Η τεχνολογική (προ)ιστορία μας!

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Έχω μία μανία να μην πουλάω αντικείμενα (αν και η κρίση με βάζει συχνά πυκνά σε πειρασμό) ώστε στα γεράματα (αν φτάσω) να έχω να "θυμάμαι". Πολλά αντικείμενα (κυρίως κινητά) συνδέονται με περιόδους τις ζωής μου. Έψαχνα λοιπόν μία κάρτα pcmcia->wifi για να αναστήσω έναν φορητό-σκυλί 14 ετών (θα τον παραθέσω και αυτόν κάποια στιγμή) και έπεσα πάνω σε κάποια γκάτζετ παλαιολιθικής εποχής. Θυμάμαι ότι το δέος του ξεπακεταρίσματος κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής ήταν πολύ μεγαλύτερο πριν 15-20 χρόνια. Tώρα κάνεις δώρο PSP στο ανηψάκι (προ κρίσης αυτά τα δώρα) και σε κοιτάει λες και το έβρισες. Εν καιρώ θα προσθέσω και κάποιες ακόμη συσκευούλες και κίνητα που έχω. Αν έχεις και κάποιος από εσάς διάθεση ας παραθέσει κάτι παλαιό. Για να θυμόμαστε οι παλαιότεροι :grandpa: και να μαθαίνουμε οι νεότεροι :music-smiley-005: . :2thumb22sup:

Το πρώτο που βρήκα ήταν μία ατζέντα σε μορφή υπουπουπόφορητού. Casio Digital Diary SF-4000, το όνομα της. Παρουσιάστηκε περί τα 1988. Είχε οθόνη 6 γραμμών και μνήμη 32 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΚΒ (αποθηκεύει 31.902 χαρακτήρες ελεγε στο κουτί με μεγάλα γράμματα). Το εντυπωσιακό είναι ότι διέθετε και σειριακή θύρα εσωτερικά για να σώσει τα δεδομένα αν χρειαζόταν. Λόγω έλλειψης ελληνικών θυμάμαι δεν την είχα ευχαριστηθεί όσο θα ήθελα αλλά ένιωθα πολύ hi-tech με αυτή στην τσέπη του μπουφάν. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε το να έχεις κάτι ηλεκτρονικό στην τσέπη (εκτός απο κομπιουτεράκι) ήταν κάτι πρωτόγνωρο σχεδόν για όλους μας.

Camera_ZOOM_20121205225752114.jpg

Camera_ZOOM_20121205225703766.jpg

Camera_ZOOM_20121205225854917.jpg

Camera_ZOOM_20121205225922074.jpg

Όταν τα ηλεκτρονικά κατασκευαζόντουσαν εκεί που έπρεπε:

Camera_ZOOM_20121205225633489.jpg

Και μία με τον σχεδόν ίδιου μεγέθους μακρινό απόγονο:

05122012002.jpg

...

Μερικές πληροφορίες που βρήκα:

http://mycalcdb.free.fr/main.php?l=0&id=416

http://kuzyatech.com/casio-sf-4000-digital-diary-teardown , απ' όπου και μερικές φωτό ακόμη :

PB140327.jpg

PB140328.jpg

Τακτοποιημένο λιτό εσωτερικό :

PB140337.jpg

Και ένα τεχνολογικό έργο τέχνης:

PB150324.jpg

Και τέλος οι οδηγίες χρήσης : http://data.manualslib.com/pdf2/36/3586/358559-casio/sf4000.pdf?7af34936dea105cf2f5ce5ecf8694729

Ωραίες εποχές! Αν έχετε κάτι από παλιά όπως προέγραψα παραθέστε και εσείς. :2thumb22sup:

Το σκάψιμο στο υπόγειο συνεχίζεται και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα βαρύ χαρτί (σε όνομα αλλά και σε βάρος!). Γυρνάμε πίσω στο 2001 περίπου. Η τρίτη γενιά Nokia Communicator είναι γεγονός. Πρόκειται για μία υβριδική συσκευή. Απέξω είναι ένα "κανονικό" τηλέφωνο αλλά ανοίγοντας έχεις ένα κανονικό πληκτρολόγιο και μία ικανοποιητική οθόνη (για τα δεδομένα της εποχής) 640χ200 pixels. O επεξεργαστής τρέχει στα ιλιγγιώδη...66Mhz! Στο πακέτο συμπεριλαμβάνει και φωτογραφική μηχανή ανάλυσης 640χ480 (κάπου πρέπει να είναι και αυτή) η οποία στέλνει τις φωτό στο κινητό μέσω υπερύθρων. Είναι από τα ελάχιστα κινητά που μπορούσε να στείλει φαξ (δεν ξέρω αν έπαιζε Ελλάδα). Αν εξαιρέσεις το βάρος ήταν μια πλήρη συσκευή με πρωτοποριακά για την εποχή χαρακτηριστικά. Ανοιχτή συνομιλία, πολύ καλή οθόνη για σερφάρισμα (της εποχής εκείνης), πλήρες "γραφείο" και αρκετές εφαρμογές να βόσκουν στο ίντερνετ. Το μεγάλο της πρόβλημα ήταν φυσικά η έλλειψη ... ελληνικών. Είχε βγάλει ένας Ρώσσος ένα πακέτο αλλά ποτέ δεν λειτούργησε καλά λόγω προβλημάτων κωδικοποίησης. Και ειδικά στο "τηλέφωνο" απέξω ποτέ δεν εμφανίστηκαν ελληνικά. Οπότε οι φίλοι είχαν φάει πολύ greeklish sms εκείνη την εποχή. Το μέγεθος γινόταν σίγουρα κουραστικό και ειδικά το καλοκαίρι αλλά λόγω φόρμας ίσως ήταν πιο εύπεπτο από τα ταψιά που κυκλοφορούν σήμερα.

20121213_225133.jpg

20121213_225325.jpg

20121213_225359.jpg

Το NETMONITOR ήταν ένα κρυφό μενού σε κάποια μοντέλα της ΝΟΚΙΑ για να βλέπεις ένταση σήματος, θερμοκρασία μπαταρίας και πολλά άλλα:

20121213_225715.jpg

20121213_231535.jpg

Κάποτε εκεί φτιάχνοταν τα σωστά κινητά :

20121213_231628.jpg

20121210_191445.jpg

Ωραία εποχή και αυτή!

Psion 5ΜΧ

800px-2005-04-16_Psion_Serie_5mx_PRO_24MB_beschn_unscharf_scharf.JPG

Και Επιτέλους HTML στο δρόμο!!!!

Η σειρά 5 της Psion κυκλοφόρησε 15 ολόκληρα χρόνια πριν!!!

Το mx ήταν ελαφρύ γρήγορο και Υπερπλήρες! Και χώραγε στην τσέπη του μπουφάν!

Από ebook readers, calc, word processing…
Απίθανο για χρήση στο αεροπλάνο/μετρό/τραίνο
Το πληκτρολόγιο επέτρεπε γρήγορη πληκτρολόγηση σε σχέση με οποιαδήποτε ταμπλέτα των ημερών μας
Αυτονομία παραπάνω από αρκετή
Οθόνη καλή με τα δεδομένα της εποχής για διάβασμα στο δρόμο
Μόνο πρόβλημα … εκείνη την εποχή έπρεπε να το συνδεθεί με σειριακή για να βλέπει τον έξω κόσμο … δεν υπήρχαν εύκολα 3G/WiFi όπως σήμερα. Και η υπέρυθρη ήταν σχεδόν άχρηστη.

Τυπικά χαρακτηριστικά ?
Ανάλυση 640χ240 (μισή VGA)
Αρχιτεκτονική 32bit βάση ARM710 @ 36MHz
Java Virtual Machine Support
Dock (serial port + power)
Sync with windows

Μεγαλύτερη παραξενιά που μου είχε τύχει? Κάπου στους -20C η LCD οθόνη ήταν αχνή σχεδόν δεν έβλεπες. Έπρεπε να το ζεστάνω λίγο για να γίνει λίγο γκρι :D
Και να μη ξεχάσω :-) Δουλεύει Ακόμα :-)

Re: Απάντηση: Η τεχνολογική (προ)ιστορία μας!

Αυτην την εχω και εγω και μαλιστα στην διαφανη εκδοση της με αρκετα παιχνιδια.

Πηγα να την βγαλω εξω στους μικρους μου κανιβαλους αλλλα το ξανασκεφθηκα και υπαναχωρησα.

Σε λιγα χρονια που μπορει και να μην την σπασουν :D

Nokia 3310 : απίθανη συσκευή! Είναι αυτό που λέει "έπιασε η μαγιά". Απλή, φθηνή, σκυλί μαύρο. Χρόνος αναμονής: 1 αιώνας. Χρόνος ομιλίας: 3 χρόνια! :D
Psion 5ΜΧ : Ονειρεμένη συσκευή. Την ήθελα πολύ αλλά δεν τα κατάφερα να την αποκτήσω στην ώρα της.
Gameboy: κάπου έχω και εγώ την τελευταία ασπρόμαυρη έκδοση την "μαζεμένη". Πέρασα ολόκληρη θητεία μαζί της και μαζί με μένα έπαιζε και ένας λόχος. Ακόμη δουλεύει το σκυλί. Πριν λίγο καιρό το άνοιξα κανονικά.

Βρε συ Ακη βιους παραλληλους ειχαμε ?

Εχω και το Τ29 και το Τ39 και μαλιστα ακομα ειναι ζωντανα μιας και τα φορτιζω απο καιρο σε καιρο.

Ειδικα το Τ39 ειναι μακραν το αγαπημενο μου....

αχχχ το T39 ήταν υπέροχο τηλ. το οποίο δεν το απέκτησα ποτέ (δεν θυμάμαι τον λόγω)!

Ανέβασε μας καμία φωτο βρε Ναθ. μην φοβάσαι δεν θα στο ματιάσω :smile:

(Send from iPad)

Το Τ39 έλιωσε στα χέρια μου μέχρι να ξεβάψουν τα κουμπιά και να πατιούνται δύσκολα

Ακόμα με θυμάμαι να παίζουμε βράδια στο στρατό Bluetooth Tennis διπλό!!!

200px-T39ljusstake.jpg

Last edited:
Θα ψάξω να βρω να ποστάρω τον πρώτο mp3 player για το t39, όπως και την πρώτη κάμερα που δούλευε μέσω gsm (έστελνε τις φωτογραφίες στο σέρβερ της ericsson από όπου και τις κατέβαζες).
Έχω και το Τ39, αλλά πια δεν είναι πλήρως λειτουργικό...

Μέσα της δεκαετίας του 90 όταν τα επιστημονικά "κομπιουτεράκια" ήταν πολύ στα πάνω τους.

ΗΡ48G

Κομπιουτεράκι θρύλος στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και όχι μόνο. Είχε πλήρη βιβλιοθήκη για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων ΚΑΙ το βασικότερο είχε 32ΚΒ μνήμη στην οποία μπορούσε εσύ να συντάξεις κείμενο με μαθηματικούς τύπους. Το καταπληκτικό για την εποχή ήταν ότι πέρα από μαθηματικά σύμβολα είχε ΚΑΙ ελληνικούς χαρακτήρες (σαν εξτρά πακέτο) οπότε μπορούσες να είχες μαζί σου ένα πλήρες μαθηματικό/επιστημονικό κείμενο με ελληνικά και μαθηματικά σύμβολα. Κάτι σε δυνατό σκονάκι πήγαινε αυτό. Κυκλοφορούσαν μάλιστα από προχώ φοιτητές έτοιμα "πακέτα" για μαθήματα (επί πληρωμή φυσικά) τα οποία περνούσες στο κομπιουτεράκι σου και ήσουν "διαβασμένος" πολύ καλά. Είχε σειριακή θύρα επικοινωνίας αλλά και infrared για επικοινωνία είτε με ίδιες συσκευές είτε με τον υπολογιστή. Αυτό το "σκονάκι" κράτησε για κάποια χρόνια μέχρι που οι "Ενημερωμένοι" καθηγητές ανακοίνωναν ότι στις εξετάσεις επιτρέπονται κομπιουτεράκια ΜΟΝΟ με τις 4 βασικές πράξεις. Κάποιοι βέβαια πιο προχωρημένοι απαγόρευαν όλα τα κομπιουτεράκια..

Μερικά στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/HP-48_series

Το πολύ "πρωτότυπο" του ήταν ότι στις βασικές πράξεις ΔΕΝ έγραφες "κανονικά". Δλδ όταν σε ένα απλό κομπιουτεράκι για μία πρόσθεση πατούσες "4 + 5 =" σε αυτό για να κάνεις αυτή την πρόσθεση έπρεπε να πατήσεις 4 enter 5 enter = enter. του πέρναγες δλδ τα δεδομένα και ΜΕΤΑ του όριζες την μεταξύ τους πράξη. Κάποιος καθηγητής μας είχε πει ότι εξαρχής έτσι δούλευαν τα κομπιουτεράκια αλλά δεν ξέρω αν ισχύει. Το σύστημα αυτό λέγεται Reverse Polish Notation (RPN) λόγω του μαθηματικού Λουκασίεβιτς που το επινόησε το 1920: http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_Polish_notation. Στην αρχή ήταν ενοχλητικό αλλά αν το συνήθιζες είχε και κάποια θετικά. Είχε δυνατότητα προγραμματισμού, γραφικών παραστάσεων κλπ.

Από ποιότητα κατασκευής μιλάμε για άρμα μάχης πραγματικό. Τα πλήκτρα είχαν μια εκπληκτική μηχανική αίσθηση και η συνολική κατασκευή ήταν τρομερά ποιοτική.

Παρουσιαστηκε το 1990 και ήταν στην παραγωγή μέχρι το 2003 σε διάφορες εκδόσεις.

Μερικές φωτό:

20121223_220239.jpg

20121223_220306.jpg

20121223_220441.jpg

20121223_220456.jpg

20121223_220603.jpg

20121223_221303.jpg

Δίπλα δίπλα με το "Γιο" του το 49G : http://en.wikipedia.org/wiki/HP-49_series

20121223_222457.jpg

Δυο ποστ και από μένα σε αυτό το νοσταλγικό νήμα.
Πρώτα τα αγαπημένα μου ericsson...το Τ39, το πιο άπαικτο νομίζω κινητό που αγόρασα ποτέ...Αν και το HTC TyTN ήταν πιο ακριβό και το πρώτο ουσιαστικά pc phone (έτρεχες ότι DOS εφαρμογή ήθελες...ακόμη και windows εφαρμογές αρκεί να είχες το κουράγιο να φορτώσει win95) - πάλι ξέφυγα...
Τ39, ένα τηλέφωνο απίστευτο για τα δεδομένα της εποχής. Όταν κάποιοι άλλοι ήταν κολλημένοι με κάτι φιδάκια η Ericsson έβγαλε ένα υπερπλήρες κινητό. Έχει blutooth, υπέρυθρες έκανε συγχρονισμό με το outlook απροβλημάτιστα και είχε wap browser για σύνδεση στο internet. Με τη μεγάλη μπαταρία αν δεν μίλαγες πολύ έβγαζε 1 (!!!) μήνα η φόρτιση - το χρησιμοποιούσα αργότερα όταν πήγαινα για camping που δεν είχα ρεύμα.
Επίσης σε αυτό το κινητό είχα πάρει τον πρώτο μου mp3 player. Έμπαινε από κάτω και έπαιρνε μια κάρτα MMC. Η συσκευασία τότε είχε μια 32 ΜΒ που σύντομα έδωσε τη θέση της σε μια 64αρα που έπαιρνε ένα ολόκληρο cd σε mp3. Τα ακουστικά ήταν εξοπλισμένα και με μικρόφωνο για καλωδιακό hands free. Βέβαια να πω την αλήθεια δεν τα χρησιμοποίησα σχεδόν ποτέ γιατί με έναν adaptor από 2.5 σε 3.5 mm μπορούσες να βάλεις πολύ καλύτερης ποιότητας ακουστικά.
Επίσης αν και δεν είχε έγχρωμη οθόνη είχε φωτογραφική μηχανή, που έμπαινε από κάτω σαν τον mp3 player, την MCA-10. Αυτή ουσιαστικά αποθήκευε μέχρι 5 φωτογραφίες σε ανάλυση 320x240 και μπορούσες να τις στείλεις μόνο μέσω email ή στο site της ericsson μέσω wap και να τις δεις από εκεί. Κάπου την έχω και αυτή καταχωνιασμένη αλλά δεν την βρήκα τώρα.
Το δεύτερο κινητό είναι το Τ68m. Αρχικά η γκρι έκδοση ενώ είχε το ίδιο hardware με την γαλάζια και ροζ (T39i) είχε κάποιες δυνατότητες κομμένες. Φυσικά είχα πάρει την γκρι τότε γιατί μου άρεσε περισσότερο. Θυμάμαι ακόμη την μικρή φασαρία που είχα κάνει στο κατάστημα της sony ericsson για να μου αναβαθμίσουν το firmware δωρεάν (το firmware από μια έκδοση και μετά ήταν κοινό)...και καλά για καλύτερη συμβατότητα με την φωτογραφική - τελικά είχαν βάλει μέσα και μερικά παιχνίδια εξτρά.
Το Τ68 ήταν ουσιαστικά ένα Τ39 με έγχρωμη οθόνη από πλευράς χαρακτηριστικών, και συνεπώς μπορούσες να δεχθείς και να στείλεις και mms. Η φωτογραφική μηχανή που φαίνεται στη φωτογραφία είναι η MCA-20 που επιτέλους αποθήκευε τις φωτογραφίες στη μνήμη του κινητού και μπορούσες με υπέρυθρες, blutooth ή καλώδιο να τις περάσεις στον υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να συνδεθείς στο τότε πανάκριβο mobile internet. O mp3 player συνέχισε να δουλεύει απροβλημάτιστα και με αυτό. Το Τ68 είναι ακόμη η backup συσκευή μου, αυτή είχα και το 2010 που πήγα στο στρατό. Ακόμη δουλεύει απροβλημάτιστα, αν εξαιρέσουμε την μπαταρία που προφανώς έχει πέσει.

Edit: Ξέχασα να γράψω πως στο θεϊκό tennis μπορούσες να παίξεις διπλό παιχνίδι μέσω blutooth ο ένας παίκτης με το Τ39 και ο άλλος με το Τ68 !!!

se.JPG

Last edited:
Το δεύτερο ποστ είναι για 2 επιστημονικά "κομπιουτεράκια".
Το πρώτο είναι του πατέρα μου, κατασκευασμένο εν έτη 1981, το HP-12C. Πόσο το είχα παρεξηγήσει αυτό τον υπολογιστή όταν ήμουν μικρός κυρίως λόγω της προφανούς στόχευσης στους οικονομολόγους (ενώ εγώ ήμουν πάντα στραμμένος στο engineering).
Βέβαια αυτός είναι ίσως και ο κυριότερος λόγος (ότι απευθύνεται στους οικονομολόγους :P ) που συνεχίζει να είναι στην παραγωγή ακόμη και σήμερα (!!!).
Προφανώς μια συσκευή φετίχ για τους απανταχού geek οικονομολόγους.
Μπορείς να γράψεις πρόγραμμα δικό σου, έχει λογική εντολή IF και εντολή GOTO...βασικά με αυτά τα 2 θεωρητικά μπορείς να αναλύσεις οποιοδήποτε μαθηματικό πρόβλημα. Βέβαια στις συσκευές μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν παρενθέσεις (προστέθηκε σαν εξτρά χαρακτηριστικό), αλλά θεωρητικά το πρόβλημα λύνεται με εξτρά γραμμές κώδικα. Είχα βάλει σκοπό κάποια στιγμή αν έβρισκα χρόνο να έγραφα ένα πρόγραμμα για υπολογισμό ολοκληρωμάτων.

Το δεύτερο είναι στην ουσία το "κομπιουτεράκι" με το οποίο μεγάλωσα. Μου το έκαναν δώρο όταν πήγαινα πέμπτη δημοτικού (1989). Με αρκετές επιστημονικές λειτουργίες για την εποχή του, δουλεύει ακόμη. Το λάτρεψα για τις αυτόματες μετατροπές μονάδων, τα κλάσματα και τις σταθερές στο γυμνάσιο-λύκειο, ενώ στο πανεπιστήμιο έκανε γραμμική παλινδρόμηση και curve fitting και επίσης πράξεις με μιγαδικούς.
Μετά το 2006 που έπαιζα με smartphones το excel μπορούσε να κάνει περισσότερα, οπότε δεν αγόρασα ξανά ποτέ κάτι αντίστοιχο...

hp12c.jpgti.JPG

Last edited:
Πριν 10 χρόνια η Ελλάδα περίμενε να εντυπωσιάσει την υφήλιο με τους Ολυμπιακούς (και μετά από λίγα χρόνια με τα χρέη της) και η Σονυ Ερικσον έβγαζε τον άξιο συνεχιστή του πολύ καλού Ρ800, το Ρ900. Μία από τις συσκευές από την οποία έχω ευχάριστες αναμνήσεις συμβίωσης. Οθόνη 2,9 ιντσών 208χ320 pixels, Symbian 7 και πληθώρα εφαρμογών. Με νορμάλ χρήση είχε εξαιρετική αυτονομία. Το ιδιαίτερο του ήταν το φλιπ κάλυμμα το οποίο κλειστό ναι μεν πρόσθετε όγκο και 10 γραμμάρια αλλά είχες την χρήση ενός "κλασσικού" τηλεφώνου χωρίς να δουλεύει σαν αφής η πάνω μισή οθόνη. Μόλις το άνοιγες δούλευες κανονικά σε όλη την οθόνη. Μπορούσες με δύο βίδες να το αφαιρέσεις αυτό το πορτάκι και πλέον είχε την μορφή που έχουμε λίγο πολύ συνηθίσει με τα σημερινά. Έτσι φαίνεται και στις φωτό παρακάτω. Αυτό που βόλευε πάρα πολύ εκτός από το πενάκι ήταν το jog dial 5 κατευθύνσεων (πίσω-μπροστά-μέσα-πάνω-κάτω) το οποίο έκανε την πλοήγηση στο μενού και σε άλλες διαδικασίες πολύ γρήγορη και εύκολη. Εξαρχής θεωρούσα ότι λόγω μεγάλης οθόνης (για την εποχή) και τζογκ ντάιλ θα ήμουν θαμώνας στο σέρβις αλλά τελικά το κινητό αποδείχθηκε πολύ ποιοτικό και αντοχής. Ειδικά η μπαταρία του ακόμη και μετά από τόσα χρόνια παραμένει εξαιρετική και "κρατάει" μήνες χωρίς φόρτιση (κλειστό) όταν σχεδόν όλα τα κινητά μετά από 2-3 μήνες ψοφάνε. Είχα να το ανοίξω πάρα πολύ καιρό και άνοιξε κανονικά και είχε φυσικά κρατήσει ώρα/ημερομηνία.

Έπαιρνε μεμορυ στικ μέχρι 128ΜΒ, είχε 2 (!) λεντ (όταν στα σύγχρονα τα ψάχνουμε με το δίκαννο), θύρα υπερύθρων/ΒΤ, και εξωτερικό κουμπί για την κάμερα που την καλούσε αλλά και φωτογράφιζε (επίσης το ψάχνουμε με το δίκαννο).

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_p900-544.php

http://www.mobile-phone-directory.org/Phones/Sony_Ericsson/Sony_Ericsson_P900.html

http://www.cultofmac.com/169294/why-i-still-use-a-ten-year-old-sony-ericsson-p900-review/ (ένας περίεργος που το χρησιμοποιεί 10 χρόνια μετά..)

20130107_204851.jpg

20130107_204921.jpg

20130107_204927.jpg

20130107_205057.jpg

20130107_205137.jpg

20130107_205932.jpg

To p910 ,αγορασμενο το 2004,αν θυμαμαι καλα, το δουλευα σαν μοναδικο μου κινητο μεχρι τον φεβρουαριο του 2011, χωρις κανενα προβλημα ...τωρα το εχει φιλικο προσωπο και συνεχιζει απτοητο. :worshippy: