Η 1η μου DSLR

Στις επιλογές μου ως τώρα δεν είχα συμπεριλάβει καμία canon ίσως γιατί δεν τις πήρε το μάτι μου στα πρόσφατα τεστ dslr των περιοδικών του χώρου. Κοντά στα δικάμου βαλάντια είναι και η canon 450d k 500d ποια είναι η άποψη σας σε σχέση με την nikon d5000 olympus 520;
Τι pentax που μου προτείνεται την έχω λάβει σοβαρά υπόψη και θα την ψάξω αύριο με το καλό.

Μην εμπιστευεσαι τα τεστ απο αυτα τα περιοδικα που ανεφερες.Βασικα ουτε και απο ειδικα φωτογραφικα περιοδικα μην εμπιστευεσαι πολυ τα τεστ.

Καλητερα τα τεστ απο καποια site στο internet,αν και εκει μην δειχνεις 100% εμπιστοσυνη,απλα ειναι γενικα καλητερα απο τα περιοδικα...

Κοιταξε να δεις,ολες αυτες που λες ειναι καλες.Η olympus πρεπει να υστερει ελαφρα σε θεμα ψηφιακου θορυβου και δυναμικου ευρους,αν και δε θυμαμαι καλα για την 520,αλλα βεβαια οχι σε βαθμο που να την παρει καποιος και να θεωρηθει κακη αγορα,αλοιμονο.

Αν και η αποψη που θα πω δε βρισκει συμφωνους τους περισσοτερους εδω στο φορουμ,απο 450d-500d,εγω θα διαλεγα την 500d χωρις δευτερη σκεψη,εξαιτιας της πολυ καλητερης οθονης.Βεβαια και η 450 ειναι καλη.

Εγω θα σου ελεγα να πας d5000.Η ποιοτητα κατασκευης της canon δε μου αφησε τις καλητερες εντυπωσεις γενικα.Νομιζω καλητερα να πας στην d5000,ειναι μια επιλογη απο τις καλητερες στην κατηγορια,ειδικα στην ποιοτητα εικονας.

Η D5000 ειναι μια μηχανη με πολλες δυνατοτητες,ενω και η ποιοτητα εικονας βρισκεται σε παρομοια επιπεδα με τα πιο μεγαλα μοντελα της εταιριας(d90,d300),κατι που λεει πολλα.

Οι canon ειναι πολυ καλες στον τομεα της φωτογραφιας,αλλα νομιζω τα εισαγωγικα μοντελα πασχουν στην ποιοτητα κατασκευης.Στο λεω απο προσωπικη εμπειρια.

Μην το διαβασει καποιος που εχει καποιο εισαγωγικο μοντελο canon αυτο και νομισει οτι εκανε λαθος επιλογη,αλοιμονο.Μπορουν να βγαλουν παπαδες,αλλα προσεχετε τις λιγο,με το μαλακο.Ο φακος του κιτ ειδικα δε πρεπει να αντεχει και πολυ επιπονηση,μην του ασκειται δυναμεις απο μπροστα,εμενα χαλασε το μοτερ του autofocus,και πιστευω φταιγανε καποιες καταπονησεις που υπεστει ο φακος απο μπροστα,ενω και ο φακος εχει αρκετη σκονη μεσα,αλλα και ο αισθητηρας πηρε σκονες χωρις να ειχα βγαλει το φακο ποτε παρα μονο οταν τον εβαλα στη μηχανη προσεκτικα την πρωτη φορα.Φαντασου τωρα για να περνανε οι σκονες μεσα τι κατασκευη ειναι...Και το συστημα καθαρισμου του αισθητηρα στη μηχανη μου ειναι χωρις υπερβολες,αχρηστο.

Last edited:
Η D5000 ειναι μια μηχανη με πολλες δυνατοτητες,ενω και η ποιοτητα εικονας βρισκεται σε παρομοια επιπεδα με τα πιο μεγαλα μοντελα της εταιριας(d90,d300),κατι που λεει πολλα.

Οι canon ειναι πολυ καλες στον τομεα της φωτογραφιας,αλλα νομιζω τα εισαγωγικα μοντελα πασχουν στην ποιοτητα κατασκευης.Στο λεω απο προσωπικη εμπειρια.

Μην το διαβασει καποιος που εχει καποιο εισαγωγικο μοντελο canon αυτο και νομισει οτι εκανε λαθος επιλογη,αλοιμονο.Μπορουν να βγαλουν παπαδες,αλλα προσεχετε τις λιγο,με το μαλακο.Ο φακος του κιτ ειδικα δε πρεπει να αντεχει και πολυ επιπονηση,μην του ασκειται δυναμεις απο μπροστα,εμενα χαλασε το μοτερ του autofocus,και πιστευω φταιγανε καποιες καταπονησεις που υπεστει ο φακος απο μπροστα,ενω και ο φακος εχει αρκετη σκονη μεσα,αλλα και ο αισθητηρας πηρε σκονες χωρις να ειχα βγαλει το φακο ποτε παρα μονο οταν τον εβαλα στη μηχανη προσεκτικα την πρωτη φορα.Φαντασου τωρα για να περνανε οι σκονες μεσα τι κατασκευη ειναι...Και το συστημα καθαρισμου του αισθητηρα στη μηχανη μου ειναι χωρις υπερβολες,αχρηστο.

είχα την CANON 350D (την πρώτη πολύ λεπτή) και την ίδια είχε και έχει κι ο send. Δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα στην ποιότητα κατασκευής και λειτουργίας της μηχανής, παρότι την πήγα βόλτα μέχρι και σε -20 κελσίου όπου έδειχνε να λειτουργεί κανονικά, παρότι ήταν σαφώς εκτός προδιαγραφών. Σε βροχή (αρκετά δυνατή, όχι ψιχάλα) δεν άντεχε παραπάνω από 6-7 λεπτά, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν ήταν αδιάβροχη. Σε συνθήκες πολύ υψηλής θερμοκρασίας (πάνω από +42 κελσίου) και με υγρασία 85% δεν την πήγα, άρα δεν ξέρω. Αλλά και πάλι ακόμη και τώρα που την έχει ο Κακαλιός, δεν έχει αναφέρει κάποιο πρόβλημα.

Αν πρόκειται να ασχοληθείς με μηχανοκίνητα σπορ, ή με πουλιά ή κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων με έντονη και συνεχή κίνηση θα πρέπει να ανεβείς κατηγορία και κόστος (π.χ. NIKON D90) ή να δεις τα μεταχειρισμένα ((CANON 40D, NIKON D200, D80).

Αλλιώς η ΝΙΚΟΝ D5000 και η CANON 500D είναι μια χαρά μηχανές. Και θα λάβεις υπόψη ότι θα χρειαστείς και κάποιο ποσό (περισσότερο από όσο ίσως νομίζεις) για φακό/φακούς.

Πολύ καλή μηχανή δείχνει να είναι και η PENTAX KX και βγαίνει σε καλό κιτ με δυο φακούς.

Η OLYMPUS E520 είναι μια γενιά πίσω από τις άλλες.

Όχι και πρόβλημα κατασκευής οι Canon.
Πριν 2 εβδομάδες έφαγε αρκετή βροχή η 40D μου. Μιλάμε για ένα 20λεπτο βροχής κανονικότατης έντασης, με τη μηχανή να τη δέχεται στην επάνω πλάκα, καθώς και πίσω (γιατί προσπαθούσα να προστατέψω τον φακό, και την είχα να κοιτάζει προς τα κάτω).
Και η 350D, πλαστική μεν, αλλά στιβαρή. Χρησιμοποιώ ψηφιακές Canon εδώ και 4+ χρόνια (φιλμ από παλιότερα) και δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα.*
Μην λέμε και ό,τι θέλουμε, είναι η μοναδική εξάλλου εταιρεία που φτιάχνει ολη τη σειρά της στην Ιαπωνία. Ο 18-55 -όπως και οι περισσότεροι φακοί- μπορεί να κάψει μοτέρ εάν το ζορίσεις κρατώντας το δαχτυλίδι εστίασης όταν πάει να εστιάσει αυτόματα, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Όπως και εάν πας να γυρίσεις το δαχτυλιδάκι του δίχως να τον γυρίσεις σε θέση MF. Το έχω κάνει βέβαια κάποιες φορές και δεν μου χάλασε, άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο τυχεροί. Εξάλλου η ποιότητα κατασκευής του 18-55 (όχι και η οπτική απόδοσή του, κατά την ταπεινή μου γνώμη) είναι σαφώς sub-standard. Όπως και του πάμφθηνου 50/1.8ΙΙ. Για φθηνοί έχουν φτιαχτεί με καλή απόδοση, όχι για να κρατήσουν, προφανώς.

edit: εκτός από μερικά hot-pixels προσφάτως, στις εκθέσεις πάνω από 2s, που τα διορθώνει αυτόματα το ACR.

