Η μυρωδιά του βινυλίου - Πόσο αγαπάτε τα blues;

Άκουσα blues,(κάτι αρχαίες ηχογραφήσεις γνωστών και άγνωστων ονομάτων ) για πρώτη φορά γύρω στα 20, σε κάτι εκπομπές στο ραδιόφωνο (αφιερώματα που κράταγαν για εβδομάδες ). Για μένα τότε αυτό το άκουσμα αποτυπώθηκε στην μνήμη μου σαν την πληγωμένη και ταυτόχρονα περήφανη ψυχή του μαύρου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα! Ένα απλό άκουσμα, πικρό, ελπιδοφόρο, σκονισμένο, βραχνιασμένο, λιτό, ευλαβικό. Τα σκρατς από τους φθαρμένους δίσκους και τις κακές ηχογραφήσεις , με έκαναν τότε να αισθάνομαι ότι δεκαετίες μετά συνομιλούσα με φαντάσματα χαρακωμένων ψυχών….
Δεν ακολούθησα την λογική πορεία της αναζήτησης και κυρίως της εξέλιξης του είδους , έκανα ένα σύντομο πέρασμα από το ιδίωμα blues/ rock της δεκαετίας του 60 και του 70,ώπου δεν στάθηκα διότι όπως αποδείχθηκε ούτε εγώ το είχα ,ούτε αυτό με είχε!.
Κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτό που λέμε σύγχρονο μπλουζ πολύ δύσκολα θα μπορούσε, ειδικά αν γινόταν εμπορεύσιμο είδος , να έχει τα χαρακτηριστικά που αρχικά είχα αναγνωρίσει στο είδος!.Παρόλα αυτά πολλά από τα ακούσματα που είχα από τότε και μετά είτε έφεραν την ετικέτα Blues είτε όχι είχαν τα στοιχεία που αναζητούσα!

Για μένα μεταξύ άλλων σύγχρονα μπλουζ , χωρίς στάμπα είναι:
Το Let's Burn Down the Cornfield του Randy Newman,
Όλοι οι ύμνοι των "Μαύρων Πανθήρων"
Το Approximately Infinite Universe και ακόμα περισσότερο το Feeling the Space της Yoko Ono,
Oi Avant garde δουλειές του Sonny Sharrock, κυρίως αυτές που συμμετείχε και η γυναίκα του με φωνητικούς ακροβατισμούς που έκαναν την dIamanda να ακούγεται ως αγγελούδι,

Η Diamanda επίσης! Και μάλιστα το παράδοξο εδώ είναι ότι μου βγάζει πολύ περισσότερο το blues στοιχείο όταν τραγουδάει σαν λευκή παρά όταν ακούγεται σαν μαύρη

Το Dummy των Portishead ολόκληρο !

Το Franks Wild Years ολόκληρο και κυρίως το Innocent When You Dream

Το 90% της δισκογραφίας του Tricky…

Επειδή προφανώς ακούγομαι κάπως παράξενος φυσικά και μου έχουν αρέσει κατά καιρούς και γνήσια blues πράγματα που φέρουν και επίσημα την ετικέτα όπως πχ αυτός που τον ανακάλυψα και σχετικά πρόσφατα!

http://www.youtube.com/watch?v=7MdI2xPHw_k


Όλα αυτά τα αναφέρω για να φτάσω στο συγκεκριμένο δίσκο!

Άκουσα το κλιπάκι που όπως καταλαβαίνω είναι από το dvd που κυκλοφόρησε πρόσφατα (2010), άρα μιλάμε για την ζωντανή ηχογράφηση του 1983! Δεν εξετάζω καθόλου την τεχνική, θα σταθώ όμως σε δυο πράγματα. Στον εξαιρετικό ήχο και στην πολύ γυαλισμένη γενικώς ατμόσφαιρα!, δυο στοιχεία που κανονικά στην δική μου αισθητική όχι απλά είναι περιττά αλλά αναιρούν την ουσία του Blues.Αυτό που βλέπω μου φέρνει πολύ σε μία άρτια τεχνικά αναπαράσταση blues, που όμως βαθιά μέσα στο είναι του δεν είναι blues!Είναι υπερβολικά καθαρό για Blues! Αν δε , σκεφτώ πως το 1983 τον ρόλο του blues τον έπαιζαν άλλα είδη, είναι επιπλέον και άκαιρο!
Είδα και το κλιπάκι του Κουν και πριν και μετά το 5:15 και ομολογώ πως καταλαβαίνω ακριβώς το εννοείται περί τεχνικής. Επιπλέον το βρίσκω και πολύ πιο ¨βρώμικο” σε σχέση με το πρώτο της συνεργασίας. Μου είναι γενικά ευχάριστο αλλά και πάλι δεν είναι κάτι που θα με κάνει να το αναζητήσω!
 
