Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ !
Οπως ολοι ξερετε, το λογοτυπο του Star Wars, ειναι trademark της LucasFilm (νυν Disney) απο το 1977.
Ομως δεν προεκυψε μεσα σε μια νυχτα (οπως τοσα αλλα μεσα στην saga). Eπεσε μαλλον αξιοσημειωτη
δουλιτσα μεχρι να φτασουμε σ'αυτο που γνωριζουμε (και λατρευουμε).
H πρωτη εκδοχη ηταν (ποιου αλλου) του Ralph McQuarrie ... το σωτηριο ετος 1975 !!!!
Ο τιτλος αναφεροταν στην συνολικη τριλογια και ΟΧΙ στο συγκεκριμενο επεισοδιο (ΙV).
Και ειχε αυτο το πληθωρικο και στομφωδες THE ... μπροστα ! THE STAR WARS ...
Η γραμματοσειρα ηταν Futura display .... εποχης !
Ακολουθησε μια (μαλλον αρκουντως) στυλιζαρισμενη δευτερη εκδοχη, απο Joe Johnston το 1976
που συνοδευσε και τα εταιρικα λογοτυπα της LucasFilm (ουτε σαν ονομα, τοτε) στα διαφημιστικα
στο San Diego Comic Con, την ιδια χρονια. Το μεγαλο μυστικο στο convention δεν ηταν αλλο απο
την κυκλοφορια της ΑστροΠολεμιαδας την επομενη χρονια. Ομως, οι περισσοτεροι περιμεναν κατι
κοντα σε Flash Gordon με φαντασμαγορικα backgrounds σχεδιασμενα στο χερι (οπως στο Forbidden
Planet). Που να ξεραν ?!?! ....
To λογοτυπο του Joe Johnston ... κοσμησε και αρκετες αλλες κυκλοφοριες εκεινης της χρονιας,
οπως promo αφισες του Ralph McQuarrie. Στηριχθηκε σε μια μαλλον σπανια γραμματοσειρα,
την Precis font family, αλλα .... ασκει μαγικη επιδραση πανω μου .... εδω και χρονια !
Περναμε στην τριτη εκδοχη, παλι την ιδια χρονια, απο τον Alan Dean Foster, που κοσμησε
το novelization της ιστοριας του Lucas (που πια ειχε οριστικοποιηθει, περνωντας απο εφτα
κυματα και θαλασσες) απο την Ballantine Books. Mια απλη Helvetica γραμματοσειρα ...
Το συγκεκριμενο λογοτυπο μπηκε και στo περιοδικo Starlog (#7) αλλα και σ'αλλα !
Περναμε στις "εντος των τειχων" προσπαθειες. Δηλαδη, της ιδιας της LucasFilm.
Αυτη ειναι η τεταρτη εκδοχη > η τρισδιαστατη του Alex Tavoularis που θεωρητικα
θα εμπαινε στους τιτλους αρχης. Εκεινο το κυλιομενο καρπετο προς το απειρο ...
Το οποιο (παιδακια μου καλα) ειναι κλεμμενο απο τα αντιστοιχα κυλιομενα του
Flash Gordon (του τηλεοπτικου) την δεκαετια του .... 1940 !!!
ΝΑΙ ... κουνηθηκε φρυδι ? ...
Ετσι ... για να μην πιστευουμε σε παρθενογεννεσεις. Oλα ειναι συνεχεια κατι προγενεστερου !
Ακολουθει μια πεμπτη εκδοχη, απο τον Dan Perri, που κοσμησε το ποστερ εκεινης της εποχης
(και το οποιο εχω καπου καταχωνιασμενο

) και διατηρει την αισθηση vanishing point aim,
δηλαδη, προεκτασης στο απειρο, αλλα ενω εχει παντρεψει το "S" με το "T" ... ΔΕΝ εχει κανει
το ιδιο και στο "R" με το "S". Ενοχλητικη η παραλειψη ... αρκετα ενοχλητικη !
Εχουμε μπει στο 1977 και ο Ζωρζ ακομα ψαχνει καλλιτεχνη να του τελειοποιησει το λογοτυπο.
Βρισκει την Suzy Rice και της λεει "θελω να μου φτιαξεις ενα λογοτυπο Star Wars που να δειχνει
πολυ στιβαρο ... σχεδον ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ στιβαρο ... μπορεις ?". H Suzy του παρεδωσε (την αλλη μερα)
το παρακατω. Ειναι απο Helvetica Black, τα "S" και "T" εχουν επιτελους ενωθει (επιτεεεελους)
τo ιδιο και τα "R" και "S" ... αλλα ... τι "W" ειναι αυτο ?
Δεν κολλαει με τιποτα. ΦΟΒΕΡΗ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ .... κατι πρεπει να γινει !
Ερχεται λοιπον ο Joe Johnston (ο μακετακιας μου) για να εκσφαλματωσει την παραφωνια
(που δεν ηταν μονο μια). Το W αποκτα τετραγωνα πατηματα (οπως τα υπολοιπα γραμματα)
oμως αλλαζει δραματικα το spacing αναμεσα στα γραμματα. Το λογοτυπο αποκτα πλατος ... και
"αναπνεει" αξιοπρεπως. ΑΥΤΟ ... γινεται το λογοτυπο που θα στοιχειωσει τα ονειρα καθε 12χρονου
(εκεινης της εποχης).
Ακολουθει σχεδον ταυτοχρονα με την πρεμιερα (25 Μαιου 1977) και μια εβδομη εκδοχη απο Jim Novak,
για λογαριασμο της Marvel comics η οποια δινει πλατος στα πατουμενα του W .... αλλα οχι την μεσαια
κορυφη. Προφανως, ο Jim ανασκευασε λιγο την εκδοχη της Suzy ... αλλα οχι ολοκληρωτικα,
οπως επραξε ο Joe. Μαλλον, ο Joe δεν βιαστηκε να τον ενημερωσει ....