Βάση σημερινής ισοτιμίας, το κόστος στη Σουηδία είναι 1526€.
Αν προσθέσουμε και τα 20€ του εμβάσματος, έχουμε 1546€.
Αν τώρα πληρώνονται και σε Σουηδική κορώνα, υπολογίζουμε και ένα κόστος ακόμα 11€ (ανάλογα του ποσού, μεγαλύτερο κόστος σε μεγαλύτερα ποσά) για τη μετατροπή του νομίσματος.
Τα μεταφορικά, για μία μικρή παλέτα βάρους 45 κιλών –που υπολογίζεται από τη μεταφορική ως παλέτα 110 κιλών- κοστίζουν 145€+ΦΠΑ, άρα φθάνουμε στα 1718 € έως 1729€.
Αν ο όγκος της παλέτας, ήταν μεγαλύτερος τότε αυτό που θα μετρούσε για τη μεταφορική θα ήταν το… ακριβότερο αποτέλεσμα! (Μπορεί βάση όγκου η τιμολόγηση να γινόταν για 160 κιλά ή 205 κιλά, άρα περισσότερα μεταφορικά, τα οποία όμως θα μοιράζονταν σε περισσότερα τεμάχια).
Η διαφήμιση του προϊόντος, η διανομή, η αποθήκευση, το στοκ, στη Σουηδία και γενικά στις Σκανδιναβικές χώρες, αφορά τον κατασκευαστή και όχι το μεταπωλητή, εισαγωγέα.
Αυτό άμεσα σημαίνει ένα κόστος, μία επιβάρυνση που καλείται να καλυφθεί μέσα από την τιμή του προϊόντος.
Ταυτόχρονα η προπληρωμή του προϊόντος και μάλιστα όλου του ποσού, χωρίς κάποιο είδος ανταλλαγής, διαφέρει από μία προκαταβολή και το υπόλοιπο με την παράδοση του προϊόντος, πόσο περισσότερο όταν υπάρχει και ανταλλαγή στη μέση.
Η πιστωτική κάρτα έχει ένα κόστος 2%, τουλάχιστον, σε ένα μαγαζί- αν έχει κινήσει και τη διαδικασία προεξόφλησης των άτοκων δόσεων που μπορεί να έχει στην εμπορική του πολιτική, σημαίνει ένα κόστος ακόμα, περίπου 6%.
Το κόστος μας πια, έχει φθάσει στα 1855€ στην καλύτερη περίπτωση, στα 1867€ στη χειρότερη.
Επίσης, η τιμή που δίνουν στο μεταπωλητή στη Σουηδία είναι η ΙΔΙΑ με την τιμή που δίνουν στο dealer του εξωτερικού!!!
Αν όλα τα παραπάνω, τα βάλετε σε αριθμούς, με χαρτί και μολύβι, τότε θα καταλάβετε ότι «πραγματική» διαφορά δεν υπάρχει.
Καταλαβαίνω, ότι όντας εκτός «χορού», όλα τα παραπάνω σας είναι αδιάφορα, όμως θα πρέπει να καταλάβετε και εσείς ότι κάποιος όταν επενδύει σε μία εμπορική επιχείρηση, αναμένει και ένα κέρδος που θα του επιτρέψει να ζήσει και δεν αναφέρομαι στο να ζήσει εις βάρος των άλλων αλλά να ζήσει σαν τους άλλους!
Τέλος, έχοντας εμπειρία από συνεργασία με Σουηδούς, θα ήθελα να επισημάνω το σκεπτικό τους, ότι τα Σουηδικά προϊόντα στη Σουηδία και γενικότερα στη Σκανδιναβία πρέπει να είναι φθηνότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Δε σας κρύβω, ότι αυτό το σκεπτικό ήταν που με τρόμαξε με κάποιες Σουηδικές εταιρείες, με πολύ καλά προϊόντα και αρνήθηκα τη συνεργασία μαζί τους, έστω και αν είχα αγοράσει μηχανήματά τους για να τα δοκιμάσω.
Π.χ. Ηχείο που είχε στη Σουηδία 7.400€ το 2006, ήθελαν στην Ελλάδα να βγαίνει 9.000€… πήγαινες Σουηδία μία εβδομάδα, έκανες την αγορά σου, έκανες τις διακοπές σου, πλήρωνες τη μεταφορική εταιρεία για να στο παραδώσει στο σπίτι σου και είχες γλυτώσει και 300€ στο τέλος!!!