Εμενα η εμπειρια μου αυτη ηταν.

Το οτι χαλασε το μοτερ,να πω οτι εφταιξα εγω(αν και κατα τη γνωμη μου δεν εκανα και κατι τοσο πολυ πια που να δικαιολογει την βλαβη αυτη,αλλα ηλεκτρονικα ειναι,χαλανε)

Το οτι ο φακος πηρε τοση σκονη μεσα,ενω και ο αισθητηρας εχει αρκετη σκονη χωρις να αλλαζω φακους,ενω και το συστημα καθαρισμου μονο ως μαρκετινκ μπηκε προφανως...δεν τα συζητω.Και καμια σχεση να τη χρησιμοποιω σε δυσκολες και βαριες συνθηκες.

Και γενικα την πιανεις και ειναι η αισθηση μετρια,δεν εκπεμπει ιδιατερη σοβαροτητα.

Τι να σας πω τωρα,τη μηχανη μου κατηγορω,δεν κατηγορω αλλο μοντελο απο αυτο που εχω για να περασω το δικο μου.Και ποιος ξερει μπορει να ξαναπαρω canon στο μελλον,αλλα οπως και να'χει,θελω να γραψω την εμπειρια μου για να γνωριζει ο κοσμος γενικα εμπειριες αλλων.

Last edited:
Εγώ αλλάζω φακούς σαν τα πουκάμισα, και σίγουρα βλέπω κάποια σκόνη μέσα στο σώμα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι πειράζει ή ότι δεν φεύγει εύκολα με ένα καλό φύσημα. Βέβαια τελευταία λέω να πάρω τπτ swabs... πάντως αυτό είναι κοινό πρόβλημα όλων των slr's, πήγαινε και σε άλλη εταιρεία να δεις τη γλύκα...

Εχω μια φυσουνα απλη,που την πατας,σαν φουσκα ειναι,και απο μπροστα εχει ενα σωληνακι και πεταει αερα.Μπορω να την καθαρισω μονος μου,η θα εχουν κολλησει οι σκονες και δε θα φευγουν?

Συγγνώμη, δεν το έχεις κάνει ποτέ τόσο καιρό?

Δοκίμασε, εάν είναι μεγαλούτσικο το πουάρ (όχι δλδ τα πολύμικρούλικα που έχουν κάποια κιτ καθαρισμού) θα κάνει δουλειά, τουλάχιστον στα χοντρά.

Η olympus e-620 μπορεί να συγκριθεί με την NIKON d5000; το ρωτάω αυτό γιατί έχω από χρόνια την compact olympus 760 ultrazomm και γενικά ήμουν ευχαριστημένος με την ποιότητα κατασκευής. Τώρα που θέλω κάτι περισσότερο θα πάω σε dslr αλλά θα με βόλευε το μενού της olympus. Τι λέτε γι'αυτήν;

Καλή μεν, η Νίκον όμως ανώτερω κατά τη γνώμη μου. Κοίτα και την Pentax K-x.

Για Oly, άριστη αγορά η Ε520 στην πολύ χαμηλή κατηγορία τιμής.

