Η Οδύσσεια του Διαστήματος – 2001: A Space Odyssey

Ποιος ξερει ...
Το θεμα ειναι οτι δεν ειδαμε ποτε το Aries 1B μεσα στην προβλητα !
Το τι υπαρχει σε deleted scenes ... μονο η MGM γνωριζει.
Ο Stan μας αφησε γεννεες δεκατεσσερεις ... :icon15:

Τελικα ..... σε ορισμενα πραγματα ...... ειμαι τραγικα ΜΟΝΟΣ !!! :icon15:
Και υποτιθεται οτι υπαρχουν καποιοι "Οδυσσειακοι" (με περγαμηνες, εδω μεσα)
που επρεπε να με κανουν χαρτι περιτυλιγματος για παστουλες .....

Δεν υπηρξε ποτε σταθμος CLAUDIUS ...... μονο CLAVIUS !!! :smash:

Σιγα την διαφορα, ε ?
Για εναν κολλημενο που εχει ξεχασει ποσες φορες εχει δει την ταινια (ειτε σε DVD ειτε σε BluRay)
ειναι ενδειξη οτι ΔΕΝ ειναι .... για να ηγειται του νηματος. Δυστυχως ..... !

επειδή λες πολλά.....:argue:
εγώ την έχω δει σε οθόνη κινηματογράφου πιό πολλές φορές από όσες εσύ σε dvd ή brd...:BDGBGDB55:
αλλά....έχε χάρη....
και άκου εκεί claudius...:guitarist:

ωραίες πάντως οι σκηνές που ξετρύπωσες...

Last edited:
Στοκαρισματακια του MoonBus ... απο τον Douglas Trumbull (special effects supervisor).

LR-2001-DT-Doug-Trumbull-detailing-Moon-Bus-RTP-copy.jpg

O oποιος, αριστευσε και σε αλλα κινηματογραφικα μνημεια .... !!!

http://tyrell-corporation.pp.se/wp-content/uploads/2010/11/dt_pyramid.jpg

Last edited:
(παει και το παραπανω λινκ .... τεσπα :icon15:)

Γνωριζετε μαλλον (οι περισσοτεροι) το Leonov, που εστειλαν οι Ρωσοι (μαζι με τον Floyd)
(στο "2010") ωστε να εξετασουν τι απεγινε το Discovery-1 (απο το "2001"). Περιπου ιδια
φιλοσοφια με το Discovery-1 ... αλλα περισσοτερα gizmos.

Leonov.jpg

Το κακο ειναι ΑΝ κατσεις και σκεφτεις λιγο ΤΙ ΡΟΠΕΣ εφαρμοζονταν πανω στο διαστημοπλοιο
απο την περιστροφη του living module (του περιστρεφομενου μερους) που εφτανε στο 1/2 του
συνολικου μηκους του σκαφους και σχεδον το μισο του συνολικου βαρους. Θα μου πειτε οτι και
το Discovery-1, ειχε περιστρεφομενο τμημα. Οκ, ειχε !!! Μονο που βρισκονταν μπροστα, ηταν
στο 1/10 του συνολικου μηκους και περιεχονταν μεσα σε μια μπαλα. Τι σημαινουν ολα αυτα ?
Οτι οι τασεις και ροπες χαλιναγωγουνταν, καπως. Στο Leonov ... εκτροχιαζονταν !

Discovery-2001spaceodessy.jpg

Last edited:
θα ηθελα εντυπωσεις απο οσους την ειδαν σε κινηματογραφο,
εγω πρωτη και μοναδικη (σε σινεμα) τετοιες μερες το 83
στο σινε Τριανον το υβριδικο με την συρομενη γυαλινη οροφη
και ειχαμε και εξωτερικα ειδικα εφε
μια φθινοπωρινη καταιγιδα που κοπαναγε την γυαλινη οροφη...

Aπο τα σχολια (κατω απ'το βιντεο) .... το κινηματογραφικο κοινο ειναι σαφως διχοτομημενο
σε "ορμονικους" και "εγκεφαλικους". Ορμονικοι που γουσταρουν το πολεμοχαρο-καουμποικο
συμπαν των Michael Bay και JJ Abrams, οπου ολοι τρεχουν και η αδρεναλινη βαζει τον επιλογο
σε καθε σεναριο .... και τους εγκεφαλικους που αναζητουν εναν εξωγηινο που να μην παιρνει
καμια αρχετυπικη μορφη που να αναγνωριζουμε .... αλλα να γινεται εμμεσα αντιληπτος, μεσα
απο τα κατακλυσμικα εργα του (και τα "ιχνη" του).

Η αβυσσος αναμεσα σ'αυτες τις δυο SciFi factions ..... (αναμενομενα) αγεφυρωτη !

θα ηθελα εντυπωσεις απο οσους την ειδαν σε κινηματογραφο,
εγω πρωτη και μοναδικη (σε σινεμα) τετοιες μερες το 83
στο σινε Τριανον το υβριδικο με την συρομενη γυαλινη οροφη
και ειχαμε και εξωτερικα ειδικα εφε
μια φθινοπωρινη καταιγιδα που κοπαναγε την γυαλινη οροφη...
Τα εχουμε ξαναπει Νικο...
Πρέπει να ηταν την πρωτη εβδομάδα προβολής στην Θεσσαλονίκη. Οι προβολές ηταν τοτε Δευτέρα. Τοτε εμενα και τον αδερφό μου μας πήγαινε ο πατέρας καθε Κυριακή μεσημέρι σινεμά. Το προγραμματιζαμε απο τη Δευτέρα διαβάζοντας τις παρουσιάσεις στην Μεσημβρινη. Δεν θυμάμαι αν την είχαν σταματήσει λογω χούντας και ειχαμε κάνει προγραμματισμο μεσω της σελίδας της Θεσσαλονίκης άλλης εφημερίδας με εξαιρετική στηλη.
Πήγαμε λοιπον στο Ανατολια στην πρωτη μεσημεριανή προβολη γυρω στις 3:30. Ηταν ενα μεσημέρι Γεναρη 69 γυρω στις 10-20 του μηνα ηλιόλουστο , αλκυονιδες μερες.
Αργησαμε λιγο και μπήκαμε στη σκηνή με τον καυγά των πιθηκων. Μετα ξανακαθησαμε μεχρι το τέλος του πρώτου μέρους. Ο πατέρας δεχτηκε με χαρα.
Τοτε είπα μεσα μου: αυτό Μάλιστα. Είναι σινεμά.
Το Ανατολια το 69 ήταν η καλύτερη και πιο σύγχρονη αίθουσα. Το Αριστοτέλειο και το Ραδιο Σιτυ ήρθαν αργοτερα οπως και το Στούντιο. Ο αλλος ιστορικός κινηματογραφος τα Διονυσια ηταν πια παλιός.
Ημουν σχεδον 12 ετων.

Λοιπον, θα κανω ερευνα .... :p

Και μενα στα 12 μου εντυπωθηκε (στο DNA) η μαλακια του Star Wars.
Βεβαια η Οδυσσεια καμια σχεση με SW ... αλλα η ηλικια των 12 ... πρεπει να'ναι ηλικια "σφραγιδων".

Οτι γραφτει σε κεινη την ηλικια .... :2thumb22sup:

Re: Cult Sci-Fi Corner...

Επισης δεν μπορώ να θυμηθώ με τιποτα ποια ηταν η παρθενικη προβολη του καλτ κινηματογραφου kino (!) Studio.
Πρεπει ξεκινησε ενα η δυο χρόνια το πολυ αργοτερα και ηταν μια ταινια εποχης 17 18ου αιωνα επικου τυπου και μεγαλειου γαλλικου η ρωσσικου λογοτεχνηματος...δυστυχώς απο την ολη εμπειρία μου εμειναν μονο ο σκοτεινός χαρακτήρας της ταινίας και η φρέσκια μυρωδια του ολοκαινουργιου σινεμα....που αργοτερα ξεπεσε σε αιθουσα bowling και σήμερα πια σούπερ μάρκετ

εγω αναγνωριζω και 2 αλλες βαικες κατηγοριες θεατων
Α. σαν εμενα οι πιστοι στο αναλογικο - μοντελιστικο sci - fi που μας αρεσει να αξιολουμε το ποσο ρεαλιστικα ηταν τοτε και πως γερασαν σημερα τα αναλογικα ειδικα εφφε
Β. η γενια των digital fx , αυτοι ασχολουνται περισσοτερο με την προοδο των υπολογιστων
και εννοειται πως φτυνουν τα παλαια, σιγα μην δουν την αναλογικη τριλογια του Λουκας ή ταινιες τύπου Logan's run

εγω αναγνωριζω και 2 αλλες βασικες κατηγοριες θεατων
Α. σαν εμενα οι πιστοι στο αναλογικο - μοντελιστικο sci - fi που μας αρεσει να αξιολουμε το ποσο ρεαλιστικα ηταν τοτε και πως γερασαν σημερα τα αναλογικα ειδικα εφφε
Β. η γενια των digital fx , αυτοι ασχολουνται περισσοτερο με την προοδο των υπολογιστων
και εννοειται πως φτυνουν τα παλαια, σιγα μην δουν την αναλογικη τριλογια του Λουκας ή ταινιες τύπου Logan's run

Πανε εκεινες οι εποχες !
Η ευκολια οδηγει την εξελιξη (οχι η δυσκολια).
Και η ευκολια ειναι τα digital effects !
Aκομα και ο Κubrick θα τα χρησιμοποιουσε. Nαι, στην Οδυσσεια !
Φανταζεσαι εναν Μονολιθο με jagged edges ? :blink: (εξαιτιας pixelization)

Αυτό που κάνει την Οδύσσεια να αποκτά ακόμα μυθικότερες διαστάσεις (σε μένα) όσον αφορά τη κινηματογραφική της βαρύτητα είναι το γεγονός ότι μισώ το SciFi και παρόλα αυτά τη θεωρώ τη σπουδαιότερη ταινία που έχω δει!

Kαλα ... ειδικα στην Οδυσσεια, ακομα και στο USA, υπηρχαν ατομα που βγαιναν απο την αιθουσα
και εχασκαν ως ιπποποταμοι. Αμα δεν εχεις το μικροβιο στο αιμα σου .... το αφηνεις το SciFi και
πας για αλλα "μικροβια". :p

(Που ... πολυ καλα ειναι και τα αλλα .... -bye-)