Η Αγορά του Βινυλίου στο 2013 [Η ιστορία κύκλους κάνει;]

Αν βεβαια Πετρο σε ενδιαφερει το πρωτο (εννοω το πρωτο τους album) remaster εγινε το 2009.

http://www.discogs.com/Soft-Machine-The-The-Soft-Machine/release/2378052

Ειναι καλυτερο απο το γιαπωνεζικο. Δεν εχω ακουσει την πρωτη κοπη σε βινυλιο και μου πεφτει λιγο ακριβη, αλλα σε ψηφιακο νομιζω η Polydor του 2009.

Last edited:
Ωραία γιατι αυτά τα έχω..
"Αγόρασα" και τα γιαπωνέζικα BLUSPEC CD ακουστή αν και μικρή η διαφορά..

Last edited:
Re: Αγορά πικάπ μέχρι 1500 ευρώ - προτάσεις

ιδίως στην Αγγλία τα καταστήματα βυνιλίου κάνουν χρυσές δουλειές.
Αυτά για όποιον δεν αγαπάει πια το μέσο η τα βαρέθηκε βγάλτε μια προσφορά τα πικαπ σας ρε παιδιά. Είναι κρίμα να σκονίζονται παρατημένα..

Δές εδώ. http://www.allaboutmusic.gr/epikairotita/nea/poleitai-diskadiko-toy-londinoy-sto-ebay-gia-ps-300000 δυστυχώς δεν είναι το μόνο παράδειγμα..

Νομίζω αυτή εδώ η πρόταση τα λέει όλα για την άνοδο του βινύλιου

Οι δισκογραφικές εταιρείες αισθάνθηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να κυκλοφορήσουν μερικά από τα σινγκλ τους σε βινύλιο και να τα κάνουν συλλεκτικά. Οι φαν τσίμπησαν και τα συγκροτήματα το λάτρεψαν, επειδή ήταν ένα είδος τιμής να κυκλοφορούν τη δουλειά τους σε βινύλιο, που αποτελεί μέρος της μυθολογίας του ροκ εν ρολ»

Η αλλιώς "ας τυπώσουμε και μερικά 45άρια αφού πουλιούνται όλα"

Σε συνομιλία μου με ιδιοκτήτες γωστού δισκοπωλείου και φίλους όντως μου έιπαν οτι το προιόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο μαγαζί είναι τα σαρανταπεντάρια*.

Απο μια καλή ιδέα για να αυξηθουν λίγο τα κέρδη μέχρι την άνοδο του βινυλίου είναι μεγάλη η απόσταση.

Και ναί το βινύλιο είναι της μόδας και πουλάει και είναι σε σαφέστατη άνοδο σε σχέση με την καταρκύλα της δεκαετίας του 90 δυστυχώς όμως το όλο εγχείρημα στερείται ουσίας και εμπορικού "οράματος" και πλέον δεν είμαστε στην δεκαετία του 80 που δεν υπήρχε άλλο σοβαρό ανταγωνιστικό format με εξαίρεση την σαφώς κατώτερη κασέτα οπότε δέν του χρειαζόταν κάποιο όραμα αυτό ήταν και όποιος γούσταρε..

Να δω όταν θα το βαρεθούν όλοι όσοι το προτιμούν περιστασιακά ή λόγω hype στους οποίους πιστεύω οπτι στηρίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου όπως και οι πωλήσεις των 45αριάων, τι θα μείνει για εμάς που στα αλήθεια και βαθιά το αγαπήσαμε σαν βίωμα στην ζωή μας αλλα ζητάμε και κάτι πιό ουσιαστικό απο ένα μαύρο στρογγυλό αντικείμενο με μυστηριώδη αύρα απο το παρελθόν και πιθανή συλλεκτική αξία.

Εννοώ οτι η λεγόμενη άνοδος του βινυλίου έχει πλέον αρχίσει να απομακρύνεται απο τα παραδοσιακά της στήριγματα και έχει στραφεί σε πιό εφήμερες διόδους και νοοτροπίες

Θα είναι όπως ήταν η αγορά τρία χρόνια πρίν που κατερρευσε το σύστημα με τις επιταγές..

*Λογικό τα πιτσιρίκια που δεν έχουν πολλά χρήμματα αλλα θέλουν κάτι "συλλεκτικό" ή ένα ψαρρωτικό δώρο που αλού θα στραφούν;

Last edited:
Επισυνάπτω απο το άρθρο

"Το ποσοστό πωλήσεων δίσκων ανέβηκε τα τελευταία 6 χρόνια από το 0.1% σε 0.8%, στη Μεγάλη Βρετανία."

