TΠΚΚΦ
μην μου πεις ότι κατάλαβες το ακρωνύμιο, θα κεράσω δείπνο ....
Κλείνοντας, σήμερα αγόρασα από το δρόμο το τεύχος του BBC Music, όπου 100 σύγχρονοι διευθυντές ορχήστρας και μουσικοί με διευθυντικές θέσεις, επιλέγουν τους 20 κορυφαίους μαέστρους στην ιστορία της μουσικής. Γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος. Άλλοι βάζουν στις τριάδες τους τον Μάλερ, άλλοι το Γιόχαν Στράους υιό, ο Πετρένκο πετά μέσα το Λουλύ! Η εικοσάδα που τελικά βγαίνει έχει πρώτο τον Κάρλος Κλάιμπερ, δεύτερο τον Μπέρνσταϊν, τρίτο τον Αμπάντο, τέταρτο τον Κάραγιαν, πέμπτο τον Αρνονκούρ, έκτο τον Ρατλ, έβδομο το Φουρτβαίγκλερ κλπ. Στην εικοσάδα δεν υπάρχει ο Βάλτερ, ο Κλέμπερερ (έλαβαν ελάχιστους ψήφους), ο Μητρόπουλος (έλαβε μία μόνο ψήφο), ο Ράινερ, ο Μπαιμ (έλαβε μία ψήφο) και άλλοι. Αντίθετα υπάρχουν πολλοί εν ενεργεία μαέστροι.
Αγαπητέ Μανώλη,δέν έχω κανένα λόγο νά δείξω μεγαλύτερο σεβασμό απο τον δέοντα σε κάποιον Μαέστρο ή σε κάποιον ηθοποιό..
Σέβομαι τον κόπο τους(γιατί προφανέστατα εχουν κοπιάσει) ,αλλά ως ακροατής δικαιούμαι νά εκφράσω την υποκειμενική μου γνώμη και ας ειναι και λανθασμένη..
Η Τέχνη δεν ειναι ένα ''εύθραυστο'' αντικείμενο,ούτε κινδυνεύει απο οιονδήποτε ακροατή.
Απο την άλλη και οι Ορχήστρες αλλά και οι Διευθυντές τους χρειάζονται το ζωντανό ακροατήριο γιατί χωρίς αυτό περιορίζονται..
Επίσης εσύ μιλάς μέ υποθετικά στοιχεία γιά τον Pappano στην πρώτη τού Mahler ,ενώ προσωπικά μιλησαν τά αυτιά μου,πού μέτρια,καλά ή κακά ήσαν παρόντα.Καί επίσης τήν 1η τήν ακούω απο τότε πού ήμουν 25 ετών και τώρα πέρασα τά 50.
Ο Mahler πολλάκις κατόρθωσε νά δημιουργήσει μεγάλη Τέχνη από τό επιφανειακό καί τό ασήμαντο σάν τον μεγάλο Σκηνογράφο πού μπορεί νά στήσει σκηνικά από ευτελές υλικό και χωρίς χιλιάδες βοηθήματα πισω του(τουλάχιστον στίς παλιότερες εποχές)..
Πήρε τραγουδάκια τής Βοημίας σε κάποιες περιπτώσεις ή και μουσικές πού τούχαν αποτυπωθεί απο μπάντες κηδειών ή και στρατιωτικές και έφτιαξε κολοσσούς..
Λυπάμαι πού θά το ξαναπώ αλλά ο Pappano χαμπάρι δεν πήρε και διατήρησε μονον τήν επιφάνεια και δεν κατάλαβε κάν οτι ο μεγάλος συνθέτης μετέτρεψε τό ευτελές τραγουδάκι σε συγκλονιστικό πένθιμο και ειρωνικό εμβατήριο.Τό διατήρησε ευτελές ..Οπως και το ερωτικό δεύτερο μέρος τόκανε βαλσάκι β.διαλογής...Ουδείς αισθησιασμός (γιατί τό β.μέρος ειναι κατ´εξοχήν ο αισθησιασμός και η σεξουαλικότητα τού ''Ηρωα'')αλλά απλή χορευτική μουσική γιά φιλόμουσες ''αποσυρμένες'' γηραιές κυρίες ..
Μπορεί νά το καταφέρει αργότερα.
Ως προς την Callas ξέχασες νά αναφέρεις τουλάχιστον την μοναδική Norma και την Lucia (τέτοια σκηνή τρέλλας δεν μπορεί νά ξαναπαιχτεί -ερμηνευτεί)..
Θά προσέθετα καί την ''Υπνοβάτιδα'' καί άλλα,μά δεν ειναι τού παρόντος..
Kαλημέρα Μανώλη..
Χαρά μου νά συνομιλούμε.:ernaehrung004::ernaehrung004:
Καλησπέρα κι από μένα. Μιας κι έχετε πιάσει ένα από τα πιο αγαπημένα μου έργα, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να μπω κι εγώ στη συζήτηση.
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί πρέπει σώνει και καλά να επιλέγουμε μια ερμηνεία ενός έργου ως την καλύτερη. Κάποιος έφερε παραπάνω το παράδειγμα των κριτικών που ψήφισαν τους καλύτερους μαέστρους όλων των εποχών. Τα αποτελέσματα βέβαια είναι για γέλια. Επίσης, πολλά μουσικά περιοδικά, ανάλογα με το από το πού προέρχονται, προβάλλουν τις δικές τους προτιμήσεις και ατζέντες. Το Γκράμοφον για παράδειγμα προβάλλει και αναδεικνύει συστηματικά Βρετανούς μουσικούς κι ερμηνευτές, παρόλο που πολύ συχνά χωλαίνουν. Οπότε, πολλές φορές απλά προτιμώ να τους αγνοώ και να εμπιστευθώ το αυτί μου.
Το ίδιο ισχύει για εμένα και στην περίπτωση των ηχογραφήσεων του Das Lied με την Ferrier. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι μια μέτρια ερμηνεία που έχει διαφημιστεί και ακουστεί σε υπερβολικό βαθμό από τα μουσικά περιοδικά και την ανεκδοτολογία του χώρου. Η γυναίκα ήταν ετοιμοθάνατη, τραγούδησε το Αντίο κι έβαλε τα κλάματα. ΟΚ. Σεβαστό. Η προσωπική της τραγωδία είναι ένα πράγμα. Η μουσική ένα άλλο. Εν προκειμένω, με ενοχλεί που η τραγωδία χρωματίζει τη μουσική.
Το Τραγούδι της Γης δεν είναι ούτε όπερα, ούτε μελόδραμα. Είναι ένα βαθιά ποιητικό έργο, το οποίο μέσα σε έξι μέρη περικλείει τον κύκλο της ζωής πάνω στη Γη. Και ως τέτοιο πρέπει να ερμηνεύεται κατά τη γνώμη μου. Κάποιοι επιλέγουν να ερμηνεύσουν τον αποχαιρετισμό του τελευταίου μέρους ως τραγωδία, ίσως γιατί το βλέπουν ως θάνατο. Όμως αυτό δεν συνάδει ούτε με το κείμενο, ούτε με την στάση που έπαιρνε ο Μάλερ απέναντι στο ζήτημα. Αν είναι ιδιαίτερα κάτι που χαρακτηρίζει τη στάση του Μάλερ απέναντι στη ζωή και το θάνατο, όπως το βλέπουμε τουλάχιστον στο έργο του, αυτό είναι ένα είδος αναχωρητικής, αποστασιοποιημένης αγάπης που αγκαλιάζει τα πάντα στην ολότητά τους, χωρίς φόβο. Αυτό άλλωστε λένε και οι στίχοι του Der Abschied, όπως και άλλων τραγουδιών του Μάλερ, αλλά και το έργου του στο σύνολό του. Ακόμα και τα Kindertotenlieder που μιλάνε για τραγωδία (και μάλιστα πολύ προσωπική), την αντιμετωπίζουν υπερβατικά. Υπάρχει ένα βασικό θέμα και μια πολύ συγκεκριμένη οπτική γωνία που την βλέπουμε να διατρέχει και να διαπερνά όλο σχεδόν το έργο του.
Από εκεί και πέρα, οι καλύτερες για εμένα εκτελέσεις (κι έχω ακούσει πάρα πολλές μιας και μια περίοδο είχα πάθει εμμονή με το συγκεκριμένο έργο) είναι του Tennstedt με την Αγνή Μπάλτσα και της Λούντβιχ με τον Κάραγιαν. Πολύ ωραία είναι επίσης η ερμηνεία της Ναν Μέρριμαν με τον Γιόκουμ, ενώ του Μπουλέζ με την Βιολέτα συμπαθητική.
Αν είναι ιδιαίτερα κάτι που χαρακτηρίζει τη στάση του Μάλερ απέναντι στη ζωή και το θάνατο, όπως το βλέπουμε τουλάχιστον στο έργο του, αυτό είναι ένα είδος αναχωρητικής, αποστασιοποιημένης αγάπης που αγκαλιάζει τα πάντα στην ολότητά τους, χωρίς φόβο. Αυτό άλλωστε λένε και οι στίχοι του Der Abschied, όπως και άλλων τραγουδιών του Μάλερ, αλλά και το έργου του στο σύνολό του. Ακόμα και τα Kindertotenlieder που μιλάνε για τραγωδία (και μάλιστα πολύ προσωπική), την αντιμετωπίζουν υπερβατικά. Υπάρχει ένα βασικό θέμα και μια πολύ συγκεκριμένη οπτική γωνία που την βλέπουμε να διατρέχει και να διαπερνά όλο σχεδόν το έργο του.
Χμ, μεγάλο το θέμα που πάει ν' ανοιχτεί και αυτή η κουβέντα δε γίνεται στο πόδι.Αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη στάση του Μάλερ απέναντι στη ζωή, είναι ένα είδος αποστασιοποιημένης αγάπης (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ich bin der Welt abhanden gekommen που μιλά για μια στάση ζωής και όχι για κατάληξη) και μια διαρκής αγωνία για άρση των συνεπειών του θανάτου. Στη μεταφυσική αναζητούσε κάτι που θα προσδώσει ένα νόημα στη ζωή και θα άρει την προσωρινότητα της. Και το μεγαλείο της εκτέλεσης της Φέριερ με το Βάλτερ είναι ακριβώς αυτή η εξπρεσιονιστική απόδοση αυτής της ανακεφαλαίωσης της Ζωής και της αγωνίας για την προσωρινότητα της. Οι τεχνικές αδυναμίες πολλές στη φωνή της Φέριερ και στη συνοχή της ορχήστρας. Δεν είναι όμως αυτά τα πρωτεύοντα κριτήρια.
Ένα πράγμα είναι το κείμενο των κινέζικων ποιημάτων. Ένα άλλο πράγμα είναι τα ποιήματα όπως διαμορφώθηκαν με τις παρεμβάσεις του Μάλερ.![]()
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.