Η φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης από μεθαύριο στο Μέγαρο

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

xamastrok

Established Member
9 August 2009
180
Γλυφάδα- Βόλος
Καλή σαιζόν!

http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=966

Προβλέπεται συναρπαστικό. Εγώ θα είμαι στο μεθαυριανό (22/11) με τον εξίσου διάσημο Nelson Freire να παίζει το "σοβαρό" 2ο Κοντσέρτο για πιάνο του Brahms, καθώς και τη Συμφωνία αρ.10 του Shostakovich, την πιο δημοφιλή του μετά την 5η.

Από εισιτήρια αρκετά πιθανό να είναι sold-out. Τα λέμε εκεί!

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
10,157
Θα υπάρξει γενναία εκπροσώπηση του κλαμπ... στις 22 θα είμαστε αρκετοί από την μουσική κατηγορία, την Παρασκευή επίσης ξέρω τουλάχιστον ένα επιφανές μέλος, το Σάββατο σίγουροι εγώ και ο Κώστας Γκαβάκος ... τα λέμε στο φουαγιέ ...

xamastrok

Established Member
9 August 2009
180
Γλυφάδα- Βόλος
Ωραία! Ελπίζω να αναγνωρίσω κάποιον, έχω να σας δω από μια κατάνυξη σε Ταβερνείο στην Πανόρμου, πριν 2-3 χρόνια :)

By the way, έχω τώρα κι ένα διαθέσιμο εισιτήριο στο Θεωρείο 12 (35 ευρώ), μόλις ακύρωσε ένα μέλος της παρέας. Αν ενδιαφέρεται κάποιος pm με.

xamastrok

Established Member
9 August 2009
180
Γλυφάδα- Βόλος
Καλημέρα!

Ωραία περάσαμε χθες. Κυρίως η ερμηνεία στη συμφωνία του Σοστακόβιτς ήταν αποκαλυπτική για εμένα για την αξία του έργου. Πάντα βοηθάει βέβαια και το live.

Θα ήθελα όμως να σταθώ στο γεγονός οτι πλέον είδα "κρίση" και στο Μέγαρο. Είναι ίσως η δική μου πρώτη φορά που έρχεται μια μεγάλη ορχήστρα - και μάλιστα η πρώτη της σαιζόν - και είδα να υπάρχουν αρκετές άδειες θέσεις. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις ακόμα και πέρυσι δεν έπεφτε καρφίτσα! Τι να πω, μπορεί να ήταν και λίγο βαρύ το πρόγραμμα ή να έπαιζε ρόλο και οτι ήταν μεσοβδόμαδα.

Αν κάποιοι πάτε και στις επόμενες δύο συναυλίες θα με ενδιέφερε να μάθω πόσο κόσμο θα έχει σε σχέση με τη χθεσινή πρώτη ημέρα.

17 June 2006
62,715
Χολαργός
Ακόμα και σε δύσκολες εποχές υπάρχουν μερικές σημαντικές στιγμές(διαφορετικές γιά τον καθένα σίγουρα)..
Μιά απ´αυτές ήταν η σημερινή εμφάνιση τής Συμφωνικής τού Λένινγκραντ(τές πα..''Αγ.Πετρούπολης)υπο τόν Yuri Temirkanof
στο δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο τού Brahms(piano Nelson Freier)και στην 10η Συμφωνία τού Shostakovich...

Η 10η ερμηνευμένη απο τήν Ορχήστρα με την τεράστια μουσική παράδοση,ήταν Συ-γκλο-νιστική..

Εγχορδα πρώτης τάξεως και πνευστά,πού πραγματικά δεν ήξερες ποιά να πρωτοθαυμάσεις...Οι μουσικοί ενα κράμα νέων και μεγαλυτέρων...

Η 10η ταιριάζει άλλως τε στον ζόφο και της σημερινής εποχής...

Παρακολουθώντας την Ορχήστρα και τον Μαέστρο αισθανόσουν πώς ανάμεσά τους κυκλοφορούσε το πνεύμα τού μεγάλου Εvgeny Mravinsky στενού φίλου του συνθέτη και γιά πολλά χρόνια διευθυντή της Ορχήστρας.........

Νοιώθω τυχερός πού τούς άκουσα ....

Υ.Γ.
Και το πανέμορφο δεύτερο τού Brahms κινήθηκε σε ψηλά επίπεδα,αλλά είναι ένα έργο που προσωπικά μέ εχει καθορίσει μέσω τών Gilels-Jochum

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Addicted Member
16 March 2009
1,432
Αθήνα
Θές η Παρασκευή θες η δημοφιλία των έργων σήμερα το Μέγαρο ήταν γεμάτο.

Εχθές αποχωρούσες από την συναυλία γεμάτος αλλά κατηφής λόγω της 10ης συμφωνίας του Shostakovitch. Σήμερα έβγαινες γεμάτος αλλά χαμογελαστός λόγω της 8ης του Dvorak. Τι πουλί, τι αηδόνι ήταν αυτός ο άνθρωπος. Αν δεν είχε τέτοιο μουσικό ταλέντο η συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα παιζόταν τόσο συχνά. Ο σημερινός ακροατής θέλει, είναι εξοικιωμένος με πιο σύνθετες μουσικές φόρμες. Η πληθώρα όμως αρμονιών κάνει και θα κάνει για πάντα το έργο αυτό δημοφιλές.
Σαν χαιεντάς και σαν μουσικόφιλος, προτείνω για ακρόαση βινυλίου τον Κertesz (Decca). Από τους σύγχρονους μου άρεσε η ηχογράφηση High Definition (Naxos)του Marin Aslop-Baltimore Symphony Orchestra.

Το κονσέρτο για πιάνο του Schumann εξαιρετικό. Η κυρία Βιρσαλτζε στο πιάνο ήταν μια απόλαυση. Εχθές, στο 2ο του Brahms, ίσως επειδή ήμουν κουρασμένος έπιανα τον εαυτό μου αφηρημένο παρότι η εκτέλεση ήταν υψηλού επιπέδου.
Πριν πάω σε μια συναυλία συνήθως ακούω το έργο σπίτι γιατί διαθέτω μηδαμινή ακουστική μνήμη. Τώρα θα μιλήσω αποκλειστικά σαν χαιεντάς επηρεασμένος από την ζωντανή ακρόαση.
Οι εκτελέσεις που έχω με Bayron Janis-Skrowatsevski (Mercury cd), Richter-Rowicki (cd, DG originals) και Van Griburn-Reiner (sacd Living Stereo) δεν με ικανοποιούν σαν ήχος. Πολύ ανώτερα στην αληθοφάνεια του ηχοχρόματος του πιάνου είναι τα βινύλια με Fleischer-Szell (Epic) και Julius Κatschen-Kertetz (London). Καλούλι είναι και το Kovasevich-Davis (Philips).

Τέλος πολύ καλά έπαιξαν και έβλεπες πως το ευχαριστιόντουσαν, και την ελαφρύτερων βαρών 1η του Προκόφιεφ.
Τώρα περισσότερο σαν μουσικόφιλος και λιγότερο σαν χαιεντάς προτείνω την ηχογράφηση με Mazur-Δρέσδη (DG Privilege).
Ο δίσκος κοστίζει 3-4 ευρώ και ο λόγος της φανταστικής εγγραφής οφείλεται στο ότι είναι μεταγγραφή από την Ανατολικογερμανική Eterna που είχε στο συγκεκριμένο έργο σαν μηχανικό ήχου τον περίφημο Claus Struken.

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Addicted Member
16 March 2009
1,432
Αθήνα
Η τρίτη ημέρα περιελάμβανε την 4η Τσαικόφσκι με μαέστρο τον Νικολάι Αλεξέεφ και το 1ο κονσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον πιανίστα Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη.
Για το κονσέρτο δεν έχω άποψη. Δεν μπορώ να ξεχάσω όμως την ίδια ορχήστρα με διευθυντή τον Τερμικάνοφ το 2006 στο Μέγαρο την πιανίστρια Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια που με είχε καθηλώσει με την ερμηνεία της.
Η 4η ένα θαύμα σαν γενική εντύπωση. Ο φίλος μου Σπύρος Δημοκηδής έχει κάποιες ενστάσεις για το δεύτερο μέρος. Πάντως χωρίς να μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος η ίδια ορχήστρα με διευθυντή τον Τερμικάνοφ το 2009 με είχε κυριολεκτικά συνεπάρει. Θυμάμαι ότι ακόμη εντονότερη συγκίνηση είχε προκαλέσει στον φίλο geovar που είχα για παρέα.

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Addicted Member
16 March 2009
1,432
Αθήνα
Η τρίτη ημέρα περιελάμβανε την 4η Τσαικόφσκι με μαέστρο τον Νικολάι Αλεξέεφ και το 1ο κονσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον πιανίστα Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη.
Για το κονσέρτο δεν έχω άποψη. Δεν μπορώ να ξεχάσω όμως την ίδια ορχήστρα με διευθυντή τον Τερμικάνοφ το 2006 στο Μέγαρο την πιανίστρια Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια που με είχε καθηλώσει με την ερμηνεία της.
Η 4η ένα θαύμα σαν γενική εντύπωση. Ο φίλος μου Σπύρος Δημοκηδής έχει κάποιες ενστάσεις για το δεύτερο μέρος. Πάντως χωρίς να μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος η ίδια ορχήστρα με διευθυντή τον Τερμικάνοφ το 2009 με είχε κυριολεκτικά συνεπάρει. Θυμάμαι ότι ακόμη εντονότερη συγκίνηση είχε προκαλέσει στον φίλο geovar που είχα για παρέα.

από λάθος μου επανέλαβα το προηγούμενο post

Last edited:

xamastrok

Established Member
9 August 2009
180
Γλυφάδα- Βόλος
Re: Απάντηση: Η φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης από μεθαύριο στο Μέγαρο

Η 10η ερμηνευμένη απο τήν Ορχήστρα με την τεράστια μουσική παράδοση,ήταν Συ-γκλο-νιστική..

Εγχορδα πρώτης τάξεως και πνευστά,πού πραγματικά δεν ήξερες ποιά να πρωτοθαυμάσεις...Οι μουσικοί ενα κράμα νέων και μεγαλυτέρων...

Η 10η ταιριάζει άλλως τε στον ζόφο και της σημερινής εποχής...

Νοιώθω τυχερός πού τούς άκουσα ....

Υ.Γ.
Και το πανέμορφο δεύτερο τού Brahms κινήθηκε σε ψηλά επίπεδα,αλλά είναι ένα έργο που προσωπικά μέ εχει καθορίσει μέσω τών Gilels-Jochum

Ditto σε όλα, και στο υστερόγραφο. Εγώ έφυγα γεμάτος αναγνωρίζοντας με αυτή την ερμηνεία ένα από τα σημαντικότερα ορχηστρικά έργα του 20ου αιώνα, γεμάτο από την τραγω-κωμωδία που είναι η ζωή.

Χαίρομαι που είχε κόσμο τις επόμενες μέρες, το κοντσέρτο του Σούμαν το είχα ακούσει μόλις πριν 1 χρόνο στον ίδιο χώρο με την Helene Grimaud οπότε δεν είχα πολύ όρεξη. Θα ήθελα να έχω παρεβρεθεί πολύ όμως στην 4η του Τσαικόβσκι, την οποία έχω σε βυνίλιο με το Mravinsky.

Πότε θα διοργανωθεί η επόμενη συγκέντρωση του club στο Μέγαρο; :)

Marilyn

Senior Member
8 September 2010
474
Re: Απάντηση: Η φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης από μεθαύριο στο Μέγαρο

Είχα τη χαρά να παρακολουθήσω τις παραστάσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου. Δυστυχώς, λόγω υποχρεώσεων, ήταν αδύνατο να τα καταφέρω την Πέμπτη και λυπάμαι πολύ που έχασα την -κατά γενική ομολογία- εκπληκτική εκτέλεση της 10ης του Schostakovich.

Ωστόσο, και οι παραστάσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου ήταν εξαιρετικές, ιδιαίτερα στα δεύτερα μέρη τους, στις συμφωνίες του Dvorak και του Tchaikovsky αντίστοιχα.

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
10,157
Τις εντυπώσεις μου για την Πέμπτη και την καταπληκτική εκτέλεση της 10ης κατέγραψα στο οικείο νήμα της συμφωνίας ... Το Σάββατο δεν έμεινα τόσο ικανοποιημένος... το 1ο Μπραμς διολίσθησε στην νωθρότητα στο 2ο μέρος, που έχει πολύ λεπτές ισορροπίες και η ορχήστρα πρέπει να ''επαναφορτίζει'' την σπίθα του σολίστ, ενώ στην περίπτωση μας απλώς αντήλλασαν υποτονικότητα...
Η 4η παρότι ικανοποιητική έως πολύ καλή σε γενικές γραμμές (αυτό μας έλειπε, το φάντασμα του Ευγένιου θα στοιχείωνε με φάπες τα κουφάρια τους σε αντίθετη περίπτωση) εμένα στο κρίσιμο 2ο μέρος με άφησε λίγο ασυγκίνητο... στο μέρος αυτό υπάρχει η σπαρακτικότερη κατάθεση πισωγυρίσματος, ολιγοψυχίας, όταν μετά την απόφαση να προχωρήσεις με κάθε κόστος, να εκτεθείς, να λύσεις όλες τις διαφορές και να αλλάξεις με την ζωή σου, βλέπεις ότι τελικά δεν έχεις τα κότσια, ότι όλο αυτό σε ξεπερνά ... και παρά την αρχική ορμή, το πακετάρισμα όσων αποθεμάτων θάρρους διαθέτεις, την επιθυμία ανάληψης του ρίσκου, η επίγνωση ότι δεν μπορείς εν τέλει να σταθείς εκεί που οφείλεις, εκεί που θα επιθυμούσες, σε διαλύει, σε κομματιάζει και σε πηγαίνει ακόμη πιο πίσω ... λυπάμαι που το λέω, αλλά ενώ αυτό εισπράττεται ακέραιο από τις ηχογραφήσεις της 4ης με την Αγ. Πετρούπολη, στην συναυλία απέτυχαν να δώσουν την απαιτουμενη ροή ... μόνον σκαλοπάτια... μα εκεί χρυσά μου Ρωσσάκια, χάνεσαι κάτω στο βάραθρο, δεν έχεις να πιαστείς από πουθενά....