Η καλύτερη ταινία του 2017

Re: Η καλυτερη ταινια του 2017

Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία.
Τη διηγήθηκα όπως συνέβη, χωρίς στολίδια.
Ρομπέρ Μπρεσόν

Ένας καταδικασμένος σε θάνατο δραπέτευσε

πως φαίνεται οτι δεν έχεις δει το a man escaped.. εκτός και αν το ειδες και δεν σε συγκίνησε ο τρόπος του Bresson...
στα παραπάνω ξέχασες να βάλεις (επίτηδες;) και τα παρακάτω που έγραψα εδω

quote_icon.png
Originally Posted by FINIX
εσυ το ριξες στην πολιτικη ,(οχι οτι δεν εχει πολιτικη θεση η γνωμη του) αλλα κυριως αυτος μιλαει για "κινηματογραφικο κομφορμισμο"..οσο αναφορα τον μινιμαλισμο, υποθεση κανει,ενα απο τα οπλα του να κανει κριτικη, φυσικα δεν ειναι μεντιουμ...

σε αυτό ήθελα να αναφερθώ, ως προς τον περιορισμό που έχει ο Νόλαν κυρίως απο το περιβάλλον το οποιο κάνει ταινίες, και όχι τόσο για το ιστορικό γεγονός.. για το οποιο με διαψεύδει (ορθά)

Ένας κινηματογραφιστής που βασιζόταν μέχρι πρότινος στα -δαιδαλώδη και υπερεγκεφαλικά- σενάριά του, και στον εντυπωσιακό τρόπο που μπορούσε να στήσει μεγαλοπρεπείς εικόνες απ’ αυτά, αποφάσισε σχεδόν να αφήσει κάτω την πένα (αφού η Ιστορία του παρείχε έτοιμο το κείμενο), να σταματήσει το στύψιμο του μυαλού του, και να βασιστεί κυρίως στις τεράστιες αφηγηματικές του ικανότητες, αλλά και τα πρωταρχικά υλικά της σκηνοθετικής διαδικασίας, για να οργανώσει τη σύνθεση επί της οθόνης. Θέλει μαγκιά και κότσια αυτό, δεν είναι εύκολο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Τη διηγήθηκα όπως συνέβη, χωρίς στολίδια. αυτό μπορεί να το πουν όλοι, η προσέγγιση τους αλλαζει..
Πιστεύεις οτι 10 σκηνοθέτες με το ίδιο κείμενο/true story μπορούν να κάνουν την ίδια ταινία;

Πιστεύεις οτι μπορούμε να συννενοηθούμε, αφου έχουμε άλλη αισθητική αντίληψη και εκπέμπουμε σε διαφορετικές συχνότητες;
μπορεί να βρεθούμε σε κάποιες ταινίες πχ Holy Mountain και σε μερικά άλλα.. αλλα έχουμε τελείως διαφορετική αισθητική και αισθαντική προσέγγιση..

Last edited:
Απάντηση: Η καλυτερη ταινια του 2017

Οταν αυτα που γραφεις αλληλοαναιρουνται, δεν ειναι αναγκη να quotαρω και τα μεν και τα δε.
Αφου ερχεται μονη της η απαντηση σου να το κανει, αναιρωντας τα γραπτα σου που quotαρισα, γιατι να κουραστω να το κανω εγω?

Οσο για το ταλεντο σου, σε μια προταση να βλεπεις μονο δυο εκδοχες και να ειναι και οι δυο τελειως λαθος ...απλα :grinning-smiley-043
"πως φαίνεται οτι δεν έχεις δει το a man escaped.. εκτός και αν το ειδες και δεν σε συγκίνησε ο τρόπος του Bresson..."

Απάντηση: Re: Η καλυτερη ταινια του 2017

...
Πιστεύεις οτι μπορούμε να συννενοηθούμε, αφου έχουμε άλλη αισθητική αντίληψη και εκπέμπουμε σε διαφορετικές συχνότητες;
...

Αν δεν το πιστευα, προς τι η ολη κουβεντα?

Re: Απάντηση: Η καλυτερη ταινια του 2017

Οταν αυτα που γραφεις αλληλοαναιρουνται, δεν ειναι αναγκη να quotαρω και τα μεν και τα δε.
Αφου ερχεται μονη της η απαντηση σου να το κανει, αναιρωντας τα γραπτα σου που quotαρισα, γιατι να κουραστω να το κανω εγω?

Οσο για το ταλεντο σου, σε μια προταση να βλεπεις μονο δυο εκδοχες και να ειναι και οι δυο τελειως λαθος ...απλα :grinning-smiley-043
"πως φαίνεται οτι δεν έχεις δει το a man escaped.. εκτός και αν το ειδες και δεν σε συγκίνησε ο τρόπος του Bresson..."
Αν δεν πιστεύεις ότι ένας διάλογος είναι επανατοποθετήσει απόψεων όπου και φυσικό είναι μπορούν να αλλάξουν τι να συζητήσουμε;

Όταν το έγραφα είχα υπόψη μου τα LOTR, και ιστορικές ταινίες που οι περισσότερες με αφήνουν αδιάφορο και δεν είχα στο μυαλό μου αυτό που έγραψε στην κριτική του για τo Dunkirk ο Σμοιλης. Όπου και συμφωνώ, αλλά όπως γράφει δτο τέλος.. Θέλει κότσια και τρομερό ταλέντο να επιτύχει κάποιος κάτι τέτοιο χωρίς να γίνει νάρκισσος της τεχνικής.

Επανατοποθετω, διορθώνω και πάνω από όλα αυτοσαρκαζομαι.

Άλλοι θεωρούν τον εαυτό τους αλάνθαστο, που πάνε σταθερά κόντρα σε μελέτες και κείμενα άλλων χωρίς καν να έχουν ασχοληθεί μαζί τους και δεν ακούν ούτε τον εαυτό τους.

Μπήκα εδώ στα κινηματογραφικα κυρίως για αντιπαράθεση, όχι για να γίνω αρεστός, αντίθετως. Είχα βαρεθεί να διαβάζω ότι πλέον οι ταινίες δεν ήταν όπως παλιά (φυσικά και δεν είναι) ότι πλέον δεν γράφουν καλογραμμένα σεναρια (ναι γιατί οι σύγχρονοι κινηματογραφιστες κάνουν διαφορετικό κινηματογραφο και αφαιρούν και προσπαθούν να φτιαξουν μοντέρνο κινηματογραφο, μια κινηματογραφικη γλώσσα που δεν δανείζεται από καμιά αλλη μορφή τέχνης, αν κάποιος θέλει να δει καλογραμμένα σενάρια ας παρακολουθήσει tv series).

-bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Η καλυτερη ταινια του 2017

Αν δεν το πιστευα, προς τι η ολη κουβεντα?
Μπορούμε να συνεννοηθούμε μόνο σε αυτα που είναι κατα κάποιο τρόπο πιο αποδεκτά.

Δεν πρόκειται ποτέ να σου αρέσει το leviathan (2012), ο κινηματογραφος του Jean Rouch, Rosselini, Godard, Apichatpong τα doc γενικά (καλά αυτό είναι φυσικό, αφού δεν τα δίνεις και μια ευκαιρία) κτλ

Και δεν πρόκειται ποτέ να μου αρέσει το υπερστολισμενο και επιτηδευμένο the wild boys.. Victoria, τα ισπανικά θρίλερ σεναρίου τύπου el cuerpo, the invisible guest κ.α. Πρόσθεσε εσύ ποια θυμάσαι καθώς έχουν διαγραφεί από την μνήμη μου

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η καλυτερη ταινια του 2017

Μπορούμε να συνεννοηθούμε μόνο σε αυτα που είναι κατα κάποιο τρόπο πιο αποδεκτά.

Δεν πρόκειται ποτέ να σου αρέσει το leviathan (2012), ο κινηματογραφος του Jean Rouch, Rosselini, Godard, Apichatpong τα doc γενικά (καλά αυτό είναι φυσικό, αφού δεν τα δίνεις και μια ευκαιρία) κτλ

Και δεν πρόκειται ποτέ να μου αρέσει το υπερστολισμενο και επιτηδευμένο the wild boys.. Victoria, τα ισπανικά θρίλερ σεναρίου τύπου el cuerpo, the invisible guest κ.α. Πρόσθεσε εσύ ποια θυμάσαι καθώς έχουν διαγραφεί από την μνήμη μου

Mεχρι το προηγουμενο ποστ σου πιστευες οτι ουτε ο Μπρεσον θα μου αρεσε, οποτε τα "ποτέ", "παντα" και ο,τι αλλο απολυτο καλυτερα να μην τα πολυχρησιμοποιεις για να μη χρειαζεται να "επανατοποθετεισαι" συχνα. :eviltongue:

Αυτο που δεν εχεις καταλαβει ειναι οτι ΔΕΝ θελω να σου αρεσουν ολα τα παραπανω που αναφερεις. Δε με νοιαζει καν αν θα τα δεις. Το που αφιερωνεις το χρονο σου ειναι δικη σου υποθεση. Εσυ εισαι αυτος που εχεις φαγωθει "δειτε ντοκιμαντερ, διαβαστε κριτικες, διαβαστε ιστορια της τεχνης...". Σου ειπα εγω ποτε να δεις το invisible guest πχ? Ουτε καν εγω δεν το εχω δει ακομα! Ο,τι θελει βλεπει ο καθενας και ο'τι θελει του αρεσει.

Αυτο που σχολιασα ειναι οτι δεν ειναι συνεπης προσεγγιση να χρησιμοποιουμε ενα κριτηριο για να αποθεωσουμε μια ταινια και μετα σε μια αλλη που διαθετει το ιδιο χαρακτηριστικο αλλα δε μας αρεσει, να το παραβλεπουμε και να το αποσιωπουμε. Οταν κανω εγω αρνητικη κριτικη στο Γκονταρ, ή στο Μπρεσσον, ή στον Ταρκοφσκι, παραθετω και στοιχεια που μου αρεσουν σε αυτους, ειδικα οταν εχω αναφερει οτι αυτα τα στοιχεια μου αρεσαν σε ενα ισπανικο θριλερ, ή σε μια Αυστραλεζικη ταινια μυστηριου πχ. Το ιδιο περιμενω να κανει και καποιος, οταν θαβει ας πουμε τη Βικτορια ενω πριν 2 ποστς εχει αποθεωσει τη Ρωσσικη κιβωτο. 'Η οταν θαβει το wild boys και 2 ποστς μετα επαινει αλλες ταινιες με παρομοια χαρακτηριστικα. Ας θαψει και τις δυο, αρκει να γραψει οτι εχουν και 1,2,5 καλα πραγματα που του αρεσουν στον κινηματογραφο, αλλα στις συγκεκριμενες δεν του ηταν αρκετα. Γενικα δε διατιθεμαι να βλεπω να μηδενιζουν πραγματα που αγαπω οταν αυτο δε γινεται επι ισοις οροις.

Οποτε θα μου επιτρεψετε καθε φορα που θα θεωρω οτι γινεται αυτο και μια κριτικη δεν ειναι συνεπης με τα υπολοιπα λεγομενα του γραφοντα, να το επισημαινω. Μπορειτε ελευθερα να το κανετε κι εσεις οταν (συχνα-πυκνα) κριτικαρω τους αγαπημενους σας δημιουργους. Αυτα και μακαρι να μη μας αρεσουν ποτε ακριβως τα ιδια πραγματα.

Απάντηση: Η καλυτερη ταινια του 2017

Το LOTR τι σχεση εχει με τις ιστορικες ταινιες?:chinscratch:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η καλυτερη ταινια του 2017

Mεχρι το προηγουμενο ποστ σου πιστευες οτι ουτε ο Μπρεσον θα μου αρεσε, οποτε τα "ποτέ", "παντα" και ο,τι αλλο απολυτο καλυτερα να μην τα πολυχρησιμοποιεις για να μη χρειαζεται να "επανατοποθετεισαι" συχνα. :eviltongue:

Αυτο που δεν εχεις καταλαβει ειναι οτι ΔΕΝ θελω να σου αρεσουν ολα τα παραπανω που αναφερεις. Δε με νοιαζει καν αν θα τα δεις. Το που αφιερωνεις το χρονο σου ειναι δικη σου υποθεση. Εσυ εισαι αυτος που εχεις φαγωθει "δειτε ντοκιμαντερ, διαβαστε κριτικες, διαβαστε ιστορια της τεχνης...". Σου ειπα εγω ποτε να δεις το invisible guest πχ? Ουτε καν εγω δεν το εχω δει ακομα! Ο,τι θελει βλεπει ο καθενας και ο'τι θελει του αρεσει.

Δεν ειπα οτι μου επιβάλλεις κάτι, ούτε και έγω. το να παραθέτω κάτι, μια διαφορετική προσέγγιση κτλ ειναι απλά μια παρότρυνση για να ασχοληθεί κάποιος και ίσως κατανοήσει τις προσπάθειες των φεστιβαλικών δημιουργών (και όχι μόνο) που δρούν έξω απο τον εμπορικό κινηματογράφο οπου έχει μια πιο συγκεκριμένη δομή και φόρμα (όχι οτι δεν έχουν βλέψεις μερικοί να εγκατασταθούν στο Hollywood..και ούτε οτι ειναι απαραίτητα κακό αυτο)
Εξάλλου φίλος σου στο φεστιβάλ σου είπε.. "Μην περιμένεις ταινίες με σενάριο στα φεστιβάλ"

Αυτο που σχολιασα ειναι οτι δεν ειναι συνεπης προσεγγιση να χρησιμοποιουμε ενα κριτηριο για να αποθεωσουμε μια ταινια και μετα σε μια αλλη που διαθετει το ιδιο χαρακτηριστικο αλλα δε μας αρεσει, να το παραβλεπουμε και να το αποσιωπουμε. Οταν κανω εγω αρνητικη κριτικη στο Γκονταρ, ή στο Μπρεσσον, ή στον Ταρκοφσκι, παραθετω και στοιχεια που μου αρεσουν σε αυτους, ειδικα οταν εχω αναφερει οτι αυτα τα στοιχεια μου αρεσαν σε ενα ισπανικο θριλερ, ή σε μια Αυστραλεζικη ταινια μυστηριου πχ. Το ιδιο περιμενω να κανει και καποιος, οταν θαβει ας πουμε τη Βικτορια ενω πριν 2 ποστς εχει αποθεωσει τη Ρωσσικη κιβωτο. 'Η οταν θαβει το wild boys και 2 ποστς μετα επαινει αλλες ταινιες με παρομοια χαρακτηριστικα. Ας θαψει και τις δυο, αρκει να γραψει οτι εχουν και 1,2,5 καλα πραγματα που του αρεσουν στον κινηματογραφο, αλλα στις συγκεκριμενες δεν του ηταν αρκετα. Γενικα δε διατιθεμαι να βλεπω να μηδενιζουν πραγματα που αγαπω οταν αυτο δε γινεται επι ισοις οροις.

ειναι η κινηματογραφική αισθητική οπου διαφοροποιεί αυτό το κριτήριο.
Αυτό που "λέει" ενας σκηνοθέτης ενδυναμώνεται ή απορρίπτεται απο την ίδια την κινηματογραφική αισθητική οπου χρησιμοποιεί.

πολλοι μπορούν να πούν... "Τη διηγήθηκα όπως συνέβη, χωρίς στολίδια."
η κινηματογραφική αισθητική που θα δώσει ο καθένας ομως, ειναι που θα διαφοροποιήσει το τελικό τους έργο και τελικά θα έχουμε τελείως διαφορετικες ταινίες, και ας αφηγούνται την ίδια ιστορία.

Οποτε θα μου επιτρεψετε καθε φορα που θα θεωρω οτι γινεται αυτο και μια κριτικη δεν ειναι συνεπης με τα υπολοιπα λεγομενα του γραφοντα, να το επισημαινω. Μπορειτε ελευθερα να το κανετε κι εσεις οταν (συχνα-πυκνα) κριτικαρω τους αγαπημενους σας δημιουργους. Αυτα και μακαρι να μη μας αρεσουν ποτε ακριβως τα ιδια πραγματα.

σκέψου ποσο βαρετά...όχι οτι δεν ειναι τώρα.. :p
θα ήταν όλα αυτα που γράφουμε/συζητάμε..

+100

+1 συμφωνώ

+ και εγω

Re: Απάντηση: Η καλυτερη ταινια του 2017

Το LOTR τι σχεση εχει με τις ιστορικες ταινιες?:chinscratch:

αγαπημένο κομμάτι εφηβικής περίοδου και όχι μόνο...

based on books

....
γραφω εδω γιατι βλεποντας την ταινια ,πιστευω οτι η κριτικη που μπηκε στο νημα ειναι τελειως αδικη στα ορια της παρεξηγησης και προκαταληψης,ολα αυτα τα,οτι ο Νολαν βλεπει με επαρση, "με το ματι του θεου"..................................
...
ο Νολαν απλως καταγραφει,δεν παιρνει θεση ,ο ιδιος αναφερε οτι ηθελε να φτιαξει μια καθαρα βιωματικη ταινια και αυτο οφειλε να το ξερει ο κριτικος πριν γραψει μαλλον ο ιδιος με επαρση,αποδομωντας τον χωρις λογο αρκετες φορες..
.............................

+ 1 +

Ξεχασα να πω που συμφωνω με τον Σμοιλη τουλαχιστον εν μερει(ισως και να ευθυνονται καποιοι απο τους λογους που εγραψα πιο πανω)... ως φιλμική κατασκευή και σκηνοθετικό επίτευγμα, η «Δουνκέρκη» συχνά προκαλεί ανεπιφύλακτο θαυμασμό• ως ταινία, όμως (δηλαδή ως ιδεοαισθητική δομή που μπορεί να διεγείρει συναισθηματικά, νοητικά και συγκινησιακά), προσωπικά με άφησε ανικανοποίητο...:flipout: βασικο ε?
επισης συμφωνω στο οτι το the prestige και inception ειναι οι καλυτερες ταινιες του (κατα ποδας το memento) απλα διαφωνω οταν αναπτυσει την επιχειρηματολογια του,και του φορτωνει ενα σωρο πραγματα που δεν τα αξιζει και δεν ταιριαζουν με το συγκεκριμενο ειδος της ταινιας που φτιαχνει...

Ξεχασα να πω που συμφωνω με τον Σμοιλη τουλαχιστον εν μερει(ισως και να ευθυνονται καποιοι απο τους λογους που εγραψα πιο πανω)... ως φιλμική κατασκευή και σκηνοθετικό επίτευγμα, η «Δουνκέρκη» συχνά προκαλεί ανεπιφύλακτο θαυμασμό• ως ταινία, όμως (δηλαδή ως ιδεοαισθητική δομή που μπορεί να διεγείρει συναισθηματικά, νοητικά και συγκινησιακά), προσωπικά με άφησε ανικανοποίητο...:flipout: βασικο ε?

Έχοντας δει όλες τις ταινίες του νομίζω ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός του Nolan. Οι ταινίες του δεν προορίζονται για να σε αγγίξουν συναισθηματικά, είναι καθαρά εγκεφαλικές κατασκευές. Γι αυτό και έχουν κάτι το ψεύτικο. Ο θεατής παρακολουθεί ένα δρώμενο με το οποιο δεν ταυτίζεται.

Ρε παιδια,
γιατι δεν βαζεται ενα poll με δεκα ταινιες του 2017 ... and may the best win !

Ναι, το ξερω ! Θα ετυμηγορισει η ασχετη πλεμπα. O καθε τυχαρπαστος ... :rolleyes:
Βαλτε ενα poll που θα ψηφισoυν οι εχοντες ... ανω των 7000 ενσημων σε ταινιες ΠΡΟ του 1980.
Mπορειτε να μετρηθειτε ποιοι και ποσοι ειστε ? Η θα σφαχτειτε και εκει ? :laugh:

