Βασικός παράγοντας που καθορίζει την τιμή στο πρατήριο είναι η συμφωνία που κλείνει η εταιρία με τον εκάστοτε πρατηριούχο.
Η συμφωνία αυτή (ουσιαστικά το ποσό σε /κυβικό που προστίθεται στην ημερήσια τιμή ΔΕΠ - την τιμή που ανακοινώνεται
εδώ) εξαρτάται και επηρεάζεται:
- από τα έξοδα μεταφοράς (υπάρχουν πρατηριούχοι με δικά τους βυτία που φορτώνουν απευθείας από τα διυλιστήρια, οπότε αυτό το κόστος μειώνεται)
- από τυχόν δαπάνες της εταιρίας για εξοπλισμό του πρατηρίου,
- από προηγούμενες οφειλές του πρατηριούχου προς την εταιρία,
- από το σημείο όπου βρίσκεται το πρατήριο και την προσδοκώμενη κατανάλωση σε κυβικά ετησίως
- από το επενδυτικό πλάνο της εταιρίας (παλιότερα κυρίως ίσχυε αυτό, που γινόταν σφαγή για τα σήματα - πλέον, με τόσα πρατήρια κλειστά και διαθέσιμα, δεν υπάρχει λόγος να παίξει καμμία εταιρία επιθετικά και να σκοτώσει τις τιμές της).
Παλιότερα, επίσης, είχε να κάνει και με τον συμφωνημένο τρόπο πληρωμής του πρατηριούχου (επιταγές, πλαφόν, μετρητά) και τις ημέρες πίστωσης, αλλά εδώ και μερικά χρόνια που η συντριπτική πλειοψηφία των αγορών γίνεται τοις μετρητοίς, αυτό έπαψε να παίζει ρόλο.
Με λίγα λόγια, ένα πρατήριο σε καλό σημείο με δυνατότητα για πολλά κυβικά, το οποίο ανήκει στον πρατηριούχο, το 'χει φτιάξει μόνος του και είναι και καλοπληρωτής, αγοράζει πιο φθηνά από την εταιρία (όχι πάντως φθηνότερα από ΔΕΠ + 7-10 , συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών).
Σχετικά με τις 100αρες, επειδή η ζήτηση είναι πάρα πολύ μικρή, μπορεί να υπάρχει ακόμα στις δεξαμενές του πρατηριούχου καύσιμο που αγοράστηκε πριν 3 μήνες ξερω γω, όταν οι τιμές ήταν στα ύψη. Αναγκαστικά πουλάει με βάση τις τιμές που αγόρασε. Αν έτυχε εν τω μεταξύ και ο διπλανός αγόρασε με τις σημερινές τιμές, τότε θα υπάρχει τεράστια διαφορά. Γενικά πάντως, τα πρατήρια αλλάζουν τιμές όταν παραλαμβάνουν νέο καύσιμο (χωρίς να ισχύει υποχρεωτικά αυτό βεβαια).
Τις Κυριακές και τις αργίες, επειδή υπάρχουν πολύ λιγότερα πρατήρια ανοιχτά (και τα μεροκάματα διπλά - για όσους πληρώνουν τα νόμιμα), λογικό είναι κάποιοι να τσιμπάνε λίγο την τιμή.