Πάμε, ακόμα μια φορά, στα περί ναυτιλίας (κ.α. θεμάτων), λοιπόν...
......με κίνδυνο να βγούμε off topic, αν και το θέμα έχει τόσες πτυχές, που ότι κι αν συζητήσουμε, πάλι in topic θα είμαστε.
Αυτά τα μπλέ Παναγιώτη εντυπωσιακά...
Όταν το άκουσα το πρωί, μολονότι έχω ζήσει στο επάγγελμα, και μάλιστα πολύ "εκ των έσω", δεν πίστευαν τ' αυτιά μου.
Πολιτικοί λαμόγια, διδάσκουν με το αζημίωτο τις λαμογιές στον κόσμο και τις επιχειρήσεις, δημοσιογράφοι ως αρωγοί... ακόμα και στις κοσμικές στήλες και οι "ανεξάρτητοι" κατήδες κάθονται και βλέπουν με το αζημίωτο???
Κυνηγάνε μόνο τη διασπορά ψευδών ειδήσεων?
Η
διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι απαραίτητο συστατικό συντήρησης του συστήματος. Θα έλεγα μάλιστα - για να διορθώσουμε τον όρο "ψευδής", ότι δεν είναι απαραίτητο να διασπείρονται ΠΑΝΤΑ ψευδείς ειδήσεις (όχι ότι δεν διασπείρονται, βέβαια). Ακόμα και αληθινές να είναι, αρκεί να διασπείρονται κάποιες ως "σοβαρές" ή ως "κυρίαρχες" και να αποκρύπτονται οι πραγματικά σοβαρές, οι πραγματικά κυρίαρχες. Άλλωστε, αυτό ακριβώς το έργο έχουν αναλάβει εργολαβικά όλα τα κανάλια το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζοντας ως "κυρίαρχη" π.χ. είδηση το χαρτάκι που δήθεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα υπάρχοντα του Χριστοφοράκου και κάνουν γαργάρα π.χ. την είδηση ότι στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα έκτακτα χειρουργεία γιατί δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτικό ή νοσηλευτικό υλικό, επειδή η κυβέρνηση, κατ' επιταγήν του ΔΝΤ, αποφάσισε ότι ΚΑΙ αυτά πρέπει να κοπούν (τυχαίο το παράδειγμα, αλλά θέλω να καταδείξω τί σημαίνει "κατασκευή είδησης").
Πλήρης διάλυση ρε γαμότο ακόμα και θεμελιωδών θεσμών του Συντάγματος???
Καλά, αυτό το Σύνταγμα είναι καλό και το επικαλούμαστε, μόνο όταν μας συμφέρει (π.χ. οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών).
(Το "μας" εννοεί φυσικά τους εκάστοτε κρατούντες, όχι εμένα κι εσένα).
Όταν όμως γκρεμίζουν ξεδιάντροπα κάθε δικαίωμα εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό από τους εργαζόμενους, εκεί δεν υπάρχει Σύνταγμα, το ξεχνάνε.
Όταν επιτρέπουν την διέλευση ξένων στρατευμάτων μέσα από τη χώρα για αιματοκυλίσουν τη Γιουγκοσλαβία, το ξεχνάνε.
Όταν φωνάζουν "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" και επισημοποιούν τις "γκρίζες ζώνες", το ξεχνάνε.
Όταν καλούν το ΔΝΤ - ξένο παράγοντα - να επιβάλει τους όρους διακυβέρνησης στη χώρα, το ξεχνάνε.
Λέω τα πιο πρόσφατα, γιατί από Συνταγματικές εκτροπές έχουμε χορτάσει.
ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΜΕ ΞΕΝΗ ΣΗΜΑΙΑ. ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 89 ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ.
Φίλε μου, το καθεστώς της ασυδοσίας στην φορολογία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν λαμβάνει υπ' όψη του την σημαία, που αναρτούν
τα πλοία της εταιρείας. Αυτή καθεαυτή η εταιρεία
δεν φέρει "σημαία". Αρκεί μια εταιρεία να ιδρυθεί και να λειτουργεί υπό το καθεστώς του νόμου περί ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Έτσι απολαμβάνει προνομίων μοναδικών. (Αν θυμάμαι καλά, ο τελευταίος νόμος, οποίος αντικατέστησε προηγούμενο, που κι αυτός είχε αντικαταστήσει άλλον πιο προηγούμενο, κ.ο.κ. είναι ο 2238/1994, που κι αυτός όμως "βελτιώθηκε" και τροποποιήθηκε με προσθήκες, όπως π.χ. η Εγκύκλιος 1061803/10156/Β0012/ΠΟΛ.1164/27.6.2001 για την «Φορολογική μεταχείριση των Εταιρειών Επενδύσεων στην Ποντοπόρο Ναυτιλία». Όποιος θέλει να "μορφωθεί" ας πάει να διαβάσει τί λένε οι νόμοι αυτοί).
ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΝ (ΚΑΛΩΣ ΓΙΑ ΤΟΤΕ) ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΤΟΤΕ. ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ......
Με παρόμοιο, ουσιαστικά, τρόπο λειτούργησαν (και λειτουργούν) και άλλα κράτη, των οποίων η ανάρτηση σημαίας σε πλοίο, ονομάζεται "σημαία ευκαιρίας", π.χ. Λιβερία, Παναμάς, Μάλτα, Marshall Islands (τελευταίο φρούτο αυτό, έτυχε να δουλέψω στα πρώτα πλοία που πρωτονηολογήθηκαν με αυτή τη σημαία), κλπ.
Δεν είναι καθόλου απόλυτος. Απλά, υπάρχουν ζητήματα, που διατηρούνται επιμελώς μακρυά από την κοινή γνώμη (και γνώση), διότι για τον κοινό θνητό είναι απλά
τερατωδώς σκανδαλώδη.
-