Κωστα σωστο,με εξαιρεση το Interstellar,βεβαια θα μπορουσες να συμπασχεις με τον ΝτιΚαπριο στο inception που τον κυνηγα το φαντασμα της γυναικας του η με τον Πιρς που πολεμαει την παροδικη αμνησια του,παραταυτα προφανως αποζητα εδω το συναισθημα μιας και η συκεκριμενη δεν ειναι οπως την αποκαλεις εγκεφαλικη κατασκευη..εκτος εαν ο Νολαν θελοντας να κανει μια ταινια βιωματικη εμπειρια οπως ο ιδιος ειπε,δεν χωρα το συναισθημα σε μια τετοια κατασταση ,δεν υπαρχει χρονος ουτε γι αυτο,π.χ δεν υπαρχει χρονος να θρηνησουν τον πιτσιρικα που πεθανε στο καικι,ειναι θεμα επιβιωσης,πλην του συναισθηματος του φοβου βεβαιως...
SR το σφαξιμο ειναι επικοδομητικο...

Ρε παιδια,
γιατι δεν βαζεται ενα poll με δεκα ταινιες του 2017 ... and may the best win !

Ναι, το ξερω ! Θα ετυμηγορισει η ασχετη πλεμπα. O καθε τυχαρπαστος ... :rolleyes:
Βαλτε ενα poll που θα ψηφισoυν οι εχοντες ... ανω των 7000 ενσημων σε ταινιες ΠΡΟ του 1980.
Mπορειτε να μετρηθειτε ποιοι και ποσοι ειστε ? Η θα σφαχτειτε και εκει ? :laugh:

Πρωτα θα συστήσουμε μια 3 μελής επιτροπή ενσήμων απο 5 άτομα και θα σφάξουμε στο γόνατο όσους δεν έχουν...
μετά θα χορέψουμε poll dance και θα κάνουμε harakiri, ως αποτυχημένοι φρουροί της Υψηλής τέχνης που οδηγεί σκεφτόμενα άτομα να αρέσκονται σε ταινίες τύπου the wild boys
:p

πανάθεμα τον ουτε duran duran δεν ακούει..

Με ενα προχειρο απολογισμο που εκανα πρωτη βγαινει η Δουνκερκη...

Αλλα τωρα που βγηκε και ο τελευταιος Τζενταϊ πολλες ανατροπες μπορουν να συμβουν απο οσους δεν ψηφησαν.
Εκτος βεβαια αν φοβουνται τις λιστες του auteur και δεν μπαινουν....:flipout:

Με ενα προχειρο απολογισμο που εκανα πρωτη βγαινει η Δουνκερκη...

Αλλα τωρα που βγηκε και ο τελευταιος Τζενταϊ πολλες ανατροπες μπορουν να συμβουν απο οσους δεν ψηφησαν.
Εκτος βεβαια αν φοβουνται τις λιστες του auteur και δεν μπαινουν....:flipout:
Οι λίστες δεν είναι απλά γνώμες και επιλογές; Όσο λιγότερες λίστες και επιλογές τόσο δεν θα απομακρυνομαστε από τον διάλογο και θα οδηγούμαστε σε μονόλογο;

Και εγώ μπορεί να αλλάξω γνώμη όταν παρακολουθήσω το call me by your name για το οποίο είχα εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον αρκετούς μήνες πριν.

Να εχουν τουλαχιστον σχεση με το θεμα συζητησης και με το νημα.

"Η ταινια του 2017" (το παρων) οχι σειρα τρεηλερς απο Μπρεσσον μεχρι ντοκ πανω στα μπρικια της Μαλαισιας

Να εχουν τουλαχιστον σχεση με το θεμα συζητησης και με το νημα.

"Η ταινια του 2017" (το παρων) οχι σειρα τρεηλερς απο Μπρεσσον μεχρι ντοκ πανω στα μπρικια της Μαλαισιας

μια φυσική συζήτηση εχει μια ροή, δυναμική, αλλάζει, εξελίσσεται...υπάρχουν επανατοποθετησεις κτλ ειναι μια οργανική διαδικασία.
στα φορουμ λόγο τάξης δεν μπορεί να υπάρξει αυτη η οργανική δυναμική.

μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η εξέλιξη μιας συζήτησης οπου και παραμένουμε στο γενικό θέμα, παρά ενα στεγνό σχόλιο με θέμα τον τίτλο και τίποτα άλλο..