Η dSLR δεκα χρονια απο σημερα...

Εγω παλι ενα τετοιο εγχειρημα το βλεπω μια χαρα αλλα για μεσαια κατηγορια.

Ο επαγγελματιας παντα θα χρειαζεται κατι παραπανω που ενα πραγματακι σαν αυτο δεν θα μπορει να ενσωματωσει.

Σε 10 χρονια δεν ξερω αλλα σε 20 μπορει και να γινει.

Παντως αμφιβαλλω πολυ αν οι ιδιες οι εταιρειες αυτοκτονησουν και χασουν πωλησεις απο φακους και λοιπα βγαζοντας ενα και μονο αντικειμενο.

Ειναι μια λογικη Iphone που προσπαθει να προσελκυσει πολλους διαφορετικους πελατες για διαφορες δραστηριοτητες κανοντας τα ομως ολα μετρια . Οποτε μια μετρια αποδοση σε ολα με μια μετρια τιμη ισως να ειναι το πιθανοτερο σεναριο.

Βρε παιδιά, ο 70-200 είναι ένας φακός συντηρητικού εύρους, ούτε καν "3x" κατά το πώς ευαρεστούνται να τα διαβάζουν οι ...κομπακτάκηδες. Εδώ μιλάμε για σουπερζούμ που θα καλύπτει ό,τι λαχταρά η ψυχή σου. Η δική μου λαχταρά κάλυψη 20 με 300mm. Μιλάμε για εύρος "15χ". Εάν βάλουμε μέσα μια "λογική" απαίτηση να μην πέφτει ο φακός κάτω από f/4... δεν νομίζω να βγει φακός με τις παραπάνω προδιαγραφές και σε "λογικό" κόστος (ας πούμε μέχρι 1500 ευρώ) ούτε στη 10ετία ούτε στην 20ετία. Αλλά τη βλέπω την ιστορία. Θα βγάλουν κάτι αντίστοιχο σε f/6.3-7.1 και θα πούν τι το θέλετε πιο φωτεινό, αφού οι μηχανές θα βγάζουν για πλάκα στα 25.600iso. Μόνη μέριμνα θα έχει γίνει για την οξύτητα, και οι παραμορφώσεις (που στην πραγματικότητα θα είναι στον Θεό, στο 5-6%) θα διορθώνονται από λογισμικό.

Η εξέλιξη στα οπτικά έχει σχεδόν σταματήσει, αλλά η εξέλιξη στα ηλεκτρονικά εξακολουθεί και πάει εντυπωσιακά γρήγορα. Όταν δούμε πολύ ικανότερους και μικρότερους αισθητήρες, ακόμα και οι σημερινές super-zoom των 30x θα μπορούν να καλύψουν τις ποθητές προδιαγραφές, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι και στα οπτικά τους θα μπορεί να μπεί πολύ καλύτερης ποιότητας κρύσταλο σε πιο προσεγμένη σχεδίαση και κατασκευή.
Μια εξέλιξη που συνδυάζει οπτικά και ηλεκτρονικά έχει να κάνει με ccd όχι πια επίπεδο αλλά μεταβλητής καμπυλότητας. Αν προχωρήσουν και πρός τα εκεί, έχουμε πολλά και εντυπωσιακά να δούμε...
Επίσης το software γίνεται όλο και ικανότερο να διορθώνει με όλο και πιο διάφανο τρόπο διάφορα προβλήματα του hardware. Σίγουρα έχουμε ακόμα πάρα πολλά να δούμε!

Πολυ λογικα ολα οσα ειπωθηκαν παιδια , αλλα κραταω και μια πισινη γιατι οταν ακουσα για πρωτη φορα οτι φωτογραφιζουν πινακιδα αυτοκινητου απο δορυφορο , το θεωρησα υπερβολικα αισιοδοξο εως φαρσα.
Υπερβολικο μου μοιαζει κι το "υπερζουμ τελειοτητα" αλλα οχι σαν την πρωτη περιπτωση που η λογικη μου , (με τα στοιχεια που τοτε ειχε) , απερριψε ενα γεγονος.
Υπομονη και τα γεγονοτα θα δειξουν αν ολα εγιναν για να γινει ντορος γυρω απο το ονομα της Κανον η νεες τεχνολογιες ειναι στον οριζοντα.

Παντως και αληθεια να ειναι θα πλησιαζει πιο πολυ σε αυτο που λεει ο Kosh νομιζω.

Προς το παρον αυτες οι φημες για μια Κ5 με ενδιαφερουν πολυ περισσοτερο.

Όταν δούμε πολύ ικανότερους και μικρότερους αισθητήρες,

Οταν λιγες μερες μετα τα γραφομενα σκαει αυτο: http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=64894, τοτε μας σερβιρουν τη "wonder camera" της Expo 2010 με το μαλακο μην παθουμε πολιτισμικο σοκ με αυτο που σε 10 χρονια πραγματικα επερχεται.

Και σε αυτες τις περιπτωσεις επειδη η αλματωδης εξελιξη ειναι αντιεμπορικη εσκεμμενα αναμενεται προοδευτικη ανελιξη κατα τον ιδιο τροπο που ο Μπουμπκα εσπαγε το ρεκορ του επι κοντω κατα 1cm ανα αγωνα προκειμενου να γινει παμπλουτος.

Last edited: