Η dSLR δεκα χρονια απο σημερα...

Προσφατα αναρωτηθηκαμε τι δουλεια εχει το video capture στη dSLR. Τι νοημα εχει η κουρσα των μεγαπιξελ οταν ηδη ειμαστε στα αφθονα 26M και συνεχιζουμε. Κατα ποσο χρειαζεται η επεκταση σταθεροποιησης εικονας απ'τα 3-στοπ στα 4. Ποσο παραπερα μπορει να παει η σημερινη dSLR.

Η απαντηση στη Σανγκαη της Κινας οπου λαμβανει χωρα η μεγαλυτερη και ακριβοτερη Expo ολων των εποχων. Μεταξυ πληθους εταιρειων ξεχωριζει η συμμετοχη της Canon η οποια αδραξε την ευκαιρια για να μοιραστει μαζι μας το οραμα της για το μελλον της ψηφιακης φωτογραφιας.

Το κονσεπτ λοιπον της Κανον απ'τα επομενα 10 χρονια (2020) και περα ειναι η ληψη αποκλειστικα βιντεο σε υπερυψηλη αναλυση. Ακινητες φωτογραφιες θα απομονωνονται απ'την ταινια. Οι εναλλασσομενοι φακοι καταργουνται και ενοποιουνται σε εναν μη-εναλλασσομενο υπερυψηλης ευκρινειας με καλυψη απο ευρυγωνιο ως υπερτηλεφακο και με δυνατοτητα μακρο. Καθε χρηση τριποδα περιττευει με την ενσωματωση ενος υπερ-σταθεροποιητη εικονας.

Το σχημα της μηχανης μοιαζει σχεδιαστικη μετεξελιξη προτζεκτ του εκκεντρικου Γερμανου γλυπτη Λουϊτζι Κολανι ο οποιος τρελλανε ολο το σχεδιαστικο τημ της Κανον στη δεκαετια του '90 που του ανεθεσαν αβλεπι τη σχεδιαση 5 πρωτοτυπων μηχανων εργα-τεχνης βιομηχανικου ντηζάιν. Κατι αναλογο του ανεθεσε και η Zeiss.

08060907_blog.uncovering.org_colani.jpg

Παρεπιπτοντως, ζωντανος θρυλος σημερα στα 80 του ο Κολανι συνεχισε μετα την Καλων Τεχνων Βερολινου σε σπουδες ...Αεροδυναμικης, οπου επικεφαλης της McDonnel ηγηθηκε της σχεδιασης πειραματικων Χ-πλανων, απορρητα προτζεκτ που οταν ηρθαν στο φως αφησαν συξυλο καθε ανταγωνισμο.

tumblr_kwrfy78qUK1qzsgg9o1_500.jpg

Κατα ποσον τα σημερινα μας συστηματα συντομα θα αποτελουν μουσειακο ειδος μενει να αποδειχθει, εντωμεταξυ η ματια της Κανον στο οχι μακρινο μελλον καταγραφεται. Οσοι θελουν να δουν τα πραγματα απο κοντα η Expo θα ειναι ανοιχτη μεχρι 31 Οκτωβρη. Σημ. για τους παρατηρητικους ο μπλε κυκλος στο ακρο του φακου, η μετεξελιξη του κοκκινου κυκλου της σημερινης κορυφαιας σειρας "L":

Shanghai Expo 2010: Canon

Εντυπωσιακά πράγματα. Αλλά νομίζω θα αργήσουν να γίνουν, όχι επειδή δεν μπορούν να τα κάνουν αλλά επειδή θα κάνουν τις αναβαθμίσεις λίγο λίγο, για να πληρώνεις κάθε 1-2 χρόνια για καλύτερα μοντέλα.

Πολύ εντυπωσιακά όλα αυτά, αλλά η προσέγγιση φωτογραφίες που απομονώνονται από το βίντεο, με βρίσκουν αντίθετο. Η μαγεία της φωτογραφίας είναι η στιγμή, το πάγωμα του πανδαμάτορα χρόνου. Αν προσφέρεται σαν δυνατότητα καλώς, ειδάλως...

Ειδες, ξεκινω λεγοντας τι δουλεια ειχε το video στη dSLR. Το καρε θα ειναι απλα υποσυνολο μιας συνεχους ληψης. Για εμας τους δεινοσαυρους που βιωσαμε την εξελικτικη πορεια ειναι αδιανοητο για τους νεοτερους χρηστες ομως θα ειναι διαφορετικα.

Το βλεπεις απ'την εμφανιση της 5D Mk.II προπερσυ, oι διθυραμβοι και η καινοτομια, το μαρκετινγκ, αφορουν περισσοτερο τη συνεχομενη ληψη. Κατ'απαιτηση επαγγελματιων δε, ολα τα firmware updates αφορουν σε ενδελεχεις βελτιωσεις πανω στον τομεα αυτο.

Και ηδη φαινεται παρωχημενο οτι οι εταιρειες συναγωνιζονται για το γρηγοροτερο motor drive (8-10fps) οταν ηδη με video πιανεις 25fps.

Γενικως, οταν ωριμασει μια τεχνολογια δεν συνεχιζει να εξελισσεται αλλα κανει αλμα σε κατι διαφορετικο. Οπως με τους φακους αυτοματης εστιασης, οπου ξαφνικα ολοι οι χειροκινητοι φακοι μπηκαν στο μουσειο λογω αλλαγης μοντουρας. Το ιδιο με το φιλμ. Και οπου υπαρχει καπνος...

Οσον αφορα το φακο παντως εαν ειχα εναν ιδανικο ζουμ να με απαλλαξει απ'το βαλε-βγαλε και το βαρος 5-6 primes δε θα ειχα κανενα προβλημα.

Last edited:
Το βλεπεις απ'την εμφανιση της 5D Mk.II προπερσυ, oι διθυραμβοι και η καινοτομια, το μαρκετινγκ, αφορουν περισσοτερο τη συνεχομενη ληψη. Κατ'απαιτηση επαγγελματιων δε, ολα τα firmware updates αφορουν σε ενδελεχεις βελτιωσεις πανω στον τομεα αυτο.

Γιώργο τα απανωτα firmware updates αφορουν περισσοτερο το video γιατι εκει κυριως ειχαν-εχουν ελλειψεις.

Οπως και να το κανεις η δυνατοτητα HD video ειναι ατελης. Οπως και η αποδοση της.....ασχετα αν εχει εξελιχθει σε φρενιτιδα παγκοσμιως.

Beta testers ειμαστε οσοι την αγορασαμε εξ´αρχης. Και το λεω εγω αυτο που πηρα το πρωτο σωμα στην Ελλαδα.

Ισως να εξελιχθει σε ικανοποιητικα επιπεδα στην αντικαταστατρια της mkIII οταν βγει σε κανα χρονο ισως....

Ας ελπίζουμε πως δεν θα καταλήξουν να πουλούν έναν 17-85 με διαστάσεις 70-200 σε τιμή 18-400 μόνο...

Εσενα παντως η γυναικα σου θα κανει παρτυ αν απαλλαχθει απο ολη την συλλογη σου σε φακους και εχεις μια τετοια καμερα.....

:D

Οπως με τους φακους αυτοματης εστιασης, οπου ξαφνικα ολοι οι χειροκινητοι φακοι μπηκαν στο μουσειο λογω αλλαγης μοντουρας. Το ιδιο με το φιλμ. Και οπου υπαρχει καπνος...

Αυτο εγινε για λιγο αλλα οι αρρωστοι επανηλθαν στους παλιους χειροκινητους ειδικα στους primes.
Κυριως γιατι καταλαβαν οτι κορυφαιοι φακοι του παρελθοντος ειχαν μελλον και με τα ψηφιακα σωματα και κυριως με χαμηλο κοστος.

Απο τιμες δεν ξερω, κατι μου λεει ομως τοτε οι σημερινοι φακοι-ονειρο θα ειναι σ'ενα προσιτο επιπεδο μιας σημερινης 5D Mk.II, οποτε βαζω υποψηφιοτητα για εναν 400/2.8L IS USM.

@Kosh: δεν ειμαστε εις θεση να υποψιαστουμε την ποιoτητα του βιντεο σε 10 χρονια οπως πριν απο 10 δεν ξεραμε τι σημαινει 22Mp η νορμα.

Ας ελπίζουμε πως δεν θα καταλήξουν να πουλούν έναν 17-85 με διαστάσεις 70-200 σε τιμή 18-400 μόνο...

Βλεπω να αλλαζεις Αβαταρ. Απο τους πολλους φακους στον εναν. Για τις τιμες, αν με ενα φακο ξεσκαρταρεις 10 επιμερους η τιμη/αποδοση ειναι ασυλληπτη. Θα πεσει γελιο. Ή μαλλον ...αδειασμα. Των camera bags.

Το concept πάντως το βλέπουμε ήδη στις super zoom τσέπης. Οι Samsung και Fuji κυκλοφορήσαν μηχανούλες με 15χ ζούμ, καλή φωτεινότητα, και τιμές μικρομεσαίας compact...

Δηλαδή ο παλιός καλός Landscape Photographer τι θα κάνει? Θα τραβάει 2 λεπτά βίντεο και θα έχει να διαλέξει μετα 1 απο 48 φωτογραφίες?
Επίσης τι θα γίνεται για εκθέσεις μεγαλύτερες του 1/30? Θα έχει τόσο εξελιγμένο ISO που δεν θα τις χρειάζεσαι? (πάλι όμως θα τις χρειάζεσαι για ειδικές περιπτώσεις)...
Επιλέον το να τραβάς βίντεο σε τόσο υψηλή ανάλυση θα θέλει υπερβολική αντοχή μπαταρίας. Θα έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ σε 10 χρόνια?

Από το demonstration κατάλαβα ότι εστιάζουν στο "zoom" τις κάμερας ενώ δεν θα επρεπε, αν πραγματικά θέλουν να φέρουν μια επανάσταση. Για πέστε μου όμως πόσο έχουν εξελιχθεί οι φακοί τα τελευταία 20 χρόνια? Εκτός από τις καινούριες "ηλεκτρονικες" λειτουργίες όπως το af και το is, από θέμα ποιότητας ή εύρους ή διαφράγματος δεν έχει αλλάξει τίποτα..Γιατί να αλλάξει στα επόμενα 10 χρόνια? Γιατί σίγουρα υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία φωτογράφων που δεν συμβιβάζονται με την χαμηλή ποιότητα...
Δεν ξέρω, δεν μου ακούγεται καλή σαν ιδέα αλλά σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι μηχανικοί της Canon οπότε δεν λέω μεγάλες κουβέντες και περιμένω να δω την τεχνολογία να προχωράει. (Ούτως ή άλλως δεν μου ακούγονταν καλή σαν ιδέα η SLR να τραβάει βίντεο ένω τώρα μου φαίνεται αρκετά σημαντικό στοιχείο...)

Σημερα τα ερωτηματικα ειναι περισσοτερα απ'τις απαντησεις. Στην Expo ομως δειχνουνε το δρομο. Πως ακριβως θα ειναι θα ξερουμε οταν φτασουμε εκει, αλλα σε γενικες γραμμες οτι λενε γινεται. Και απ'τα λεγομενα θα ειναι αλλη εμπειρια απ'αυτη που εχουμε σημερα.

Για τις μπαταριες ειδικα γινεται χαμος. Οχι απ'την Κανον, αλλα απ'τις εταιρειες κινητης τηλεφωνιας, νετμπουκ, κλπ., στην Apple ειδικα δουλευουν πυρετωδως. Στους φακους τεχνικα δε φανταζομαι τι ασσο κρυβουν στο μανικι. Για να μας κλεινουν το ματι επισημως ομως μαγειρευουνε σε μεγαλη χυτρα, χυτρα για μαγικο φιλτρο.

Και αυτο που σε 10 χρονια δε φανταζεται κανεις μας ειναι μια καταναλωτικη Κινα των 2δις ατομων. Ποια Ευρωπαϊκη Ενωση, ποια Τουρκια, εχει να γινει το ελα να δεις. Και οποιος λανσαρει πρωτος την καινοτομια τοτε, ο σαλος του iPod θα φανταζει αστειος, του Ελντοραντο εχει να γινει.

Aν δεν υπερβαλουν με τους υπερευκρινεις , υπερζουμ κλπ ωραια , τοτε περιγραφουν το ιερο δισκοποτηρο βιντεο & φωτογραφικων , αρκει να εχουν οι χρηστες την χειροκινητη επιλογη.
Αν δεν την εχουν , σιγα τα ωα , μια Υπερ-χριτς-χρατς-κλικ .

Αν δεν χρεοκοπησει η Ελλαδα , οχι απο τους κλεφτες και απατεωνες αλλα απο τους προδοτες , τοτε ισως να μας απασχολησει και η τιμη της σε 10 χρονια.Το ευχομαι για τα παιδια μας.

Εγώ θα κρατούσα μικρό καλάθι. Να τα λέει αυτά η Canon, για υπερευκρινείς υπερζουμ όταν έναν 18-135 ή 18-200 της προκοπής δεν μπορεί να φτιάξει; Ή μπορεί, αλλά κρατάει τη συνταγή στο μανίκι για να διαλύσει τον ανταγωνισμό εν ευθέτω χρόνω; Όταν μέσα σε 40 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν έναν ζουμ λογικού (όχι εξωτικού) κόστους που να ξεπερνάει (ή έστω να φτάνει) κάποιους από τους παμπάλαιους σταθερούς που διαθέτω και ακόμη χρησιμοποιώ, γιατί να πιστέψω ότι αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια;

Εγώ θα κρατούσα μικρό καλάθι. Να τα λέει αυτά η Canon, για υπερευκρινείς υπερζουμ όταν έναν 18-135 ή 18-200 της προκοπής δεν μπορεί να φτιάξει; Ή μπορεί, αλλά κρατάει τη συνταγή στο μανίκι για να διαλύσει τον ανταγωνισμό εν ευθέτω χρόνω; Όταν μέσα σε 40 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν έναν ζουμ λογικού (όχι εξωτικού) κόστους που να ξεπερνάει (ή έστω να φτάνει) κάποιους από τους παμπάλαιους σταθερούς που διαθέτω και ακόμη χρησιμοποιώ, γιατί να πιστέψω ότι αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια;

Δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο οσο αφορα το παρον.
Η επιφυλακτικοτητα μου πηγαζει κυριως απο το γεγονος πως δεν μπορω να φανταστω τι μπορει να αλλαξει τοσο δραματικα στην σχεδιαση και στα υλικα των φακων.

Απο την αλλη βεβαια δεν ειμαι σχεδιαστης φακων οποτε ...μακαρι να βγαλουν εναν υπερζουμ στην κλαση και στην τιμη του 70-200 f4 (του μονου ζουμ φακου της Κανον απο οσους εχω δει που μου δινει την εντυπωση πως εχεις σε καθε mm του και εναν καλο prime).