Η Λευκή Κορδέλα

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
11,400
Ελλαδα
δεν ξερω τι λεει ο Ναθ με το τελος του κοσμου
ουτε που ειναι η Πριγκιπησα της Περσιας
δεν μ ενδιαφερει τι φιαχνει ο Μπαρτον
ουτε τα μπλοκμπαστερ του Χολυγουντ

Mαυροασπρο
Γερμανια 1913
εκει σε ενα χωριο
καποιοι απαγαγουν τον μικρο γυιο του Βαρονου
το μικρο καθυστεριμενο αγορακι της νευρωτικης οικονομου
βρισκεται δεμενο στο κορμο ενος δενδρου και αιμορραγει
το κακο διαπερνα μεσα στην κλειστη κοινωνια του μικρου χωριου
και εχεται να διαταραξει να ενοχλησει τα κυταροα του εγκεφαλου μας
οπως μονο ενας μπορει να το κανει τοσο καλα
ο δαιμονιος Βαυβαρος που δεν γελα ποτε ειναι παλι εδω !

η ποιο αναμενομενη ταινια του 2009 ερχεται και στην χωρα μας
στα τελη του ετους ισως και νωριτερα


white-ribbon1.jpg
 
Last edited:
Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

το ειδα χθες ....απαραδεκτος αργησα δυο εβδομαδες
τωρα πλεον ο Χανεκε κανει ενα βημα μπροστα
πλησιαζει κοντα στους μεγαλους κλασσικους
αγγιζει στην αυστηροτητα του Ντραγιερ την δυναμη του Μπεργκμαν
την τελειομανια του Σκορτσεζε και δημιουργει ενα μεγαλο αριστουργημα,
με μια δικια του προσωπικη αντιληψη
ολη η ταινια ειναι ενα πινακας ζωγραφικης χωρις χρωματα
μια μουσικη πανδαισια χωρις ιχνος μουσικης
ειναι ενα φιλμ παγωμενου φοβου
μετα τα δεκα λεπτα παρακολουθεις υπνωτισμενος
οταν η ταινια τελειωνει ...τοτε αρχιζει το δευτερο μερος
και ισως το καλυτερο γιατι βγαινοντας σοκαρισμενος απο την αιθουσα
αρχιζεις να σκεφτεσαι ...

.
 
Re: Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Η ταινία είναι συγκλονιστική. Αν και η διάρκειά της είναι περίπου 2,5 ώρες, δεν καταλαβαίνεις το χρόνο.
Σε καθηλώνει ιδιαίτερα η ερμηνεία των παιδιών.
Είναι τρομακτικό να παρατηρείς πως επιβάλλεται η βία για την διαπαιδαγώγισή τους. Κακοποιούνται και κακοποιούν. Οι κανόνες πρέπει να είναι απαράβατοι, αδιαπραγμάτευτοι.
Το περιθώριο είναι ανύπαρκτο, η ευχαρίστηση τιμωρείται.

Καί λίγα περισσότερα εδώ...
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artid=296865&dt=01/11/2009
 
Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

καταπληκτικη ταινια..την ειδα εχθες..και ανηκει σε εκεινη την κατηγορια ταινιων..που ειτε σαρεσει ειτε οχι...σε προκαλει να σκεφτεις..να συζητησεις ..να αναρωτηθεις..
 
Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Συγκλονιστικό αριστούργημα! Ισορροπία, οικονομία, διεισδυτικότητα και αποφυγή κλισέ, ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Σπουδή πάνω στη Γερμανία των αρχών του 20ού αιώνα, σπουδή στη σκληρότητα, στη συναισθηματική μόνωση, στην παραμόρφωση του συνόλου των ανθρώπινων σχέσεων με την καθολική διαμεσολάβηση ενός αυστηρά ιεραρχημένου και άκαμπτου συστήματος θεσμών και αξιών. Σπουδή πάνω στα αδιέξοδα του και στην τερατογέννεση που επιφέρει η κρίση του...
 
Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

EΥΡΩΠΑΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 2009


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 2009
Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ/WEISSE BAND, DAS / WHITE RIBBON

.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Michael Haneke
Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ/WEISSE BAND, DAS / WHITE RIBBON


.ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Michael Haneke
Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ/WEISSE BAND, DAS / WHITE RIBBON

.
 
Re: Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

το ειδα χθες ....απαραδεκτος αργησα δυο
πλησιαζει κοντα στους μεγαλους κλασσικους

επέτρεψε με να πω ότι ο χάνεκε είναι ήδη κλασικός.
και η λευκη κορδέλα είναι η ταινία της εικοσαετίας...τόσο απλά.
 
Re: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Την έβαλα στα υπόψιν μετά από χθεσινή προτροπή του Σπύρου.



Θα την δω με το καλό όταν ανοίξουν τα βίντεο κλαμπ.:D
 
Re: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Δυστυχώς από Χάνεκε το μόνο που έχω δει είναι το Funny Games, μάλιστα και στις δύο εκδοχές του. (Πρώτα είδα το αμερικάνικο και μετά από περιέργεια έκατσα να δω το γερμανικό)

Πραγματικά δεν άντεξα, στο σινεμά ήταν από τις λίγες φορές που ήθελα να σηκωθώ να φύγω. Δεν έβρισκα τίποτα που να βγάζει αυτή η ταινία εκτός από την ωμή βία. Όταν γύρισα σπίτι και σκεφτόμουν τι είδα, συνειδητοποίησα ότι αυτό ακριβώς ήθελε να βγάλει ο Χάνεκε, και η έννοια "ωμή" τον οδήγησε στο να αποστασιοποιηθεί από οτιδήποτε όμορφο, καλαίσθητο, ευχάριστο, φτιάχνοντας μια δύσκολη ταινία, συνεπή όμως ως προς τον εαυτό της, και έχοντας τα "κότσια" να αμφισβητήσει διανομές, εισπράξεις κλπ και να δώσει στο κοινό αυτό που ακριβώς είχε ο ίδιος στο μυαλό του. Κάτι που είναι εξαιρετικά τιμητικό για οποιονδήποτε δημιουργό.

Η συγκεκριμένη μου'χει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολύ καιρό, δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να πείσω άνθρωπο να πάμε να το δούμε, καθώς όλοι μου απαντάνε θυμίζοντας μου την παραπάνω ταινία, και κανείς μάλλον δεν μετάνιωσε για την αρχική του απέχθεια...


Αναμένω να βγει σε dvd, η κατ'ελπίδα, σε μπλε...
 
Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Το να μιλήσει κανείς γιά την Λευκή Κορδέλα και να μήν καταφύγει σέ κλισέ τύπου Δανίκα,οπου ο άνθρωπος βρήκε τούς ´κατάλληλους´παραλληλισμούς(προφανώς η σταλινική του παιδεία τον έχει κάνει να μετατρέπει κάθε ταινία που βλέπει σε φτηνούς συμβολισμούς ´σοσιαλιστικού ρεαλισμού´) και καθάρισε,έστω και διθυραμβικά, με την ταινία ,δεν είναι και πολύ εύκολο....

Ο Χάνεκε δημιουργεί μιά ταινία ορόσημο για τον σύγχρονο Κινηματογράφο,χρησιμοποιώντας ´παλιά υλικά´......Θά μπορούσε η ταινία του ,μιάς και τοποθετείται σε ένα Χωριό τής Β.Γερμανίας την περίοδο 1912-1913,να αποτελεί μιά μελέτη τής ανόδου τού Ναζισμού..

Θα μπορούσε όμως η ταινία του να είναι μιά χειρουργική και ακριβέστατη παρατήρηση τού φαινομένου τής Βίας καί τού Ανθρώπου,πού οσες προσπάθειες και αν γίνονται να φοράει ´Λευκή Κορδέλα´ως ένδειξη εξαγνισμού και καλοσύνης αποτελεί ένα δυσερμήνευτο Ον το οποίο μέσα του κρύβει και ´καλά´αλλά και ´άσχημα´στοιχεία...

Χρώμα Ασπρόμαυρο,κάμερα πού παρατηρεί απο απόσταση,τοπία στην ουσία ακίνητα,οι μεγάλοι αποκαλούνται μέ τις ιδιότητές τους(Πάστορας,Γιατρός,Επιστάτης,Βαρώνος,Νταντά κ.λ.π.)ενώ τά παιδιά φέρουν ονόματα..

Παιδιά αγέλαστα , πού κινούνται σχεδόν χωρίς συναίσθημα,ή μάλλον μέ ένα απολύτως καταπιεσμένο συναίσθημα,πού όταν εκφράζεται,πλήν εξαιρέσεων,εμπεριέχει ολα οσα έχουν διδαχθεί ή μάλλον οσα έχουν διδαχθεί(παρότι επιφανειακά ´ορθά´κατά τά πρότυπα τού Χωριου)μέσω τής βίας,τής μή-εγγύτητας καί τής κακοποίησης τών μεγάλων.

Η Βία πληρώνεται μέ Βία και μάλιστα τυφλή και συνήθως πρός τούς πιό αδύναμους.

Στό μικρό Γερμανικό χωριό συμβαίνουν μερικά ´ατυχήματα´,οπως ένα σύρμα που ολως τυχαιως απλώνεται στον δρόμο και ριχνει άλογο και αναβάτη(τον Γιατρό πού τραυματίζεται σοβαρά),μια γυναίκα μέ προβληματική κινητικότητα στο χέρι της βρισκεται νεκρή απο κάποιο άλλο ατύχημα,στο οποίο ενοχοποιείται έμμεσα ο Βαρώνος,ένα μικρό πουλί βρίσκεται καρφωμένο με ψαλίδι στο σπίτι τού Πάστορα,ο γιός τού Βαρώνου βρίσκεται άγρια δαρμένος ,και εν τέλει και το καθυστερημένο παιδί τής Νταντάς που ζεί στο σπίτι τού Γιατρού,βρίσκεται φρικτά κακοποιημένο και σχεδόν τυφλωμένο...

Ο Πάστορας(ένας συγκλονιστικός Burghart Klaußner) δέρνει τά παιδιά του γιά ασήμαντη αφορμή δηλώνοντας ´οτι αυτός πονάει πιο πολύ απο αυτά επειδή αναγκάζεται νά τά τιμωρήσει´και τούς φορά μιά Λευκή Κορδέλα σήμα αγνότητας και ´καθαρότητας´..
Σε μιά πικρά χιουμοριστική σκηνή δένει τά χέρια, στο κρεβάτι, τού εφήβου γιού του γιά νά μήν αυνανίζεται τά βράδυα μιάς και αυτό θα τον οδηγήσει στον ´θάνατο´...

