Η Λυρική Σκηνή υπό Κατάληψη

Φαντάζομαι ότι μετά το συγκλονιστικό αυτό παιχνίδι το πρόγραμμα θα συνέχιζε με κάτι σαν:

"Ζωγραφική πάνω σε μνημεία: Έγκλημα ή ελεύθερη έκφραση;" - Ομιλία Χοσέ Αρμάνδο Ζογραφιορε, γενικού συντονιστή παγκόσμιου επαναστατικού εναλλακτικού αντιδραστικού αριστερού αντιρατσιστικού κοινωνικού φόρουμ για την ελευθερία της διαφορετικότητας και την καταστολή των καλλιτεχνών.

Προβολή ντοκυμαντερ: "Οι αφανείς επαναστάτες, πως έβαλα μουστάκια στο άγαλμα του Ρήγα", συζήτηση για τις επιρροές από ανάλογα κινήματα σε Κούβα και άλλα ισπανοπορτογαλλόφωνα κράτη:flipout::flipout::flipout:

Προσωπικά πάντως εάν καταληφθεί το Εθνικό θα περιμένω την παραίτηση τού κυρίου Χουβαρδά Διευθυντού τού Εθνικού Θεάτρου γιά να συνταχθεί μέ τούς καταληψίες ,όπως έκανε τον Δεκέμβριο όταν διέκοψαν πρεμιέρα τού πρώτου τή τάξει Θεάτρου τής Χώρας.(βλ.ποστ μέ το κείμενο τού Βασίλη Αγγελικόπουλου).
Υπενθυμίζω πώς ο Κύριος Χουβαρδάς διορίστηκε Διευθυντής απο την Κυβερνηση τής Ν.Δ. και αποδέχτηκε τήν θέση ευχαριστώντας τον τότε Υπουργό Πολιτισμού ,Βουλγαράκη..
Επειδή δεν μπορεί να είναι και μέ ´Τον Αστυφύλαξ και μέ τον Χωροφύλαξ´εάν έχει στοιχειώδη ευθιξία υποθέτω πώς θα παραιτηθει..
Δεν γίνεται να πληρώνεται απο τον ´Δεξιό Κρατικό Κορβανά´και νά τάσσεται υπέρ τών ´επαναστατικών αντιδράσεων´...
Εδώ σέ θέλω Κάβουρα................

Re: Απάντηση: Η Λυρική Σκηνή υπό Κατάληψη

http://www.enet.gr/online/online_fp...=46452316,62871516,68664668,76415708,90269788

Παραπεμπω σέ κριτικό κείμενο τού Γιάννη Τριάντη ο οποίος ανήκει στούς ´γοητευμένους´τής Δεκεμβριανής ´εξέγερσης´...
Και παραθέτω κείμενο τού φίλου Γιάννη και όχι κάποιου πού διεφώνησε μέ τά γεγονότα τού Δεκεμβρίου..

Εξαιρετική ανάλυση υψηλού πολιτικού επιπέδου η οποία με βρίσκει σύμφωνο στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα σημεία της.

Ωφείλω να σημειώσω εδώ ότι η αντίδρασή μου Σπύρο προέκυψε διαβάζοντας δύο ποστς συμφορουμίτη τα οποία σβήστηκαν μαζί με τη δικιά μου απάντηση, εξ ου και το σχόλιο περί κριτικής χαμηλού επιπέδου.
Δεν θα μπω καν στον κόπο να αναπαράξω το νόημα αυτών των ποστς αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινήσω την αιτία της αγανάκτησής μου ειδικά όταν πρόκειται για θέμα για το οποίο έχω ιδίαν άποψη.

Άλλοι έχουν την ικανότητα να παρακολουθήσουν και να συνεισφέρουν στο επίπεδο "Τριάντη" και άλλοι επιλέγουν το χαμηλότερο γιατί εκεί νιώθουν πιο οικεία. Τους δεύτερους δεν τους παίζω...Παίρνω το κουβαδάκι μου και πάω σε άλλη παραλία...

Last edited:
Re: Απάντηση: Η Λυρική Σκηνή υπό Κατάληψη

για θέμα για το οποίο έχω ιδίαν άποψη.
Άλλοι έχουν την ικανότητα να παρακολουθήσουν και να συνεισφέρουν στο επίπεδο "Τριάντη" και άλλοι επιλέγουν το χαμηλότερο γιατί εκεί νιώθουν πιο οικεία. Τους δεύτερους δεν τους παίζω...Παίρνω το κουβαδάκι μου και πάω σε άλλη παραλία...

Δεν ξέρω αν αναφέρεσαι σε μένα, αλλά δεδομένου ότι δεν σχολίασες αυτό που σου είπα περί του λόγου της συγκεκριμένης κατάληψης, θεωρώ ότι μπορεί να χαρακτηρίζεις το δικο μου επιπεδο...

Τελείως φιλικά λοιπόν, γιατί είπαμε, κουβέντα κάνουμε, άσχετο αν κάποιοι αλεξιπτωτιστές εμφανίζονται για να ειρωνευτούν και μόνο, σου εξήγησα νομίζω με πολύ ευγενικό τρόπο ότι όσα λες για τη Λυρική έχουν βάση, τουλάχιστον αυτά περί παραγωγών και "εισαγωγών" από το εξωτερικό χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, όμως ουδεμία σχέση έχουν με τους καταληψίες, αφού αυτοί είναι "ΞΕΝΑ" σώματα, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνει και το Σωματείο των Καλλιτεχνών της Λυρικής, και θα στο επιβεβαιώσουν και οι 2 σολίστ που είπες ότι γνωρίζεις προσωπικά.

Δε μπορείς λοιπόν να δίνεις δίκιο σε μια διαμαρτυρία ανθρώπων, χωρίς να ενστερνίζεσαι τους λόγους της. Εκτός αν συμφωνείς στον βασικό λόγο, όπως ΟΙ ΙΔΙΟΙ ρητά γράφουν στο blog τους... "ότι κλείνουν τη Λυρική ώστε εμείς οι αδιάφοροι πολίτες, να μην ζούμε στον κόσμο μας όσο έξω γίνεται επανάσταση".

Το επίπεδο το κρατάμε με τα λόγια μας συμμετέχοντας... Και ζητώ συγγνώμη για παραπάνω χιουμοριστικό καθαρά ποστ μου, αλλά η συζήτηση είχε ήδη ξεφύγει πριν από μένα.

οχι ρε συ Μαεστρο δεν απευθυνετε σε εσενα

ο vasilis T εγραψε για ουζα και φουμαρα και εγω ενω τα ειχα ατακα επι τοπου σβησει(τελικα αποδειχθηκε οτι δεν τα ειχα σβησει) ο φιλος mczab θεωρησε προσβολη τετοιες εκφρασεις (και δικιο ειχε)

παρεξηγηση τελος

καλη συνεχεια

δεν προλαβαινουμε πρεπει να ειμαστε στις 8 εκει ,θα παιξουμε παλι μπαλα :flipout::flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Λυρική Σκηνή υπό Κατάληψη

Εξαιρετική ανάλυση υψηλού πολιτικού επιπέδου η οποία με βρίσκει σύμφωνο στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα σημεία της.

Ωφείλω να σημειώσω εδώ ότι η αντίδρασή μου Σπύρο προέκυψε διαβάζοντας δύο ποστς συμφορουμίτη τα οποία σβήστηκαν μαζί με τη δικιά μου απάντηση, εξ ου και το σχόλιο περί κριτικής χαμηλού επιπέδου.
Δεν θα μπω καν στον κόπο να αναπαράξω το νόημα αυτών των ποστς αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινήσω την αιτία της αγανάκτησής μου ειδικά όταν πρόκειται για θέμα για το οποίο έχω ιδίαν άποψη.

Το ότι ο Τριάντης απαντά πολιτικά σε δυσανάλογο επίπεδο μέ την ´πολιτική στάση´των ´ελευθερων καλλιτεχνών´όντως έχει ενδιαφέρον...
Θεωρώ οτι η ´πολιτική τους στάση´απαιτεί κριτική πού να συμπεριλαμβάνει ακόμα και ειρωνεία αφού μέ την στάση τους βίασαν επανειλημένα την Δημοκρατία...
Και Πολίτες πέραν τών ´ελευθερων καλλιτεχνών´είναι όλοι εκείνοι που αποκλείστηκαν στην Ακαδημίας επειδή οι τύποι αποφάσισαν να παίξουν μπάλλα ,αλλά και οσοι ειχαν αγοράσει εισιτήρια για να δούν την Ζιζέλ και οι εργαζόμενοι στην Λυρική πού έχασαν μεροκάματα και αυτοί που ειχαν πάει στην πρεμιέρα του Εθνικού τον Δεκέμβρη και τους διέκοψαν ,βίαια ,την παράσταση 30 ´επαναστάτες´....

Οι Σοβαρές πολιτικές πράξεις επιδέχονται σοβαρό διάλογο.Οι Μή-Σοβαρές απαιτούν αυτοσυγκράτηση και ειλικρινή προσπάθεια για σοβαρή κριτική.

Και ξαναρωτάω :'Eάν καλλιτέχνες τής Ακρας Δεξιάς καταλάμβαναν την Λυρική ζητώντας 24 ωρο με Τσάμικα και Ολύμπιους Θεούς´πώς θα αντιδρούσαν οι ´ελεύθεροι καλλιτέχνες´????
Eγώ γνωρίζω πώς θα αντιδρούσαν..
Αλλά πάντα σύμφωνα με την πολιτική μου άποψη οι ενέργειες τών αυτοαποκαλουμένων ως ´ελευθέρων καλλιτεχνών´δεν διαφέρουν απο αυτές τής Ακρας Δεξιάς.

Καταντήσαμε στην Ελλάδα εάν ο οιοσδήποτε Πολίτης αντιδρά σε Γελοίες και Φασιστικές Καταλήψεις να χαρακτηρίζεται από Καθεστωτικές Φυλλάδες αντιδραστικός και να δέχεται βίαιες επιθέσεις απο τούς Βιαστές της Δημοκρατίας...

Καί μάλιστα φτάσαμε ο κάθε πικραμένος να αυτοπροσδιορίζεται ως ´καλλιτέχνης´και να προσπαθεί να μάς διδάξει Δημοκρατία και Πολιτισμό...

Το πολύ-πολύ να έχει επισκεφτεί κανενα σκυλάδικο,αλλά δεν είδα να γίνεται καμιά Κατάληψη εκεί..............................................................

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Λυρική Σκηνή υπό Κατάληψη

Και ξαναρωτάω :'Eάν καλλιτέχνες τής Ακρας Δεξιάς καταλάμβαναν την Λυρική ζητώντας 24 ωρο με Τσάμικα και Ολύμπιους Θεούς´πώς θα αντιδρούσαν οι ´ελεύθεροι καλλιτέχνες´????
Eγώ γνωρίζω πώς θα αντιδρούσαν..
Αλλά πάντα σύμφωνα με την πολιτική μου άποψη οι ενέργειες τών αυτοαποκαλουμένων ως ´ελευθέρων καλλιτεχνών´δεν διαφέρουν απο αυτές τής Ακρας Δεξιάς.

Έδωσα ένα πολύ ακραίο παράδειγμα περί μιας άλλης ομάδας που δρούσε "για το καλό μας", χωρίς να μας ρωτήσει, πριν 42 χρόνια...
Οι αντιδράσεις σ'αυτό το (όντως ακραίο) παράδειγμα απαντούν στην ερώτησή σου.

Όσο για το τελευταίο που λες, δες τον κύκλο που παρέθεσα... :operator:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Λυρική Σκηνή υπό Κατάληψη

Έδωσα ένα πολύ ακραίο παράδειγμα περί μιας άλλης ομάδας που δρούσε "για το καλό μας", χωρίς να μας ρωτήσει, πριν 42 χρόνια...
Οι αντιδράσεις σ'αυτό το (όντως ακραίο) παράδειγμα απαντούν στην ερώτησή σου.

Όσο για το τελευταίο που λες, δες τον κύκλο που παρέθεσα... :operator:

Καθόλου ακραίο...
Ο Βιαστής της Δημοκρατίας πού παραβιάζει το Σύνταγμα σε καιρό Ειρήνης και Δημοκρατικού Πολιτεύματος είναι βαθύτατα αντιδραστικός ,ότι και εάν δηλώνει...

Παραθέτω άρθρο τού Μανδραβέλη(μέ τον οποίον σε άλλα θέματα διαφωνώ ριζικά αλλά στο συγκεκριμένο έχει απόλυτο δίκιο).

Ο «ανθός» και ο βιασμός

Tου Πασχου Μανδραβελη

Kαθείς μπορεί να χαρακτηρίζει εαυτόν όπως θέλει. Αλλος μπορεί να αυτοσυστήνεται ως όμορφος, άλλος ως έξυπνος, κι άλλος ως όμορφος, έξυπνος και μετριόφρων ταυτόχρονα. Γι’ αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί κανείς ψόγος στους «απελευθερωτές της Λυρικής» που συστήνονται ως εξής: «είμαστε ο ανθός της ζωής. Καλλιτέχνες είναι όσοι ονειρεύονται, όσοι αυτοοργανώνονται, όσοι επιθυμούν και αγωνίζονται, όσοι δημιουργούν». Μπράβο τους, αν και ο ορισμός του «καλλιτέχνη» είναι ευρύς και ελλιπής ταυτόχρονα. Ολοι οι άνθρωποι και φυσικά οι καλλιτέχνες «ονειρεύονται, αυτοοργανώνονται, επιθυμούν, αγωνίζονται, δημιουργούν», αλλά σε μια κοινωνία ως καλλιτέχνες αναγνωρίζονται, όσων το έργο αναγνωρίζεται. Κακώς, αλλά σ’ αυτή την «κακούργα κενωνία» η τέχνη χρειάζεται και μια αγορά ή έστω κάποια αναγνώριση. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περάσει κατά την εφηβεία τους από το στάδιο του ποιητή, αλλά εμείς οι υπόλοιποι ποιητή θεωρούμε τον Καβάφη, τον Ελύτη, τον Σεφέρη κ.ά. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί η πρόθεση, πρέπει να υπάρχει και αποτέλεσμα το οποίο θα το αναγνωρίζουν κι άλλοι.

Πώς, όμως, ξεπερνούν οι «απελευθερωτές» τις προτιμήσεις της κοινωνίας; Με συνωμοσιολογία. Γράφουν στην ανακοίνωσή τους: «Απελευθερώσαμε την ΕΛΣ ως απάντηση στο πνίξιμο κάθε ελεύθερης έκφρασης, την επιβολή πλαστών επιθυμιών... Η παρουσία και η δράση μας στο χώρο της ΕΛΣ καταδεικνύει ότι η διάκριση “υψηλού-χαμηλού” πολιτισμού όχι μόνο δεν υφίσταται ουσιαστικά, αλλά αποτελεί έκφραση εξουσιαστικών σχημάτων που μας διαιρούν και μας περιχαρακώνουν. Για μας η τέχνη είναι ένα πεδίο σύγκρουσης». Με άλλα λόγια, ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι ισάξιος των στιχουργών των ημερολογίων και όσοι προτιμούν τον πρώτο δεν είναι μόνο ηλίθιοι που τους έχουν επιβληθεί «πλαστές επιθυμίες», αλλά και ύποπτοι: η προτίμησή τους «αποτελεί έκφραση εξουσιαστικών σχημάτων που διαιρούν και περιχαρακώνουν τον κόσμο».

Αυτή είναι μια χαριτωμένη θεωρία εξίσου ανόητη με εκείνη που θέλει τις επιστημονικές θεωρίες ισάξιες με τα μεταφυσικά δόγματα επειδή είναι προϊόντα διαφορετικών πολιτισμών. Οι χαριτωμένες θεωρίες, όμως, για να είναι χαριτωμένες πρέπει να παραμένουν στη σφαίρα του λόγου. Οταν γίνονται πράξη μεταμορφώνονται -στην καλύτερη περίπτωση- σε παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων.

Κατ’ αρχήν πρέπει να αναρωτηθούμε πώς ορίζονται οι πλαστές και οι γνήσιες επιθυμίες. Υπάρχει άραγε ιδεότυπος επιθυμίας για να χωρίσουμε τις μεν από τις δε; Γιατί η επιθυμία κάποιων να δουν τη «Ζιζέλ» ήταν πλαστή, ενώ η επιθυμία κάποιων άλλων είναι γνήσια και ως εκ τούτου ιερή; Πέρα από αυτό... Κάποιοι άνθρωποι έχοντας την πλαστή έστω επιθυμία, ήθελαν να δουν τη «Ζιζέλ». Μπορεί να μην κατανοούν όσα και οι «απελευθερωτές της Λυρικής», μπορεί να πέφτουν θύματα των «εξουσιαστικών σχημάτων», αλλά αυτοί «Ζιζέλ» ήθελαν να δουν κι όχι τετράποδα στη σκηνή (σ.σ.: μέχρι και αδέσποτα σκυλιά συμμετείχαν στα χάπενινγκ κατά τις ημέρες της κατάληψης).

Αν οι «πεπλανημένοι της επιθυμίας» έχουν άδικο να προτιμούν τη «Ζιζέλ» αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και όχι να τους επιβληθεί διά της κατάληψης. Κι αυτό επειδή η επιβολή της επιθυμίας του ενός επί της επιθυμίας του άλλου λέγεται βιασμός. Ασχετα αν ο βιαστής θέλει να πιστεύει ότι είναι «ανθός της ζωής».