Re: Απάντηση: Re: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ
Θα διαφωνήσω ως προς την κατάρρευση. Το ότι βρέθηκαν κάποιοι διεφθαρμένοι κρατικοί αξιωματούχοι που πήραν μερικά φράγκα παραπάνω, δε σημαίνει ότι απέτυχε το μοντέλο. Αν ρωτήσεις πχ κανά μετανάστη-ια από τις χώρες του Καυκάσου, στάζουν μέλι για την ΕΣΣΔ, παρόλο που οι δημοκρατίες τους, δεν έπαιρνα κομμάτι από την πίτα. Το ίδιο θα σου λεγανε και στις βαλτικές χώρες, αλλά για σκέψου να σου ερχόταν ο Ερντογάν και να σου εφάρμοζε σοσιαλισμό; Δεν θα τον έβλεπες με καλό μάτι, παρόλο που αυτός θα προσπαθούσε για το αντίθετο.
Και όπως έχω πλειστάκις τονίσει, ο καπιταλισμός άρχισε να λειτουργεί για τις λαϊκές μάζεις μετά το ΒΠΠ, μέχρι τότε είτε οι εργάτες μετανάστευαν στις ΗΠΑ, είτε ζούσαν σε άθλιες συνθήκες ή αλληλοσφάζονταν στα μέτωπα των πολέμων των ιμπεριαλιστών.
Επίσης (δεν απαντάω από εδώ και κάτω μόνο σε σένα), ποτέ και πουθενά δεν απαγορεύτηκε στους καπιταλιστές να έχουν κέρδη. Η κρίση δε συνέβη διότι αυξήθηκε ο δανεισμός. Μα χωρίς το δανεισμό (μια που η παραγωγικότητα αυξήθηκε, αλλά οι μισθοί ακόμα και στις ΗΠΑ αυξηθηκαν κατά πολύ λιγότερο) πολλά προϊόντα θα μείναι απούλητα.
Όπως δεν δέχομαι ότι είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας. Και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είχαν θέμα ωριμότητας; Τώρα που θα ζητήσουν και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί μνημόνιο, πάλι θα λεμε πως ήταν ανεύθυνοι;
Υπάρχει μια καπιταλιστική κρίση και όσο πιο γρήγορα καταλάβει ο λαός, ότι ακόμα και όταν έρθει η ανάπτυξη αυτός είτε θα δουλεύει 6μηνα με 500 ευρώ ή 10ωρα και 12ωρα σε ΕΟΖ. Ενδιάμεσες λύσεις, όπου θα μας λυπηθούν οι καπιταλιστές και θα κάνουν την ΕΕ φιλολαϊκή ή θα βγει ο Τσίπρας και θα τα αλλαξει όλα, πλέον θεωρώ ότι κανείς δεν πρέπει να τους δίνει σημασία. Μόνος του ο λαός πρέπει να κάνει την ρήξη και την ανατροπή
Χωρες του καυκασου όπως Ινκουσετια, τσετσενια, οσσετια, αρμενια, αμπχαζια, ακομα και η Γεωργια που ηταν σε ελαφρως καλυτερη μοιρα δεν ειχαν σχολεια, πανεπιστημια, νοσοκομεια, γιατρους, δασκαλους, μηχανικους κλπ. Όλα αυτά τους δοθηκαν από τη Ρωσια.
Λατβια, Λετβα, Εσθονια βρισκονταν σε καλυτερη μοιρα κυριως γιατι ο κοσμος ηταν εργατικος και πολύ πειθαρχημενος. Όμως και σε αυτή τη περιπτωση τους ελλειπε η τεχνολογια την οποια και πηραν από το κεντρο.
Η επαρκεια αγαθων ηταν εφαμιλλη ή και μεγαλυτερη ακομα και από κεντρικες πολεις που βρισκονταν κοντα στη Μοσχα (με μεση αποσταση 500 Km ) όπως Σαρατοβ, Ταμποβ, Βορονιζ, Βλαντιμιρ, Λιπιτσκ κλπ. Επομενως πηραν πολύ περισσοτερα από οσα εδωσαν ώστε να βγουν από τον μεσαιωνα που ζουσαν.
Είναι γνωστο βεβαια πως ποτε δεν υπηρξε κομουνισμος στη σοβιετικη ενωση. Εφαρμοστηκε ένα σοσιαλιστικο μοντελο σα σκαλοπατι μεταβασης στο κομουνιστικο ιδεωδες. Μια εξηγηση της αποτυχιας είναι οντως ο φαρισαϊσμος. Πολλοι όπως και συ εστιασαν εκει. Όμως μια ειναι η ικανη και αναγκαια συνθηκη για να υπαρξει κομουνισμος (οχι κατι που να επηρεαζεται απο καποιες αρχες του), ο καθενας προσφερει στο κοινωνικο συνολο ο,τι δυναται και απολαμβανει ο,τι εχει αναγκη. Και αυτο πρεπει να εχει καθολικη αποδοχη. Δηλαδη να εφαρμοζεται τοσο απο τον εργατη οσο και απο τον γ.γ. της κυβερνησης.
Ειναι τοσο ιδανικη ιδεα ο κομουνισμος που ειναι εξαιρετικα δυσκολο να εφαρμοστει σε κοινωνια ανθρωπινων ανθρωπων αλλα μονο σε μια τελειων ανθρωπων. Με αλλα λογια δεν μας αξιζει ο κομουνισμος...(εκτος αν στοχαστουμε μια εναλλακτικη εκδοχη του που θα υπερβαινει τις ανθρωπινες αδυναμιες).
Από την άλλη μερια βεβαια οι αρχες του μπορει να λειτουργησουν σαν οδηγος πλευσης σε αλλα πολιτικα συστηματα.
Τωρα σαν υποθεση εργασιας ας αναλογιστει καποιος αν η χωρα δεν ειχε αυτόν τον τεραστιο δανεισμο τι προβλημα (και σε ποιο βαθμο) θα αντιμετωπιζε σημερα. Θα ειχε βεβαια μικροτερη αναπτυξη; Μια ποια αναπτυξη επιτευχθηκε μεσω του δανεισμου; Δημιουργηθηκε μονο ενας καταναλωτικος κυκλος υψηλοτερου επιπεδου που σχηματισε την λανθανουσα ιδεα της ευημεριας στο πολιτη. Μια αβασιμη αντιληψη μεγαλυτερης καταναλωσης λες και κάθε αυλη σπιτιου ειχε και μια πετρελαιοπηγη. Με αυτό το τροπο βρεθηκε προσφορο εδαφος εργασιας σε μεταναστες που ηταν προθυμοι να ασχοληθουν με δραστηριοτητες που ο ελληνας ειχε πλεον απορριψει κατω από τη ψευδαισθηση του νεοπλουτισμου του. Το προβλημα στην ελλαδα δεν ηταν η εκμεταλλευση του εργαζομενου από το κεφαλαιο αλλα η ανυπαρξια του κεφαλαιου, η ανυπαρξια της παραγωγης.
Με καταλυτικο τροπο επιδρασε η διαφθορα του πολιτικου συστηματος και κατ’επεκατση δημοσιων λειτουργων και ιδιωτων που συνεργαστηκαν με απωτερο σκοπο την καταχρηση του δημοσιου χρηματος. Για να στηριχτει αυτό το φαγοποτι καποιοι πουλησαν φθηνα τη ψυχη τους (μια θεσουλα στο δημοσιο τομεα) και προσφεραν την ψηφο τους στη πολιτικη της διαφθορας. Οι υπολοιποι προσπαθουσαν να αμειφθουν (μονο) για το εργο που παρηγαγαν αλλα τωρα πρεπει να συμμετεχουν στην αποζημιωση της λαμογιας.
ΥΓ. Μια οικογενεια απευθυνεται σε τοκογλυφο για να ανταγωνιστει τις καταναλωτικες συνηθειες του γειτονα. Μετα από χρονια ο τοκογλυφος απαιτει ολη την περιουσια της οικογενειας εκμεταλλευομενος την αδυναμια αποπληρωμης του χρεους.
Ποιος είναι υπευθυνος για την οικονομικη καταστροφη της οικογενειας;
1. Ο γειτονας
2. Ο τοκογλυφος
3. Η οικογενεια
4. Ολοι
5. Κανενας
6. Καποιος αλλος ή κατι αλλο