Ο Γιατρός,πού ασχολείται μέ την θεραπεία τών ασθενειών κακοποιεί τήν ανήλικη κόρη του(η σκηνή οπου ο μικρός αδελφός μπαίνει τυχαία στο δωμάτιο όπου βρίσκονται Πατέρας και Κόρη και ρωτά κάτι αθώο αποτελεί κινηματογραφικό μνημείο τού πώς μπορεί νά αποδοθεί η Βία τόσο τρομακτικά υπόκωφα χωρίς στην ουσία ο θεατής να ´βλέπει´κάτι εμφανώς άγριο) φέρεται παντελώς απάνθρωπα και ψυχρά στην Νταντά-Ερωμένη(Susanne Lothar σέ άλλη θεατρική ερμηνεία -σταθμό) του πού έχει μεγαλώσει τά παιδιά του ,μιάς και η γυναίκα του έχει πεθάνει εδώ και χρονια..

Ο Τρόπος πού εκφέρονται τά λόγια μίσους πρός την Νταντά απο τον Γιατρό,μέσα απο μιά επιφανειακά ήρεμη συζήτηση χωρίς κραυγές ,αποτελούν άλλη μιά υποδειγματική σκηνή κακοποίησης ............

Ο Βαρώνος με την γυναίκα του αποσυρμένοι στό φέουδό τους εκμεταλλευονται τούς χωρικούς ,πλήρως αποκομένοι απο το ιστορικό γίγνεσθαι,και οταν ο γιός τού εργάτη, πού η γυναικα του σκοτώθηκε σε ατύχημα, καταστρέφει το χωράφι με τά λάχανα γιά να εκδικηθεί, η Βαρώνη λιποθυμά απο τό σόκ τής ´βίας´πού αντιμετωπίζει..........

Στην αρχή του έργου υπάρχει ένας συναρπαστικός διάλογος περί θανάτου,μεταξύ τού μικρού γιού τού γιατρού (που ακόμα βρίσκεται στο νοσοκομείο απο το ατύχημα)καί τής μεγαλύτερης αδελφής του,πού μέσα απο τά αθώα μάτια τού παιδιού αποτυπώνεται όλη η αγωνία τής ανθρώπινης ύπαρξης γιά το αναπόφευκτο...

Τα γεγονότα τά διηγείται πολλά χρόνια αργότερα ο ´ξενομερίτης´δάσκαλος,πού έχει επιβιώσει δυό Παγκοσμίων πολέμων,και πού όμως και αυτός αμφιβάλλει στην διήγησή του γιά το άν τά ´θυμάται σωστά´.

Ως ´ξενομερίτης´προσπαθεί να βρεί λύση στό μυστήριο τών ατυχημάτων και τών κακοποιήσεων,αλλά φυσικά απέναντί του βρίσκει το απόλυτο τείχος τής σιωπής πού εκφράζεται μέσω τού Πάστορα,οπότε και αυτός δέν βρίσκει το κατάλληλο θάρρος γιά να προχωρήσει...
Μοναδική νότα αισιοδοξίας(σπάνιο για τον Χάνεκε να αφήνει μιά χαραμάδα ήλιου...)η σχέση τού δάσκαλου μέ την Ευα(και αυτή ξενομερίτισσα) πρωην νταντά στο ανάκτορο τού Βαρώνου.

Η σκηνή πού συναντιώνται μετά απο καιρό και κάνουν βόλτα μέ μιά φτωχική άμαξα στην εξοχή ειναι απο τίς φωτεινότερες τού έργου..

Ο Χάνεκε στήνει εκπληκτικές σκηνές οπου η καθεμιά είναι και απο ένα μικρό μονόπρακτο.

Και ως συνήθως αδιαφορεί στο να μετατρέψει σέ αστυνομικό έργο τήν ταινία του και να ´ανακαλύψει´τούς ενόχους.

Ασχολείται περισσότερο μέ την κοινωνιολογία τής Βίας ,αλλά και με το πώς μια Κοινωνία κρύβει τά πάντα κάτω απο το εκτυφλωτικό χιόνι επιτρέποντας στον τρόμο να εισβάλει με μεγαλύτερη ένταση και να συμπαρασύρει ´δικαίους´και αδίκους..
Η βία φέρνει βία ,η κακοποίηση κακοποίηση και πολλές φορές η αντι-βία είναι το ιδιο σκληρή με την αρχική βία γεγονός που η Ιστορία τού 20ού αιώνα μάς τοχει διδάξει επανειλημένα.

Τα λοιπά ας τά βρεί ο θεατής,οπως αναφέρει και ο Stelios pappas στο εισαγωγικό του σημείωμα βγαίνοντας απο την αίθουσα.

Η Ταινία είναι εξαιρετική και μιά απο τις καλυτερες τής εικοσαετίας.
Η Επιλογή τών παιδιών-ηθοποιών απόλυτα επιτυχημένη, σχεδόν αφύσικα επιτυχημένη...
Η διάρκεια ,άν και μεγάλη,δεν κουράζει καθόλου,παρότι λείπουν οι σκηνές επιφανειακής έντασης..
Ειναι ομως τοσο άρτια η ´πορεία´τής ταινίας,οπως και η διαδοχή τών γεγονότων,οσο και τά πρόσωπα τών ηθοποιών ,μικρών και μεγάλων,πού σέ απορροφά εντελώς.
Η Ενταση και ο τρόμος δρούν υπόγεια μέσα απο τά αγέλαστα και ´μοχθηρά´πρόσωπα τών παιδιών...

Δέν ξέρω αν ο Χάνεκε εκανε μια ταινία γιά τον επερχόμενο Ναζισμό..
Βλέποντάς την ,κάποιες στιγμές αισθάνθηκα πώς μιλά και γιά το σήμερα και τον συγκεκαλυμένο ´φασισμό´που κρύβεται πισω απο ´ορθές´ή ´λάθος´ιδεολογίες.

Οπως και νάχει ο Χάνεκε ανατέμνει αριστουργηματικά το ανθρώπινο είδος και μάς κλείνει το μάτι.
Δέν ξέρω τι πέτυχε ο Διαφωτισμός και οι προσδοκίες του απ´αυτόν, πέρα απο τά επιστημονικά επιτεύγματα,αλλά φαινεται πώς ο άνθρωπος κρύβει μέσα του αρχέγονα ένστικτα βίας που ισως ούτε ακόμα η Παιδεία και ο Πολιτισμός μπορούν να τού τά ξεριζώσουν...

Μεγάλη ταινία,απο έναν σπουδαίο δημιουργό που θέλει καμιά εκατοστή
3D avatar και τα λοιπά συναφή γιά την πλάκα του...

Και εν τέλει χιλιες φορές να καυγαδίζω με τον αγαπητό Stelio γιά τον Τεό πού οσο νάναι έχει προσφέρει σημαντικά πράγματα στον Κινηματογράφο(για μένα οχι πλέον στις τελευταιες του ταινιες,αλλά δεν εχει και τοση σημασία)παρά να συζητάω μαζι του για τον Κάμερον..

Φυσικά απόψεις ειναι αυτές παντελώς υποκειμενικές....
 
Last edited:
Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Το να μιλήσει κανείς γιά την Λευκή Κορδέλα και να μήν καταφύγει σέ κλισέ τύπου Δανίκα,οπου ο άνθρωπος βρήκε τούς ´κατάλληλους´παραλληλισμούς(προφανώς η σταλινική του παιδεία τον έχει κάνει να μετατρέπει κάθε ταινία που βλέπει σε φτηνούς συμβολισμούς ´σοσιαλιστικού ρεαλισμού´) και καθάρισε,έστω και διθυραμβικά, με την ταινία ,δεν είναι και πολύ εύκολο....

Ο Χάνεκε δημιουργεί μιά ταινία ορόσημο για τον σύγχρονο Κινηματογράφο,χρησιμοποιώντας ´παλιά υλικά´......Θά μπορούσε η ταινία του ,μιάς και τοποθετείται σε ένα Χωριό τής Β.Γερμανίας την περίοδο 1912-1913,να αποτελεί μιά μελέτη τής ανόδου τού Ναζισμού..

Θα μπορούσε όμως η ταινία του να είναι μιά χειρουργική και ακριβέστατη παρατήρηση τού φαινομένου τής Βίας καί τού Ανθρώπου,πού οσες προσπάθειες και αν γίνονται να φοράει ´Λευκή Κορδέλα´ως ένδειξη εξαγνισμού και καλοσύνης αποτελεί έαν δυσερμήνευτο Ον το οποίο μέσα του κρύβει και ´καλά´αλλά και ´άσχημα´στοιχεία...

Χρώμα Ασπρόμαυρο,κάμερα πού παρατηρεί απο απόσταση,τοπία στην ουσία ακίνητα,οι μεγάλοι αποκαλούνται μέ τις ιδιότητές τους(Πάστορας,Γιατρός,Επιστάτης,Βαρώνος,Νταντά κ.λ.π.)ενώ τά παιδιά φέρουν ονόματα..

Παιδιά αγέλαστα , πού κινούνται σχεδόν χωρίς συναίσθημα,ή μάλλον μέ ένα απολύτως καταπιεσμένο συναίσθημα,πού όταν εκφράζεται,πλήν εξαιρέσεων,εμπεριέχει ολα οσα έχουν διδαχθεί ή μάλλον οσα έχουν διδαχθεί(παρότι επιφανειακά ´ορθά´κατά τά πρότυπα τού Χωριου)μέσω τής βίας,τής μή-εγγύτητας καί τής κακοποίησης τών μεγάλων.

Η Βία πληρώνεται μέ Βία και μάλιστα τυφλή και συνήθως πρός τούς πιό αδύναμους.

Στό μικρό Γερμανικό χωριό συμβαίνουν μερικά ´ατυχήματα´,οπως ένα σύρμα που ολως τυχαιως απλώνεται στον δρόμο και ριχνει άλογο και αναβάτη(τον Γιατρό πού τραυματίζεται σοβαρά),μια γυναίκα μέ προβληματική κινητικότητα στο χέρι της βρισκεται νεκρή απο κάποιο άλλο ατύχημα,στο οποίο ενοχοποιείται έμμεσα ο Βαρώνος,ένα μικρό πουλί βρίσκεται καρφωμένο με ψαλίδι στο σπίτι τού Πάστορα,ο γιός τού Βαρώνου βρίσκεται άγρια δαρμένος ,και εν τέλει και το καθυστερημένο παιδί τής Νταντάς που ζεί στο σπίτι τού Γιατρού,βρίσκεται φρικτά κακοποιημένο και σχεδόν τυφλωμένο...

Ο Πάστορας(ένας συγκλονιστικός Burghart Klaußner) δέρνει τά παιδιά του γιά ασήμαντη αφορμή δηλώνοντας ´οτι αυτός πονάει πιο πολύ απο αυτά επειδή αναγκάζεται νά τά τιμωρήσει´και τούς φορά μιά Λευκή Κορδέλα σήμα αγνότητας και ´καθαρότητας´..
Σε μιά πικρά χιουμοριστική σκηνή δένει τά χέρια, στο κρεβάτι, τού εφήβου γιού του γιά νά μήν αυνανίζεται τά βράδυα μιάς και αυτό θα τον οδηγήσει στον ´θάνατο´...

Ο Γιατρός,πού ασχολείται μέ την θεραπεία τών ασθενειών κακοποιεί τήν ανήλικη κόρη του(η σκηνή οπου ο μικρός αδελφός μπαίνει τυχαία στο δωμάτιο όπου βρίσκονται Πατέρας και Κόρη και ρωτά κάτι αθώο αποτελεί κινηματογραφικό μνημείο τού πώς μπορεί νά αποδοθεί η Βία τόσο τρομακτικά υπόκωφα χωρίς στην ουσία ο θεατής να ´βλέπει´κάτι εμφανώς άγριο) φέρεται παντελώς απάνθρωπα και ψυχρά στην Νταντά-Ερωμένη(Susanne Lothar σέ άλλη θεατρική ερμηνεία -σταθμό) του πού έχει μεγαλώσει τά παιδιά του ,μιάς και η γυναίκα του έχει πεθάνει εδώ και χρονια..

Ο Τρόπος πού εκφέρονται τά λόγια μίσους πρός την Νταντά απο τον Γιατρό,μέσα απο μιά επιφανειακά ήρεμη συζήτηση χωρίς κραυγές ,αποτελούν άλλη μιά υποδειγματική σκηνή κακοποίησης ............

Ο Βαρώνος με την γυναίκα του αποσυρμένοι στό φέουδό τους εκμεταλλευονται τούς χωρικούς ,πλήρως αποκομένοι απο το ιστορικό γίγνεσθαι,και οταν ο γιός τού εργάτη, πού η γυναικα του σκοτώθηκε σε ατύχημα, καταστρέφει το χωράφι με τά λάχανα γιά να εκδικηθεί, η Βαρώνη λιποθυμά απο τό σόκ τής ´βίας´πού αντιμετωπίζει..........

Στην αρχή του έργου υπάρχει ένας συναρπαστικός διάλογος περί θανάτου,μεταξύ τού μικρού γιού τού γιατρού (που ακόμα βρίσκεται στο νοσοκομείο απο το ατύχημα)καί τής μεγαλύτερης αδελφής του,πού μέσα απο τά αθώα μάτια τού παιδιού αποτυπώνεται όλη η αγωνία τής ανθρώπινης ύπαρξης γιά το αναπόφευκτο...

Τα γεγονότα τά διηγείται πολλά χρόνια αργότερα ο ´ξενομερίτης´δάσκαλος,πού έχει επιβιώσει δυό Παγκοσμίων πολέμων,και πού όμως και αυτός αμφιβάλλει στην διήγησή του γιά το άν τά ´θυμάται σωστά´.

Ως ´ξενομερίτης´προσπαθεί να βρεί λύση στό μυστήριο τών ατυχημάτων και τών κακοποιήσεων,αλλά φυσικά απέναντί του βρίσκει το απόλυτο τείχος τής σιωπής πού εκφράζεται μέσω τού Πάστορα,οπότε και αυτός δέν βρίσκει το κατάλληλο θάρρος γιά να προχωρήσει...
Μοναδική νότα αισιοδοξίας(σπάνιο για τον Χάνεκε να αφήνει μιά χαραμάδα ήλιου...)η σχέση τού δάσκαλου μέ την Ευα(και αυτή ξενομερίτισσα) πρωην νταντά στο ανάκτορο τού Βαρώνου.

Η σκηνή πού συναντιώνται μετά απο καιρό και κάνουν βόλτα μέ μιά φτωχική άμαξα στην εξοχή ειναι απο τίς φωτεινότερες τού έργου..

Ο Χάνεκε στήνει εκπληκτικές σκηνές οπου η καθεμιά είναι και απο ένα μικρό μονόπρακτο.

Και ως συνήθως αδιαφορεί στο να μετατρέψει σέ αστυνομικό έργο τήν ταινία του και να ´ανακαλύψει´τούς ενόχους.

Ασχολείται περισσότερο μέ την κοινωνιολογία τής Βίας ,αλλά και με το πώς μια Κοινωνία κρύβει τά πάντα κάτω απο το εκτυφλωτικό χιόνι επιτρέποντας στον τρόμο να εισβάλει με μεγαλύτερη ένταση και να συμπαρασύρει ´δικαίους´και αδίκους..
Η βία φέρνει βία ,η κακοποίηση κακοποίηση και πολλές φορές η αντι-βία είναι το ιδιο σκληρή με την αρχική βία γεγονός που η Ιστορία τού 20ού αιώνα μάς τοχει διδάξει επανειλημένα.

Τα λοιπά ας τά βρεί ο θεατής,οπως αναφέρει και ο Stelios pappas στο εισαγωγικό του σημείωμα βγαίνοντας απο την αίθουσα.

