Η πραγματική διαφορά της μικρής από την μεγάλη οθόνη!

SoToS

AVClub Enthusiast
21 January 2008
794
Τις τελευταίες ημέρες, είχα δοκιμάσει να παρακολουθήσω κάποιες ταινίες στην οθόνη του υπολογιστή, μόνος, αντί στον προβολέα. Οι λόγοι ήταν τεχνικοί (ο προβολέας χρειαζόταν αλλαγή φίλτρου, καθαρισμό κλπ), αλλά είχα και το κίνητρο ότι θα μπορούσα να δω σε Full HD -1080p αντί του 720p.

Η διαφορά στις δύο οθόνες ήταν 100" με 23". Στην μεν πρώτη, καθόμουν σε απόσταση 3.4 μέτρα, στη δεύτερη, γύρω στα 65cm (απόσταση μάτι-οθόνη).

Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν λίγη την απόσταση των 65cm, αλλά ήθελα να "γεμίζει" όσο το δυνατόν το οπτικό μου πεδίο καθώς επίσης να διακρίνω όλες τις λεπτομέρειες -αν απομακρυνόμουν δεν μου άρεσε. Άλλωστε τα 70cm είναι και η προτεινόμενη THX απόσταση για τις 23" που στην πραγματικότητα είναι λιγότερη γιατί η δική μου οθόνη δεν είναι 16:9 αλλά 16:10 που σημαίνει ότι η οριζόντια διάσταση είναι μικρότερη για αυτές τις ίντσες -άρα ενστικτωδώς είχα πιάσει την "σωστή" απόσταση (το κοίταξα εκ των υστέρων).

Η αίσθηση του να παρακολουθείς μια ταινία από μεγάλη απόσταση ενώ και η οθόνη είναι ανάλογα μεγάλη και καταλαμβάνει σημαντικό εύρος στο οπτικό σου πεδίο, δεν παίζεται. Μπαίνεις μέσα στη δράση, τη βιώνεις σχεδόν σε πρώτο πρόσωπο. Ακόμα και αν το εύρος είναι το ίδιο στις 23" και στις 100", η διαφορά στη δεύτερη περίπτωση είναι ότι ο εγκέφαλος καταλαβαίνει ότι αυτό που κοιτάς είναι μεγάλο γιατί τα μάτια εστιάζουν μακριά, σχεδόν παράλληλα. Παρακολουθείς φυσικά και πολύ πιο ξεκούραστα εκτός από τη γενική αίσθηση και απόλαυση του μεγαλοπρεπούς θεάματος.

Υπάρχει όμως άλλη μία διαφορά, ακόμα πιο σημαντική, που συνειδητοποίησα ανακαλώντας στην μνήμη μου σκηνές από τις ταινές που παρακολούθησα τις τελευταίες ημέρες στις 23": Η αίσθηση στις αναμνήσεις που ανακαλώ, έχει καταγραφεί και είναι των ...23ών ιντσών, μικρή, όχι μεγαλοπρεπής!! Αντίθετα, όταν ανακαλώ μνήμες από τις 100" θυμάμαι τις σκηνές μεγάλες, θεαματικές! Όταν βιώνεις μια εμπειρία, καταγράφεται 3D, η απόσταση, το μέγεθος, η αίσθηση καταγράφονται και αυτά, άσχετα αν κατά βάθος παρακολουθείς μία 2D οθόνη! Θεωρώ επομένως ότι αυτές τις (καλές) ταινίες πρέπει να τις ξαναδώ αργότερα, για να διορθώσω μόνο και μόνο την αίσθηση στις εικόνες που θυμάμαι από αυτές, ή αλλιώς να διορθώσω τις ...ίντσες των αναμνήσεων! Όπως το πάρει κανείς! :D

Υ.Γ
#1 Σημειωτέον ότι έβλεπα και στις δύο περιπτώσεις χωρίς φως...
#2 Η μεγαλύτερη ανάλυση στην μικρή οθόνη, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, εκτός από μερικές σκηνές! Πολύ μικρή συνεισφορά στο θέαμα είχε σε σχέση με τη διαφορά μεγέθους οθόνης!

.

• Like
Reactions: johnythedirector
#3 Το ηθικό δίδαγμα είναι προτιμήστε όσο γίνεται πιο μεγάλη οθόνη! :smile:

Και αν μπορειτε στρωστε το σαλονι με 3Α και βαλτε πρασινα τραπεζακια με ψαθινες καρεκλες ..............θα προσθετα εγω .

Αλλωστε το σαιζ ματερς κλαμπ κραταει ριζες απο τοτε που ανακαλυφθηκε ο σινεμας .-bye-

Αν δεις μια ταινία σε 140 ίντσες τότε η 100άρα θα σου φαίνεται σαν 14άρα και θα πρέπει να δεις πάλι όλες τις ταινίες από την αρχή.:flipout:

εγώ που ετοιμάζομαι για 160 ίντσες ( άμα τελικά το κάνω , παίζει BAF ) θα μπορέσω να κοιτάξω ξανά σε TV ;

ΥΓ όπου Β = Brother ...

Με ποιο προβολέα θα ανοίξεις τόσες ίντσες;
Πρέπει να έχεις και 6 μέτρα απόσταση.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις;

Μου φαίνεται οτι δεν είναι σωστός ο καλκουλάτορ.
Έβαλα τον HD1 και τα νιντς που δίνει δεν έχουν καμία σχέση με μετρήσεις που έκαναν στά περιοδικά εδώ. ( ήχος)
Συγκεκριμένα σε 100 ίντσες αν θυμάμαι καλά του έδιναν 100 νιντς ενώ αυτοί εδώ δίνουν τα μισά. Δεν ξέρω τι γίνεται.
Ξέρω όμως γιατί το έχω δοκιμάσει οτι ο HD1 μπορεί να παίξει άνετα σε 140 ίντσες και παραπάνω.
Άλλωστε έχω παραγγείλει οθόνη 131 ιντσών (2,90μ πλάτος)

Θωμά , άμα δεις επάνω , σου δίνει και τον μέγιστο φωτισμό δωματίου , ο οποίος αφαιρείται στα nits και σου δίνει το πραγματικό ...

Εννοείται ότι θα πάω να δω σε demo rooms πριν καταλήξω σε προβολέα , μήπως έχω κάποιο πρόβλημα με rainbow ... πάντως από ότι κατάλαβα , θέλει πάνω από 1500 lumens , ιδανικά 2000 lumens και παραπάνω για τόσο μεγάλη οθόνη ( 3,54 πλάτος , 1,99 μέτρα ύψος )

Re: Απάντηση: Η πραγματική διαφορά της μικρής από την μεγάλη οθόνη!

Αν δεις μια ταινία σε 140 ίντσες τότε η 100άρα θα σου φαίνεται σαν 14άρα και θα πρέπει να δεις πάλι όλες τις ταινίες από την αρχή.:flipout:

Αυτό το έπαθα εγώ από τις 70 στις 100...

Ρε παιδιά, μην τρελαίνεστε με τα calculators και τις προδιαγραφές... Ο καθένας γράφει ότι θέλει.
Ο HD1 ανοίγει χαλαρά 130" και καλιμπραρισμένος δίνει κάτω από 700 lumens.
O HD65 είναι πολύ φωτεινός προβολέας, δεν τον έχω δοκιμάσει σε οθόνη πάνω από 100" για να το πώ με σιγουριά αλλά πιστεύω οτι κι αυτός δεν θα έχει πρόβλημα. Και για τα λεφτά που κοστίζει το μηχανάκι είναι super.

Τώρα για την μεγάλη οθόνη... Είναι υπέρ της μεγάλης οθόνης αλλά κατά της πολύ μεγάλης οθόνης. Στον κινηματογράφο κάθομα πάντα από τη μέση και πίσω. Αν η οθόνη δεν είναι μέσα στο οπτικό μου πεδίο μου προκαλεί ζαλάδα.
Αν λοιπόν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις η αίσθηση της μεγάλης οθόνης είναι ξεχωριστή. Κι εδώ συμφωνώ απόλυτα με τον sotos.. Ταινίες που έχω δεί στον προβολέα τις θυμάμαι πολύ καλύτερα από άλλες που έχω δεί στην τηλεόραση. Καλή η τηλεόραση, δεν είναι όμως για απόλαυση αλλά για "ξεπέτα".

Re: Απάντηση: Η πραγματική διαφορά της μικρής από την μεγάλη οθόνη!

Τώρα για την μεγάλη οθόνη... Είναι υπέρ της μεγάλης οθόνης αλλά κατά της πολύ μεγάλης οθόνης. Στον κινηματογράφο κάθομα πάντα από τη μέση και πίσω. Αν η οθόνη δεν είναι μέσα στο οπτικό μου πεδίο μου προκαλεί ζαλάδα.
Απόλυτα σωστός ο συνονόματος!

Για αυτό συμβουλευόμαστε και ένα Viewing Distance Calculator πριν επιλέξουμε μέγεθος οθόνης!
http://myhometheater.homestead.com/viewingdistancemetric.html

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εμπειρία στο iMax της Βαρκελώνης. Σε μιά κοίλη οθόνη 500 τετραγωνικά μέτρα, σαν το Πλανητάριο, και τα καθίσματα τοποτετημένα σχεδόν κάθετα, τα πόδια σου ήταν στο ύψος του κεφαλιού του μπροστινού σου.
Εκεί κατάλαβα τι θα πεί "μπαίνω μέσα στην εικόνα" κι εκεί, επίσης, κατάλαβα τι θα πεί "φέρτε μου λεκάνη να ξεράσω".
Περιττό να σας πώ τι έγινε μετά με την ουρά στις τουαλέτες...
icon10.gif

Last edited:
..... τα πόδια ήταν στο ύψος του κεφαλιού του μπροστινού σου......."φέρτε μου λεκάνη να ξεράσω"....Περιττό να σας πώ τι έγινε μετά με την ουρά στις τουαλέτες...

Μπρρρρ...φαντάσου να μην προλάβαινε κάποιος να πάει τουαλέτα...περιττό να μας πεις ...πως θα γινόταν το κεφάλι του μπροστινού....:afro:

:flipout::flipout::flipout:

Μπρρρρ...φαντάσου να μην προλάβαινε κάποιος να πάει τουαλέτα...περιττό να μας πεις ...πως θα γινόταν το κεφάλι του μπροστινού....:afro:
:flipout::flipout::flipout:

Αυτό ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω... :p
Το χειρότερο απ' όλα δεν ήταν η τάση για εμμετό που σου φέρνει, είναι το γεγονός οτι μετά, αφού βγείς από την αίθουσα δεν μπορείς να βαδίσεις κανονικά... παραπατάς...
Έχεις μπεί ποτέ σε ρόδα που γυρίζει γύρω-γύρω; Πώς αισθάνεσαι όταν κατέβεις;
Έ, αυτό ακριβώς το συναίσθημα έχεις για πολύ ώρα αφότου βγείς από την αίθουσα... Περπατάς σαν μπεκρής και κουτουλάς...
icon10.gif

Απαίσιο συναίσθημα...
icon9.gif