Η olympus e-620 μπορεί να συγκριθεί με την NIKON d5000; το ρωτάω αυτό γιατί έχω από χρόνια την compact olympus 760 ultrazomm και γενικά ήμουν ευχαριστημένος με την ποιότητα κατασκευής. Τώρα που θέλω κάτι περισσότερο θα πάω σε dslr αλλά θα με βόλευε το μενού της olympus. Τι λέτε γι'αυτήν;

Εγώ δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα αγόραζα DSLR για 3 λόγους: όγκος, κόστος, ασχετοσύνη (εφόσον ειμαι ασχετος, θα πήγαινε ανεκμεταλλευτη)

Ξαφνικά παρασύρομαι χωρίς να το πολυσκευτώ απο εναν ξαδερφο που χτύπησε μια Olympus Ε420 στα 230 και πήρα κι εγώ μια, απλά επειδή ήταν φτηνή. Αυτό ήταν. Κόλλησα!! Τράβηξα μερικές δοκιμαστικές, την ξανάβαλα στο κουτί της και την πούλησα για να πάρω την E620 με δυο φακους. Ο λόγος για την αλλαγή προς την 620 ήταν η σταθεροποίηση σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος. Στα δικά μου μάτια (επαναλαμβάνω είναι η πρώτη μου dSLR και τώρα μαθαίνω τα βασικά) είναι καταπληκτική μηχανούλα, και το πιο σημαντικό δεν με ξένισε καθόλου η χρήση της, προερχόμενος απο compact (Canon A700). H χρήση της είναι πανευκολη με ολες τις βασικες λειτουργίες να παρουσιαζονται αμεσα διαθεσιμες στην οθόνη. Δυό άλλοι παράγοντες που με οδήγησαν στην επιλογή αυτή ήταν η φήμη για το service της Olympus καθώς και το γεγονός ότι πιάνοντας στα χέρια μου entry level μοντέλα από διάφορες μάρκες το ενα μετά το άλλο, η Nikon & η Olympus μου πέρασαν την αίσθηση ότι πρόκειται για ποιοτικές κατασκευές, σε αντίθεση με τις Sony & Canon που μου φάνηκαν πιο φτηνιάρικες. Χαζό κριτηριο θα μου πείτε, και σαφώς άλλα πράγματα εχουν σημασία, αλλά όντας άσχετος η γενικότερη αίσθηση που μου περνάει ένα τετοιο προιόν επαιξε κι αυτο ρόλο (υφή επιφάνειας, αίσθηση των κουμπιών, στιβαρότητα κτλ).

Μεσα σε μια βδομάδα χριστουγενιάτικων διακοπών στα ζαγοροχώρια, τράβηξα 1250 φωτογραφίες. :)

Α για αυτο ελεγες jim...Νομιζα οτι υστερει η αποδοση και η ακριβεια του af.

Οσον αφορα την canon,ισως ειμαι καπως αδικος με τις αποψεις μου για την ποιοτητα κατασκευης,απλα οταν τα ειχα αγορασει τοτε ειχα δωσει κοντα στα 800 συνολο,δευτερη μπαταρια,μνημη κτλ,και οπωσδηποτε καποια πραματα μου κακοφανηκαν στην πορεια.Η μεταχειριση μου δεν ηταν κακη,ουτε και τελεια,αλλα γενικα τα προσεχω τα πραματα μου.

Επιχειρησα να φυσηξω τον αισθητηρα με τη φυσουνα,κρατησα τη μηχανη αναποδα προς τα κατω και φυσουσα για αρκετη ωρα,δυστυχως δεν ειδα καποια βελτιωση,μαλιστα ειδα και 1-2 καινουρια στιγματακια μετα.Δεν πειραζει,θα ρωτησω πουθενα να μου καθαρισουν τον αισθητηρα καλα καποια στιγμη.

Είχες σηκώσει τον καθρέπτη φαντάζομαι έτσι? Περίεργο, εγώ όταν έχω κάποιο σημαδάκι, ανεβάζω τον καθρέπτη απο το μενού, φυσάω με το πουαρ για κανα λεπτό προς την ίδια κατεύθυνσή σιγά σιγά όλο το μήκος του αισθητήρα (σαν να σκουπίζεις σκεψου) και ότι έχει πάνω φέυγει. Τώρα αν βέβαια έχεις να το κάνεις χρόνια, μπορεί να είναι πιό δύσκολο να φύγουν...

Είχες σηκώσει τον καθρέπτη φαντάζομαι έτσι?

Την περιμενα αυτη την ερωτηση...!

Εννοειται,και φυσουσα και εγω για αρκετη ωρα.Πρωτη φορα το εκανα στα 2+χρονια που την εχω,μπορει να εχουν καπως κολησει και να μη φευγουν.