Η Ταινία είναι εξαιρετική και μιάς απο τις καλυτερες τής εικοσαετίας.
Η Επιλογή τών παιδιών-ηθοποιών απόλυτα επιτυχημένη, σχεδόν αφύσικα επιτυχημένη...
Η διάρκεια ,άν και μεγάλη,δεν κουράζει καθόλου,παρότι λείπουν οι σκηνές επιφανειακής έντασης..
Ειναι ομως τοσο άρτια η ´πορεία´τής ταινίας,οπως και η διαδοχή τών γεγονότων,οσο και τά πρόσωπα τών ηθοποιών ,μικρών και μεγάλων,πού σέ απορροφά εντελώς.

Δέν ξέρω αν ο Χάνεκε εκανε μια ταινία γιά τον επερχόμενο Ναζισμό..
Βλέποντάς την ,κάποιες στιγμές αισθάνθηκα πώς μιλά και γιά το σήμερα και τον συγκεκαλυμένο ´φασισμό´που κρύβεται πισω απο ´ορθές´ή ´λάθος´ιδεολογίες.

Οπως και νάχει ο Χάνεκε ανατέμνει αριστουργηματικά το ανθρώπινο είδος και μάς κλείνει το μάτι.
Δέν ξέρω τι πέτυχε ο Διαφωτισμός και οι προσδοκίες του απ´αυτόν, πέρα απο τά επιστημονικά επιτεύγματα,αλλά φαινεται πώς ο άνθρωπος κρύβει μέσα του αρχέγονα ένστικτα βίας που ισως ούτε ακόμα η Παιδεία και ο Πολιτισμός μπορούν να τού τά ξεριζώσουν...

Προσωπικα, καθ'ολη τη διαρκεια της ταινιας "εβλεπα" μπροστα μου τον επερχομενο ναζισμο. Θεωρω, μαλιστα, πως ενα απο τα πραγματα που ισως να ηθελε να δειξει ο Χανεκε ηταν και αυτο. Στα υπολοιπα συμφωνω 100% με το παραπανω κειμενο.
 
Re: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Τι ωραία περιγραφή!:SFGSFGSF:
Σα να ξαναβλέπω την ταινία - μάλλον θα 'πρεπε να την ξαναδώ, σα να μου ξέφυγαν μερικές σκηνές...
 
Re: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Εκπληκτική ταινία.
Αν ήθελα να την περιγράψω με μουσικούς όρους θα την παρομοίαζα με ένα από τα 4 τελευταία κουαρτέτα του Μπετόβεν: ό τι πιο τέλειο, κατά τη γνώμη μου, γράφτηκε ποτέ.
Θεωρώ πως αυτή η ταινία μπορούσε να φτιαχτεί μόνο από Γερμανό. Είναι βαθειά έως απύθμενη, πάρα πολύ ακραία και η ένταση που κυοφορούν τα καρέ της ώρες ώρες είναι αβάσταχτη. Αυτό είναι Σινεμά του Δημιουργού, υψηλότατη καλλιτεχνία που δεν βασίζεται σε hi-tech εφέ για να εντυπωσιάσει, δεν έχει καμία σχέση με τις ταινίες/τσίχλες μίας χρήσεως γύρω του και δεν κάνει την παραμικρή παραχώρηση στο θεατή: αντιθέτως, αντι να του απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημά του, δεν διστάζει να τον φορτώσει με ακόμα περισσότερα τέτοια.
Είπα παραπάνω πως η ταινία είναι πολύ Γερμανική γιατί, πέρα από τη Γερμανικότητα που αναδίνουν ακόμα και τα χρωμοσώματά της, πιστεύω πως αναφέρεται καθαρά στην Γερμανική περιπέτεια στα πρώτα μισά του 20ού αιώνα. Είτε μας αρέσει είτε όχι μιλάμε για την καρδιά της Ευρώπης.
Την αγαπώ με όλα όσα σηματοδοτεί.
Το ίδιο και τον Διαφωτισμό. Δεν ξέρω αν αυτός ο τελευταίος κατάφερε να αλλάξει τον άνθρωπο προς το καλύτερο και άν ο άνθρωπος δεν μπορεί τελικά να αλλάξει δεν θα κακολογίσω γι αυτό τη Δυτική Σκέψη. Είμαι ευγνώμων που αυτή υπήρξε και της χρωστώ πάρα πολλά.
Οσο για τον άνθρωπο, πιστεύω πως η ιστορία του είναι πάντα η ιστορία των αδιεξόδων του και των ηττών του.
 
Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Ο Διαφωτισμός πέραν τών αρχικών του προθέσεων χώρισε τόν άνθρωπο σέ ´καλό´και ´κακό´..
Ποτέ δεν κατόρθωσε νά κάνει την αναγκαία σύζευξη πού ηδη ειχε πετύχει ο Αριστοτέλης και ο Θουκυδίδης (Εως άν η αυτή φύσις ανθρώπων ή).
´Εσθλός τε και Κακός ο Ανθρωπος´............
Αυτά τά εργαλεία ειχε ο Διαφωτισμός και με αυτά προχώρησε μέχρις να φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο τής Μετα-Νεωτεριστικής κρίσης που οδηγεί στον Μηδενισμό.
Αλλως τε τέκνα τού Διαφωτισμού ήσαν οι ακραίες εφαρμοσθείσες ιδεολογίες που οδήγησαν σέ εκατόμβες θυμάτων...(Nαζισμός,Σταλινισμός έστω με τις επιμέρους διαφορές τους)...
Αυτο τον Μανιχαϊσμό περί ´καλού´και ´κακού´τον χρεωθήκαμε απο τον Χριστιανισμό τής Δυσης μέχρις το ´δίκιο´τού Προλετάριου και το ´δίκιο´τού σκοπού,που οδηγούσε σε σφαγή οιουδήποτε δεν κατανοούσε τον ´καλό σκοπό´...
Ο Χάνεκε μοιάζει πολύ πιό ψυλιασμένος και μιλά για το ´καλό και το κακό´στον ιδιο τον Ανθρωπο ..
Κάνει ένα βήμα παραπέρα απο τον Διαφωτισμό που ήταν μέν ιστορική αναγκαιότητα ,αλλά σήμερα πλέον μπορεί να κριθεί με τά σύν και τά πλήν του..
Και γι´αυτο ο εν λόγω Σκηνοθέτης μπορεί και πραγματεύεται την Βια και στην σημερινή εποχή,με παλιότερες ταινίες του,αλλά και με την Λευκή Κορδέλα που την χρησιμοποιεί σαν ένα απολύτως επικαιρο και διϊστορικό σχόλιο και οχι σαν σχόλιο εποχής.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Ο Διαφωτισμός πέραν τών αρχικών του προθέσεων χώρισε τόν άνθρωπο σέ ´καλό´και ´κακό´..
Ποτέ δεν κατόρθωσε νά κάνει την αναγκαία σύζευξη πού ηδη ειχε πετύχει ο Αριστοτέλης και ο Θουκυδίδης (Εως άν η αυτή φύσις ανθρώπων ή).
´Εσθλός τε και Κακός ο Ανθρωπος´
,,,..
Κάνει ένα βήμα παραπέρα απο τον Διαφωτισμό που ήταν μέν ιστορική αναγκαιότητα ,αλλά σήμερα πλέον μπορεί να κριθεί με τά σύν και τά πλήν του..

Nιώθω πολύ λίγος για να μπορέσω να κρίνω αυτό το τεράστιο, κατ εμέ, βήμα για την Ανθρωπότητα.
Και τελείως ακατάλληλος γιατί είμαι ...πολωμένος: συγχωρείστε με αλλά μπροστά του παραμένω απόλυτα εκστατικός. Θεωρώ επίσης πως πρέπει να του είμαστε ευγνώμωνες γιατί αυτός περιέσωσε πολλά από αυτά για τα οποία εμείς καυχώμαστε σήμερα.
Δεν θεωρώ 'αμαρτωλή' τη δυτική σκέψη και ούτε πιστεύω ότι η ουσία της συμποσούται στις τερατογενέσεις της.
Τα περιβόητα αδιέξοδα είναι, κατά τη γνώμη μου, πάνω κάτω,τα ίδια παντού: ο Παπαδιαμάντης είναι Αγιος ακριβώς γιατί είναι αμαρτωλός. Και πιστεύω πως έρχεται από τον ίδιο ακριβώς κόσμο από τον οποίο κατάγονται ο Εγελος, ο Κάντ, ο Νίτσε και οι Γερμανοί ρομαντικοί.
Είναι μεγάλη συζήτηση για την οποία φοβούμαι πως είμαι ανεπαρκής.
Φοβούμαι επίσης πως δεν 'τη σηκώνει' το νήμα παρουσίασης μιάς ταινίας.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Nιώθω πολύ λίγος για να μπορέσω να κρίνω αυτό το τεράστιο, κατ εμέ, βήμα για την Ανθρωπότητα.
Και τελείως ακατάλληλος γιατί είμαι ...πολωμένος: συγχωρείστε με αλλά μπροστά του παραμένω απόλυτα εκστατικός. Θεωρώ επίσης πως πρέπει να του είμαστε ευγνώμωνες γιατί αυτός περιέσωσε πολλά από αυτά για τα οποία εμείς καυχώμαστε σήμερα.
Δεν θεωρώ 'αμαρτωλή' τη δυτική σκέψη και ούτε πιστεύω ότι η ουσία της συμποσούται στις τερατογενέσεις της.
Τα περιβόητα αδιέξοδα είναι, κατά τη γνώμη μου, πάνω κάτω,τα ίδια παντού: ο Παπαδιαμάντης είναι Αγιος ακριβώς γιατί είναι αμαρτωλός. Και πιστεύω πως έρχεται από τον ίδιο ακριβώς κόσμο από τον οποίο κατάγονται ο Εγελος, ο Κάντ, ο Νίτσε και οι Γερμανοί ρομαντικοί.
Είναι μεγάλη συζήτηση για την οποία φοβούμαι πως είμαι ανεπαρκής.
Φοβούμαι επίσης πως δεν 'τη σηκώνει' το νήμα παρουσίασης μιάς ταινίας.

Αν νοιώθαμε έκσταση απέναντι σε οιονδήποτε πολιτισμό φοβάμαι πώς θα ειχαμε βαλει στο κεφάλι μας εναν καινούριο ´Θεό´στην θέση τού παλιού ´νεκρού´Θεού.
Ουτε την Επιστήμη θεωρώ ´Θεό´,ούτε οτιδήποτε άλλο,γιατί έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας νέων φονταμενταλισμών.
Και ο Διαφωτισμός ως ιστορική αναγκαιότητα δεν διεσωσε αλλά ενσωμάτωσε και εξέλιξε σύμφωνα μέ τις ανάγκες τών κοινωνιών πού αναπτύχθηκε, σκέψεις και φιλοσοφικές απόψεις πού τίς δανείστηκε αρχικά απο άλλους πολιτισμούς και τίς προσάρμοσε κατά το δοκούν μέσα και απο νέες ιδέες πού παρήχθησαν..Φυσικό και λογικό.
Εδρασε απελευθερωτικά μέν,αλλά δέν ολοκληρώθηκε γιατί είδε μονοσήμαντα τά πράγματα και μανιχαϊστικά.

Και η κριτική τών ιστορικών περιόδων είναι βασικό συστατικό τής ανθρώπινης σκέψης και γνώσης.
Η Κριτική τους δέν τίς ακυρώνει αλλά τις τοποθετεί στην θέση πού τούς αναλογεί και σίγουρα ο Διαφωτισμός για την Δυση ήταν μείζων περίοδος.

Η Ανθρωπότητα έζησε στον 20ό αιώνα τις δυό μεγαλύτερες σφαγές στη Ιστορία της και παρά ταύτα ελάχιστα ωφελήθηκε..Ο Κύκλος επαναλαμβάνεται μέ διαφορετικούς τρόπους...
Η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι η ελαχιστη παρηγοριά πού μπορεί να προσφερθεί στο Ανθρώπινο είδος γιά τούς ποταμούς δακρύων και αίματος,πού έχουν χυθεί στο όνομα διαφόρων -ισμών,πού ενώ υποτίθεται έβαζαν τον Ανθρωπο στο κέντρο τους ,στην πραγματικότητα τόν εξανδραποδιζαν.
Εδώ καλλιτέχνες σάν τον Χάνεκε βάζουν την σφραγίδα τους και θυμίζουν πώς η Βία πάντα είναι παρούσα και σύμφυτη μέ το ανθρώπινο είδος..
Η ελπίδα δέν πεθαίνει ποτέ βέβαια ,αλλά η επίγνωση τής πραγματικότητας ισως βοηθήσει τόν άνθρωπο να πορευτεί με πιό μετρημένα βήματα και να βρεί διεξόδους,λειτουργώντας μέσα σε πιό Ανοικτά συστήματα .
Ισως....
Κατά τά άλλα συμφωνώ πώς δυστυχώς ο χώρος δέν προσφέρεται γιά διεξοδικότερη συζήτηση,παρότι αυτή είναι πολύ ευχάριστη..;);)
:grinning-smiley-043
 
Last edited:
Re: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

Πάρα πολλά απ'όσα ειπώθηκαν παραπάνω με βρίσκουν σύμφωνο, μιλάμε για μια ταινία από τις σπουδαιότερες της δεκαετίας που πριν από λίγο τελείωσε και δεν πρόκειται να γράψω τίποτα παραπάνω απ'όσα έγραψαν οι καλοί μου φίλοι πιο πριν απλά θα πω δυο σκέψεις μου.
Ανέκαθεν είχα μια περίεργη σχέση με τους Γερμανούς, τους εβρισκα σοβαρούς, οργανωμένους, περφεξιονιστές, μονοδιάστατους βέβαια αλλά το κύριο χαρακτηριστικό τους πιστεύω ότι είναι η αμετροέπεια. Δεν ξέρω αν φταίει ο Λουθηρανισμός ή είναι "γονιδιακό" το θέμα αλλά αυτή η αίσθηση των διακριτών ορίων ανάμεσα στο καλό και το κακό (μάλλον η έννοια του διττού είναι άγνωστη σε αυτούς) τους οδήγησε είτε σε Εθνικοσοσιαλισμό είτε σε DDR, σε Βάγκνερ ή Σούμπερτ, σε Νίτσε ή Κάντ, σε Krautrock ή στους Modern Talking.
Πάντως η ταινία κουβαλά τις ενοχές όλων των ταινιών του Μπέργκμαν και του Ντράγιερ μαζί, κάνοντάς με να ξαναθυμηθώ τη φράση του Τσιώλη που έγραψα στο "κεφάλι του Άλφρέδο Γκαρσία", ότι όντως το Δυτικό σινεμά είναι ένα σινεμά της ενοχής.
Πολύ μεγάλη ταινία και μια ταινία που πραγματικά μόνο Γερμανός θα την έφτιαχνε.
Υ.Γ. Έτυχε να την δω ένα 24ωρο μετά το "Πέρυσι στο Μάριενμπαντ" και τολμώ να πω ότι το δαιδαλώδες, δύσκολο και ονειρικό δημιούργημα του Ρεναί μου άρεσε περισσότερο για λόγους που δεν έχω καταλάβει ακόμα 20 χρόνια μετά από την πρώτη φορά που το είδα.
 
Απάντηση: Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ

αγαπητε Πανο
καταλαβαινω απολυτα την τελευταια σου φραση
και χωρις να το σκεφτω πολυ θα συμφωνησω μαζι σου
το Μαριεμπαντ θα το αναζητησω να το ξαναδω και εγω

ομως η κορδελα ειναι για μεγαλη αιθουσα
.
 
Last edited: