Η Αγορά του Βινυλίου στο 2013 [Η ιστορία κύκλους κάνει;]

@neXTgen
Εξαιρετικό post! :smile:
Με κάποια επί μέρους θέματα δε συμφωνώ, αλλά δεν έχει σημασία. Το post είναι εξαιρετικό για την ειλικρίνεια του και για το συναίσθημα που μας μεταδίδει.
Ευχαριστούμε! -bye-
 
Οχι επειδη διαφωνω μαζι σου,μια χαρα τα λες,απλα νομιζω η απολυτη λογικη του ποστ,αφηνει λιγο εξω το μερακι του χομπυ,και ακριβως εδω θα κανω το σχολιο μου,και οχι για να αντιπαρατεθω μαζι σου.
Αν θελει και μπορει να ξοδεψει ( μεχρι) 1500 , ας τα ξοδεψει θα ελεγα,αλλα συνετα και σωστα ωστε να μην χρειαστει ξανα σε λιγο χρονικο διαστημα να ξαναμπει στην διαδικασια του "καλυτερου" κλπ.
Αρχικα,οταν μιλησε για 1500 του προταθηκαν και οι λυσεις των μεταχειρισμενων σε χαμηλοτρη τιμη,κατι που θα ηθελα να του υπενθυμισω και τωρα. Εκει εξω πωλουνται διαμαντια στα μεταχειρισμενα.
Αν μεινουν και λεφτα για δισκους δεν ειναι κακο :-)

Καλο μηνα :ernaehrung004:

+1
Το απαραίτητο συμπλήρωμα στο εξαιρετικό και ειλικρινέστατο post του Φίλου neΧΤgen.
 
Re: Αγορά πικάπ μέχρι 1500 ευρώ - προτάσεις

αλλα όπως και να χει δεν υπήρχε το 1970 η φροντίδα να βγει το μπάσο μπροστά
Γιατί αν έβαζες το σημερινό μπάσο στα πικάπ-μπακατέλες της εποχής, όχι μόνο η βελόνα θα έφευγε από το αυλάκι, αλλά και ο βραχίονας θα πήγαινε βόλτα. Οι περισσότεροι άκουγαν από πικάπ-βαλιτσάκια, όχι από Linn και Thorens.
 
Re: Αγορά πικάπ μέχρι 1500 ευρώ - προτάσεις

Γιατί αν έβαζες το σημερινό μπάσο στα πικάπ-μπακατέλες της εποχής, όχι μόνο η βελόνα θα έφευγε από το αυλάκι, αλλά και ο βραχίονας θα πήγαινε βόλτα. Οι περισσότεροι άκουγαν από πικάπ-βαλιτσάκια, όχι από Linn και Thorens.
Δεν ήταν τόσο τεχνικά τα αίτια, άλλαξε η αισθητική, το γούστο σ' αυτό το διάστημα. Άλλαξαν επίσης οι πρακτικές στη μίξη (δεν γίνεται να επεκταθούμε τώρα σ' αυτό).
 
Μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου καθαρά άνθρωπο της ψηφιακής εποχής. Η ψηφιακή εποχή με παρέσυρε από την αρχή της και ιδίως τα ψηφιακά αρχεία μουσικής και έχω μαζέψει άπειρα κομμάτια δισκογραφίες ολόκληρες από τις δουλειές όλων των κλασικών ροκ συγκροτημάτων αλλά και όσα μπορώ να βρώ από σύγχρονα ακούσματα.
Όποτε βρίσκομαι σπίτι παίζει συνέχεια μουσική από internet radio, ψηφιακά αρχεία, soundcloud, youtube, grooveshark. Δεν σταματάει ποτέ να ακούγεται μουσική στην κυριολεξία. Όμως όποτε θέλω να ακούσω σοβαρά μουσική δλδ να μην κάνω τπτ άλλο απλά να καθίσω και να ακούω την μουσική αυτό θα το κάνω αποκλειστικά από βινύλιο.
Ενας άλλος λόγος είναι ότι η μουσική που ακούω και οι underground καλλιτέχνες διαθέτουν τις δουλειές τους σε βινύλιο και σου δίνουν πλέον μαζί και τα ψηφιακά αρχεία του δίσκου,.
Ακούστε λίγο amon tobin, boards of canada, cinematic orchestra, jaga jazzist, plaid, ultraista, pye corner audio και τόσοι άλλοι όλα τους καθαρά ψηφιακά ακούσματα αλλά με απίστευτη ποιότητας ηχογραφήσεις βινύλιου. Οτι καινούργιο βγαίνει σε βινύλιο έχει φοβερά καλή ποιότητα. Ακούστε και ποιο ροκ καινούργιους καλλιτέχνες όπως goat, friend-manifest, fever ray, atom for peace η βινύλια από daptone records. Απίστευτης ποιότητας ηχογραφήσεις. Ολοι οι παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος το τι οδηγεί σε ανθίσει την βιομηχανία βινύλιου.
Σε αντίθεση με ότι πιστεύετε η αύξηση των πωλήσεων στα βινύλια δεν την οδηγούν οι παλιές εκδόσεις και τα μεταχειρισμένα αλλά αποκλειστικά οι καινούργιες εκδόσεις που απευθύνονται καθαρά σε μουσικοόφιλους που κυνηγάνε κάθε νεο άκουσμα.
Να δώσω ένα τελευταίο στοιχείο η εξωφρενική φετινή αύξηση των πωλήσεων στα βυνίλια αυτό τον χρόνοα οφείλετε σε μεγάλο μέρος στην τελευταία δουλειά των dafta punk που πούλησε περίπου στα 500.000 αντίτυπα....
Αυτή είναι κύριοι η ψηφιακή εποχή που γλυκοκοιτάζει πάντα στο ηχόχρωμα του βινυλίου. και ναι υπάρχει ηχόχρωμα.. ενας άνθρωπος που ακούει αρκετές ώρες ψηφιακή μουσική το καταλαβαίνει αμέσως μόλις πέσει η βελόνα..
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Αγορά πικάπ μέχρι 1500 ευρώ - προτάσεις

Τα remasters των doors δεν έχουν ΚΑΜΙΆ σχέση με ότι κυκλοφόρησε στο παρελθόν.
Το δε τελευταίο του Bowie είναι ιδως μια από τις χειρότερες ηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια

Ακριβώς έτσι. +1000 και στις δύο παρατηρήσεις σου
 
Ακούστε λίγο amon tobin, boards of canada, cinematic orchestra, jaga jazzist, plaid, ultraista, pye corner audio και τόσοι άλλοι όλα τους καθαρά ψηφιακά ακούσματα αλλά με απίστευτη ποιότητας ηχογραφήσεις βινύλιου.

όλα τα ανωτέρω, για να καταλάβουμε, έχουν ηχογραφηθεί και εκτυπωθεί αναλογικά?
 
... και οι underground καλλιτέχνες διαθέτουν τις δουλειές τους σε βινύλιο και σου δίνουν πλέον μαζί και τα ψηφιακά αρχεία του δίσκου,.
...............................................................................................................
Αυτή είναι κύριοι η ψηφιακή εποχή που γλυκοκοιτάζει πάντα στο ηχόχρωμα του βινυλίου. και ναι υπάρχει ηχόχρωμα.. ενας άνθρωπος που ακούει αρκετές ώρες ψηφιακή μουσική το καταλαβαίνει αμέσως μόλις πέσει η βελόνα..


Αγαπητέ chek2fire,

KAI μόνο το γεγονός πως "σου δίνουν πλέον μαζί και τα ψηφιακά αρχεία του δίσκου" (!!!) δε σε βάζει σε σκέψεις σχετικά με την αναλογικότητα του ήχου που ακούς από τους καινούριας κοπής δίσκους βινυλίου ?

σίγουρα, όπως λες στην αύξηση των πωλήσεων των δίσκων βινυλίου έχουν οδηγήσει οι κυκλοφορίες ΝΕΩΝ καλλιτεχνών και δίσκων (ποιός είπε το αντίθετο?) . δυστυχώς υπάρχει ηχόχρωμα στους εκατομμύρια ψηφιακά τυπωμένους δίσκους που κυκλοφορούν και είναι τσίγκινο. όπως του CD. αν μια κεφαλή Α ή ένα phono stage Β μπορεί να επηρεάσει τον ήχο του τσίγγινου ήχου και να τον μαλακώσει ή να τον αλλοιώσει , ναι μπορεί , αλλά στη λογική της ακρόασης νέων δίσκων , ο μονόδρομος κατά τη γνώμη μου είναι ψηφιακό και DAC..

