Η μετά VSX-921 εποχή (αλλιώς, ποιός τον αντικαθιστά;;)

wave1975

AVClub Enthusiast
27 January 2011
883
Δ. Μακεδονία
Τι έχω πλέον: Εναν pioneer vsx-921 av χωρίς την δικτυακή του υποστήριξη
Ενα σύστημα 5.1 της tangent όπως φαίνεται στην υπογραφή μου
Ενα σετ από metro PL5 στην ζώνη 2 (και ένα σπλιττερ για να συνδέσω και άλλα 2 ηχεία metro PL5, ως πρόβλεψη μελλοντική)
Τι χρειάζομαι.. το προφανές:
Κάποιον ενισχυτή για να
_Μου οδηγήσει σωστά τα 4Ω ηχεία της tangent
_Να έχει δικτυακή υποστήρυξη.

Λύση Α
Αγοράζω έναν ενισχυτή με ζώνη Β στην οποία όμως να μπορώ να έχω ιντερνετικό ραδιόφωνο και airplay ανεξάρτητα από τα κύρια ηχεία
Συνδέω εκεί τα πάντα, και πουλάω/χαρίζω/αποσύρω τον 921.
Τέλος λύσεως (ακριβότερη)

Λύση Β
Αγοράζω έναν ενισχυτή όπου δεν με ενδιαφέρει η ζώνη Β
Συνδέω στην έξοδο phono του ενισχυτή αυτού ένα "καρφί" με απόληξη rca και το κουμπώνω σε μια από τις εισόδους του 921. Από εκεί, όποτε θέλω, οδηγώ όποια πηγή θέλω σε στερο φυσικά τα ηχεία της ήδη υφιστάμενης ζώνης Β μου.
Λύση φθηνότερη μιας και χρειάζομαι ποιό απλούς ενισχυτές. Αλλά: είναι η καλύτερη;;

Ποιά λύση προτείνετε και ποιούς ενισχυτές;;;;
ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ PIONEER ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΠΛΕΟΝ, δεδομένου της απόλυτης αναξιοπιστίας της....
Γλυκοκοιτάζω την denon. τόσο τα παλιότερα όσο και τα νεότερα μοντέλα της... αξίζει;;
Κάθε πρόταση σας ευπρόσδεκτη..

Re: Η μετά vsx-921 εποχή (αλλιώς, ποιός τον αντικαθιστά;;)

Δεν βλέπω να υπάρχει και πολύ ενδιαφέρον - ισως να έδωσα αρκετά δεδομένα, ίσως πάλι να μην είμαι ξεκάθαρος-
και το ερώτημα στην ουσία είναι
Ας πούμε ότι πηγαίνω στην λύση την αγοράς ενός av ενισχυτή. Με zone2 που να στέλνει εκεί και το δίκτυο.. και με όλα τα καλούδια τύπου airplay κτλ κτλ
ποιό προτείνετε;;
Επίσης, εάν δεν αγοράσω από Ελλάδα (αν και είναι το πιο πιθανό), από ποιο eshop εξωτερικού θα προτείνατε??

Με δεδομένο ότι δεν θέλεις pioneer, απλά εκτός από την Pioneer και τη Yamaha να ξέρεις ότι κανείς άλλος δεν δίνει παραμετροποιήσιμη ισοστάθμιση (εκτός αν πας σε ακριβές λύσεις). Θα στηριχτείς λοιπόν σε ό,τι σου προσφέρει η αυτόματη ισοστάθμιση. Με δεδομένο αυτό, οι οικονομικοί Denon με Audussey είναι καλή επιλογή. Ανεξάρτητα πάντως από θέματα αξιοπιστίας τα οποία δεν δύναμαι να γνωρίζω, ο VSX-924 που δοκιμάζω είναι πολύ καλός για τα λεφτά του, δεδομένου ότι έχει Advanced MCACC και subEQ. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ζώνη, έχει και τη δυνατότητα HDout δηλαδή εικόνα και ήχο μέσω HDMI σε άλλη ζώνη. Κάτι που δεν είναι πάντα αυτονόητο.

Να υποθέσω ότι ψάχνεις γύρω στα 5-6 ή 7 κατοστάρικα;

Ευχαριστώ pleo..
Εκεί έχω ορίσει το budget.. θα με διευκολύνει έαν πουλήσω και τον 921, όπως τον έχω βάλει σε αγγελία.
Δεν σου κρύβω ότι γλυκοκοιτάζω και φθηνότερες περισυνές λύσεις που έχουν μειωμένη τιμή (πχ denon avr-x2000) που και καλό ήχο βγάζουν και ο χειρισμός είναι εύκολος.
Για την ιστορία, το χειριστήριο της πιο μου φαινόταν χαοτικό και ποτέ δεν μπήκα στον κόπο ελλείψει γνώσεως και εμπειρίας να κάνω κάτι διαφορετικό από τις αυτοματοποιημένες παραμετροποιήσεις...

Ναι καταλαβαίνω, το MCACC το έχει αυτό, είναι λίγο μπερδεμένο αν και το συνηθίζεις. ΟΚ, λοιπόν όχι Pioneer. Τότε οικονομικότεροι με πολλές θέσεις μέτρησης είναι οι Denon, καθώς στη Yamaha ανεβαίνεις αρκετά για να πάρεις 8 θέσεις μέτρησης. Βέβαια εκεί έχεις παραμετροποιήσιμη ισοστάθμιση, ίσως και ένα κλικ καλύτερη από της Pioneer.

Σε ευχαριστώ Pleo..

είδα και κάποιους της marantz που καθόσον ανήκουν στην ίδια εταιρία, έχουν τα ίδια specs και περίπου τιμές.. με εντυπωσίασε ο φρέσκος
http://www.marantz.co.uk/uk/product...products&subcatid=avreceiver&productid=nr1605
αν και δεν είανι πολύ δυνατός στα watt (δεν ξέρω βέβαια και τα tanget E5 στα 4Ω μου είναι απαιτητικά για τον ενισχυτή ή το αντίθετο) φαίνεται compact και καλος με τιμή στα 700$....
να πάω κατά εκεί λες???

Ένας που είναι μόλις λίγο ψηλότερος, έχει πολύ καλή οδήγηση, πολύ ανώτερη από τους mainstream, αλλά δεν έχει ευκολίες, είναι ο HK AVR171. Τον αναφέρω γιατί σε βλέπω λίγο αγχωμένο ως προς το φορτίο των ηχείων. Αυτός έχει την ικανότητα καλής οδήγησης σε κατεδαφιστικές εντάσεις. Βέβαια αν ήσουν ικανοποιημένος με τον 921 τότε όλοι όσοι κοιτάς σου κάνουν.

Μετά από κάποια χρόνο σκέψης, έφτασα ΚΑΙ στην παρακάτω σκέψη - που δεν ξέρω καν αν είναι λύση εφόσον δεν γνωρίζω τα πράγματα σε τέτοιο βάθος..
Τα φώτα σας λοιπόν, εσείς οι εμπειρότεροι εμού...
Σκέφτηκα πως αυτό που λείπει από τον ενισχυτή μου είναι στην ουσία η λειτουργία ιντερνετ/airplay κτλ .Κατα τα άλλα, παραμένει ένα καλό 7.1 σύστημα με καλό ήχο.
Οπότε λεω, για να μην πάει χαμένος ο ενισχυτής..

Γιατί να μην αγοράσω έναν ενισχυτή 2 καναλιών, ΜΟΝΟ για την αναπαραγωγή μουσικής;
Καλη η θεωρία λοιπόν να πάρω έναν απλό δικάναλο, αλλά οι απορίες είναι πολλές:

Καταρχήν να πω πως βλέποντας αυτό το blog
http://matfrapp.blogspot.gr/2012/04/how-to-build-pre-out-on-pioneer-vsx-921.html
διαπίστωσα πως φαίνεται να γίνεται (μετά από επίσκεψη σε τεχνικό) να έχω pre out και στον 921. Οπότε ένα μεγάλο εμπόδιο ξεπερνιέται...
Στάση πρώτη: Μέχρι εδώ σκέφτομαι σωστα;;

Στην συνέχεια, εαν μέχρι στιγμή τα παω καλά με τον συλλογισμό μου, οι απορίες μου είναι οι εξής
Αγοράζοντας έναν ακόμη ενισχυτή για μουσική, θα έχω την περίπτωση όπου όταν θα λειτουργεί για ταινίες ο 921 θα έχω τα υπόλοιπα ηχεία πλην των front R /L να τα οδηγεί ο 921 και τα front LR θα τα οδηγεί ο νέος δικάναλος (σε αυτόν δεν θα έχω τα L/R ηχεία βυσματωμένα;;;;);; Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να παίζω με την ένταση του ήχου διαφορετικά για τον 921 και διαφορετικά για τον δικάναλο;; Δεν θα γίνεται μπέρδεμα εκεί;

Εν συνεχεία
Μιας και έχω 2 περιφερειακά και 2 πλευρικά, ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση λειτουργίας και των 2 περιφερειακών για αναπαραγωγή στερεο ήχου με 4 ηχεία, όπως έκανα με το extented stereo πριν?
Ευκαιρίας δοθείσης: Μπορώ να λειτουργώ ΚΑι τον έναν ενισχυτή και τον άλλο συγχρονως;
Το subwoofer σε ποιόν θα τον συνδέσω;
Τι θα κάνει η αυτόματη ρύμιση του macacc του pio εαν πάω να λειτοργήσω το σύστημα ετσι;;

Στο δια ταύτα, εφόσον απαντηθούν και τα παραπάνω:
Μιας και έχω απωλέσει την λειτουργία του airplay θα χρειαστώ έναν στερεο ενισχυτή που να έχει αυτή την δυνατότητα να ακούω μουσική και να παίζω και ιντερνετικό ραδιόφωνο..
Οπότε, περνάμε στις τυχόν προτάσεις για ενισχυτή...

Να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο, ή να παραμείνω... στα αυγά μου, σε λύσεις δηλαδή ενός κανονικού av και να τελειώνω;;;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. Οι ερωτήσεις είναι πολλές, αλλά ξέρω οτι υπάρχουν άτομα εδώ που έχουν ήδη σκεφτεί τις απαντήσεις....

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε ένα blog κάποιος που σε άλλο του σημείο ανακοινώνει πως να οδηγείς παθητικό sub με τη ζώνη 2, χωρίς όμως να λέει ότι είναι παθητικό sub με ηχεία μαζί. Ας υποθέσουμε ότι γίνεται αυτή η επέμβαση που λέει για τα pre-out.
Θα πρέπει να βρεις έναν τεχνικό που να ξέρει τι κάνει. Και να σου δώσει και εγγύηση ότι δεν θα χαλάσει.

Από κει και πέρα, χρειάζεσαι έναν ενισχυτή με δυνατότητα να δέχεται σήμα απ' ευθείας στα τελικά του στάδια. ΗΤ passthrough λέγεται η λειτουργία. Για το δίκτυο μην πολυανησυχείς, βρες ένα φτηνό media player να κάνεις τη δουλειά σου, γιατί δύσκολα θα βρεις στερεοφωνικό ολοκληρωμένο με δυνατότητα HT passthrough που να έχει και δίκτυο.

Ευχαριστώ pleo...
Πράγματι, δεν είναι και η καλύτερη ιδεά να βάλω χέρι στον 921.
Από την άλλη βέβαια, δεν ξέρω και τι θα γίνει με τα υπόλοιπα θέματα που διερωτώμαι..
Μάλιστα, για να είμαι και ειλικρινής, δεν ξέρω καν πόσο θα κόστιζε ένας καλός τέτοιος ενισχυτής..

Να είσαι καλά που τέτοια ώρα ασχολείσαι με τα.. δικά μου
Το έχω δει το νήμα αυτό που μου δίνεις..
Εάν το sub είναι στon 921, τότε δεν θα λειτουργεί εάν ακούω από τον δικάναλο. σωστά? δεν χάνω σε βάθος έτσι;; Δεν μπουκώνω τα ηχεία;;

Το macacc τι θα κάνει της πιο? θα μπερδευτεί ή όχι?
Θα μπορώ να έχω και τα 2 περιφερειακά αν θέλω με κάποιον τρόπο ως δεύτερα ηχεία στον δικάναλο ήχο?? (έχω μεγάλο χώρο και τα ηχεία που έχω αποδίδουν πιο γεμάτα όταν λειτουργούν 4 μαζί στο στερεο παρά μόνο 2..

Βρήκα και κάτι λύσεις για ιντερνετικό ραδιόφωνο και δικτυο,
http://www.denon.co.uk/uk/product/p...s&subid=networkaudioplayer&productid=dnp720ae
αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Φαντάζομαι ότι η λύση αυτή τελικά, κινδυνεύει να είναι μια ακριβή λύση. Λογικά με καλύτερο ήχο όμως. Δεν βρήκα κάποιον ενισχυτή με passthrough σε τιμή... "λογική" για το βαλάντιο μου (500Ε)..

Αν είχες ένα sub με ξεχωριστή είσοδο LFE και ξεχωριστή stereo, θα λειτουργούσε. Εγώ ένα WD έχω πάνω στον δικό μου που δεν έχει δίκτυο και ακούω περισσότερα πράγματα από όσα θα μπορούσα να φανταστώ δικτυακά.

Φαντάζομαι δεν έχεις τίποτε δορυφοράκια για ηχεία σωστά; Γιατί σε αυτή την περίπτωση τσάμπα συζητάμε για HT passthrough.

Να ξεκαθαρίσουμε λιγάκι τι εννοούμε καλή μουσική από ενισχυτή. Διαστάσεις σκηνής, τονικότητα, οδήγηση, πόσο ακριβές είναι αυτό που ακούμε. Η διαφορά σε αυτά είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την αγορά. Τώρα ανάλογα και πως ακούει ο καθένας.
Η άλλη λύση είναι να βρεις έναν δικάναλο τελικό ενισχυτή, αυτό όμως θα σου δώσει καλύτερη οδήγηση και όχι κάτι άλλο.

Να είσαι καλα
Τα ηχεία μου είναι αυτα
http://www.tangent-audio.com/en/model/106_EVO-E5-bookshelf-speaker.html
κεντρικό
http://www.tangent-audio.com/en/model/108_EVO-E24-centre-speaker.html
και το sub αυτο
http://www.tangent-audio.com/en/model/161_EVO-E10-subwoofer.html

Προσθήκη:
Ο 921 εχει sub pre out..δεν ξέρω εάν εχει κάποια σημασία αυτό για τις ερωτήσεις μου περί sub και χρήσης του σε στερεοφωνικό ήχο..

Τώρα σκέφτομαι ότι συνολικά η χρήση του ηχοσυστήματος το καλοκαίρι, καλή ώρα, είναι με χρήση στη ζώνη 2, 2 ηχείων της "Μετρο PL5", στο μαλκόνι.
Και γενικώς ακούω πολύ ιντερνετικό ραδιόφωνο και μουσική που στριμάρω από το iphone..
Τουλάχιστον, όλα αυτα τα έκανα, πριν χαλάση η θύρα ethernet του πιο..
Και φυσικά όλα αυτά τα λέω γιατί τώρα σκέφτομαι ότι με την λύση αυτή τελικά η ζώνη 2 θα οδηγείται και πάλι από τον 921, ο οποίος στέλνει μόνο αναλογικό ήχο στην ζώνη 2.
Και τελικά μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο..

Το πιο λογικό, μετά τις διαφωτιστικές σου απαντήσεις είναι
1) Κάθομαι στ αυγά μου και απλά βρίσκω μια πηγή για στριμαρισμα και τέλος
2) Αγοράζω έναν av με pre out ώστε στο μέλλον αν θελήσω να αναθαμισθώ να μπορώ να το κάνω χωρίς τις πατέντες, όπως μου επεσήμανες, στο blog που παρέθεσα..

Δεν ξέρω,,,,,

Last edited:
Input: High level in

Χμμμ.... τελικά γίνεται και με έναν στερεοφωνικό που έχει δεύτερη έξοδο ηχείων. Τυχερός είσαι.

Τυχερο με την γκαντεμιά που έχω δε με λες..:)

τι εννοείς όμως; Απαντάς στο ερώτημα τι γίνεται εάν θέλω στερεοφωνικό ήχο από 4 ηχεία? Εάν όμως βάλω κατ fr LR και τα sL Sr στον στερεοφωνικό, τι θα γίνει όταν θελησω να λειουργήσω όχι για μουσική αλλά με τον vsx για ταινία?? Πως θα πάρουν σήμα τα surround από τον av??

εκτός πάλι, εάν εννοείς ότι μπορώ στην ουσία να λειτουργώ το δέυτερo ζευγαρι του στερεο ως zone 2

Συνοψίζω:

Για HT passthrough χρειάζεται από το pre-out sub του Pio, στην αντίστοιχη είσοδο του sub (κάτι line in λέει, θα το βρεις). Από την pre-out του pio (που θα κάνει ο τεχνικός) στην είσοδο pre-amp in ενός στερεο ενισχυτή.
Από τον στέρεο ενισχυτή, η μία έξοδος ηχείων στα εμπρός και η άλλη στο high level in του sub. Προσοχή βεβαίως να μην δουλεύουν μαζί αυτά τα δυο. Δηλαδή να μην παίρνει από δύο εισόδους το sub. Αν δεν έχει διακόπτη, σημαίνει ότι θέλει βάλε βγάλε καλώδια.

Υπάρχει και άλλη λύση, αλλά είναι ολίγον τι πατέντα για να μη βγάζει καλώδια και βάζεις. Να έχεις το sub να οδηγείται μόνο από τον στέρεο και να δηλώσεις στο μενού του pio ότι δεν έχεις sub με ανακατεύθυνση των μπάσων στα εμπρός. Δεν είναι καλή λύση όμως. Γιατί αφαιρείς τη δυνατότητα cross από τον Pio που είναι προτιμότερο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τυχερο με την γκαντεμιά που έχω δε με λες..:)

τι εννοείς όμως; Απαντάς στο ερώτημα τι γίνεται εάν θέλω στερεοφωνικό ήχο από 4 ηχεία? Εάν όμως βάλω κατ fr LR και τα sL Sr στον στερεοφωνικό, τι θα γίνει όταν θελησω να λειουργήσω όχι για μουσική αλλά με τον vsx για ταινία?? Πως θα πάρουν σήμα τα surround από τον av??

εκτός πάλι, εάν εννοείς ότι μπορώ στην ουσία να λειτουργώ το δέυτερo ζευγαρι του στερεο ως zone 2

Μισό, πάμε από την αρχή. Ξεχνάμε το HT passthrough και πάμε σε 5.1 από τον Pio + μια δεύτερη ζώνη για το μπαλκόνι σωστά;

Ε, μια πηγή αναλογικά συνδεμένη επάνω στον Pio θες γι' αυτό όπως το Denon που έβαλες πριν.

Νομίζω ότι κατάλαβα την πρόταση σου..
Δεν είναι όμως εύκολα υλοποιήσιμη. Εκεί που είναι το sub είναι δύσκολο να τραβήξω ξανα καλώδια και να συνδέσω στην ουσία τα ηχεία με τον ενισχυτή μέσω sub...
Εάν τελικά διαπιστώσω ότι η λύση εναι αυτή (δηλαδή απλά αγορά μιας πηγής όπως ο denon που παρέθεσα, εάν είναι να φτάσω, σκέφτομαι, στα 300 και πλέον ευρώ, δεν απέχω και πολύ από την αγορά ενός καινούργιου 7.1 av που έχει πάνω του και όλα τα καλούδια και δεν πολυσκάω..
Με τρώει μόνο το τι θα κάνω με τον 921.. είναι κρίμα να πάει χαμένο, εξου και η σκέψη της όποιας αξιοποίησης, με απώτερο κιόλας σκοπό να πάρω και καλύτερο ήχο..
Πως το λένε οι άγγλοι;;; Decisions, decisions..

Σε ευχαριστώ που με ξεθωλώνεις το μυαλό και μάλιστα τόσο προχωρημένη ώρα...

Παρακαλώ δεν κάνει τίποτε. Προσπαθώ να φτάσω τα 3000 posts, μη νομίζεις... :flipout:

Βλέπω επίσης και IR in στον Pio. Άρα όλο και κάτι μπορείς να κάνεις με τηλεχειρισμό όταν θα είσαι στο μπαλκόνι. Να βγάλεις κάπου ένα "ματάκι" IR που θα συνδέεται στο IR in με καλώδιο. Δεν ξέρω, ιδέες ρίχνω.

Συνεπώς, με ένα φτηνό media player που θα ελέγχεις από το smartphone το interface του, και ίσως και τη λύση που σου είπα με το IR, θα μπορείς από το μπαλκόνι να τα χειρίζεσαι όλα αυτά (μαζί με το τ/χ του Pio βέβαια υποχρεωτικά αφού δεν έχει network πια).

Αφού σου ευχηθώ λοιπόν να... 100 χιλιάσεις τα πόστ σου, να σου πω ότι πρέπει να προετοιμαστείς να μου δώσεις τις συμβουλές σου για ένα φθηνό και καλό media player όπως λες (σαν αρχή δεν μου στέλνεις ενα λινκ με το δικό σου;;), ιδίως εάν μπορώ να το διαχειριστώ με το iphone μου...

σε ευχαριστώ και καλή σου νύχτα