Η έννοια της Δημοκρατίας. Ετυμολογία και ευρύτερες εξηγήσεις

Είναι γνωστό ότι η λέξη αυτή είναι αρχαιοελληνική και σύνθετη αποτελούμενη από τα συνθετικά: "Δήμος" και "Κράτος"

Τα οποία σημαίνουν "Λαός" και "Εξουσία"

Δηλαδή, η λέξη αυτή καθαυτή σημαίνει Εξουσία του Λαού. Ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, Εξουσία των Πολλών, μιας και οι αρχαίοι, σε αντιδιαστολή με την Δημοκρατία, χρησιμοποποιούσαν την λέξη Απολυταρχία, ήτοι την Απόλυτη Εξουσία ενός και μόνον Άρχοντα.

Πάμε παρακάτω.

Είναι γνωστό πως στις μέρες μας, ο καθένας δίνει στην λέξη τη δική του ερμηνεία. Με διαφορετικό τρόπο το καθένα, την αντιλαμβάνονται τα κόμματα, αλλή ερμηνεία δίνουν οι διάφορες υπηρεσίες του κράτους, όταν απευθύνεται σ'αυτές ο πολίτης για να εξυπηρετηθεί και βέβαια ο καθένας μας ίσως έχει και διαφορετικά πράγματα στο μυαλό του όταν σκέφτεται την ερμηνεία της λέξης.

Δύο είναι τα κύρια ερωτήματα, που θέτω προς συζήτηση:

1) Πως την αντιλαμβάνεστε εσείς, καθένας ξεχωριστά;

2) Η δική σας αντίληψη για την Δημοκρατία, συμπίπτει επακριβώς με την ετυμολογική της έννοια, έχει διαφορές, έχει επί πλέον χαρακτηριστικά ή όχι και αν ναι, ποιά;

Εδώ σας θέλω.

Άντε να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε συζήτηση

Εγω την αντιλαμβανομαι σαν μια κατασταση η συστημα ...... οπου υπαρχει ΣΕΒΑΣΜΟΣ και ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ για τον διπλα μας !!!!

Οπου η Ελευθερια η δικια μου ΔΕΝ θα ταλαιπωρησει εκνευρισει τους αλλους εστω και αν αυτοι οι αλλοι ειναι 2 η 3 ......

Οπου εγω θα αποφασιζω για μενα χωρις να καταστρεφομαι .....

........δηλ, ΟΥΤΟΠΙΑ !!!!!! διοτι ποτε ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ δεν προκειται ο ενας να σεβαστει τον αλλον !!!!!

διοτι δεν αγαπαμε τον ΠΛΗΣΙΟΝ μας αλλα το τομαρι μας ......
Δημοκρατια μονο για παχιες κουβεντες ειχαν ΚΑΙ οι αρχαιοι προγονοι μας που καθοταν ολη μερα και τα ξυναν και ειχαν τους Σκλαβους για τις παλιοδουλειες και τα παλουκια γενικως .......

αλλα ΚΑΙ οι σημερινοι μας συναθρωποι που ενω στα λογια ειναι ολοι Δημοκρατες στα εργα ειναι ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΟΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΙ !!

ελευθερία έκφρασης γνώμης, ισονομία, ίσες ευκαιρίες στην εργασία, άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, αξιοκρατία, δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. να μερικά εκ των ουκ άνευ συστατικά της δημοκρατίας. να προσθέσω την απλή αναλογική στο θέμα των εκλογών {αλλιώτικα, το 42% του 70%(αφού γύρω στο 30% είναι η αποχή, κατά μέσο όρο) = 29,4% των πολιτών θα εκλέγει κυβέρνηση με αυτοδυναμία}.