Έτσι για να καταλάβουμε για τα αληθινά μεγέθη που μιλάμε πέρα απο "εντυπωσιακούς" διπασιασμούς και τριπλασιασμούς πωλήσεων και ποιπά πυροτεχνήματα...

E εντάξει το ποσοστό περιλαμβάνει και τις πωλήσεις νέων δίσκων από πολυκαταστήματα.
Αυτά δεν μπορεί να τα χτυπήσει το μικρό μαγαζάκι καθώς το περιθώριο είναι πολύ μικρό.

Καλά και το 300.000 λίρες είναι τουλάχιστον αστείο...

Στο άρθρο λέει ότι οι δίσκοι του αξίζουν ~100.000, αλλά μιλάμε για λιανική αξία... Αυτός που θα τα πάρει θα πρέπει να έχει και περιθώριο να τα πουλήσει και να πάρει και κάτι για την επένδυσή του...
Και έξτρα 200.000 αέρα για το μαγαζί? Τουλάχιστον υπερβολή... Εκτός αν είναι σε καμιά τρελλή περιοχή και έχει κίνηση, αλλά τοτε απλά δεν θα έκλεινε...

Αρκετά αντικρουόμενο το αρθράκι... Μάλλον προβολή για αρπαχτή μου κάνει... Γιατί να δώσει κάποιος 300.000 αέρα για ένα μαγαζί που μπαίνει μέσα και έχει απόθεμα που εμπορικά μπορεί να αξίζει και λιγότερα από το 1/10...?

Η αλλιώς "ας τυπώσουμε και μερικά 45άρια αφού πουλιούνται όλα"

Σε συνομιλία μου με ιδιοκτήτες γωστού δισκοπωλείου και φίλους όντως μου έιπαν οτι το προιόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο μαγαζί είναι τα σαρανταπεντάρια*.

Απο μια καλή ιδέα για να αυξηθουν λίγο τα κέρδη μέχρι την άνοδο του βινυλίου είναι μεγάλη η απόσταση.

Και ναί το βινύλιο είναι της μόδας και πουλάει και είναι σε σαφέστατη άνοδο σε σχέση με την κατρακύλα της δεκαετίας του 90 δυστυχώς όμως το όλο εγχείρημα στερείται ουσίας και εμπορικού "οράματος" και πλέον δεν είμαστε στην δεκαετία του 80 που δεν υπήρχε άλλο σοβαρό ανταγωνιστικό format με εξαίρεση την σαφώς κατώτερη κασέτα οπότε δέν του χρειαζόταν κάποιο όραμα αυτό ήταν και όποιος γούσταρε..

Να δω όταν θα το βαρεθούν όλοι όσοι το προτιμούν περιστασιακά ή λόγω hype στους οποίους πιστεύω οτι στηρίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου όπως και οι πωλήσεις των 45αριάων, τι θα μείνει για εμάς που στα αλήθεια και βαθιά το αγαπήσαμε σαν βίωμα στην ζωή μας αλλα ζητάμε και κάτι πιό ουσιαστικό απο ένα μαύρο στρογγυλό αντικείμενο με μυστηριώδη αύρα απο το παρελθόν και πιθανή συλλεκτική αξία.

Εννοώ οτι η λεγόμενη άνοδος του βινυλίου έχει πλέον αρχίσει να απομακρύνεται απο τα παραδοσιακά της στήριγματα και έχει στραφεί σε πιό εφήμερες διόδους και νοοτροπίες

Θα είναι όπως ήταν η αγορά τρία χρόνια πρίν που κατερρευσε το σύστημα με τις επιταγές..

*Λογικό τα πιτσιρίκια που δεν έχουν πολλά χρήμματα αλλα θέλουν κάτι "συλλεκτικό" ή ένα ψαρωτικό δώρο που αλλού θα στραφούν;

Πολύ λογικά και άρτια τοποθετείς τα πράγματα για το βινύλιο και για το που βαδίζει η αγορά του.

Στέκομαι στα bold και να τονίσω ότι εύκολα μπορεί να το βαρεθεί κάποιος αφού είναι απαιτητικό στο στήσιμο και θέλει συνεχή φροντίδα και χρήματα συνάμα για να αποδώσει τα μέγιστα.
Το να ζητάμε κάτι πιο ουσιαστικό νομίζω ότι είναι ουτοπικό μιας και σαν ένα ακόμη μέσο αποθήκευσης που είναι, έχει περιορισμούς και εγγενείς αδυναμίες που δε νομίζω ότι μπορεί να εξαλειφθούν αφού και η τεχνολογία δημιουργίας του αλλά και αναπαραγωγής του είναι πια παρωχημένη, σε συγκριση με άλλων φορμά.

Άρα τι μένει για μας τους παλιούς που ζήσαμε την εποχή που το βινύλιο used to rule?

Να το βάζουμε να παίζει αραιά και που για να θυμόμαστε τα νιάτα μας σαν ένα είδος μνημόσυνου?

Μάλλον καλό θα είνα να κοιτάξουμε μπροστά και να απαγκιστρωθούμε από αυτό σιγά σιγά.

Last edited:
Δυστυχώς όλα αυτά είναι απέλπιδες προσπάθειες της βιομηχανίας της μουσικής να βγάλει λεφτά. Ειδικά μετά το πατατράκ που έπαθε με την έλευση των άυλων και με την παρέλαση των ψηφιακών που παίζουν χωρίς φυσικό μέσο για την αποθήκευση της μουσικής και το όργιο κλόπιράιτ που καλά κρατεί κλπ.

Πάντως ο μουσικόφιλος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεί τη μουσική που του αρέσει και θα την απολαύσει. Όλα τα άλλα, ειδικά όσα γράφονται σε αόριστα και γενικόλογα αρθράκια είναι απλά για να πασάρουν τα νέα τους προϊόντα σε περισσότερο κόσμο...

Για τα περί μνημόσυνου και απαγκίστρωσης διαφωνώ εν μέρη, αλλά θα πάει πάλι σε αντιπαράθεση ψηφιακών/αναλογικών

Kαι εγώ δεν βρίσκω τον λόγο να απαγκιστρωθεί απο το βινύλιο κάποιος που το αγάπησε και το έβαλε στην ζωή του με τόσες θυσίες αλλα και τόσες χαρές.

Ούτε βέβαια βρίσκω τον λόγο να συμμετέχει στο ελαφρώς χυδαίο πάρτυ κερδοσκοπίας παραμυθιάζοντας τον εαυτό του οτι ακούει αναλογικό ζεστό ήχο ή οτι αυτό που αγοράζει έχεικάποια σχέση με αυτό που κάποτε αγαπήθηκε τόσο πολύ ωστε να επιβιώσει την λαίλαπα του cd και να φτάσει στις μέρες μας μεταλλαγμένο να μας κλεινει πονηρά το μάτι..

Κρατάμε τα βινύλια μας η τουλάχιστον αυτά που αξίζουν τον κόπο ή (και) που αγαπάμε, τσιμπάμε και κανένα στην χάση και στην φέξη έτσι για ξεκάρφωμα ή απο νοσταλγία αλλα ως εκεί,ούτε "ταβάνια" ούτε ανύπαρκτες, επίπλαστες και ενίοτε παράλογα κοστολογημένες "Ιθάκες" για να πέσουμε σαν καλά προβατάκια με τα μούτρα..

Όλα μοιραία θα πάρουν τον δρόμμο τους αργά η γρήγορα, απλά επειδή θέλω να μπορώ να ακούω δίσκους ωσπου να γεράσω ελπίζω οι συνέπειες του παρόντος ξεχειλώματος να μην παρασύρουν ττο φορμάτ σταδιακά ή και όχι τόσο σταδιακά στο Μουσείο, προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος..

Δυστυχώς όλα αυτά είναι απέλπιδες προσπάθειες της βιομηχανίας της μουσικής να βγάλει λεφτά. Ειδικά μετά το πατατράκ που έπαθε με την έλευση των άυλων και με την παρέλαση των ψηφιακών που παίζουν χωρίς φυσικό μέσο για την αποθήκευση της μουσικής και το όργιο κλόπιράιτ που καλά κρατεί κλπ.

Πάντως ο μουσικόφιλος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεί τη μουσική που του αρέσει και θα την απολαύσει. Όλα τα άλλα, ειδικά όσα γράφονται σε αόριστα και γενικόλογα αρθράκια είναι απλά για να πασάρουν τα νέα τους προϊόντα σε περισσότερο κόσμο...

