Η φωτογραφια 'υπο διωγμον'...part II Εσπλαναδα

fistikovoutiro

Established Member
29 March 2008
143
Και όμως κες και κοι τα ο περιβόητα Ολυμπιακα ακίνητα ΔΕΝ ανήκουν στον Ελληνικο λαο που τα πλήρωσε.....

Εξηγουμε , σημερα αργα το βραδακι εχω παρει φωτογραφικα και τρίποδο και εχω παει στην Εσπλαναδα.
Τον πεζοδρομο λοιπον που περνα πανω απο την Ποσειδωνος και καταληγει στο Τροκαντερο περιπου

Βρίσκομαι λοιπον στο υψος του κλειστου και εχω στησει το τριποδο προσπαθωντας να πειραματιστω σε καποια πραγματακια.

Μετα απο δεκα λεπτα με πλησιαζει ενα σεκιουριτι με αυτοκινητο και μου λεει πρεπει να φυγετε απαγορευεται

Ρωταω τι απαγορευεται και οπως καταλαβαινετε δεν πηρα ουσιαστικη απαντηση παρα μονο να μην τον φερω σε δυσκολη θεση.

Ξερει κανεις αν όντως υπαρχει αποφαση που να το απαγορευει?

Αν δεν θέλεις να σου φωτογραφίσουν το σπίτι, στέλνεις έναν security και διώχνει τον φωτογράφο. Δεν ξέρω όμως αν αυτά έχουν νοικιαστεί όπως το Badminton.

Εδώ ρε παιδιά μου έβαλε χέρι ένα κοριτσάκι, επειδή φωτογράφιζα κάτι καπέλα στην Ηφαίστου στο Μοναστηράκι έξω από το μαγαζί της - σε κοινή θέα...Τα πήρα στο κρανίο και της είπα να τ6α βάλει μέσα , άμα δεν θέλει... έλεος δηλαδή!

Απάντηση: Re: Η φωτογραφια 'υπο διωγμον'...part II Εσπλαναδα

Εδώ ρε παιδιά μου έβαλε χέρι ένα κοριτσάκι, επειδή φωτογράφιζα κάτι καπέλα στην Ηφαίστου στο Μοναστηράκι έξω από το μαγαζί της - σε κοινή θέα...Τα πήρα στο κρανίο και της είπα να τ6α βάλει μέσα , άμα δεν θέλει... έλεος δηλαδή!

Αχαχαχαχα αν και δεν είναι ακριβώς έτσι, καλό είναι να ζητάμε ευγενικά την άδεια όταν πρόκειται να φωτογραφήσουμε την περιουσία ή το εμπόρευμα κάποιου, σε καταλαβαίνω απόλυτα.

ΥΓ. Θα είναι γνωστό βέβαια ότι στην Αμερική υπάρχει copyright και σε κτήρια, οπότε απαγορεύεται να τα φωτογραφίζεις χωρίς άδεια.

Ώπα μισό λεπτό ,

Δε βρισκόμουν μέσα σε κανένα χώρο που ΠΙΘΑΝΑ να είχε τέτοιους περιορισμούς.....

Ήμουν πάνω στο πεζόδρομο και μάλιστα ειδικά την στιγμή της παρατήρησης δεν ήμουν κάν στραμμένος προς το κλειστό αλλά στην αντίθετη πλευρά .......

Ούτε καν προς το Αβέρωφ(αν και ούτε αυτό πρέπει λογικά να έχει περιορισμούς)

Βέβαια για πινακίδα απγόρευσης δεν συζητάμε.....

Η ουσία της σκέψης μου είναι τελικά μήπως βρισκόμαστε υπο ένα ιδιότυπο καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας μας και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι?

λοιπον ειχα βρεθει και εγω σε αντιστοιχη περιπτωση στα ολυμπιακα ακινητα (εκει στη μαρινα κοντα που ειναι και τα village..
ειχα στησει ομπρελες , reflectors και ειχα θεα το μικρολιμανο (ειχα ανεβασει την φωτογραφια με την τοτε κοπελα μου εδω στο φορουμ)

Ηρθε σεκιουριτας , ηρθε και ο αρχιφυλακας και μετα απο μια ωρα συζητηση και πριξιμο εναντιον τους , απαιτουσα να δω γραπτως οτι απαγορευεται η φωτογραφιση.Εν τελη τους εκβιασα οτι αν δεν φυγω τι θα κανουν και μου ειπαν θα καλεσουν τον υπευθυνο των ολυμπιακων ακινητων.
Τους λεω τοτε , καλεστε τον τωρα να μιλησω εγω ο ιδιος.Εν τελη παιρνουμε το τηλεφωνο του μιλαει η κοπελα (γιατι εχω ειχα νευρα :p) και μας παραχωρησε την αδεια για φωτογραφιση.
Ο λογος που απαογορευεται ειναι οτι αν καποιο κτιριο μπει στο καδρο , θα πρεπει να πληρωσεις σαν "νοικι" ενα πραμα προς τους κατοχους.Εφοσων ομως ειχα θεα το μικρολιμανο τοτε δεν επηρεαζε κανεναν.

Βεβαια οι σεκιουριταδες την δουλεια τους κανουν αλλα ηταν κ 12.30 το βραδυ , που να φανταστουν οτι θα μπλεκαν με τρελο :p

photoshop!:))))
πλακα πλακα, πρεπει να υπαρχει τετια τεχνικη, να συνδιαζουν καδρα δηλαδη, πορτρετο σε στουντιο και φοντο καπια αλλη ληψη με καπιο τοπιο

Σε συνέχεια των παραπάνω...
α) Με την κοπέλα και τα καπέλα ήμουν ευγενικός στην αρχή, αλλά τα πήρα γιατί κάτι μου είπε για design όταν τα είχα ξαναδεί 20 μέτρα πρίν (και τα ξαναείδα 20 μέτρα μετά).
β) Σήμερα (τό 'χει η μοίρα μου) βλέπω τοίχο που μου άρεσε, σταματάω πλησιάζω με την ταπεινή TZ7, τραβάω ένα closeup και ακούω (ευγενική) φωνή σεκουριτά (με πολιτικά) "σας παρακαλώ κύριε μη φωτογραφίζετε γιατί θα χάσω τη δουλειά μου"... είχα πέσει σε σπίτι μεγαλόσχημου και φοβήθηκαν μήπως μελετήσω την δομή της μάντρας για επίθεση αυτοκτονίας... Τι να πώ?

Σε συνέχεια των παραπάνω...
α) Με την κοπέλα και τα καπέλα ήμουν ευγενικός στην αρχή, αλλά τα πήρα γιατί κάτι μου είπε για design όταν τα είχα ξαναδεί 20 μέτρα πρίν (και τα ξαναείδα 20 μέτρα μετά).
β) Σήμερα (τό 'χει η μοίρα μου) βλέπω τοίχο που μου άρεσε, σταματάω πλησιάζω με την ταπεινή TZ7, τραβάω ένα closeup και ακούω (ευγενική) φωνή σεκουριτά (με πολιτικά) "σας παρακαλώ κύριε μη φωτογραφίζετε γιατί θα χάσω τη δουλειά μου"... είχα πέσει σε σπίτι μεγαλόσχημου και φοβήθηκαν μήπως μελετήσω την δομή της μάντρας για επίθεση αυτοκτονίας... Τι να πώ?
Βρε φίλε γυρεύοντας πας δεν μπορείς να φωτογραφίζεις ότι να ναι χωρίς άδεια οπώς και να το κανουμε. Να ερθω να φωτογραφισω το σπιτι σου, η κατι προσωπικο σου? Το ιδιο ειναι

Βρε φίλε γυρεύοντας πας δεν μπορείς να φωτογραφίζεις ότι να ναι χωρίς άδεια οπώς και να το κανουμε. Να ερθω να φωτογραφισω το σπιτι σου, η κατι προσωπικο σου? Το ιδιο ειναι

Ισως δεν έγινα κατανοητός... τράβαγα closeup την μάντρα από 1 μέτρο γονατιστός - όχι το σπίτι. Επι πλέον έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει απαγόρευση φωτογράφισης κατοικιών , αλλά χρήσης για εμπορικούς σκοπούς , κι αυτό σε σοβαρά κράτη. Στην Ελλάδα δεν ξέρω τι ισχύει, εξ άλλου δεν είναι ούτε κράτος ούτε σοβαρό...

O γενικος κανονας ειναι οτι δεν απαγορευεται να φωτογραφιζεις οτιδηποτε ειναι σε κοινη θεα.

Αυτο που απαγορευεται ειναι να χρησιμοποιεις τη φωτογραφια για κακοβουλο ή εμπορικο σκοπο. Το οποιο πρεπει πρωτα να το κανεις, μετα να σε βρουν και μετα να κατηγορηθεις. Προληπτικα δεν μπορει κανεις να σου πει "μην φωτογραφιζεις" με την ιδια λογικη που δεν απαγορευεται να αγοραζεις ενα μαχαιρι ας πουμε.

Τωρα αν καποιος σου πει οτι ενοχλειται αν φωτογραφισεις το σπιτι του, οι κανονες ευγενειας επιβαλουν να μην το κανεις.

Τι γινεται ομως
- Αν ο καποιος ειναι σεκιουριτι και σου πει να μην φωτογραφισεις εταιρικο κτιριο,
- Αν συμβει το ιδιο σε κτιριο εταιριας του δημοσιου (ΟΣΕ, ΔΕΗ)
Θεωρειται "δημοσιο κτιριο" ή "εταιρικο κτιριο" ο σταθμος του τρενου ή το αεροδρομιο?

Ο γενικός κανόνας είναι πώς η όποια απαγόρευση πρέπει να επισημαίνεται με την ανάλογη πινακίδα.
Απο κει και πέρα το χάος ότι θέλει ο καθένας απαγορεύει, το έχω αντιμετωπίσει παααααρα πολλές φορές. Τις περισσότερες με την ανάλογη ευγένεια το θεμα διευθετήθηκε, υπήρξαν όμως και τα στραβόξυλα.

Ακόμη θυμάμαι και γελάω, το 1988 έκανα την πρώτη φωτογράφιση που έγινε στο Γκάζι ( ήταν η περίοδος που θα ξεκινούσαν οι ετοιμασίες για να παραδοθεί στον Δήμο)
Θα φωτογράφιζα μαζί με τον συνεργάτη μου για το εξώφυλλο δίσκου του Σ.Λογαρίδη. Προφανώς δεν είχαν αντιμετωπίσει οι αρμόδιοι κάτι ανάλογο και βρέθηκαν σε αμηχανία, δεν ήξεραν τι να κάνουν. Τελικά μας έδωσαν έγγραφη άδεια, μόνο έγκριση απο το ΝΑΤ0 δεν πήραν:flipout::flipout:

Σαν τους ιθαγενείς κάνουν όλοι αυτοί, που φοβούνται ότι με την φωτογράφιση θα χάσουν την ψυχή τους! :rolleyes:

ΥΓ. Το Google έχει πάρει άραγε άδεια από όλους τους ιδιοκτήτες κτηρίων που φωτογραφίζει με το αυτοκίνητο του και μετά τα δείχνει παγκοσμίως στο google maps;

Last edited:
Κάθε pocket και 38άρι, κάθε DSLR και ΑΚ47 ένα πράγμα δηλαδή! :Banane0:

προσοχη παιδια μην τραβατε φοτογραφιες με τηλεφακο
θα το περασουν για μπαζουκα!!!

ε τι να πω ρε παιδια ελεος

Από ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα συμπέρανα τα παρακάτω:

Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει να φωτογραφίσεις οτιδήποτε είναι σε κοινή θέα. Εξαιρούνται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι αρχαιότητες που πρέπει να πληρώσεις κάποιο τέλος και φυσικά οτιδήποτε περιλαμβάνεται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όμως, αν υπάρχουν υπόνοιες για επικείμενη διάπραξη εγκλήματος, η αστυνομία μπορεί να σε "μαζέψει" και να σε πάει για εξακρίβωση στοιχείων, αλλά αν κατάλαβα σωστά από αυτά που διάβασα, πρέπει να υπάρχει νόμος που καθορίζει πότε κάποιος είναι ύποπτος.

Τα υπόλοιπα είναι περισσότερο θέμα κατανόησης και σεβασμού στο δικαίωμα κάποιου να αισθάνεται άβολα ή ανασφαλής όταν φωτογραφίζεται από κάποιον άγνωστο η περιουσία ή το σπίτι του -bye-

Πάντως όσο ποιο μεγάλη την έχει κάποιος (τη μηχανή), τόσο ποιο επικίνδυνος θεωρείτε :flipout:

Last edited: