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα, αφού δεν τις λές και pocketable...
Εδώ έρχεται το τρίτο και σοβαρότερο όμως κομμάτι.
Μια DSLR έχει την δυνατότητα να σου δώσει πολύ ανώτερη ποιότητα φωτογραφίας απο την σουπερζουμ (ακόμα και μια εισαγωγική) αλλά για να την εκμεταλευτείς αυτήν την δυνατότητα θα πρέπει να ασχοληθείς και εσύ.
Είτε αυτό σημαίνει μαθαίνω τις βασικές αρχές της φωτογραφίας, είτε σημαίνει αλλάζω φακό ανάλογα με τις ανάγκες/επιθυμίες μου, είτε ασχολούμε λίγο με την επεξεργασία RAW αρχείων (τα ψηφιακά αρνητικά ας πούμε) στον υπολογιστή μου.
Όχι οτι δεν θα πάρεις καλά αποτελέσματα απο τα Auto προγράμματα, αλλά αν σκοπέυεις να μείνεις μόνο εκεί η διαφορά θα είναι μικρή και ίσως αρχικά να δυσκολευτείς κιόλας. Πώς?
Με τα ζουμ ας πούμε. Η DSLR έρχεται συνήθως με έναν φακό 18-55. ΠΟυ σημαίνει μικρές δυνατότητες για ζουμ σε σχέση με μια σουπερζουμ. Για να έχεις μεγαλύτερο θα πρέπει να πάρεις επιπλέον φακό (υπάρχουν και διπλά κιτ βέβαια που δίνουν έναν 55-200 μαζί).

Συμπερασματικά, αν σου αρέσει και θέλεις να ασχοληθείς λίγο παραπάνω ακόμα προσπερνώντας τις όποιες αρχικές "δυσκολίες" πάρε μια DSLR.
Αν ο σκοπός σου είναι απλά να βγάζεις φωτογραφίες χωρίς πολύ ενασχόληση και έλεγχο πάρε μια σουπερζουμ.

Και ποτέ μην ακούς πωλητές σαν τον παραπάνω...

Αν νιωθεις οτι θα σου αρεσει το χομπι και θα ασχολεισαι,πηγαινε παρε dslr.

Και η olympus καλη μηχανη ειναι,σκεψου το.

Το μεγαλο ζουμ δεν ειναι και τοσο δα σημαντικο για το 90% απο εμας,μη κολλας σε αυτο.

Βεβαια με μπερδεψες λιγο λεγοντας οτι εισαι αρχαριος,αλλα και το οτι προτιμας χειροκινητες ρυθμισεις εκθεσης.

Όταν λέω αρχάριος εννοώ ότι μου αρέσουν οι χειροκίνητες ρυθμίσεις αλλά όταν την γυρίζω (olympus 760 3,2 MP ultra zoom) στο αυτόματο μου δίνει πολλές φορές καλύτερα αποτελέσματα. Μετά από αρκετές δοκιμές παίρνω ικανοποιητικά αποτελέσματα σε τοπία με λιγοστό φως (μετά την δύση του ηλίου) αλλά αυτό το πετυχαίνω με πολλές προσπάθειες. Αυτό εννοώ και το πιστεύω ότι είμαι τελείως αρχάριος με την φωτογραφία. Όσο για το εάν θα είναι το χόμπυ μου απαντώ ότι είμαι τρελαμένος με την φωτογραφία από χρόνια απλά τώρα μου βγήκε...
Θα εκτιμούσα και μία καλή πρόταση στα 400-500 ευρώ με διπλό κιτ φακών. Προσανατολίζομαι σε OLYMPUs 450 διπλό κιτ, 520 διπλό kit, 620 μονό κιτ, NIKON 5000 (μονό κιτ).

Ευχαριστώ πολύ φίλοι μου για το χρόνο σας.

Last edited:
Στη θεση σου θα πηγαινα στη Nikon d 5000,με τον φακο 18-105 vr,εναν τιμιο φακο,ο οποιος βεβαια δεν ειναι και αριστος,αλλα ειναι μια καλη μεση λυση για εναν φακο με καλο ζουμ και καλη ποιοτητα εικονας.Αλλιως με το μονο η με καποιο διπλο κιτ αν τη βρεις καπου.

Τωρα με τις olympus δε πολυθυμαμαι τι παιζει στα τελευταια μοντελα,αλλα κοιτα,οποιαδηποτε dslr και να παρεις,αν τη μαθεις θα βγαζεις καλες φωτο.

Παντως η d5000 ειναι ... τζετ.Απο ποιοτητα εικονας τουλαχιστον ειναι πολυ καλη επιλογη,αλλα και σαν φωτογραφικη μηχανη γενικως να τη λαβεις σοβαρα υποψιν.

Κατι αλλο.

Αν δεν εισαι εντελως αρχαριος,αλλα ξερεις ετσι λιγα πραματακια με το autofocus,βαθος πεδιου κτλ,και σε μπερδευουν λιγο τα περι της εκθεσης,κοιτα λιγο το νημα photography basics που ειχα ξεκινησει πριν λιγες μερες(στον τομεα τεχνικες κτλ),οπου εξηγει τα περι ταχυτητας/διαφραγματος/iso.

Αν ομως εισαι εντελως αρχαριος αστο γιατι θα μπερδευτεις.

Last edited:
Παίζει προσφορά στα Μultirama η Pentax K20D στα 399Ε, αν καταφέρεις και βρείς κομμάτι (όσα είχαν μείνει φέυγουν γρήγορα, το Mall είχε σήμερα ακόμα ενα) είναι τρομερή ευκαιρία... Σώμα της ανώτερης κατηγορίας των μη FF. Εγώ την τίμησα. *

Για τις υπόλοιπες μηχανές που αναφέρεις δεν έχω άποψη, είμαι σίγουρος οτι όλες είναι εξαιρετικές.

*οι φήμες λένε οτι επιφανές μέλος (και ΓΔ) εκ Θεσσαλονίκης επιχείρησε αλλα δεν βρήκε...

Πλακα πλακα γ@μω τις ευκαιριες.

Δεν εχει και μερικη αδιαβροχοποιηση το σωμα?

Last edited:
Dust and weather sealed την περιγράφουν. Σφραγισμένη για προστασία απο υγρασία και σκόνη δλδ χωρίς να λένε βέβαια μέχρι πιόν βαθμό. Μόνο το σώμα όμως, όχι και ο φακός όπως είναι στην K7 ή στην Κχ.

Πολύ καλή ευκαιρία ήταν και γιαυτό την "βούτηξα" μόλις είδα οτι υπήρχε. Σκέψου οτι ήταν ανταγωνιστική (στην θεωρία τουλάχιστον) με την D300 και την 40D.

Η ΝΙΚΟΝ Ρ90 είναι μάπα μηχανή. Ουσιαστικά δεν μπορείς να έχεις καλές φωτογραφίες από τη μέση του ζουμ προς το τηλέ. Όποιος σύστησε αυτή τη μηχανή για τηλέ, μόνο ως πωλητής προσδιορίζεται και προωθεί μόνο τα συμφέροντα του καταστήματος στο οποίο εργάζεται.

Η ΝΙΚΟΝ Ρ90 είναι μάπα μηχανή. Ουσιαστικά δεν μπορείς να έχεις καλές φωτογραφίες από τη μέση του ζουμ προς το τηλέ. Όποιος σύστησε αυτή τη μηχανή για τηλέ, μόνο ως πωλητής προσδιορίζεται και προωθεί μόνο τα συμφέροντα του καταστήματος στο οποίο εργάζεται.
Σ ευχαριστώ ήμουν έτοιμος να την πάρω λόγω ζουμ και τεστ στο hi tch k ram.