Η Diamanda επίσης! Και μάλιστα το παράδοξο εδώ είναι ότι μου βγάζει πολύ περισσότερο το blues στοιχείο όταν τραγουδάει σαν λευκή παρά όταν ακούγεται σαν μαύρη

Θα συμφωνήσω σε όλα εκτός απ αυτό...Η Diamanda όταν τραγουδάει σαν λευκή δεν έχει καημό μέσα της...Μόνον μίσος...
 
η επαφή μου με τα blues ήρθε κύρια μέσα από τα βρετανικά γκρούπ.
τους Αμερικάνους, τους άκουσα αργότερα.
τα ίδια τα blues, δε μπορώ να πώ ότι με συγκίνησαν ιδιαίτερα. Aπό ένα σημείο και μετά, μου φαίνονταν προβλέψιμα και συντηρητικά.
με συγκίνησαν όμως αυτοί που τα χρησιμοποιούσαν σαν αφετηρία και μετά έκαναν τα δικά τους.
ο Clapton πχ: μου άρεσε στους Bluesbreakers αλλά θεωρώ την πιο δημιουργική του περίοδο αμέσως μετά, με τους Cream, και στην κορύφωσή της: στους Derek & the Dominos. To Layla είναι ένα ορόσημο - και, ταυτόχρονα, ένα Τέλος Εποχής. Εκτος από εκ-πλη-κτι-κό άλμπουμ, είναι, στα μάτια μου και μιά Σύνοψη. Κάτι σαν έκθεση πεπραγμένων: αμέσως μετά, ο Clapton, για δικούς του λόγους, απόλυτα κατανοητούς κατ εμέ, έβαλε τον αυτόματο πιλότο: έπρεπε να επιβιώσει. Εβγαλε καλούς δίσκους - αλλά η φωτια είχε σβήσει. Ο άλλος μεγάλος, ο Peter Green, χάθηκε στο δρόμο.
με τους Αμερικάνους λευκούς bluesmen, τον Butterfield, τον Bloomfield, τον Duane, τον Shuggie Otis...με κάθε άλμπουμ τους είχα την εντύπωση ότι ζώ τη μέρα της μαρμότας: more of the same. Λογικό: "Αυτό Ξέρω να κάνω! και κοιτάτε τι σκάρωσα αυτή τη φορά...". Αγόραζα τους δίσκους φυσικά. Αλλά κάτι μου έλειπε. Τους αγόραζα κύρια για να επιδείξω την αφοσίωσή μου. Και ανακάλυπτα τους Grateful Dead και τους Steely Dan.
θέλω να πώ πως μου έλειπε η αίσθηση. Αυτό το κάτι που είχαν φυλακίσει μέσα στις χαρακιές τους δίσκοι όπως η μπανάνα, το πρώτο Doors ή το Forever Changes.
Kάπου εκεί γύρω, η σχέση μου με τα blues έγινε από τεταμένη έως ακραία: τα ήθελα ή στην πιο primitive μορφή τους -Leadbelly, Charley Patton- ή τα προσλάμβανα μεταλλαγμένα: μέσα από τους jazzmen.
Ενα (πολύ) φωτεινό διάλειμμα για μένα ήταν οι Gun Club αλλά, στην περίπτωσή τους, τα blues έρχονταν εκπεφρασμένα περίπου σαν ζήτημα ζωής ή θανάτου: θα έπρεπε να έχει κανείς καρδιά από πέτρα για να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στον Jeffrey Lee - ένα κερί που καιγόταν κι από τις δύο άκρες ταυτόχρονα.


τέλος πάντων...to cut a long story short: thank God for 'Tusk'.
ο δίσκος ήταν τρομαχτικός για μένα. Απείχε πολύ απο το ιδίωμα αλλά τα blues φαίνονταν να κυλάνε μέσα στις αρτηρίες του.
besides: θα ήταν αδύνατο να φτιαχτεί χωρίς μιά εξαιρετική, βρετανική rhythm section.

That sums it all.
for me anyway.
 
Λυμπε, μουσικά τα γνήσια Blues όχι απλά είναι προβλέψιμα, είναι τελείως προβλέψιμα!...ο ορισμός δηλαδή! οι ίδιοι όμως δεν είναι!
Το 2006 βρέθηκα σε ένα καταγώγιο όπου είχαν έρθει 6 γνήσιοι άγνωστοι blues τύποι. Όλοι ήταν πάνω από 65!
Κάποια στιγμή άρχισα να κάνω ψιλό αστειάκια με την παρέα μου σε στυλ, τραγουδάμε όλο το βράδυ το ίδιο τραγούδι!, και άρχισα να μουρμουρίζω σχεδόν υποτιμητικά σαν να έλεγα “ρε παίδες το ίδιο τραγούδι μας λέτε μία ώρα?”
Έφαγα ένα απίστευτο κάρφωμα από έναν που με πήρε πρέφα!
Λίγο αργότερα κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να σηκώσει το κινητό του…
Επί τόπου σταμάτησαν να παίζουν, σηκώθηκαν όρθιοι, και η τραγουδίστρια (μια τεράστια mama) το έκανε θέμα! Άγρια θηρία! “Όταν ο μαύρος παίζει blues, ο λευκός ούτε να το διανοηθεί να μιλάει στο κινητό!

Από εκεί και μετά σούζα όλοι!
Στο διάλειμμα ξαφνικά πήγαιναν όλοι οι μουσικοί από τραπέζι σε τραπέζι(?)…..και περίμεναν…δεν καταλαβαίναμε(?)

Έπρεπε να τους δώσεις κάτι! Οτιδήποτε! Είναι παράδοση!...άγραφος νόμος! Και δεν έχει να κάνει με αμοιβή, είναι περισσότερο κάτι σαν αποδοχή και επιβράβευση της προσφοράς τους!

Έφυγα περίπου νευριασμένος! Μα καλά να δούμε πέντε μουσικούς πήγαμε, όχι να μας τσακίσουν τα νεύρα!


Μετα κατάλαβα, οι τύποι παίζουν το πιο προβλέψιμο πράγμα στον πλανήτη αλλά η ψυχή τους είναι αδούλωτη! Μπορεί να κάνουν το πιο απρόβλεπτο, όταν αισθάνονται πως τους υποτιμάς!
 
Λυμπε, μουσικά τα γνήσια Blues όχι απλά είναι προβλέψιμα, είναι τελείως προβλέψιμα!...

να ακούσεις ένα από τα μεγαλύτερα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ποτέ, το Art Blakey's Jazz Messengers with Thelonious Monk.
το 'I Mean You'.
τον τρόπο που ο Blakey συνομιλεί με τον πιανίστα.
"Blakey's 4/4 has the gathering power of an incoming storm: he improvises a second rhythm against the pulse in the first chorus, and his solo rationalises and celebrates all the quirks in Monk's music." (RC) :ernaehrung004:

Προβλέψιμα τα blues;
κάθε άλλο: προβλέψιμοι, είναι αυτοί που τα αντιμετωπίζουν σαν Μουσείο.
 
Κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτό που λέμε σύγχρονο μπλουζ πολύ δύσκολα θα μπορούσε, ειδικά αν γινόταν εμπορεύσιμο είδος , να έχει τα χαρακτηριστικά που αρχικά είχα αναγνωρίσει στο είδος!.
Γιώργο, το σύγχρονο μπλουζ μπορεί να είναι πρωταρχικό, διασκευασμένο ή να προκύπτει υπαινικτικά.
Για τη τρίτη περίπτωση, προϋποτίθεται εμπειρία ακουσμάτων ή δημιουργική φαντασία από τη μεριά του ακροατή. Δηλαδή το μπλουζ για τον Beefheart, τους Gun Club και το Cave, ήταν συστατικό της μουσικής τους, ιδωμένο βέβαια με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα τους. Το διασκευασμένο μπλουζ των λευκών μπλουζιστών και των γκρουπ των '60ς βοήθησε πολλούς, μαζί και εμένα, να πλησιάσουν τα μπλουζ και να αναζητήσουν κατόπιν και τις πιο καθαρές και αυθεντικές μορφές του. Από τη στιγμή που το μπλουζ εξηλεκτρίστηκε, η εμφάνιση όλων αυτών των υβριδικών παραλλαγών του ήταν φυσική συνέπεια. Βέβαια το μπλουζ δεν το εγγυάται η αυθεντικότητα του χρώματος και της καταγωγής αλλά η κατανόηση των κωδίκων και της ερμηνευτικής του. Ο πόνος, η εγκατάλειψη, ο χωρισμός, η ερωτική απογοήτευση, η κοινωνική κατακραυγή, ο αποκλεισμός, αλλά και τα προσωπικά αδιέξοδα και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το μπλουζ. Μην αποκλείουμε, λοιπόν, κάποιον που δεν είναι κάλπικος και έχει ανάγκη έκφρασης το μπλουζ...

Γιώργο και Κώστα, ανεξάρτητα από τη προσέγγισή σας, που με βρίσκει σύμφωνο σε πολλά σημεία, πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη την εκφραστική φόρμα του μπλουζ, γιατί η αυθεντικότητα των συναισθημάτων που εκπροσωπεί, αξίζει να βιώνεται.
:ernaehrung004:
 
τάπαμε τα ξανάπαμε ας τα ξανασυνοψίσουμε.
ο srv ήταν από τους λίγους που θα δείτε να παίζουν την κιθάρα με το χέρι από πάνω προς τα κάτω στο τέμπο γκραμπ γκραμπ γκραμπ και αντί να ακούεται γκραμπ γκραμπ γκραμπ να ακούγονται χιλιάδες άλλες νότες, γεμίσματα, ακόρντα, φράσεις ... Δείτε το για να καταλάβετε. Επιανε το μανίκι και το έστιβε.
Δεν ήταν ντελικάτος. Ήταν στιβαρός και χοντροκομένος απέναντι στην κιθάρα και αυτή αντί να σκάσει και να διαμαρτυρηθεί κελαϊδούσε. Σαν αυτόν ίσως μόνο ο Robin Trower...(από τους ζώντες).
Η ίδια τεχνική συναντιέται μόνο στους μαύρους μπλουζίστες που παίζουν ανοιχτά κουρδίσματα και τους βλέπεις σχεδόν να μην κάνουν τίποτα, αλλά να βγαίνουν πολλά.

Ήταν μπλουζίστας με κεφαλαίο μπλού. Αλλο πράγμα δεν ήταν. Είχε το κουσούρι να είναι λίγο φινετσάτος και γκλαμουράτος στο ντύσιμο σε βαθμό παρεξήγησης. Ήταν λίγο πως να το πούμε μυγογάλας. Και φόραγε και καουμπόϋκο καπέλο....ασχετο...

Τώρα σχετικά με τους μαύρους μπλουζίστες.
Ανέκαθεν και στο χώρο του ροκ θεωρούνταν ως "απαραίτητοι μαϊντανοί". Από BB King έως Albert King αλλά και Howling Wolf και Myddy Waters.
Οι ατζέντηδες χάρη τους κάνανε (καθώς και στα γκρούπ αποδεχόμενοι κοινές εμφανίσεις) θεωρώντας ότι θα έκανε καλό στις εισπράξεις τους.
Οι stones πχ τζαμάρανε με τον Howling Wolf οι ίδιοι τη βρίσκανε, σίγουρα δεν θα έλεγα το ίδιο για τον μαύρο.
Στο get your yayas ο BB King ήταν για το θεαθήναι.
Το 1983 όπως είπε ο Κουν, ο srv ήταν ήδη μεγάλος (δεν σε φωνάζει ο Bowie έτσι για πλάκα) και σχεδόν 30 ετών ενώ ο Albert 60άρης.
Μεγάλα ονόματα και οι δυό, αλλά άλλο μεγάλο όνομα ο λευκός που φέρνει big bucks και άλλο ο "μαύρος γέρος" που είναι πρώτος ή τρίτος στα μαύρα τσαρτ.
Η γιαλάδα που λέει ο Μπαιρας είναι εκεί και την διαπίστωσα όπως είχα πει και εγώ. ΔΕΝ ταιριάζει στο ύφος κανενός τους, αλλά είναι τελικά ευπρόσδεκτη.