Η... απογείωση και η προσγείωση του ΣΥΝ και του αρχηγού του

ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ....

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ (ΗΤΑΝ 5-6 ΑΤΟΜΑ ΦΙΛΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΑΝ ΚΑΧΥΠΟΠΤΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.....
ΤΥΧΑΙΟ?

ΑΥΤΟ ΠΑΡΤΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΝΑΩ ΜΟΝΟ ΑΠ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ" ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΠΟΡΕΙΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟΧΑΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΝΗΜΑ.
 
Στην σημερινή συγκυρία αφαλώς και δεν είναι το θέμα ο Τσίπρας.Οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι,που προσπαθούν να παραπλανήσουν και να αποπροσανατολίσουν έχουν τους λόγους τους που το κάνουν.

Προσωπικά,δεν θεωρώ αριστερά,ότι συμμετέχει στο φτιασίδωμα του σάπιου συστήματος κι αναζητά θώκους και χρήμα...

Ωστόσο μόνο και μόνο γιατί ο Τσίπρας δεν συναίνεσε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ουρά του ΠΑΣΟΚ,μου αρκεί για να τον εκτιμήσω...

Αυτό πληρώνει τώρα και γι' αυτό δέχεται αυτές τις επιθέσεις.

Λάθη κάνουν όλοι και φυσικά τα όποια λάθη του Τσίπρα,δεν οδήγησαν την χώρα στην διάλυση και στην χρεωκοπία.Αλλοι είναι υπεύθυνοι γι' αυτό.
 
Και για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα.....

Νίκος Γιαννόπουλος «Είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο αγώνας»

ΠΗΓΗ: Το Βήμα
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ

Είναι ο άνθρωπος που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τις πρυτανικές αρχές για την είσοδο των μεταναστών-απεργών πείνας στο υπό ανακαίνιση κτίριο της Νομικής στη Σόλωνος.

Μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης των Μεταναστών,ο κ.Ν. Γιαννόπουλος δραστηριοποιείται χρόνια στο αντιρατσιστικό κίνημα. Είναι μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα όπως και της ομάδας «Ρόζα» που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική δύναμη που βάλλεται για τη στάση της στο ζήτημα της εγκατάστασης μεταναστών στον χώρο της Νομικής. Σήμερα περιγράφει στο «Βήμα» το χρονικό μιας προαναγγελθείσης απεργίας πείνας που,όπως εξελίχθηκε, έθεσε στο κέντρο τηςεπικαιρότητας όχι μόνο τα αιτήματα των μεταναστών αλλά και το πανεπιστημιακό άσυλο...


- Τελικά είστε ο οργανωτής της απεργίας πείνας των μεταναστών;

«Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στέκεται από την αρχή δίπλα σε αυτόν τον αγώνα. Με αυτή την έννοια, κι εγώ ως μέλος της Πρωτοβουλίας θεωρώ αυτόν τον αγώνα όχι μόνο συλλογική αλλά και προσωπική υπόθεση».



- Οταν επιλέγατε το κτίριο της Νομικής δεν σκεφτόσασταν ότι το επίκεντρο της συζήτησης θα μεταφερόταν από τα αιτήματα των μεταναστών στο πανεπιστημιακό άσυλο;


«Εμείς εδώ στην Αθήνα διερευνήσαμε άλλους χώρους, όχι μόνο πανεπιστημιακούς, δημοτικούς κτλ. Επιλέξαμε το κενό κτίριο και πήραμε όλες τις πρόνοιες ώστε να μην υπάρχει σχέση με το κτίριο της Νομικής όπου γίνονται μαθήματα. Τίθεται θέμα ασύλου όταν εμποδίζονται οι λειτουργίες του Πανεπιστημίου. Το άσυλο δεν είναι ιδεόγραμμα, δεν είναι κενό περιεχομένου. Εξάλλου τίποτε δεν έγινε συνωμοτικά. Αρκετές ημέρες προτού μπούμε στον χώρο έγιναν συνελεύσεις των σχολών της Νομικής οι οποίες όχι μόνο αποφάσισαν ότι υποστηρίζουν τα αιτήματα των μεταναστών αλλά και δέχονται να στεγασθεί ο αγώνας τους στο συγκεκριμένο κτίριο της Σόλωνος».

- Αυτό όμως αμφισβητείται από τις φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που λένε ότι δεν ψήφισαν για στέγαση των μεταναστών στο κτίριο.

«Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν ήμουν παρών στις συνελεύσεις. Δεν είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε μια αντιπαράθεση φοιτητικών παρατάξεων. Αφού μπήκαμε στη Νομική και άρχισαν οι γενικές πολιτικές πιέσεις ετέθη ζήτημα αμφισβητήσεως της εγκυρότητας των συνελεύσεων. Μετά τις αποφάσεις συναντηθήκαμε και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου και με τους τρεις προέδρους των τμημάτων της Νομικής».


- Ποιοι μετείχαν στις συναντήσεις;


«Το μέλος του ΔΣ των φοιτητών της Νομικής Πέτρος Σανταμούρης κι εγώ. Ο μεν πρύτανης ήταν γενικά θετικός, οι δε πρόεδροι είπαν ότι θα συζητηθεί το θέμα στην Κοσμητεία, η οποία σε συνεδρίασή της δεν ήταν θετική».


- Η άρνηση της Κοσμητείας δεν ήταν αρκετή για να αλλάξετε το σχέδιό σας;



«Οχι. Γιατί τα αιτήματα και το δίκιο του αγώνα των απεργών πείνας ήταν ισχυρότερα και γιατί είχαμε εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για να μην εμποδιστούν στο παραμικρό οι λειτουργίες του Πανεπιστημίου. Φαντασθείτε ότι την Κυριακή το απόγευμα, αφού είχαν έρθει οι μετανάστες, επισκέφθηκε τον χώρο ο κ. Δημητρίου, ο πρόεδροςτου Οικονομικού Τμήματος της Νομικής, στο οποίο άρχιζε την άλλη ημέρα η εξεταστική περίοδος, για να διαπιστώσει μήπως υπάρχει πρόβλημα. Περιηγηθήκαμε μαζί στον χώρο, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και γι´ αυτό έγιναν κανονικά τη Δευτέρα οι εξετάσεις. Διαβεβαίωσε την Κοσμητεία γι´ αυτό αλλά, παρ´ όλα αυτά, η Κοσμητεία εντελώς αυθαίρετα αποφάσισε το κλείσιμο για υγειονομικούς λόγους κηρύσσοντας ένα πρωτοφανές lockout».

- Με δεδομένη την πολιτική σας ταυτότητα ως μέλους της ομάδας «Ρόζα» που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, σας προβλημάτισε ότι οι επιλογές σας στην υπόθεση των μεταναστών στη Νομική θα συνδεθούν από πολλούς με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Είμαι 37 χρόνια στο κοινωνικό κίνημα. Προσπαθώ η ταυτότητά μου να είναι ενιαία. Σε αυτόν τον αγώνα συμμετέχω ως μέλος του Δικτύου που ανήκει στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και θεωρώ ότι είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και για όλη την Αριστερά να συμμετέχει σε αυτόν τον αγώνα. Δεν νομίζω ότι κανείς εκθέτει κανέναν συμμετέχοντας σε αγώνες. Αντίθετα, εκθέτει όταν αδιαφορεί».


-- Και αριστερές δυνάμεις όμως εξέφρασαν την αντίρρησή τους στο να οδηγηθούν οι απεργοί πείνας στο κτίριο της Νομικής... «Βεβαίως δεν υπάρχει μία Αριστερά αλλά πολλές και τώρα όπως και τον Δεκέμβρη του 2008 αλλά και στη Νομική του ´73. Υπάρχει Αριστερά της ευταξίας αλλά και Αριστερά του αγώνα».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=381277&dt=30/01/2011
 
''Παιδί της Αριστεράς η 17Ν''

''Η επιλογή του Δημήτρη Κουφοντίνα να μπει στη 17 Νοέμβρη δεν ήταν εκτροπή από τις προηγούμενες ιδέες του. Ήταν επιλογή ιδεολογικά και πολιτικά εξηγήσιμη και ηθικά σεβαστή. Θα είμαι σαφής μέχρι παρεξηγήσεως. Έχω τη γνώμη ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας βοήθησε τη Δημοκρατία, γιατί η Δημοκρατία δεν είναι το τέλος της ιστορίας, το τελικό πολιτικό σύστημα, αλλά έχει τις ανισότητες του Καπιταλισμού'', επισήμανε ο Νίκος Γιαννόπουλος.

Το μέλος του Δικτύου για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει ενδεχομένως άλλους δρόμους, αλλά, όπως είπε, ο κατηγορούμενος ουδέποτε ενσωματώθηκε και ουδέποτε εξαργύρωσε τους αγώνες του.

Ο μάρτυρας, αναφερόμενος στη 17Ν, είπε πως η οργάνωση είναι παιδί της Αριστεράς, ''ίσως λίγο νόθο ή λίγο κακομαθημένο'', ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν έβλαψε την ελληνική κοινωνία


ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΙΝΤΥΜΕΝΤΙΑ.

ΕΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΑΠΟ ΕΜΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗ. ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΒΡΗΚΕ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ" ΣΤΟΝ ΣΥΝ.
 
ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν ΑΠΟΦΑΣΙΣΗΣ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ Θ ΑΦΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΗΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΗΣ ΚΑΙ ΞΕΣΚΙΖΗΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΟΥ. ΚΟΙΝΩΣ ΤΙΣ "ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ".
ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΕΧΕΙ ΚΑΛΩΣ.
 
Αυτή λοιπόν ειναι η άποψη του Γιαννόπουλου..
Συμφωνεί κανείς ή οχι εχει καλώς..
Πάντως ουδείς μπορεί νά τον κατηγορήσει γιά κατ''επανάληψιν εγκλήματα (μιάς καί εξέφρασε γνώμη και δεν πυροβόλησε ο ίδιος)κατά τής Κοινωνίας οπως τον Παπανδρέου και την πολιτική του,μέσω τής οποιας εξαθλιώνεται το μεγαλύτερο μέρος τού εργαζομενου πληθυσμού τής Χώρας ,απο μέτρα που μας γυριζουν στην φεουδαρχία..

Ποθεν προκύπτει ότι ο Τσίπρας (Ρουβάς κατά τον ''γιγαντα Λάμψια'')και ολος ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε αυτή τήν ''φοβερή'' πλεον ενέργεια πού παρα λιγο νά ''καταλύσει την νομιμότητα'' ,μιάν ''νομιμότητα'', που οι μάγκες που κατηγορούν τον Τσίπρα ,όταν καταλύεται απο το επισημο Κράτος μέσω τής παραχώρησης τής κινητής και ακινητης περιουσίας τής Χώρας πανηγυρίζουν σαν Γερμανοτσολιάδες?

Πού όταν οι ασφαλίτες μέ πολιτικά ή με στολές και μέ μηχανές επιτίθενται στούς διαδηλωτές ,οι ''νομιμόφρονες'' πού κατηγορούν τον Τσίπρα γιά ''ανομία'' μονον πού δεν βγάζουν Γερμανικές Σημαίες γιά νά φωνάξουν ''Χαϊλ'' στην θέα τών θλιβερών αυτών εικόνων??

Οπότε όντως καλό ειναι οι ιδεοληψίες και οι εμμονές περί ''δημοκρατικού ή σοσιαλιστικού οράματος'' ή τής ''Επανάστασης τού αυτονόητου'' που λέει και ο Γιωργάκης χαϊδεύοντας τά αυτιά τών μικροαστών γιά νά τούς εντάξει στό ναζιστικής εμπνεύσεως πρόγραμμα ''Ταξη και Ασφάλεια και ας μήν εχετε νά φάτε,φάτε τούς αλλοθρησκους πού φταινε γιά ολα'' νά πάν στην άκρη..

Και οντως ειναι πλεον προφανές για τον καθενα μέ ποιους θά παει καί ποιούς θά αφήσει γιατί η στήριξη τού ΔΝΤ καί η απαξίωση καθε συλλογικότητας και αλληλεγγύης και η στήριξη τού Κοινωνικού Αυτοματισμού κάνει κακό καί υποβαθμίζει το Ανθρώπινο είδος αλλά και τον ιδιο τον Ανθρωπισμό..

Ως εκ τούτου οντως πλέον :

H μέ τον Λουφέ ή απέναντι..(όπου λουφές και υποκρισια ταυτόχρονα αυτοί πού οταν το Κομματάκι τους δεν τρωει με χρυσά κουτάλια ως Κυβέρνηση σκουζουν γιά τό έτερον Κομματάκι πού τρώει επίσης οταν Κυβερνά καί οταν ξαναπάρουν τον Λουφέ τά βρίσκουν ολα ωραια και καλά και η Ζωή συνεχίζεται...)

Η μέ τήν Βαρβαρότητα ή μέ τον Ανθρωπισμό καί την Αλληλεγγύη λοιπόν

Μέση οδός δεν υπάρχει σέ τετοιες στιγμές.
 
Μέση οδός δεν υπάρχει σέ τετοιες στιγμές.

ΚΑΛΑ ΤΟΧΕ ΠΕΙ Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΤΕΛΙΚΑ.

ΤΑ ΑΚΡΑ ΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ.
 
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=246285

Αφιερωμένο στην ''νομιμοτητα'' τού κάθε ''Λαμψια''..

Η Κονομα απο την Siemens τών πρασινογαλάζιων κόκκων σέ βάθος χρονου και η ατιμωρησία ..
Κατά τά άλλα ο Τσίπρας τάφαγε μαζί μέ τους 250 μετανάστες...

Υ.Γ.
Α ναι συναντηθηκε το ΛΑΟΣ με τον GAP ..Aδωνις και κυρια Νταλάρα αγκαλιά...
Γεγονός..

Είπαμε ειναι σαν το ανέκδοτο μέ την Γυναίκα και την Γκόμενα ,που οταν ο πλουσιος συζυγος απειλει την Κυρία οτι θα την χωρίσει αναφωνεί :''H δικιά μας ειναι καλύτερη''..
Ετσι και ο Λουφές...Για τούς μπλέ ο δικος τους καλυτερος,γιά τούς πρασινους ο δικος τους..
 
Last edited:
να θυμισω σε ολους τους φιλους και μελη του Avclub οτι οι πολιτικες συζητησεις δεν επιτρέπονται, φυσικά, οι καιροί , η κριση και η εμπλοκή όλων των κομμάτων και των στελεχων τους σε υποθέσεις που επληξαν την οικονομια δικαιολογει την αγανακτηση μας

Παράκληση να αποφεύγουμε το άνοιγμα τέτοιων θεμάτων όταν μπορούμε να αναπτύξουμε τέτοιες συζητήσεις σε thread που έχουν ήδη ανοιχθεί πχ "που παει η Χωρα"
 
Μερικοί ψάχνουν μάγισσες και φαντάσματα....

Να διευκρινίσω, γιατί απο ότι κατάλαβα μερικά πράγματα παρεξηγούνται, ότι ανέβασα την συνέντευξη του Γιαννόπουλου για να δούμε τι σχέση είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με την Νομική......και ποιος τέλος πάντων ευθύνεται για αυτό.

Πολυ καλά έγινε και παρατέθηκε ένα σχόλιο για το ποιόν του....αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ καθόλου με τις θέσεις του...

Ούτε βέβαια με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.....
 
Δεν παίζουμε με το μεταναστευτικό!


Του Ρούντι Ρινάλντι
Από το "Δρόμο της Αριστεράς", 29.1.2011

Οι διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος και οι όροι μέσα στους οποίους αυτό υπάρχει είναι εκρηκτικοί. Oποιαδήποτε κίνηση, πρωτοβουλία, ενέργεια, πλατφόρμα οφείλει να υπολογίσει όλους τους παράγοντες και τους συσχετισμούς και, φυσικά, να προβάλλει μια αξιόπιστη και πειστική πρόταση, που να μπορεί να υλοποιηθεί με τρόπο που να ανοίγει προοπτικές και να αλλάζει συσχετισμούς υπέρ των εργαζόμενων και των πληττόμενων - κι όχι με τρόπο που να διευκολύνει την επιβολή των πολιτικών της Ε.Ε., της αστικής τάξης, των κυβερνήσεων.

Οι μετανάστες της Νομικής έχουν δίκιο. Πρέπει να τους δοθούν χαρτιά. Ωστόσο, η πρόσφατη πρωτοβουλία και κινητοποίηση με επίκεντρο τη Νομική έδειξε με πολύ κραυγαλέο τρόπο την προχειρότητα, την επιπολαιότητα, τη ρηχότητα μιας πολιτικής κατεύθυνσης που θεωρεί το μεταναστευτικό μόνο ως θέμα δικαιωμάτων και αγνοεί ή βάζει σε δεύτερη μοίρα τις πολιτικές του διαστάσεις. Είναι μια πολιτική κατεύθυνση που δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη της τα θέματα που έχει αναδείξει η νέα συγκυρία, με το Μνημόνιο, την τρόικα, την ολομέτωπη επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα του μαζικού κινήματος.

Για να το πούμε διαφορετικά: Η επιπόλαιη (ήπια έκφραση) προσπάθεια δημιουργίας ενός κεντρικού γεγονότος με επίκεντρο το μεταναστευτικό, με όρους που δεν ξεπερνούν τη γραμμή παρέμβασης π.χ. στον Άγιο Παντελεήμονα (και τα γνωστά αποτελέσματα που είχε) φαίνεται ότι προετοιμαζόταν για καιρό και μάλλον ήθελε να πάρει την πρωτοκαθεδρία απέναντι σε άλλες εκδοχές και πλατφόρμες, που το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος. Μιλάμε για όλες τις προσπάθειες συνολικοποίησης και προβολής μιας πολιτικής κατεύθυνσης που έθετε στο επίκεντρο τη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου για την ανατροπή του Μνημονίου και ολόκληρου του πολιτικού εποικοδομήματος που αυτό δημιουργεί και την απαρχή διατυπώσεων πιο συνολικών, εναλλακτικών απαντήσεων (χρέος, στάση πληρωμών, Ευρωζώνη και ευρώ, παραγωγική ανασυγκρότηση κ.λπ.). Μάλιστα, η πρωτοβουλία ήλθε σε μια στιγμή που είχε αρχίσει να «σαλεύει το πλήθος», να αναπτύσσεται ένα μαζικό κίνημα ανυπακοής σε αυξήσεις (διόδια, εισιτήρια κ.λπ.), ενώ είχε κάνει την εμφάνισή του, τον τελευταίο χρόνο, το μαζικό κίνημα μέσα από τις γενικές απεργίες και την αμφισβήτηση της γραφειοκρατικής ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Ήρθε, ακόμα, σε μια στιγμή που κράτος, κυβέρνηση, ΜΜΕ, συγκροτήματα μεγαλοεργολάβων ήθελαν να μπει φραγμός στην «ανομία» και την «παρανομία», δηλαδή να ξανατεθούν οι γενικοί όροι πολιτικής, συνδικαλιστικής, συλλογικής δράσης. Η Κερατέα, τα διόδια, οι κινήσεις για τα εισιτήρια, οι απεργίες στα ΜΜΜ, η μαζικότητα και η μαχητικότητα στη γενική απεργία της 15/12 έχουν φτιάξει ένα πλαίσιο αντιπαράθεσης, που συγκροτεί, προσανατολίζει τις αντιστάσεις, που περιορίζει τις επιλογές της εξουσίας.


Το άδειασμα της δημοκρατίας, ο αυξανόμενος αυταρχισμός και το σιδερόφρακτο αστικό κράτος με τις επιδείξεις τρομοκρατίας, η στοχοποίηση πολιτικών και κοινωνικών χώρων αποσκοπούν ακριβώς στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η καταφυγή σε πολιτικές στυλ Σαρκοζί απέναντι στους μετανάστες (σκληρότητα, μηδενική ανοχή, φράκτης, απελάσεις κ.λπ.) αποσκοπούν στην ουδετεροποίηση ενός μεγάλου μέρους του κόσμου, που ανησυχεί από τις διαστάσεις της μετανάστευσης και από τα αποτελέσματα της γκετοποίησης που δημιουργούν οι επιβαλλόμενες από Ε.Ε., κυβερνήσεις και κράτος πολιτικές.

Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς συναίσθηση για το πού είναι και πού οδηγούνται τα πράγματα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το άσυλο ως έννοια, ως πραγματικότητα που από καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο της συντηρητικής επίθεσης, αδυνατίζει πλέον κι άλλο στα μάτια του κόσμου. Ο αγώνας που θα χρειαστεί για τη διατήρησή του δυσκολεύει.

Ο ΣΥΝ έχει σημαντικές ευθύνες, γιατί υποστήριξε και ενθάρρυνε την κίνηση αυτή –ενώ θα έπρεπε να έχει κάποια συναίσθηση- και, ακόμα χειρότερα, γιατί στη συνέχεια διαχωρίστηκε, αναδιπλώθηκε βιαστικά, έφτασε να κριτικάρει τους μετανάστες για την αρχική άρνησή τους να φύγουν από τη Νομική.

Ο συστημισμός και τα ΜΜΕ, έχοντας αποδεχτεί τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ανθρώπινης δυστυχίας (ο αρχηγός της αστυνομίας, κ. Οικονόμου, στις ιδιαίτερες συνομιλίες του με την αμερικάνικη πρεσβεία, που αποκάλυψαν τα wikileaks, περηφανευόταν που η αστυνομία έχει κλείσει τα δυτικά σύνορα και τις εξόδους προς τη Δύση, προσφέροντας έτσι υπηρεσίες ώστε να μη μεγαλώσουν οι ισλαμικοί κίνδυνοι στις δυτικές χώρες), διαχειρίζονται το ζήτημα, παίζοντας και αυτοί σε βάρος των κολασμένων. Όμως, ο απελπισμένος κολασμένος μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμπεριφερθεί με άλλους τρόπους και να ανάψουν φωτιές που δύσκολα σβήνουν.
Σε κάθε περίπτωση, να μη βιάζονται όσοι ασχολούνται συστηματικά με τα προβλήματα των μεταναστών να θεωρήσουν συλλήβδην τον ελληνικό λαό ως ρατσιστή ή συντηρητικό. Πολλές πρωτοβουλίες τους αντί να φέρουν πιο κοντά όλους όσους πλήττονται από τη νεοταξική επίθεση εντείνουν τους διαχωρισμούς ή, ακόμα, σπρώχνουν εργαζόμενους και λαϊκούς ανθρώπους στην αγκαλιά της ακροδεξιάς.
Τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες θέτουν μέσα στο αριστερό και προοδευτικό κίνημα ένα ζήτημα ουσίας και διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων: Η λογική ότι «Εντάξει, έγινε μια πολιτική… πατάτα, τι να κάνουμε, πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας» δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Αρκετοί άνθρωποι στην Αριστερά τηρούν άλλη στάση. Πρόκειται για διαφορετικές πλατφόρμες όσον αφορά την αριστερή πολιτική, το μαζικό κίνημα, τις πρωτοβουλίες, τους στόχους.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία έδειξε ότι εκ των πραγμάτων έχει άλλες προτεραιότητες, ότι αγνοεί τη σπουδαιότητα της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας που έχει εκδηλωθεί γύρω από μαζικά κινήματα, γύρω από συνολικές προτάσεις και συναθροίσεις. Έδειξε πως ήθελε, με το δικό της τρόπο, να βάλει στο κέντρο της ατζέντας το θέμα που αυτή νόμιζε κεντρικό. Μόνο που στην πράξη έδωσε μεγάλο και πολλαπλό δώρο στην αντίπαλη πλευρά, δεν άλλαξε τους όρους επίλυσης του μεταναστευτικού, χρέωσε συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια «επιτυχία» και άφησε ξεκρέμαστο τον ΣΥΝ. Να πούμε και «μπράβο» από αλληλεγγύη στο λαθεμένο πολιτικό σχέδιο, στην πολιτική ανεπάρκεια, στην επιπόλαια (ήπια έκφραση) πράξη; «Όχι άλλο κάρβουνο»!
 
Από ότι βλέπω υπάρχουν και φωνές εκ των έσω που λένε τα πράγματα όπως είναι, χωρίς υποθέτω φόβο να κατηγορηθούν ως προβοκάτορες του κατεστημένου...