Η κασσέτα ξανάρχεται (Δικάναλος)

Re: Απάντηση: Η κασσέτα ξανάρχεται

Δεστε πως ακουει μουσικη η σημερινη νεολαια και θα καταλαβετε. Για την ακριβεια δεν ακουει μουσικη, αλλά "τραγουδια"! Ακουει τους στιχους και ενα συνοδευτικο τεμπο, δεν ακουει μουσικα οργανα ουτε το συναισθημα της ερμηνειας.

Μεγάλη αυτή η συζήτηση...
Πώς ορίζεται η μουσική και πώς τα τραγούδια ή ''τραγούδια'';
Πρέπει να βάλουμε και την ενορχήστρωση στην εξίσωση;

Απάντηση: Η κασσέτα ξανάρχεται

Αυτη εδω που θυμαμαι σε περιοδικα το 90 κατι δεν περπατησε τελικα ε; DCC
1920px-Philips_Digital_Compact_Cassette_open.JPG

Όπως δεν περπάτησε παλαιότερα και το ELCASET.
View attachment 160620

Re: Η κασσέτα ξανάρχεται

παντως το dcc ηταν ψηφιακο φορμα..
ενω η κασετουλα αναλογικη με εγγενεις αδυναμιες
διοτι οταν βαλαν τις προδιαγραφες στοχο ειχαν την εγγραφη φωνης ,οχι μουσικη..

Πιστευω οτι οποιο αναλογικο μεσο (ταινια) προσπαθησε να αποθηκευσει ηχητικη πληροφορια ψηφιακα
ηταν μια τραβεστι κατασταση. Η ταινιουλα φτιαχτηκε για μαγνητικη αποθηκευση. Το να παρουμε αυτην
την ταινιουλα (την μαγνητικη επιστρωση) και να την κανουμε DCC, DAT η οτι αλλο ... μαλλον ηταν μια
προσπαθεια εντυπωσιασμου παρα μια αναγκη. Καποιες εταιριες ηθελαν να κλεψουν απο την δοξα του CD
και να την στρεψουν στο δικο τους προιον.

Μαλλον ....

Πιστευω οτι οποιο αναλογικο μεσο (ταινια) προσπαθησε να αποθηκευσει ηχητικη πληροφορια ψηφιακα
ηταν μια τραβεστι κατασταση. Η ταινιουλα φτιαχτηκε για μαγνητικη αποθηκευση. Το να παρουμε αυτην
την ταινιουλα (την μαγνητικη επιστρωση) και να την κανουμε DCC, DAT η οτι αλλο ... μαλλον ηταν μια
προσπαθεια εντυπωσιασμου παρα μια αναγκη. Καποιες εταιριες ηθελαν να κλεψουν απο την δοξα του CD
και να την στρεψουν στο δικο τους προιον.

Μαλλον ....

Για την εποχή η ψηφιακή καταγραφή σε μαγνητική ταινία ήταν ό,τι πιό hitech.
Συνεπώς ήταν μονόδρομος μέχρι να εμφανιστούν οι magneto optical και οι optical τεχνικές.
Και φυσικά αυτά δεν ισχύουν για το DAT που ήταν για πολλά χρόνια επαγγελματικό μέσο αναφοράς στις ηχογραφήσεις πριν τον σκληρό δίσκο, ενώ το dcc άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια.
Το DAT βασίλευε για πολλά χρόνια όταν το CD αδυνατούσε να δώσει λύση ηχογράφησης, ενώ ουσιαστικά το πρόλαβε το minidisk, άσχετα αν έχασε κι αυτό από το CDR.

Ναι chief απλα μιλαμε για οικιακη χρηση .με προσιτες τιμες.
Το καλυτερο φορματ δεν ειναι παντα ο νικητης.. θυμισου την μαχη vhs vs beta...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η κασσέτα ξανάρχεται

Για την εποχή η ψηφιακή καταγραφή σε μαγνητική ταινία ήταν ό,τι πιό hitech.
Συνεπώς ήταν μονόδρομος μέχρι να εμφανιστούν οι magneto optical και οι optical τεχνικές.
Και φυσικά αυτά δεν ισχύουν για το DAT που ήταν για πολλά χρόνια επαγγελματικό μέσο αναφοράς στις ηχογραφήσεις πριν τον σκληρό δίσκο, ενώ το dcc άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια.
Το DAT βασίλευε για πολλά χρόνια όταν το CD αδυνατούσε να δώσει λύση ηχογράφησης, ενώ ουσιαστικά το πρόλαβε το minidisk, άσχετα αν έχασε κι αυτό από το CDR.

Ωραια ολα αυτα (και αναντιρρητα) αλλα ποσος κοσμος (τοτε) ηταν επαγγελματιας του ηχου
και δεν ειχε αλλη επιλογη απο τα DAT ? Νομιζω το βινυλιο μαζι με την κασσετουλα
(χρωμιο η μεταλλου) ηταν το διδυμο απο το οποιο καλουμασταν να ακουσουμε και
εκτιμησουμε πιστοτητα (βινυλιο) και να την αποθηκευσουμε σε ανεκτη ποιοτητα (κασσετα).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η κασσέτα ξανάρχεται

αλλα ποσος κοσμος (τοτε) ηταν επαγγελματιας του ηχου
και δεν ειχε αλλη επιλογη απο τα DAT ? Νομιζω το βινυλιο μαζι με την κασσετουλα
(χρωμιο η μεταλλου) ηταν το διδυμο απο το οποιο καλουμασταν να ακουσουμε και
εκτιμησουμε πιστοτητα (βινυλιο) και να την αποθηκευσουμε σε ανεκτη ποιοτητα (κασσετα).

εξ ου και το νήμα
το dat ουσιαστικά δεν έτυχε καμμιάς προσπάθειας να περάσει στο σπιτικό περιβάλλον.
ήταν πολλά χρόνια ήδη στην πιάτσα και πλέον επιλέχτηκαν άλλα είδη για προώθηση και φυσικά στα μικρά έπιασε το minidisk για όσο έπιασε, αν και αυτό γρήγορα έχασε γιατί βγηκαν τα cdr

Eγώ είχα ένα Panasonic VHS hifi Stereo video. Και το χρησιμοποιούσα για εγγραφή ήχου, όποιος το άκουγε δεν μπορούσε να αντιληφθεί διαφορά από το πρωτότυπο είτε δίσκο βινυλίου είτε CD. Κυρίως έγραφα τα βινύλια μόλις τα έπαιρνα ολοκαινουργια να τα ακούω χωρίς να τα φθείρω.

Απάντηση: Re: Η κασσέτα ξανάρχεται

Eγώ είχα ένα Panasonic VHS hifi Stereo video. Και το χρησιμοποιούσα για εγγραφή ήχου, όποιος το άκουγε δεν μπορούσε να αντιληφθεί διαφορά από το πρωτότυπο είτε δίσκο βινυλίου είτε CD. Κυρίως έγραφα τα βινύλια μόλις τα έπαιρνα ολοκαινουργια να τα ακούω χωρίς να τα φθείρω.

Κατι που δεν επιχειρησα ποτε (και μαλλον εγω εχασα !)
Οπως και δηποτε η μεγαλυτερη επιφανεια μαγνητικης επιστρωσης
θα τετραπλασιαζε την αναλυτικοτητα ηχου.

Βεβαια δεν γνωριζω αν η ταχυτητα περιελιξης ηταν μεγαλυτερη
η μικροτερη της απλης κασσετας. Και βεβαια ... ειναι και το θεμα
ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ :laugh:

Μεγαλύτερη επιφάνεια αλλά μικρότερη ταχύτητα και το πιό σημαντικό κουσούρι: στα περισσότερα η εγγραφή γίνονταν με ALC εξ ού και η υποβάθμιση των δυναμικών (χώρια που ήθελε εξαιρετική ευθυγράμμιση κεφαλών)
Επρεπε να βρεθεί NICAM sterero μηχάνημα απ ευθείας από Ιαπωνία ή ΗΠΑ που να έχουν peak meters και levels με ποτενσιόμετρα.
Ασχολήθηκα λίγο με το θέμα αλλά εντελώς όψιμα και το παράτησα γρήγορα...ευτυχώς

Γραφε κατιτις παραπανω ... :rolleyes:

Τι ειναι αυτο το ALC και γιατι υποβαθμιζε τις δυναμικες ?
Πουλιοταν αυτο το NICAM stereo ? Που και ποσο στοιχιζε ?

automatic level control.
γκουγκλάρισε βρε Μάνο και τίποτα. Όλη μερα στο πισί είσαι...
Κοινώς αυτόματη εγγραφή. Βρίσκει δυνατά σήματα τα κόβει μην κοκκινήσουν.

Πουλιούνται ακόμα.
Απλό vhs σήμερα βρίσκεις με 30 ευρώ ενώ nicam stereo με ρυθμιζόμενη στάθμη εγγραφής από 150 έως και 500...

Για πείτε μου τώρα αν έχει κανείς laserdisc ή minidisc...

Minidisc ακόμα υπάρχει,αλλά δεν το έχω βάλει να παίξει πολλά χρόνια,φυσικά έχω ηχογραφημένα και disc-άκια.
Sony...φυσικά η χρωμίου και μετάλλου με προσεγμένη εγγραφή του έριχνε στ αυτιά!!!
Μπάσο one-note,πρίμα περίεργα..δεν στεκόταν δίπλα στο Denon Casete Deck DR 800.
Ούτε το DCC με άγγιξε,μόνο το DAT που είχε εγγραφές με canare που μου πρότεινε ο Μωραίτης αντίστοιχες CD-R.
Μετά την αγορά του πρώτου CD Recorder και ειδικά με τα 'χρυσά' cd-r όπως ξανα-έγραψα...οι εγγραφές ήταν master και μάλιστα σε Έκθεση του Εξωτερικού και σε studio όταν ζήτησα να παίξει μια επιλογή,ο άνθρωπος μου το είπε..
Υπήρχε ένα τεστ του ήχου με ακριβά cd-r ,όπου πλήρωνες και τα δικαιώματα,περίπου 12 χρόνια πριν...αλλά ήταν τα καλύτερα.
Όπως κάτι Sony,Arita,Profesional ,αλλά μας άφησαν χρόνους.

Αυτήν την ξεχάσαμε στο άλλο threat.
https://www.amazon.com/DENON-HD8-10...tal+cassette&qid=1554769169&s=gateway&sr=8-14

Όπως κάτι Sony,Arita,Profesional ,αλλά μας άφησαν χρόνους.

Αυτά φυσικά ήταν φθηνά..όχι χύμα με το κιλό,αλλά παίζουν ακόμα όλα απ το 1996 που έκανα υπερωρίες σε 'εγγραφές'/
Άλλα όχι επώνυμα δεν μου παίζουν πια και η ιερότητα τους είναι τεράστια,επειδή κάποιοι Djs που μου τα ´γέμισαν' δεν υπάρχουν πια.
Θυμάμαι τα πρώτα cd recorders όταν πήραν άδεια απ την Philips (όπως γράφω στο silver trip -37 χρόνια cd),δέχονταν τα ακριβότερα λόγω πνευματικών.
Οπότε κάναμε ότι έλεγαν κάποιοι πωλητές,αλλά και ο Ήχος αν θυμάμαι καλά,δηλαδή βάζαμε ένα καλό και αφού το αναγνώριζε η λέιζερ( Τ.Ο.C) , μ ένα μικρό μαχαιράκι τραβούσαμε τ συρτάρι έξω και βάζαμε το φθηνό.
Πάντως το κόλπο έπιανε σ αυτά με μηχανισμό Philips,.γιατί σε κάποια ακριβά,αλλά και στο Pioner 609 αργότερα...γιοκ.
Κάποιες φορές δεν έπιανε ,αλλά και πάλι είχε κάποια τρικ...
Θυμάται κανείς Σταματάκο να γράφει στο οπισθόφυλλο περιοδικού στα '90ς,ότι τα αντιγραμμένα Cd-R δεν λογίζονται 'δισκοθήκη',(τα έχω όλα τα σχόλια,που αναφέρω,όλων των περιοδικών),αλλά ας είχα προσωπικά μιλάω πάντα το υλικό κάποιων Djs που γνώρισα σε cd-r και ας 'πέθαινα' που λένε...
Κάποια Jazz ακούσματα π.χ. από Σενεγάλη, όχι απλά δυσεύρετα,αλλά σπάνια...
Κάποια άλλα με κρουστά με περιορισμένα αριθμημένα αντίτυπα,γιατί να μην τα κοπιάρεις,αν βρεις 'δότη'?
Μέσα δεκαετίας 90ς,οι περισσότεροι Ραδιοσταθμοί έπαιζαν με Mini Disc,όπως Click FM.
Eίχε δυνατότητες και επιλογής αναπαραγωγής που το έκανε ανάρπαστο,(pause ακριβώς στο τάδε σημείο του ρεφραίν π.χ.)και επειδή δεν είχε εμφανιστεί το cd-r μέσω PC ,γι αυτό το είχαν επαγγελματίες παραγωγοί,αλλά και στον σταθμό που δούλευα.(Μιλάω για 1993-4-5),κάπου εκεί ξεκίνησε και η εγγραφή μέσω PC,με τα πρώτα Windows,τουλάχιστον απ το 1995-96 περίπου έχω αντιγραμμέμο δισκάκι,από φίλο που έγραφε πρωί-βράδυ για παραγωγούς σταθμών.
To χειρότερο αρνητικό χαρακτηριστικό του δικού μου Mini Disc κατά την αναπαραγωγή ,ήταν η 'στενή' στερεοφωνική εικόνα,μπορεί να έπαιζε σε κάποια μεσαία συστήματα με ήχο...μεγαφώνου τηλεφώνου... (όπως καφετέριες ,μπαρ με χρήση EQ),αλλά σε κάποιο καλό σύστημα είχε ..θέμα.
Το DAT έπαιζε πολύ καλά ,ήσυχα,αλλά 'γυάλιζε' για μένα λίγο.

γιατι ανοιχτηκε το νημα εδω και οχι στο δικαναλο?
για να το παρω χαμπαρι μολιs αποψε? :furious3:

γιατι ανοιχτηκε το νημα εδω και οχι στο δικαναλο?
για να το παρω χαμπαρι μολιs αποψε? :furious3:

οχι
η πρόθεση του νήματος ηταν περισσότερο να επικεντρώσει στην εμφάνιση νεων παραγωγών και επανακυκλοφοριών σε αυτό το σχετικά σπάνιο φορματ
(όπως είναι φανερό από το αρχικό ποστ του νήματος)
Αυτό που το κάνει ενδιαφέρον είναι η νοσταλγία για το μέσο, όχι τόσο σε τεχνικό εππίπεδο,
αλλά επειδή συνδέεται άμεσα με τα ακούσματα της εποχής τότε.
Καθένας μας φέρνει στη μνήμη του το περιεχόμενο που είχαν οι κασσέτες. Μερικοί ίσως κατεβάσουν ξεχασμένες κούτες από το πατάρι

Κι αλλοι παλι (οπως εγω) θα αισθανθουν δικαιωμενοι που δεν τις ανεβασαν ποτε στο παταρι. Γλυτωσαμε το πανω-κατω, κοπο και χρονο! Ασε που τα λαστιχακια των μηχανακιων μας δεν "κρεμασαν" ποτε, αλλα ειναι "εντουρου" απο την τακτικη χρηση. Αντε τωρα να τρεχαμε σε τεχνικους να μας τα συνεφερουν. Κατι σαν το "οπλο" μας στο sex μου μοιαζει.......:smile: