Η πρώτη micro 4/3 απο την Panasonic ...

Πολύ όμορφα! Καιρός ήταν να βγει και κάτι μικρότερο από τις dslr, αλλά χωρίς τα μειονεκτήματα της ποιότητας των compact! Αν είναι και οι τιμές καλές, βλέπω να ξεπουλάει η pana...

PanasonicLUMIXGBlue.jpg

Αν ισχύουν οι τιμές που αναφέρει ως πληροφορίες το engadget (αν και η Panasonic δεν φαίνεται να έχει ανακοινώσει τιμές), θα είναι αρκετά παραπάνω από τα 400 . Σ' αυτή την περίπτωση δε νομίζω να είναι και πολύ ανταγωνιστικές. Λογικά μία τέτοια μηχανή θα πρέπει να πιάσει πρώτα όσους θέλουν σχετικά compact μέγεθος και καλή ποιότητα, προφανώς σε τιμές παρόμοιες με τις compact. Δε νομίζω να τρέξουν όλοι όσοι έχουν ήδη καλές DSLR να αγοράσουν μία τέτοια μηχανή...

Προφανώς. Γιατί να πάνε παρακάτω? Ουσιαστικώς είναι αντίστοιχες με τις slr των Olympus/Panasonic με πιο "πρωτοποριακό" όπως διαφημίζεται σύστημα.

Η αλήθεια είναι πως με τις entry level dslr των 500-600 ευρώ η ουσιαστική αναβάθμιση είναι η αλλαγή σώματος..συνοδευόμενη από έναν καλό φακό.

Πάντως εγώ που είμαι ακόμα πολύ καινούριος στις dslr δύσκολα θα επέλεγα μια μηχανή που δεν νιώθεις το "κλικ" ειδικά όταν με τα ίδια χρήματα μπορώ να πάρω μια εισαγωγική reflex...

Πάντως εγώ που είμαι ακόμα πολύ καινούριος στις dslr δύσκολα θα επέλεγα μια μηχανή που δεν νιώθεις το "κλικ" ειδικά όταν με τα ίδια χρήματα μπορώ να πάρω μια εισαγωγική reflex...

Προσωπικώς δεν βλέπω το λόγο γιατί όχι.
Μικρότερο σε διαστάσεις σώμα, καλύτερη ευκρίνεια στις χαμηλές (κάτω από 1/50) ταχύτητες λόγω της έλειψης καθρέπτη και των συνακόλουθων κραδασμών. Εάν έχει και καλή (έστω αξιοπρεπή) απόκριση σε εστίαση, γιατί όχι? Ό,τι πρέπει για φωτογραφία δρόμου ή εν πάση περιπτώσει όπου η φορητότητα και το μικρό βάρος είναι απαραίτητα.

Δεν ξέρω εάν προσέξατε και τις διαστάσεις και τις δυνατότητες των φακών που παρουσίασε στη νέα μοντούρα η Πανασόνικ.

14-45 (28-90 αντιστ.) με βάρος 190 γραμμάρια μόλις, και 55-200/4-5.6 (90-400 αντίστοιχο, αμφότεροι οι φακοί με σταθεροποίηση) στα 380 γραμμάρια!
Ακόμη και με τον τηλεφακό, το σύνολο σώματος φακού είναι κάτω από 800 γραμμάρια!

Υπόψιν ο τηλεφακός εστιάζει σε όλες τις αποστάσεις από το 1 μέτρο, στα 200mm δίνει μάκρο περίπου 0,4x, αξιοπρόσεχτο χαρακτηριστικό.

Πολύ καλο μπάσιμο. Για μένα η Panasonic με τις Lx-3, G1 είναι η εταιρεία της χρονιάς.

H G1 προσφέρει το καλύτερο - πλήρες σύστημα Liveview της αγοράς μέχρι στιγμής. Καλύτερο και απο την Ολύμπους Ε3. Αν το "lag" της ψηφιακής απεικόνισης είναι αρκετά μικρότερο απο αυτά που ξέρουμε απο τις κόμπακτ, τότε δεν υστερεί συνολικά απο ενα σύστημα με μικρό οπτικό viewfinder+liveview "μισοδουλιά", (εννοώ χωρίς tilt & swivel οθόνη και με μισή ανάλυση) που συναντάμε στις εισαγωγικές DSLR.
Αξιοπρόσεκτο ατού το ΜΕΓΑΛΟ viewfinder με μέγεθος που μόνο στις FF βρίσκει κανείς. Και τεχνολογίας LCOS παρακαλώ !! DILA φωτογραφική !!

Οι συνοδευτικοί φακοί έχουν καλές προδιαγραφές (θα δούμε και στην πράξη) και πλήρη κάλυψη εστιακών μηκών με το καλημέρα. Πολύ δυνατή υπόσχεση και ο Πραιμ 20/F1,7 για το 2009.

Μονο που η Panasonic την πάτησε και δεν έβαλε video. Θα χάσει πωλήσεις σίγουρα. Αλλά έιναι όπως και η Canon κατασκευάστρια και βιντεοκαμερων.

H Olympus ξεκίνησε κι αυτή στο ίδιο format. Λέτε να προχωρήσουν και με συμβατούς μεταξύ τους φακούς;
Με την νέα τεχνολογία τους, το φως θα πρέπει να πέφτει διαρκώς στο ccd που προφανώς θα πρέπει να λειτουργεί για να δίνει εικόνα. Προβλήματα υπερθέρμανσής του και αυξανόμενου θορύβου του αναρωτιέμαι πόσο καλά αντιμετωπίστηκαν...
Ίσως ο adapter που παρουσίασαν για παλιότερους φακούς τους αφήνει ανοιχτό δρόμο για κατασκευή παρόμοιων adapters και για φακούς άλλων κατασκευαστών, πράγμα ως και επικίνδυνο για τους "εγκλωβισμένους" σε συστήματα φακών άλλων εταιρειών.

Για να δούμε αν θα καταφέρει να χωρέσει την αγορά και ένα ενδιάμεσο μέγεθος που δεν είναι ούτε compact ούτε dslr ούτε superzoom dslr-like...
Φοβάμαι ότι απλά μια πτώση τιμών στην εισαγωγική dslr κατηγορία απ' τους υπόλοιπους κατασκευαστές, θα είναι αρκετή να το παραγκωνίσει πριν προλάβει να βάλει ιδέες στους καταναλωτές...

Νομίζω οτι ήδη οι φακοί Olympus/Panasonic είναι συμβατοι οσον αφορά το κούμπωμα και το autofocus.
To προβλημα είναι η αντιδιαμετρική στρατηγική στο θεμα της σταθεροποίησης με την Olympus να έχει σταθεροποίηση στο σώμα και την Panny στους φακούς.

Αν οι Olympus και η Panasonic ανταλλάξουν τεχνολογία στην σταθεροποίηση θα δώσουν εντυπωσιακά συνδυασμένα αποτελέσματα. Αν προλάβουν και βρούνε αγορά ικανή να στηρίξει τις προσπάθειές τους φυσικά...

Πολύ καλο μπάσιμο. Για μένα η Panasonic με τις Lx-3, G1 είναι η εταιρεία της χρονιάς.

H G1 προσφέρει το καλύτερο - πλήρες σύστημα Liveview της αγοράς μέχρι στιγμής. Καλύτερο και απο την Ολύμπους Ε3. Αν το "lag" της ψηφιακής απεικόνισης είναι αρκετά μικρότερο απο αυτά που ξέρουμε απο τις κόμπακτ, τότε δεν υστερεί συνολικά απο ενα σύστημα με μικρό οπτικό viewfinder+liveview "μισοδουλιά", (εννοώ χωρίς tilt & swivel οθόνη και με μισή ανάλυση) που συναντάμε στις εισαγωγικές DSLR.
Αξιοπρόσεκτο ατού το ΜΕΓΑΛΟ viewfinder με μέγεθος που μόνο στις FF βρίσκει κανείς. Και τεχνολογίας LCOS παρακαλώ !! DILA φωτογραφική !!

Οι συνοδευτικοί φακοί έχουν καλές προδιαγραφές (θα δούμε και στην πράξη) και πλήρη κάλυψη εστιακών μηκών με το καλημέρα. Πολύ δυνατή υπόσχεση και ο Πραιμ 20/F1,7 για το 2009.

Μόνο που η Panasonic την πάτησε και δεν έβαλε video. Θα χάσει πωλήσεις σίγουρα. Αλλά είναι όπως και η Canon κατασκευάστρια και βιντεοκαμερων.

Παλικάρια μου , για σάς (και για μένα!) που θέλουμε ποιότητα reflex και Video σήμερα η Panasonic παρουσίασε κάτι σαν G1 με HD video
http://www.dpreview.com/news/0809/08092102panasonicHD.asp

Last edited:
Με την νέα τεχνολογία τους, το φως θα πρέπει να πέφτει διαρκώς στο ccd που προφανώς θα πρέπει να λειτουργεί για να δίνει εικόνα. Προβλήματα υπερθέρμανσής του και αυξανόμενου θορύβου του αναρωτιέμαι πόσο καλά αντιμετωπίστηκαν...

Γι'αυτό το λόγο χρησιμοποιούν αισθητήρα NMOS της PANASONIC.
Οσο για τη θερμοκρασια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι επίσημο που να το αποδεικνύει.

Αν οι Olympus και η Panasonic ανταλλάξουν τεχνολογία στην σταθεροποίηση θα δώσουν εντυπωσιακά συνδυασμένα αποτελέσματα. Αν προλάβουν και βρούνε αγορά ικανή να στηρίξει τις προσπάθειές τους φυσικά...

Μα η μεν Olympus προσφέρει σταθροποίηση στα σώματα και η Panasonic έχει με τους Leica φακούς της σταθεροποίηση στο φακό.
Ούτως η άλλως το σύστημα 4/3 είναι συμβατό που σημαίνει οτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις σώμα Olympus με Panasonic/Leica 4/3 φακό και ανάποδα.

Ειδα σημερα την πανασονικ G1 στα ΜΜ Θεσ/νικης. Τιμη 749Ε. Φορουσε τον 14-45. Πολυ μινιον φακος. Δυστυχως δεν ειχε μπαταρια να τη δοκιμασω.

Μικρη αλλα με καλο πιασιμο. Μου θυμισε την κανον 1000D σε αυτο. Το πλαστικο της πολυ ιδιαιτερο... καμμια σχεση με οτι εχω δει, ακομα και απο αυτο σε αλλες dslr. Δινει την εντυπωση οτι ειναι ευαισθητο σε γδαρσιματα, αλλα λιγο που δοκιμασα μου φανηκε να αντεχει.

Ωραια η αποσπωμενη οθονη. Μενου (οσο προλαβα πριν τελειωσει η μπαταρια) κλασικα πανασονικ. Ξεχωριστος περιστρεφομενος διακοπτης για το AF (S-C-M).

Made in Japan και ο φακος και το σωμα. Εχει και ledακι στο σκοπευτρο.

Αυτα τα ολιγα...

Ερχονται όλο και περισσότερες δοκιμές και τεστ. Σχεδόν όλα δείχνουν ότι η μηχανή αξίζει περισσότερο από όσο περιμέναμε. Ουσιαστικά εκείνο στο οποίο φαίνεται να υστερεί σε σχέση με τις κανονικές DSLR είναι στη δυναμική περιοχή (περισσότερο από ένα στοπ σε σχέση με τις εισαγωγές DSLR) και φυσικά θα υστερεί και στην επίδοση του AF. Ο θόρυβος ελέγχεται ικανοποιητικά, η ποιότητα των οπτικών είναι καλή, το σκόπευτρο πολύ καλύτερο από όσο το περιμέναμε και αρκετά καλύτερο από αυτό της OLY 420.

Φαίνεται πολύ καλή μηχανή για κάποιον που πάει ταξίδι χωρίς πολλές αποσκευές ή για κάποιον με πιτσιρίκια.

Όμως εκείνο που πραγματικά με ζορίζει είναι ότι η τιμή παραμένει στα ουράνια.... κυριολεκτικά. 750 ευρώ με ένα φακό και 1050 ευρώ με τους δυο φακούς. Πολλά λεφτά.... ίδια και περισσότερα με το κιτ της NIKON D90 (!!!) . Και στις ΗΠΑ βλέπω ότι παίζει 650-800 δολ. με ένα φακό και στην Αγγλία ίδια η ισοτιμία.

Μιλούμε για μια δεύτερη LEICA και δεν το ξέρω;;;;

Ειναι πολλα τα λεφτα ... και οι εποχες δυσκολες, δεν ξερω σε ποιο αγοραστικο κοινο στοχευει.
Καποιος αρχαριος θα παρει μια πολυ πιο φτηνη και καποιος προχωρημενος ερασιτεχνης μαλλον θα στραφει σε μια πιο σιγουρη λυση οπως DSLR.

παντως για φωτογραφια δρομου με τον μικρο φακο (16-40 νομιζω) ειναι σουπερ. Απο την πρωτη στιγμη μου αρεσε σαν ιδεα και νομιζω οτι θα με εξυπηρετησει. Αλλα οταν πεσουν οι τιμες.