Για τα περί μνημόσυνου και απαγκίστρωσης διαφωνώ εν μέρη, αλλά θα πάει πάλι σε αντιπαράθεση ψηφιακών/αναλογικών

Συμφωνώ. Πάλι το κέρδος βρίσκεται από πίσω.

Ωστόσο έχω βρει τη χρυσή τομή για να μη χρειάζεται ένας σκασμός λεφτά για μουσική. Αγοράζω σε βινύλιο μόνο album που εκτιμώ ιδιαιτέρως, στην καλύτερη κόπια που μπορώ,
και ακροάσεις μικρότερης συναισθηματικής έντασης κάνω με το ντάκι.
Έτσι τις δισκάρες που έχω σε βινύλιο τις εκτιμώ ακόμη περισσότερο ενώ ταυτόχρονα γλιτώνω από τα δόντια των εμπόρων. Δεν θέλω να δίνω πενηντάρικα σε δίσκους που
θα ακούσω τρεις φορές όλες και όλες και μετά στο ράφι για να έχω ακόμα ένα βινύλιο στη ''συλλογή'' μου. Οπότε μετά από το ξεκαθάρισμα που έκανα έχουν μείνει 230κάτι
βινύλια σε άριστη κατάσταση που τα αγαπάω:love: και το burson κάνει τα υπόλοιπα.

Δεν θέλω να δίνω πενηντάρικα σε δίσκους που
θα ακούσω τρεις φορές όλες και όλες και μετά στο ράφι για να έχω ακόμα ένα βινύλιο στη ''συλλογή'' μου. Οπότε μετά από το ξεκαθάρισμα που έκανα έχουν μείνει 230κάτι
βινύλια σε άριστη κατάσταση που τα αγαπάω:love: και το burson κάνει τα υπόλοιπα.

Μαζι σου, έτσι σκεύτομαι και εγώ χωρίς να χρειάζεται να ανθυποβάλλω τον εαυτό μου για τίποτα..

Ωστόσο έχω βρει τη χρυσή τομή για να μη χρειάζεται ένας σκασμός λεφτά για μουσική. Αγοράζω σε βινύλιο μόνο album που εκτιμώ ιδιαιτέρως, στην καλύτερη κόπια που μπορώ,
Έτσι τις δισκάρες που έχω σε βινύλιο τις εκτιμώ ακόμη περισσότερο ενώ ταυτόχρονα γλιτώνω από τα δόντια των εμπόρων. Δεν θέλω να δίνω πενηντάρικα σε δίσκους που
That's the spirit...

Kαι εγώ δεν βρίσκω τον λόγο να απαγκιστρωθεί απο το βινύλιο κάποιος που το αγάπησε και το έβαλε στην ζωή του με τόσες θυσίες αλλα και τόσες χαρές.

Ούτε βέβαια βρίσκω τον λόγο να συμμετέχει στο ελαφρώς χυδαίο πάρτυ κερδοσκοπίας παραμυθιάζοντας τον εαυτό του οτι ακούει αναλογικό ζεστό ήχο ή οτι αυτό που αγοράζει έχεικάποια σχέση με αυτό που κάποτε αγαπήθηκε τόσο πολύ ωστε να επιβιώσει την λαίλαπα του cd και να φτάσει στις μέρες μας μεταλλαγμένο να μας κλεινει πονηρά το μάτι..

Κρατάμε τα βινύλια μας η τουλάχιστον αυτά που αξίζουν τον κόπο ή (και) που αγαπάμε, τσιμπάμε και κανένα στην χάση και στην φέξη έτσι για ξεκάρφωμα ή απο νοσταλγία αλλα ως εκεί,ούτε "ταβάνια" ούτε ανύπαρκτες, επίπλαστες και ενίοτε παράλογα κοστολογημένες "Ιθάκες" για να πέσουμε σαν καλά προβατάκια με τα μούτρα..

Όλα μοιραία θα πάρουν τον δρόμμο τους αργά η γρήγορα, απλά επειδή θέλω να μπορώ να ακούω δίσκους ωσπου να γεράσω ελπίζω οι συνέπειες του παρόντος ξεχειλώματος να μην παρασύρουν ττο φορμάτ σταδιακά ή και όχι τόσο σταδιακά στο Μουσείο, προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος..

Πολύ ωραία και συμφωνώ με τις θέσεις σου. Φοβάμαι όμως ότι δε θα αποφύγουμε αυτό που αναφέρεις στην τελευταία παράγραφο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά του βινυλίου σήμερα.

Ώριμη η αντιμετώπισή σου. Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω.