Η SONY στην ψηφιακή φωτογραφία.

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,393
Ποια ειναι η θεση της Sony τη στιγμη που μιλαμε,σε σχεση με τις αλλες καταξιωμενες εταιριες του χωρου?

Θα ηθελα να ακουσω τις αποψεις σας,απο τις φθηνες compact,μεχρι και τις πανακριβες SLR κτλ.

Δε θα ηθελα να προκαλεσω αψιμαχιες μεταξυ κατοχων,απλα θα ηθελα να μαθω ενημερωτικα,για μενα,σε γενικες γραμμες αν τα προιοντα sony σε διαφορες κατηγοριες ηλεκτρονικων,προσφερουν αναλογη ποιοτητα σε σχεση με εταιριες που εξειδικευονται μονο σε ορισμενα προιοντα.
Εστιαζω συγκεκριμενα στη Sony,Καθως φαινεται να ειναι πανταχου παρουσα σχεδον σε ολες τις κατηγοριες ηλεκτρονικων.

Εχει τυχει πολλες φορες φιλοι και γνωστοι να με ρωτανε τι θα παρουν,και να καταληγουν σε SONY,ειτε αυτο ειναι ψηφιακη,ειτε λαπτοπ,ειτε οτιδηποτε,λογω οτι ειναι γνωστοτερη μαρκα.
Ετσι,θα ηθελα να διαβασω διαφορες αποψεις και απο αυτο το φορουμ,που αν μη τι αλλο εχει ψαγμενα μελη.
Αρχιζω απο εδω λοιπον,αλλα αναλογη ερωτηση θα θεσω και σε αλλες υποκατηγοριες,οπως δικαναλος ηχος,υπολογιστες κτλ.

Η Sony είναι ένας γίγαντας που όμοιό του στα ηλεκτρονικά δεν έχει. Στον τομέα της φωτογραφίας το παίζει σε διπλό ταμπλό. Δλδ απο την μία εξελίσει και παρασκευάζει αισθητήρες ψηφιακούς, τους οποίους εκτός απο τις δικές τις μηχανές τους δίνει και σε άλλες εταιρίες. Και οι τελευταίες φουρνιές της είναι αυτή την στιγμή οι κορυφαίοι σε κυκλοφορία. Οι Nikon D600, D800, Pentax K5II για παράδειγμα τέτοιους φοράνε και δες στο DxO την βαθμολογία τους.

Απο την άλλη έχει και δικές της μηχανές. Αγόρασε πριν απο χρόνια την Μινόλτα αποκτώντας έτσι την γνώση και εμπειρία στον χώρο που της έλειπε. Επίσης ώς μη παραδοσιακά φωτογραφική εταιρία δεν περιορίζεται σε φόρμες κλασικές. Αυτό έχει τα καλά του και τα κακά του βέβαια.
Στα καλά βάζουμε την εισαγωγή της ΝΕΧ σειράς που πρωτοπώρησε σε πολλά θέματα, πιέζοντας και τους υπόλοιπους να κυκλοφορήσουν ανταγωνιστικά προιόντα. Απο την άλλη η ύπαρξη περισσότερων σωμάτων απο φακών για το συγκεκριμένο σύστημα δείχνει οτι ακόμα τα βλέπει όλα περισσότερο ως γκατζετ παρά ώς φωτογραφικά εργαλεία.
Παρόλα αυτά οι μηχανές της είναι πολύ καλές. Δεν έχει το βαρύ όνομα της Νικον και σία, αλλά ως σύστημα δεν έχει να ζηλέψει πολλά και σίγουρα καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του μέσου χρήστη.

Μη ξεχναμε επισης τις πολυ καλες και πρωτοπωριακες SLT μηχανες, που ειναι οι μοναδικες που εχουν auto focus στο βιντεο με phase detection.
Δεν υπαρχει κατι παρομοιο στο ειδος τους, και δεν τις πλησιαζουν σ αυτο το τομεα ουτε οι παραδοσιακες SLR , ουτε οι mirroless .

Ποια ειναι η θεση της Sony τη στιγμη που μιλαμε,σε σχεση με τις αλλες καταξιωμενες εταιριες του χωρου?

Θα ηθελα να ακουσω τις αποψεις σας,απο τις φθηνες compact,μεχρι και τις πανακριβες SLR κτλ.

Δε θα ηθελα να προκαλεσω αψιμαχιες μεταξυ κατοχων,απλα θα ηθελα να μαθω ενημερωτικα,για μενα,σε γενικες γραμμες αν τα προιοντα sony σε διαφορες κατηγοριες ηλεκτρονικων,προσφερουν αναλογη ποιοτητα σε σχεση με εταιριες που εξειδικευονται μονο σε ορισμενα προιοντα.
Εστιαζω συγκεκριμενα στη Sony,Καθως φαινεται να ειναι πανταχου παρουσα σχεδον σε ολες τις κατηγοριες ηλεκτρονικων.

Εχει τυχει πολλες φορες φιλοι και γνωστοι να με ρωτανε τι θα παρουν,και να καταληγουν σε SONY,ειτε αυτο ειναι ψηφιακη,ειτε λαπτοπ,ειτε οτιδηποτε,λογω οτι ειναι γνωστοτερη μαρκα.
Ετσι,θα ηθελα να διαβασω διαφορες αποψεις και απο αυτο το φορουμ,που αν μη τι αλλο εχει ψαγμενα μελη.
Αρχιζω απο εδω λοιπον,αλλα αναλογη ερωτηση θα θεσω και σε αλλες υποκατηγοριες,οπως δικαναλος ηχος,υπολογιστες κτλ.

Βρε καλέ μου πήγαινε να βάλεις το ίδιο ερώτημα και στα mac. Τις ίδιες απαντήσεις θα πάρεις. θα σου απαντήσει και ο Τάκης εκεί.

Συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες (έστω και γραπτώς) θα προσθέσω κάτι.

Οι παραδοσιακές εταιρείες στον χώρο της φωτογραφίας δεν είχαν εμπειρία, ούτε τεχνογνωσία, στον τομέα της ηλεκτρονικής εικόνας, δηλαδή βίντεο και κατ'επέκταση
σύλληψη της εικόνας (κινητής και στατικής) με αισθητήρες αντί του παραδοσιακού χημικού φιλμ. Στην ουσία η ψηφιακή φωτογραφία τις έβγαλε από τα νερά τους
(ότι όχι κάθισαν με σταυρωμένα χέρια...). Η Canon, πού εμπαινε σε τέτοια χωράφια, κατά βάση ακολουθούσε τα βήματα της
Sony στον τεχνολογικό τομέα, χωρίς αυτό να μειώνει μερικές καταπληκτικές δημιουργίες της.
Από την άλλη ο γίγαντας Sony ήταν πάντα μπροστάρης λανσάροντας νέες τεχνολογίες και πατέντες και έχοντας την υποδομή να κατασκευάζει εξ ολοκλήρου δικά της προϊόντα,
από τσιπάκια και αισθητήρες, μέχρι μηχανήματα μοντάζ και κάμερες (και όχι μόνο).
Δικά της μηχανήματα εξοπλίζουν τεράστια στούντιο, εδώ και δεκαετίες. Καταλαβαίνεις ότι η τεχνογνωσία της Sony είναι ασύλληπτη...

Τέλος, το γεγονός ότι υπό μια ονομασία , Sony εν προκειμένω , κυκλοφορούν πολλά και διαφορετικά προϊόντα δεν σημαίνει ότι δεν διατηρεί διαφορετικά τμήματα και εργοστάσια.
Για να το πάω πιο μακριά υπό την ονομασία Yamaha κυκλοφορούν μηχανές στην άσφαλτο, αλλά και ενισχυτές σε σαλόνια και σε στούντιο ηχογραφήσεων.

Συμφωνώ στα περισσότερα με μιά μόνο επισήμανση:
Η Canon έχει δημιουργήσει σχολή με την παλέτα χρωμάτων των αισθητήρων της.
Είναι οι πιο εύκολα αποδεκτές εικόνες σε πρακτορεία, περιοδικά κ.ο.
Θα μου πείτε με λιγο pp όλα έρχονται, για να έχουμε να λέμε.

Πάντως για μας τους ερασιτέχνες που όλες οι καλές SLR ειναι πάνω απ´ τις ικανότητες μας έτσι κι αλλιώς, το όνομα καθώς και το συναίσθημα (αναμνήσεις) θεωρω πως παίζει ρόλο. Επίσης τη φωτογραφία αγαπάμε τοσ χρονια και όχι το βίντεο άρα οι οποίες ευκολίες σε αυτο ειναι περισσοτερο θόρυβος του μάρκετινγκ παρα ανάγκη που προϋπήρχε.

Υπό αυτη την έννοια δεν θα είχα στις πρώτες επιλογές μου τη multi culti Sony ενώ θα έπαιρνα μια Minolta αν εξακολουθούσε να υπάρχει.

Πριν από κανα χρόνο αγόρασα ψηφιακή compact κυρίως για τη δουλειά. Ως προτεραιότητα είχα την ταχύτητα φωτογραφίας από το άναμμα, ταχύτητα φωτογραφίας γενικά και ήθελα ευρυγώνιο φακό με compact διαστάσεις σε τιμή γύρω στα 150-200. Σε sony κατέληξα αλλά η ποιότητα φωτογραφίας της υπό "περίεργες" συνθήκες φωτισμού καθώς και η αναπόφευκτη παραμόρφωση από τον Ευρυγώνιο μου έχουν αποκλήσει τη χρήση της ως "σοβαρή" φωτογραφική μηχανή. Από ποιότητα φωτογραφίας canon και πάλι canon.

Σόρυ για την παρείσφρηση, αλλά βλέποντας τον τίτλο του νήματος σκέφτηκα ότι είναι το κατάλληλο μέρος για μια "ανακοίνωση" προς χρήστες και μελλοντικούς αγοραστές εξοπλισμού της Sony.
Στα πλαίσια μιας επαγγελματικής συνεργασίας μου με τη Sony Hellas, θα έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ φωτογραφικό εξοπλισμό της εν λόγω εταιρίας.
Θα είναι μεγάλη μου χαρά να μοιραστώ αυτές τις εμπειρίες με όσους από εσάς το επιθυμούν, προκειμένου να ζήσουμε από κοινού σώματα και φακούς και στη συνέχεια να περνάμε μέσα από το φόρουμ (ή όπου αλλού θέλει ο καθένας μας) τις εντυπώσεις και τεκμηριωμένες απόψεις μας. Έτσι θα υπάρχει μια βιωματική εμπειρία που θα βοηθήσει εμάς και πολλούς ακόμα στην απόκτηση άμεσης γνώσης και που θα κατευθύνει σωστά και αντικειμενικά τους υποψήφιους αγοραστές (θέλω να πιστεύω...).
Αυτό που ζητώ από τους ενδιαφερόμενους είναι να μου γνωρίσετε τι ακριβώς θα σας ενδιέφερε προκειμένου να μπουν προτεραιότητες. Μην φανταστείτε βέβαια ότι θα έχω τα πάντα και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, οπότε επιζητώ από τώρα την κατανόησή σας :)
Στείλτε πμ ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας σε αυτό το νήμα (ή κάποιο άλλο που θα ορίσουν οι διαχειριστές)

Φιλικά
Νίκος

Re: Απάντηση: Η SONY στην ψηφιακή φωτογραφία.

Συμφωνώ στα περισσότερα με μιά μόνο επισήμανση:
Η Canon έχει δημιουργήσει σχολή με την παλέτα χρωμάτων των αισθητήρων της.
Είναι οι πιο εύκολα αποδεκτές εικόνες σε πρακτορεία, περιοδικά κ.ο.
Θα μου πείτε με λιγο pp όλα έρχονται, για να έχουμε να λέμε.

Επειδή μάλλον αναφέρεσαι στο σχόλιό μου, το οποίο στην προσπάθεια να συμπυκνώσω πολλά σε λίγες λέξεις, ίσως είναι λίγο ασαφές, επισημαίνω:

Αναφέρομαι σε εποχές που οι κλασικές εταιρείες φωτογραφικών δεν είχαν σχέση με ηλεκτρονική εικόνα, αλλά μόνο με χημικό φιλμ.
Η Canon ωστόσο πάντα είχε το ένα της πόδι στην ηλεκτρονική εικόνα, κυκλοφορώντας μερικές καταπληκτικές βιντεοκάμερες, οπότε είχε και τεχνογνωσία
περί σύλληψης εικόνας μέσω αισθητήρων ccd κλπ. Φυσικά και δεν υποτιμώ την Canon! Αλίμονο (πελάτης της πολλάκις άλλωστε και ευτυχής) .Δεν υποτιμώ ούτε και τις άλλες εταιρείες. Απλά σε θέματα
τεχνολογίας, που άπτονται αισθητήρων και γενικά σύλληψης της εικόνας με ηλεκτρονικό τρόπο η Sony ήταν πιο μπροστά τεχνολογικά και νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι
μπροστάρης.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι ψηφιακοί αισθητήρες χρησιμοποιούνταν πολλά χρόνια στις βιντεοκάμερες, πολύ πριν εμφανιστεί η ψηφιακή φωτογραφία.
Ωστόσο το γεγονός ότι η Sony είναι ένας γίγαντας τεχνογνωσίας δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι μηχανές της είναι οι καλύτερες.

Παιδια σας ευχαριστω για τις πολυ ενδιαφερουσες απαντησεις σας.

Προσφατα φιλικο ζευγαρι μου ειχε ζητησει γνωμη για την αγορα μιας compact.Ζητησα βοηθεια απο εδω,και μετα απο προταση του φιλου cacau προτεινα στα παιδια καποια μοντελα canon και panasonic.Τελικα τα παιδια πηραν μια sony.

Τελευταια ενας φιλος θελει να παρει λαπτοπ.Αρκετοι,και μαλιστα γνωστες των H/Y του εχουν προτεινει Dell,παρολα αυτα ο ιδιος διατηρει αμφιβολιες γιατι τα Dell λεει δεν ειναι διαδεδομενα και γνωστα οσο τα Sony Vaio.

Επισης γνωστος μου που ξερει οτι ασχολουμαι με τα καλα ακουστικα,ζητησε τη γνωμη μου για ενα μοντελο οικονομικο μεχρι 50 ευρω,και του προτεινα δυο μοντελα,ενα της AKG,και ενα της beyerdynamic.Παρολα αυτα,και παλι εξεφρασε το δισταγμο του,και με ρωτησε αν τα Sony ειναι καλα...

Τα παραπανω δεν ειναι κατι περιεργο βασικα,ο μεσος καταναλωτης δεν ασχολειται και τοσο πολυ παντα,και πολλες φορες επιλεγει κατι με βαση το ονομα,για να εχει το κεφαλι του ησυχο.Η πιο συνηθισμενη επιλογη ειναι λοιπον η Sony,καθως προκειται για εναν κολοσσο,που βγαζει σχεδον τα παντα.
Παροτι πιστευω οτι αρκετες φορες εξειδικευμενες εταιριες εχουν να προσφερουν ισως κατι καλυτερο απο τα sony σε ιδιες τιμες σε αρκετες περιπτωσεις προιοντων,παρολα αυτα δεν ειναι παντα ο κανονας αυτος,και πολλες φορες η Sony ειναι μπροστα και ακρως ανταγωνιστικη,κοντραροντας στα ισια σε ποιοτητα εξειδικευμενες εταιριες.

Θελω λοιπον μεσα απο αυτο το φορουμ να δω και αλλες αποψεις για το θεμα,καθαρα απο ενδιαφερον,για να ακουσω και να μαθω παραπανω πραγματα,καθως αγαπω τα ηλεκτρονικα και επιπλεον γνωσεις σε αυτα μου ειναι παντα ευπροσδεκτες.

μην ξεχνάμε ότι ερευνά την δημιουργία τριπλού αισθητήρα σαν του foveon !!!

Last edited:
Παροτι πιστευω οτι αρκετες φορες εξειδικευμενες εταιριες εχουν να προσφερουν ισως κατι καλυτερο απο τα sony σε ιδιες τιμες σε αρκετες περιπτωσεις προιοντων,παρολα αυτα δεν ειναι παντα ο κανονας αυτος,και πολλες φορες η Sony ειναι μπροστα και ακρως ανταγωνιστικη,κοντραροντας στα ισια σε ποιοτητα εξειδικευμενες εταιριες.

Μα όταν έχεις τόσο μεγάλη δύναμη (οικονομική και κατ' επέκταση ερευνητική) είναι λογικό και αναμενόμενο να έχεις ανταγωνιστικά προϊόντα σε ό,τι κι αν καταπιάνεσαι. Μου φαίνεται αυταπόδεικτο.