Η Νόβα ξεκινά HD μεταδόσεις?

Μάνο δεν νομίζω ότι μεταδίδει στα 2,5-3 αλλά στα 4mbit περίπου. Είσαι σίγουρος;

Επίσης γιατί τόση χολή για την Αφρική και την τεχνολογία της ρε παιδιά; Και η nova στην τελική από την Αφρική μας ήρθε...

Αυτό με το γύρισμα των πιάτων πιστεύω είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ιστορία HD (μάλλον πρέπει να γίνει αλλαγή δορυφόρου). Κατά δεύτερο λόγο οι αποκωδικοποιητές MPEG4 και κατά τρίτο τα αυξημένα δικαιώματα του HD περιεχομένου.

Τέλος, δεν βρίσκω λόγο να κάνει το γύρισμα η nova σε HD τη δεδομένη στιγμή. Μόνη της τρέχει στην τελική... Επίσης νομίζω ότι είναι άτοπο να συγκρίνουμε τη nova με τα ξένα μπουκέτα από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελληνικό σπικαζ / υπότιτλοι που είναι εκ των ΟΥΚ ΑΝΕΥ για την πλειοψηφία των τηλεθεατών.

Ο μισός κόσμος έχει 4/3 λάμπες και ο άλλος μισός flat οθόνες για αισθητικούς λόγους. Μια μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκω και γώ μπορεί να εκτιμήσει το HD, αλλά αρκεί αυτή;

Όσο για την ποιότητα δεν πιστεύω ότι είναι τόσο τραγική όσο την περιγράφουν κάποιοι. Αν εξαιρεθούν μερικά κανάλια - εκπομπές που δεν έχουν γενικά καλή ποιότητα, εγώ είμαι αρκετά χαρούμενος με τη nova στην 52'' LCD μου. Στην παλιά λαμπάτη 29'' μου μάλιστα μου φαίνονται όλα τέλεια.

Εξαρτάται την ανάλυση.
Φυσικά και μπορεί. Έχει το μονοπώλιο. ;)
Και στην τελική, κανείς δεν υποχρέωσε τον λαό να πάρει έγχρωμη τηλεόραση, αλλά ο λαός πήρε. ;)

Last edited:
Φίλε Δημήτρη σε μερικά συμφωνό και σε μερικά όχι! Δεν ξέρουμε πόσα Mbit/s έχει το κάθε κανάλι, άσε που μπορεί να είναι και μεταβλητό αυτό για το καθένα. Βλέπε το μουσικό VH1, πως είναι χάλια, σαν να βλέπω στο youtube.

Αυτό που λές για την μειοψηφία, γιατί να σταθεί σε αυτό η NOVA; Γιατί να μην κάνει το μπαμ όπως σε άλλες χώρες ήδη; Γιατί να περιμένουμε η μειοψηφία να γίνει πλειοψηφία για να δούμε μια τέτοια μετάβαση; Και γιατί να κρίνει κάποιος την τεχνολογική εξέλιξη που τρέχει από την πλειοψηφία αυτών που έχουν παραμείνει έξω από αυτήν;
Εγώ δεν έχω απάντηση!
Έχεις δεί HD στην LCD και μετά έβαλες το NOVA και σ' άρεσε? Δεν μπορώ να το πιστέψω!
Αλίμονο δεν σε κατηγορώ ούτε έχω κάτι με σένα, απλά αυτά που λές μπορούσε ο καθένας να τα σκεφτεί.

Δεν ξέρω. Αν τα κανάλια είναι 40, τότε σωστά είναι. ;) Πάντως 4 mbit ΜΟ πολλά μου ακούγονται. Δεν νομίζω να έχει λιγότερα από 30 κανάλια. Έχει 4 tp η NOVA.

Edit: Εγώ πάντως έβλεπα τα Γερμανικά κανάλια και όταν πρωτοείδα NOVA με χάλασε η ποιότητα. Για τα μπάζα. Χειρότερη και από αναλογική! ΕΛΕΟΣ.

Last edited:
Μακάρι να βάλει HD η Nova αλλά δύσκολο μου φαίνεται. Εκτός απ' όσα είπατε ήδη, θα πρέπει:

1. Να δώσουν περισσότερα λεφτά για αγορά προγραμμάτων (λόγω HD)
2. Να αναβαθμίσουν και τα SD διότι αλλιώς όλοι κάπου θα δουν HD σήμα και θα κάνουν τη σύγκριση με τα "δήθεν SD" και θα διαμαρτυρηθούν.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω το επιπλέον κόστος bandwidth του δορυφόρου, και τα κόστη για τον δικό τους HD εξοπλισμό που θα χρειαστούν ... είναι αρκετά τα λεφτά γι αυτούς.

Από την άλλη, πόσο επιπλέον να χρεώσουν τους συνδρομητές; Ήδη είναι πολύ υψηλές οι χρεώσεις. Αν βάλουν άλλα 20 ευρώ το HD (δηλαδή τα -ας πούμε- δύο επιπλέον κανάλια) πόσοι συνδρομητές θα το επιλέξουν;

Εγώ βλέπω σαν μόνη ελπίδα να την αγοράσει κάποιος και να χαράξει νέα πορεία. Όμως αφού λένε ότι ο αγοραστής θα είναι η Forthnet η οποία τα τελευταία χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο (στην εξυπηρέτηση πελατών και την ειλικρίνεια), είμαι δυστυχώς απαισιόδοξος. Μακάρι να διαψευσθώ.

Φιλέ verbatim, αν συμφωνούσαμε σε όλα, θα έγραφε ένας το πρώτο post και οι υπόλοιποι θα διαβάζανε! :smile: Συμφωνώ στη διαφωνία, με την έννοια ότι μπορεί να μάθω και 5 πράγματα...

Απ' ότι καταλαβαίνω, το bitrate κάθε καναλιού της nova ρυθμίζεται αναλόγως της τηλεθέασης και του περιεχομένου του. Τα 4Μbit ίσως είναι ένας μέσος όρος, όμως το MPEG2 είναι ένα παλιό codec που δεν συγκρίνεται σε efficiency με το MPEG4 ή το divx. Ένα Divx του 1mbit είναι συγκρίσιμο με ένα mpeg2 των 3mbit. Οπότε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Με αυτό που μπορώ να συγκρίνω τη nova είναι με την κεραία και με τα επίγεια ψηφιακά της ΕΡΤ:sleepey:. Σε σχέση με την κεραία υπολείπεται λίγο σε διαύγεια, αλλά αυτό είναι ένα μικρό τίμημα σε σχέση με την τέλεια λήψη όλων των καναλιών. Σε σχέση με την επίγεια ψηφιακή νομίζω ότι υπερτερεί κιόλας... Δυστυχώς για τα ξένα δεν έχω άποψη! Όσο για το αν έχω δει HD στην LCD ναι, φυσικά δε συγκρίνεται με τη nova, αλλά δεν το περιμένω κιόλας!

Από την άλλη το bitrate δεν φαίνεται να είναι ο μοναδικός παράγοντας ποιότητας. Ρόλο παίζει και η πηγή. Άλλα κανάλια παρότι άσχετα παίζουν καλύτερα από κάποια σχετικά δημοφιλή. Η μεγαλύτερη απογοήτευση για μένα στη nova είναι τα παιχνίδια της euroleague στο ΣΚΑΙ. Γενικά νομίζω το ΣΚΑΙ παρότι 16/9:SFGSFGSF: δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας στην απεικόνιση.

EDIT: Συμφωνώ με το Νικο σχετικά με την πορεία μετά την εξαγορά. Μου φαίνεται δύσκολο να περικόψουν τα κέρδη από την εταιρία που μόλις αγοράσανε! Όσο για το customer service της nova νομίζω ότι είναι από τα καλά, ενώ της forthnet τον τελευταίο καιρό είναι ανύπαρκτο (παίρνεις και σου λέει πάρε αργότερα, δεν έχεις καν την επιλογή να περιμένεις!!!)

Last edited:
Από την άλλη το bitrate δεν φαίνεται να είναι ο μοναδικός παράγοντας ποιότητας. Ρόλο παίζει και η πηγή. Άλλα κανάλια παρότι άσχετα παίζουν καλύτερα από κάποια σχετικά δημοφιλή. Η μεγαλύτερη απογοήτευση για μένα στη nova είναι τα παιχνίδια της euroleague στο ΣΚΑΙ. Γενικά νομίζω το ΣΚΑΙ παρότι 16/9:SFGSFGSF: δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας στην απεικόνιση.

Ναι έχεις απόλυτο δίκιο, πράγμα που κανένας μας δεν ανέφερε παραπάνω! Ότι δίνουν στην NOVA τα ελεύθερα ελληνικά κανάλια αυτήν τα πολυπλέκει και τα στέλνει στον transponter. Έτσι δεν μπορεί να κάνει κάτι σε αυτά, δεν γίνεται δηλαδή!
Το θέμα που τίθεται είναι στα δικά της κανάλια τι γίνεται! Σε αυτά που έχει ευθύνη για την παραγωγή.
Ο ΣΚΑΪ πάντως από αυτά που έχω διαβάσει και μάθει είναι ένας από τους πιο τεχνολογικά καταρτημένους σταθμούς στην Ευρώπη. Έτοιμος αυτήν την στιγμή για την μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή, πόσο μάλιστα στην HD μετά!

Εδω το Σταρ τροφοδοτεί την νοβα με αναλογική ζευξη (ταυρος - υμηττός - Κάντζα) και προ εξαμήνου που τα επαιξε το δευτερο hop εβλεπε ολη η Ελλάδα Star με είδωλο, εκτος της Αττικής,για ολόκληρο 3ημερο. Και μετά μου θέλετε και hd...

Αγαπητοί όλοι,

Σαν πρώην επιχειρηματίας εισηγμένης στο ΧΑΑ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι άσχετα με τις τεχνικές δυσκολίες, το κόστος, το αναμένόμενο κέρδος, τη σκοπιμότητα κλπ. από την εισαγωγή καναλίων HD, τα βήματα για την εξαγορά της Nova από τη Forthnet θα είναι περίπου τα εξής:
1) Επίσημη ανακοίνωση συμφωνίας στο ΧΑΑ (αρχή μέτρησης χρόνου)
2) Νομικός και οικονομικός έλεγχος - due dilligence (2-4 μήνες)
3) Τυπική ολοκλήρωση εξαγοράς και μεταβίβαση μετοχών (2-3 μήνες)
4) Αλλαγή management και χάραξη νέας στρατηγικής (4-8 μήνες)
5) Τεχνική και εμπορική υλοποίηση νέας στρατηγικής (? μήνες).

Άρα για τουλάχιστον 2 χρόνια από σήμερα μην περιμένετε σημαντικές αλλαγές από τη Nova, διότι είναι επιχειρηματικά αδύνατον.

:furious3:

Επίσης, συμπληρώσω ότι το θέμα της πώλησης έχει αποκτήσει και σταιχεία αντίστοιχα με αυτά του ΟΤΕ, εφόσον η NOVA είναι ο μοναδικός διανομέας των εθνικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας σε κάθε γωνιά της χώρας (εθνικές υποδομές κλπ.). Εάν λοιπόν το όλο θέμα πρέπει να εξετασθεί και από τη Διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων (βλέπε σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή), τότε ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι !!!

Αγαπητοί όλοι,

......Άρα για τουλάχιστον 2 χρόνια από σήμερα μην περιμένετε σημαντικές αλλαγές από τη Nova, διότι είναι επιχειρηματικά αδύνατον.

:furious3:

Εμένα εχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω για διετία, αλλά κανείς δεν με ακούει.....

Δλδ να περιμένουμε από IPTV μόνο??? Και να ελπίζουμε σε άλλο παίχτη μέσω του Hellas Sat??? Άντε να δούμε κάνα SKY Hellas μπας και δούμε άσπρη μέρα. :p

Επίσης, συμπληρώσω ότι το θέμα της πώλησης έχει αποκτήσει και σταιχεία αντίστοιχα με αυτά του ΟΤΕ, εφόσον η NOVA είναι ο μοναδικός διανομέας των εθνικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας σε κάθε γωνιά της χώρας (εθνικές υποδομές κλπ.). Εάν λοιπόν το όλο θέμα πρέπει να εξετασθεί και από τη Διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων (βλέπε σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή), τότε ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι !!!
Η νόβα δεν είναι κρατική. Αν κάποιος πρέπει να δώσει έγκρισή, αυτή ίσως είναι η ΕΕΤΤ.

εγω παντως εχω την αισθηση οτι ολα θα εξαρτηθουν απο τα δικαιωματα του ελληνικου ποδοσφαιρου ηδη ο ΠΑΟΚ εχει σπασει το συμβολαιο του και απο του χρονου θα ειναι εκτος NOVA, εαν ακολουθησουν και αλλοι τοτε προκειμενου να μην χασει το μαγαζι και αλλους συνδρομητες θα αναγκαστει να βαλει 1-3 HD καναλια.

Απάντηση: Re: Η Νόβα ξεκινά HD μεταδόσεις?

εγω παντως εχω την αισθηση οτι ολα θα εξαρτηθουν απο τα δικαιωματα του ελληνικου ποδοσφαιρου ηδη ο ΠΑΟΚ εχει σπασει το συμβολαιο του και απο του χρονου θα ειναι εκτος NOVA, εαν ακολουθησουν και αλλοι τοτε προκειμενου να μην χασει το μαγαζι και αλλους συνδρομητες θα αναγκαστει να βαλει 1-3 HD καναλια.

Τι σχέση έχει η έξοδος του ΠΑΟΚ με τα HD ; ο ΠΑΟΚ δεν έφυγε για το HD , έφυγε επειδή ήθελε περισσότερα λεφτά ...

Εννοεί ότι θα αναγκαστεί να βάλει HD για να μην χάσει τους συνδρομητές της.

Εαν χασει το ελληνικο πρωταθλημα τοτε τι απομενει για την Nova? η ταινιες πρωτης προβολης? ή τα ντοκιμανταιρ που τα περισοτερα ειναι επαναληψη? εαν ομως βαλει το Discovery HD,Animal planet HD, National Geographic HD τοτε σιγουρα θα κρατησει καποιους απο τους πελατες της, ολα αυτα βεβαια εφοσον χασει τα δικαιωματα του ελληνικου πρωταθληματος αλλωστε ειναι και επυθημια της Super League του χρονου να τα διαχειριστει αλλοιως με σκοπο το μεγαλυτερο κερδος.

Η νόβα δεν είναι κρατική. Αν κάποιος πρέπει να δώσει έγκρισή, αυτή ίσως είναι η ΕΕΤΤ.

Δες το σχετικό άρθρο στη Ναυτεμπορική της προηγούμενης Τετάρτης.

http://blogs.contra.gr/Blogs/TabulaRasa/193045

Ενδιαφέρον άρθρο, όχι τόσο για τις πληροφορίες που δίνει για το HD που είναι λίγο πολύ γνωστές στο δικό μας forum αλλά για το γεγονός ότι ξεκινάνε να ασχολούνται και διαφορετικού ενδιαφέροντος forum με το αντικείμενό μας.

Μόλις πήγα να γράψω για το ίδιο άρθρο κι εγώ. Ας το κάνω απλά copy-paste, αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε, αν βαριέστε να κάνετε ενα απλό "κλικ"...

"Θέλουμε και αξίζουμε HD τηλεοπτικό πρόγραμμα!
Με το τηλεοπτικό σήμα σε όλες τις πολιτισμένες χώρες να αγγίζει τα όρια της τελειότητας (high definition γαρ), είναι λογικό κάποια στιγμή να απαιτήσει και ο Έλληνας τηλεθεατής λίγο καλύτερη ποιότητα σε αυτό που φτάνει στον τηλεοπτικό του δέκτη.
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008
Με το τηλεοπτικό σήμα σε όλες τις πολιτισμένες χώρες να αγγίζει τα όρια της τελειότητας (high definition γαρ), είναι λογικό κάποια στιγμή να απαιτήσει και ο Έλληνας τηλεθεατής λίγο καλύτερη ποιότητα σε αυτό που φτάνει στον τηλεοπτικό του δέκτη.
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Sky για ενσωμάτωση άλλων 3 HD καναλιών στο πακέτο που προσφέρει στους συνδρομητές του εντός (νόμιμα) και εκτός (παράνομα) Μ. Βρετανίας, έφερε στο μυαλό του γράφοντος την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση. Το ελληνικό κοινό βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να μην έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ούτε ένα γνωστό τηλεοπτικό σταθμό σε υψηλής ευκρίνειας ανάλυση (720p και πάνω) και χωρίς υπερβολή, βρισκόμαστε για άλλη μια φορά εκτός του κέντρου των εξελίξεων.

Μεγάλο μέρος Ελλήνων «τηλεορασόφιλων» έχει τη δυνατότητα και την τύχη να παρακολουθεί ξένες σειρές και ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στην Αμερική, παράλληλα με τους φίλους μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, χάρη στο διαδίκτυο και πολλούς συνάνθρωπους που αφιλοκερδώς ετοιμάζουν ακόμη και υπότιτλους αξιολογότατου επιπέδου μέσα σε λίγες ώρες. Όσοι αναζητούν λοιπόν την τελειότητα ακόμα και σε μία τηλεοπτική σειρά, εντοπίζουν πολύ εύκολα επεισόδια πχ. του Lost σε ανάλυση 720p (1280x720 με εικόνα προοδευτικής σάρωσης) και πραγματικά ανακαλύπτουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν την HD Ready ή TrueHD τηλεόραση που αγόρασαν.

Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας; Οι τηλεοπτικοί σταθμοί προβάλλουν μέτριας ποιότητας εικόνα, περιορισμένοι και φυλακισμένοι στο αναλογικό σήμα (720x576 interlaced), με έντονο ακόμα και εν έτει 2008 το φαινόμενο του «χιονιού» ανάλογα με την περιοχή. Τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ προσφέρουν μια κάπως καλύτερη ποιότητα, ωστόσο απέχουν παρασάγγας από την υψηλή ευκρίνεια. Η μοναδική ελπίδα του απαιτητικού Έλληνα τηλεθεατή έχει εναποτεθεί στη Nova, η οποία πάντως έχει μείνει αρκετά πίσω σε πολλά θέματα με χαρακτηριστικότερο τις διαδραστικές λειτουργίες. Χαρακτηριστικά, εδώ και αρκετά χρόνια στη Γερμανία, το συνδρομητικό Premiere προσφέρει πάνω από 10 κάμερες για την παρακολούθηση ενός αγώνα Formula 1... Ο γράφων αναφέρει τη συγκεκριμένη χώρα, λόγω του ότι είναι από τις ελάχιστες, στις οποίες η συνδρομητική τηλεόραση δεν φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα.

Με ελάχιστο ψάξιμο, ο Έλληνας καταναλωτής μπορεί να βρει καταστήματα που εμπορεύονται πακέτα HD από ξένες χώρες και μάλιστα να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που πλασάρεται αυτή τη στιγμή ως «τεχνολογικά άρτιο» είναι έτη φωτός πίσω. Το πακέτο του Sky με τα 10+ HD (high definition) κανάλια και τα πάμπολλα SD (standard definition) κοστίζει σε επίπεδο συνδρομής περίπου όσο η Nova και προσφέρει κάτι πολύ πιο «πλούσιο». Αν υπάρχει άνθρωπος που όλα τα παραπάνω του φαίνονται περίεργα, θα πρέπει να σκεφτεί αν αξίζει να παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Premier League ή ένα επεισόδιο του Lost υπό τις τωρινές συνθήκες στη χώρα μας ή να τα απολαμβάνει σε HD αναλύσεις και με 5.1 surround ήχο (να μην μπούμε στη θλιβερή διαδικασία να αναφέρουμε το πώς προβάλλονται πολλές σειρές από τους ελληνικούς σταθμούς).

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι θα έχουμε άμεσα τη δυνατότητα εγκατάστασης οπτικής ίνας σε οικιακό επίπεδο (FTTH – Fiber To The Home), όπου και λόγω υψηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων θα ανοίξουν αρκετοί και ενδιαφέροντες νέοι ορίζοντες. Όσοι φίλοι του Contra πάντως έχουν πρόσβαση σε κάποιο από αυτά τα HD πακέτα, θα ήταν χρήσιμο να εκφράσουν την άποψή τους κατά πόσο αξίζει ή όχι μια τέτοια επένδυση…"

πηγή: http://blogs.contra.gr/Blogs/TabulaRasa/193045