αλλά είπαμε, θέλει αρετή και τόλμη η ... δημοκρατία.
icon12.gif

Εγώ καταρχήν διαχωρίζω πως εννοεί ο καθένας την δημοκρατία και πως την εφαρμόζει. Αν συνυπολογίσουμε ότι πλέον το πλήθος των αναλφάβητων στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό, την θεωρία τηw δημοκρατίας θα την αναπτύξουν όλοι πληρέστατα. Φτάνουμε όμως στην εφαρμογή, την πραγματωση, εκεί γίνεται η δολοφονάι της δημοκρατίας..
Θα πρότεινα να βάζατε και δύο ακόμη ερώτήματα μαζί με αυτά που θέσατε
1. Ποιές οι υποχρεώσεις και οι θυσίες που χρειάζονται για να λειτουργήσει η Δημοκρατία.
2. Με την σημερινή κρατούσα κατάσταση στην χώρα και στον κόσμο πως μπορεί να επικρατήσει και να λειοτυργήσει η δημοκρατία;

Παναγιώτη δύσκολο το ερώτημα και αρκετά ´δύστροπη´ η σύγκριση με το παρελθόν.
Αρχικά υπάρχει κοινωνία τών πολιτών???Υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις για την διακυβέρνηση τής κοινωνίας??
Προσωπικά βλέπω μία ενιαία άποψη που κυριαρχεί:H κατάληψη τού κράτους και η πελατειακή διαχείρισή του.
Οι εναλλακτικές (λέμε τώρα)προτάσεις τής αριστεράς,παραμένουν προσκολλημένες σε αναλύσεις δογματικές και χωρίς σημερινή απάντηση στα θέματα τής πολιτείας.
Στην Δημοκρατία επίσης ισχύει η διάκρισις.Δηλαδή η αναγνώριση τών αξίων και όχι η ισοπέδωση πρός τα κάτω.Στην Δημοκρατία υπάρχει η σύγκρουση διαφορετικών πολιτικών προτάσεων και η ενεργός συμμετοχή τών πολιτών,οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για τα συμβαίνοντα και όχι αποβλακωμένοι απο την εικονική πραγματικότητα τών Μ.Μ.Ε.
Η Δημοκρατία επίσης είναι πολίτευμα που σαφώς δεν είναι ουδέτερο ,τουλάχιστον στην σύγχρονη εποχή.Καθορίζεται απο τον ταξικό συσχετισμό δυνάμεων και απο την επικρατούσα κυρίαρχη ηγετική ομάδα πού στην πραγματικότητα κυβερνά.
Τωρα όσον αφορά το περίφημο ρητό τού Βολταίρου ,προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο.Γιατί το τί ενοχλεί την ελευθερία του άλλου είναι πολύ υποκειμενικό και σχετικό.
Επίσης ο καθένας έχει δικαιωμα να λέει ότι θέλει σε μια δημοκρατία.Αυτό ασφαλώς και δεν συνεπάγεται ότι θα πρεπει να σέβομαι οτιδήποτε λεει ο άλλος.Οφείλω όμως να το ανέχομαι.Αλλο σεβασμός και άλλο ανοχή.Γιατί απο τον πολύ σεβασμό δεν θα υπάρχει στο τέλος διάλογος,συζήτηση,σύγκρουση,μετατόπιση τής γνώμης τών πολιτών και πολλά άλλα.
Υ.Γ
Οι αρχαίοι πρόγονοι μιλούσαν για ´πολίτες-οπλίτες´.Πολίτες ενήμερους για την Πόλη,και έτοιμους να την υπερασπιστούν(δεν το εννοώ ασφαλώς με την πολεμική εννοια τού όρου).Δεν διακρίνω πολλούς δυστυχώς.

Μου φαίνεται ότι κάποια παρεξήγηση οικοδομείται στη μετάφραση του συνθετικού "Δήμος". Αν μεταφραστεί "Λαός" τότε προφανώς η έννοια λαός δεν έχει το ίδιο με το σημερινό της περιεχόμενο.Σοφόν το σαφές.

Συμφωνω για ανοχη και οχι μονο σεβασμο οπωσδηποτε !!

αλλα η ανοχη να μην καταπαταει τα δικα μου ορια !!!!!!

Δεν μπορω εγω ρε φιλε.... πχ λεω.... να σε ανεχομαι να με βριζεις πχ . επειδη ειναι δικαιωμα σου να το κανεις .....

ουτε να σε ανεχομαι επ,αοριστου να με ειρωνευεσαι πχ, στην εργασια ας πουμε ... επειδη εχεις το δικαιωμα !!!

Σιγουρα κατα γραμμα η Δημοκρατια ειναι πολιτευμα οπου ισχυει η γνωμη των πολλων !!

Αλλα αυτο ισως γινει καταπιεστικο για τους λιγους (μειοψηφια ) !!!

αρα ακομα και η Δημοκρατια εχει μια δοση καταπιεσης .........

πως τα λεω ...... χεχε

Απάντηση: Re: Η έννοια της Δημοκρατίας. Ετυμολογία και ευρύτερες εξηγήσεις

konnos said:
"δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου"

γιατι ειναι δημοκρατια αυτο;

οχι !!!

οσο εγω δουλευω 12 ωρες τη μερα και εσυ πινεις καφε ολη μερα η δουλευεις 5 ωρες τη μερα η εσυ δεν κοπιαζεις τοτε δεν θα ειναι δικαιο να τα μοιραζομαστε ..... :flipout: :flipout:

αυτο ειναι κοροιδια !!!!!

Ο παππούς μου πάντως έλεγε ότι κανείς δεν πλούτισε πάααρα πολύ απο την δουλειά.:flipout:
Δικαιότερη κατανομή του συσσωρευμένου κεφαλαίου είναι βασικός κανόνας μιάς ευνομούμενης αστικής δημοκρατίας γιατί αλλοιώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι εις βάρος τών πολλών,που φτωχαίνουν.

Γεια σας είμαι σχετικά νέος στο Forum αλλά θα ήθελα να πω και γω μία σκέψη.

"Δημοκρατία" στην πράξη σήμερα είναι μία ψευδαίσθηση , ένα περιτύλιγμα όπως και σειρά άλλων λέξεων : σοσιαλισμός, συνδικαλισμός κτλ.. Λέξεις για τους ρομαντικούς , αθώους και ειλικρινείς : δηλαδή το λαό - εμάς. Η αλήθεια είναι ΝΑΙ ότι ψηφίζουμε ελεύθερα, ψηφίζουμε όμως κατευθυνόμενα , αυτούς που θέλει το σύστημα, ακόμα και όταν επαναστατούμε είναι γιατί το σύστημα μας έχει οδηγήσει.Δε λέω καλώς ή κακώς αλλά αυτή είναι η αλήθεια όπως την κατανοώ εγώ.

Δημοκρατία με πιο ουσία Θα μπορούσαμε θεωρητικά να έχουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να ψηφίζουμε (δημοψήφισμα) για πολλά από τα ζητήματα της Χώρας αλλά ίσως είμαστε "χαζοί" εμείς και είναι πιο έξυπνοι οι πολιτικοί μας , δεν ξέρω , μπορεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι είναι πρόεδροι κάπου , δε δουλεύουν , πληρώνονται και εμείς τους ευχαριστούμε που μας αφήνουν να τους ψηφίζουμε.

Γεια σας!

Δύο ερωτήσεις θα ήθελα να θέσω και εγώ:

1η.
Αν το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, και θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαική κυριαρχία, αφού όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό και υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους, μπορεί αύριο το πρωί ο Λαός να αποφασίσει να αλλάξει το πολίτευμά του αν κρίνει ότι δεν υπηρετεί το συμφέρον της Πατρίδας του και του Έθνους του?

2η.
Μπορεί κάποιος να μου υποδείξει τις Συνταγματικές διατάξεις που ρυθμίζουν και καθορίζουν τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων, την ύψιστη, δηλαδή, έκφραση κάθε Δημοκρατικού Πολιτεύματος, Κοινοβουλευτικού ή μη, όπως ορθά ανέφερε ο φίλος boubal?

Re: Απάντηση: Η έννοια της Δημοκρατίας. Ετυμολογία και ευρύτερες εξηγήσεις

Σπύρος Σούρλας said:
Παναγιώτη δύσκολο το ερώτημα και αρκετά ´δύστροπη´ η σύγκριση με το παρελθόν.
Αρχικά υπάρχει κοινωνία τών πολιτών???Υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις για την διακυβέρνηση τής κοινωνίας??
Προσωπικά βλέπω μία ενιαία άποψη που κυριαρχεί:H κατάληψη τού κράτους και η πελατειακή διαχείρισή του.
Οι εναλλακτικές (λέμε τώρα)προτάσεις τής αριστεράς,παραμένουν προσκολλημένες σε αναλύσεις δογματικές και χωρίς σημερινή απάντηση στα θέματα τής πολιτείας.
Στην Δημοκρατία επίσης ισχύει η διάκρισις.Δηλαδή η αναγνώριση τών αξίων και όχι η ισοπέδωση πρός τα κάτω.Στην Δημοκρατία υπάρχει η σύγκρουση διαφορετικών πολιτικών προτάσεων και η ενεργός συμμετοχή τών πολιτών,οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για τα συμβαίνοντα και όχι αποβλακωμένοι απο την εικονική πραγματικότητα τών Μ.Μ.Ε.
Η Δημοκρατία επίσης είναι πολίτευμα που σαφώς δεν είναι ουδέτερο ,τουλάχιστον στην σύγχρονη εποχή.Καθορίζεται απο τον ταξικό συσχετισμό δυνάμεων και απο την επικρατούσα κυρίαρχη ηγετική ομάδα πού στην πραγματικότητα κυβερνά.
Τωρα όσον αφορά το περίφημο ρητό τού Βολταίρου ,προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο.Γιατί το τί ενοχλεί την ελευθερία του άλλου είναι πολύ υποκειμενικό και σχετικό.
Επίσης ο καθένας έχει δικαιωμα να λέει ότι θέλει σε μια δημοκρατία.Αυτό ασφαλώς και δεν συνεπάγεται ότι θα πρεπει να σέβομαι οτιδήποτε λεει ο άλλος.Οφείλω όμως να το ανέχομαι.Αλλο σεβασμός και άλλο ανοχή.Γιατί απο τον πολύ σεβασμό δεν θα υπάρχει στο τέλος διάλογος,συζήτηση,σύγκρουση,μετατόπιση τής γνώμης τών πολιτών και πολλά άλλα.
Υ.Γ
Οι αρχαίοι πρόγονοι μιλούσαν για ´πολίτες-οπλίτες´.Πολίτες ενήμερους για την Πόλη,και έτοιμους να την υπερασπιστούν(δεν το εννοώ ασφαλώς με την πολεμική εννοια τού όρου).Δεν διακρίνω πολλούς δυστυχώς.

Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με τα παραπάνω.

Γιάννης Χατζηγεωργίου said:

1η.
Αν το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, και θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαική κυριαρχία, αφού όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό και υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους, μπορεί αύριο το πρωί ο Λαός να αποφασίσει να αλλάξει το πολίτευμά του αν κρίνει ότι δεν υπηρετεί το συμφέρον της Πατρίδας του και του Έθνους του?

2η.
Μπορεί κάποιος να μου υποδείξει τις Συνταγματικές διατάξεις που ρυθμίζουν και καθορίζουν τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων, την ύψιστη, δηλαδή, έκφραση κάθε Δημοκρατικού Πολιτεύματος, Κοινοβουλευτικού ή μη, όπως ορθά ανέφερε ο φίλος boubal?

Δες στο http://www.parliament.gr/politeuma/default.asp τμήμα τρίτο.

Δύσκολο να αποφανθώ, μιας και είμαι μικρός ακόμα και το καρούμπαλο ακόμη με φαγουρίζει, αλλά δημοκρατία δεν είναι που περιμένουν τα ΜΑΤ στη γωνία? Δημοκρατία δεν είναι επίσης αυτό που έχει και έξοδο κινδύνου (Αγγέλακας) ?

Τσάκωνας Βασίλης said:
Δύσκολο να αποφανθώ, μιας και είμαι μικρός ακόμα και το καρούμπαλο ακόμη με φαγουρίζει, αλλά δημοκρατία δεν είναι που περιμένουν τα ΜΑΤ στη γωνία? Δημοκρατία δεν είναι επίσης αυτό που έχει και έξοδο κινδύνου (Αγγέλακας) ?

....... στο περιπου ....

κοντα πεφτεις !! :flipout: :flipout:

1η.

Εάν θέλουμε να κινηθούμε εντός των πλαισίων του συντάγματος και όχι να δημιουργήσουμ επαναστατικό δίκαιο , η απάντηση στο ερώτημα σου είναι αρνητική . Η αρχή της λαϊκής κριαρχίας δεν σημαίνει , κατά το Σύνταγμα , παντοδυναμία του λαού . Ετσι κατά το άρθρο 110 "Oι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας . . .".

2η.

Στο ανωτέρω link που έδωσε ο κ Βλασίδης , θα δείς ότι στο άρθρο 44 του ισχύοντος Συντάγματος , επιτρέπεται η διενέργεια δημοψηφισμάτων , υπό ορισμένες προϋποθέσεις . Στην πραγματικότητα δημοψήφισμα μπορεί να προκληθεί μόνον ύστερα από πρόταση των βουλευτών και όχι από τον λαό ( πχ δια συλλογής ενός ορισμένου αριθμού υπογραφών των πολιτών κλπ )

boubal said:
Γεια σας είμαι σχετικά νέος στο Forum αλλά θα ήθελα να πω και γω μία σκέψη.

"Δημοκρατία" στην πράξη σήμερα είναι μία ψευδαίσθηση , ένα περιτύλιγμα όπως και σειρά άλλων λέξεων : σοσιαλισμός, συνδικαλισμός κτλ.. Λέξεις για τους ρομαντικούς , αθώους και ειλικρινείς : δηλαδή το λαό - εμάς. Η αλήθεια είναι ΝΑΙ ότι ψηφίζουμε ελεύθερα, ψηφίζουμε όμως κατευθυνόμενα , αυτούς που θέλει το σύστημα, ακόμα και όταν επαναστατούμε είναι γιατί το σύστημα μας έχει οδηγήσει.Δε λέω καλώς ή κακώς αλλά αυτή είναι η αλήθεια όπως την κατανοώ εγώ.

Δημοκρατία με πιο ουσία Θα μπορούσαμε θεωρητικά να έχουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να ψηφίζουμε (δημοψήφισμα) για πολλά από τα ζητήματα της Χώρας αλλά ίσως είμαστε "χαζοί" εμείς και είναι πιο έξυπνοι οι πολιτικοί μας , δεν ξέρω , μπορεί.

Με βάση το ισχύον Σύνταγμα η δημοκρατία που καθιερώνεται είναι έμμεση ή αντιπροσωπευτική . Με άλλα λόγια , το εκλογικό σώμα δεν ασκεί την εξουσία του το ίδιο , αλλά περιορίζεται στην εκλογή των μελών της βουλής . Κατά την ορθότερη άποψη οι διατάξεις που καθιερώνουν τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος , ανήκουν σε αυτές που δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση αναθεωρήσεως του άρθρου 110 παρ. 1 , συνεπώς μπορεί να αναθεωρηθούν .

Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι είναι πρόεδροι κάπου , δε δουλεύουν , πληρώνονται και εμείς τους ευχαριστούμε που μας αφήνουν να τους ψηφίζουμε.

Γεια σας!

...

1η.

2η.

1. Όχι. Τουλάχιστον όχι με τους τρόπους που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή εκλογές ή δημοψήφισμα. Οι διατάξεις του Συντάγματος που προβλέπουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση. Τούτο θα προϋπέθετε πλήρη ανατροπή του Συντάγματος. Κάποιο πραξικόπημα δηλαδή.

2. Άρθρο 44 § 2 Συντάγματος.