για μας (τους μαλλιαρότερους , καραφλότερους και εν τέλει γηραιότερους σε ηλικία ή μουσικά γούστα) η διαδικασία είναι άλλη . μάθαμε σε έναν ήχο ΑΛΛΟΝ (μεγαλώνοντας με κασέτες και δίσκους. ένα ήχο με φυσίματα και χρατς ενδεχομένως....αλλά ασυμπίεστο και ξεκούραστο) και εν τέλει για να βρούμε ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ του τώρα στις μουσικές του 50 του 60 ή του 70 που ακούμε, επανακυκλοφορία τυπωμένη αναλογικά εννοώ , σκάμε μια περιουσία κάθε φορά ... δηλαδή 30 και βάλε ευρώ. αλλιώς ακούμε τα παλιά που ανακυκλώνουμε μεταξύ μας..

δεν είναι κρίμα για τους τσίγκους που πουλάνε τώρα στα καινούρια να σκάει ο κόσμος 20ρικα ή 25ρικα? ενώ μπορεί να ακούσει το ΙΔΙΟ περιεχόμενο σε άυλη μορφή ή και από CD αν θες φθηνότερα ?
 
Last edited:
Και για μένα αν ακούς παλιά συγκροτήματα καλά είναι να πας στις ψηφιακές τους επανεκδόσεις που έχουν βάλει ένα κάρο φίλτρα για να τις κάνουν να ακούγονται σύγχρονές. Και εκεί όμως εγώ θα προτιμήσω να πάρω μια επανακυκλοφορία ενός παλιού συγκροτήματος σε βαρύ βυνίλιο. Πρόσφατα πήρα τους πρώτους δίσκους των genesis και camel σε επανακυκλοφορία και μπορώ να πω ότι ακούγονται μια χαρά αν και δεν έχουν αυτή την ποιότητα των καινούργιων συγκροτημάτων στην ηχογράφηση.
 
Οι ηχογραφήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους σήμερα, αποθηκεύονται, μιξάρονται και επεξεργάζονται ψηφιακά. Οπότε είναι φυσικό τα νέα βινύλια να προκύπτουν από ψηφιακά πρωτότυπα και να "αντανακλούν" την όποια ποιότητά τους, καλή ή κακή... Σε γενικεύσεις πολύ δύσκολα μπορούμε να καταλήξουμε, στο βαθμό που ο καθένας έχει διαφορετικό εφαλτήριο στη σκέψη του και πιθανότατα δεν έχει τη πλήρη εικόνα του θέματος.

Για το υλικό υψηλής ανάλυσης, τις επανεκδόσεις, τη ψηφιακή επεξεργασία και παρουσίαση του "προϊόντος" στον καταναλωτή, είχαν διατυπωθεί ενδιαφέροντα πράγματα εδώ και για να μην επαναλαμβάνομαι, σου παραθέτω δύο-τρία αποσπάσματά μου, σχετικά (?) με το θέμα μας.

...υψίστη σημασία έχει η ποιότητα του πρωτογενούς υλικού. Βεβαίως και η γήρανσή του έχει τη σημασία της από τη στιγμή που το υλικό είναι μαγνητικό. Η ψηφιακή τεχνολογία έρχεται να δώσει λύση στη διασφάλιση αντιγράφων (backup) των μουσικών αρχείων, αλλά όπως είπαμε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη ποιότητα της ηχογράφησης και τη κατάσταση του υλικού που αυτή είναι αποθηκευμένη.

Το καλό remastering δεν μπορεί να υπερβεί το υλικό που επεξεργάζεται, στη καλύτερη των περιπτώσεων να αναδείξει κάποια θαμμένη λεπτομέρεια και στη χειρότερη που είναι και το συνηθέστερο τα τελευταία χρόνια είναι να τη "φορτώσει" συμπίεση για να ακούγεται καλά από τα mp3φωνα.

Άκουγα τις προάλλες την Anita O'Day σε κάποια εγγραφή της Verve και μου έπεσαν τα σαγόνια. Το ίδιο και με τις εγγραφές του DuNann στη Contemporary του '60. Φίλος γνώστης, που ακούγαμε μαζί, μου είπε ότι τα στούντιο της τότε εποχής δεν υπάρχουν σήμερα. Με φυσικά μεγάλους χώρους, χωρίς κατάχρηση του τεχνητού Reverberation, λαμπάτα μικρόφωνα μεγάλης κάψας και ελάχιστες παρεμβάσεις κατά τη μίξη. Το αποτέλεσμα, φυσικότητα στις χροιές, μεγάλα σώματα και ζεστό ηχόχρωμα. Το είχαμε σχολιάσει και στη κριτική του νέου δίσκου του Donald Fagen, πως είναι δυνατόν με όλη αυτή τη τεχνολογία, το ηχητικό αποτέλεσμα να είναι τόσο μέτριο. Δηλαδή αν το ακούσουμε σε hd θα αλλάζαμε γνώμη; Κάποια ελάχιστη βελτίωση ίσως, αλλά ανατροπή στη συνολική εκτίμηση, εκτιμώ πως όχι...

...(για τις επανεκδόσεις των Doors) της Rhino. Τα ριμαστερ θέλουν προσοχή, ειδικά αυτά που παρουσιάζουν οι εταιρείες συχνά για να ξαναπουλήσουν το ίδιο προϊόν. Λοιπόν αυτά με μηχανικούς τους Bernie Grundman, Bruce Botnick και διατήρηση του πρωτότυπου μιξαρίσματος είναι ικανοποιητικά, εκείνα όμως που με την επιμέλεια του Bruce Botnick περιέχουν καινούργιο μιξ, ξενίζουν όπως είπα σε μας που είχαμε τους πρωτότυπους δίσκους. Πιθανότατα σε νεότερα ακροατήρια να αρέσουν περισσότερο. Μη ξεχνάμε και τα ρεμαστερ του Steve Hoffman της DCC με σεβασμό στο πρωτότυπο.

Τώρα της Blue Note, οι επανεκδόσεις του Rudy Van Gelder, είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία με υπέρμαχους και κατήγορους. Εγώ προσωπικά προτιμώ τις επανεκδόσεις με τον Ron McMaster, που άλλωστε επιμελείται και τις επανεκδόσεις της Mosaic.

Το ρεμαστεριν, τεράστια κουβέντα, για αυτό έχω καταλήξει, όπως είπα, στη κρίση κατά περίπτωση και όχι στις γενικεύσεις.

... εάν θέλαμε να συνοψίσουμε τι περιλαμβάνει το remastering, σας μεταφέρω αυτά που έχω εκμαιεύσει από πάρα πολλές κουβέντες πάνω στο θέμα αυτό με φίλους και γνωστούς, ασχολούμενους με το αντικείμενο:
- συχνοτική επεξεργασία (equalization)
- βελτιστοποίηση του σήματος με compressor, limiter, φίλτρα κλπ.
- αποκατάσταση και αποθορυβοποίηση (διάσημο το Sonic Solutions NoNOISE)
- νέα μίξη
- προσθήκη χωρικής πληροφορίας (reverberation)
Προφανές είναι ότι μπορεί να είναι απαραίτητο ή να περιλαμβάνεται ένα ή όλα από τα παραπάνω και σίγουρα δεν είναι τρέλα η αναζήτηση για τη κατανόηση των λόγων και η αιτιολόγηση των χρημάτων που μας ζητούνται για κάτι που συνήθως διαφημίζεται, ότι κάνει τη μεγάλη διαφορά.
...
 
παντως αρκετος κοσμος εχει την αντιληψη διαβαζοντας την λεξη remastered οτι το τελικο προιον ειναι φοβερο. ο jim morrison αμα ακουγε τα ρεμαστερντ μπορει και να λυποθυμουσε. το remastered ειναι κατι πολυ ψυχρο, παιρνει καποιος το υλικο και βγαζει ενα αποτελεσμα που δεν ειμαι σιγουρος αν θα αρεσε στους καλλιτεχνες
 
παντως αρκετος κοσμος εχει την αντιληψη διαβαζοντας την λεξη remastered οτι το τελικο προιον ειναι φοβερο. ο jim morrison αμα ακουγε τα ρεμαστερντ μπορει και να λυποθυμουσε. το remastered ειναι κατι πολυ ψυχρο, παιρνει καποιος το υλικο και βγαζει ενα αποτελεσμα που δεν ειμαι σιγουρος αν θα αρεσε στους καλλιτεχνες

ΙΜΟ το καλυτερο σχολιο μεχρι τωρα οσον αφορα τα remasters.
Yπευθυνοι για τα χαλια ειναι αποκλειστικα αυτοι που τα κανουν.Δεν τους ζητησε κανεις να αλλαξουν τιποτα απο τα οriginals.Απλα να μεταφερουν οσο πιο αθικτα γινεται, και αντι να εχουν την ψευδαισθηση οτι μπορουν να τα κανουν καλυτερα,ας προσπαθησουν να "καλυψουν" τα λαθη του παρελθοντος και να πετυχουν ενα αποτελεσμα πιο listenable.
Δεν βελτιωνεται με τιποτα το resolution κλπ. Ας διορθωσουν οσο γινεται το balance εκει που σηκωνει και ως εκει.
Αλλα , αυτοι ειναι οι "ειδικοι"......ξερουν.....
 
ΙΜΟ το καλυτερο σχολιο μεχρι τωρα οσον αφορα τα remasters.
Yπευθυνοι για τα χαλια ειναι αποκλειστικα αυτοι που τα κανουν.Δεν τους ζητησε κανεις να αλλαξουν τιποτα απο τα οriginals.Απλα να μεταφερουν οσο πιο αθικτα γινεται, και αντι να εχουν την ψευδαισθηση οτι μπορουν να τα κανουν καλυτερα,ας προσπαθησουν να "καλυψουν" τα λαθη του παρελθοντος και να πετυχουν ενα αποτελεσμα πιο listenable.
Δεν βελτιωνεται με τιποτα το resolution κλπ. Ας διορθωσουν οσο γινεται το balance εκει που σηκωνει και ως εκει.
Αλλα , αυτοι ειναι οι "ειδικοι"......ξερουν.....


πραγματικα το τελικο αποτελεσμα ποιος το εγκρινει τελικα? ο καλλιτεχνης που συνηθως μας εχει αφησει χρονους? σαν να ασελγουν πανω στην ψυχη του. αιντε να παρουμε και την τζοκοντα να την ρετουσαρουμε λιγο
 
παντως αρκετος κοσμος εχει την αντιληψη διαβαζοντας την λεξη remastered οτι το τελικο προιον ειναι φοβερο.
...
Όντως, αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό.
...
το remastered ειναι κατι πολυ ψυχρο, παιρνει καποιος το υλικο και βγαζει ενα αποτελεσμα που δεν ειμαι σιγουρος αν θα αρεσε στους καλλιτεχνες
Εγώ εδώ, θα διαφωνήσω, με την έννοια ότι υπάρχουν ρεμαστερς που σέβονται, αναδεικνύουν και βελτιώνουν και ρεμαστερς που θάβουν και υποβαθμίζουν το πρωτότυπο. Κανόνας δεν υπάρχει, όπως δεν ισχύουν και οι υπεραπλουστεύσεις για την ανωτερότητα ή μη του αναλογικού ή του φηφιακού υλικού.
 
παντως αρκετος κοσμος εχει την αντιληψη διαβαζοντας την λεξη remastered οτι το τελικο προιον ειναι φοβερο. ο jim morrison αμα ακουγε τα ρεμαστερντ μπορει και να λυποθυμουσε. το remastered ειναι κατι πολυ ψυχρο, παιρνει καποιος το υλικο και βγαζει ενα αποτελεσμα που δεν ειμαι σιγουρος αν θα αρεσε στους καλλιτεχνες

ΙΜΟ το καλυτερο σχολιο μεχρι τωρα οσον αφορα τα remasters.
Yπευθυνοι για τα χαλια ειναι αποκλειστικα αυτοι που τα κανουν.Δεν τους ζητησε κανεις να αλλαξουν τιποτα απο τα οriginals.Απλα να μεταφερουν οσο πιο αθικτα γινεται, και αντι να εχουν την ψευδαισθηση οτι μπορουν να τα κανουν καλυτερα,ας προσπαθησουν να "καλυψουν" τα λαθη του παρελθοντος και να πετυχουν ενα αποτελεσμα πιο listenable.
Δεν βελτιωνεται με τιποτα το resolution κλπ. Ας διορθωσουν οσο γινεται το balance εκει που σηκωνει και ως εκει.
Αλλα , αυτοι ειναι οι "ειδικοι"......ξερουν.....


συγνώμη βρε παιδιά αλλά μάλλον δεν έχετε ακούσει τα συγκεκριμένα.
Και ιδιεταίρως των doors (όπως και πολλών άλλων) έχουν την υπογραφή του τότε μηχανικού (όχι σύγχρονου χωρίς να σημαίνει αυτό τίποτα για άλλες περιπτώσεις) αλλά και την έγκριση των άλλων μελών.