ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ 2ο ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ

akis76

AVClub Enthusiast
30 June 2006
829
Ιωάννινα
Καλησπέρα σε όλους.

Σκοπεύω να φτιάξω ένα 2ο ηχοσύστημα σε ένα δωματιο 14m2 και θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με την επιλογή ηχείων. Ο ενισχυτής που θα χρησιμοποιήσω είναι Harman Kardon HK970 2x80W. Πηγή θα είναι μάλλον κάποιο media player ή κάποιο laptop με usb dac

Τα ηχεία θα είναι σίγουρα βάσης με κόστος μέχρι 400 - 450€.

Αυτά που έχω σκεφτεί μέχρι τώρα είναι:

Focal 706V
Quad 11L2 - 12L2
B&W 686
Wharfadale 10.2
XTZ 89 Satellite

Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο ήχος να είναι αρκετά ισορροπημένος εκτός από το μπάσο που θα ήθελα να είναι αρκετό και γρήγορο. Το συστηματάκι δεν προκειται να παίξει ποτέ πολύ δυνατά. Βέβαια να σημειώσω ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει σύστημα 2.1 με ένα παλιο sub Yamaha που έχω.

Επίσης να αναφέρω ότι υπάρχει ένα ζευγάρι Mordaunt Short MS10i. Κάποιο από τα παραπάνω ηχεία πιστεύετε ότι θα παίξει αρκετά καλύτερα αναφορικά με το κόστος που θα πρέπει να δαπανίσω;

από αυτά που αναφέρεις έχω ακούσει και θερμά συστήνω τα quad 11 L

κατά τα άλλα για δεύτερο σύστημα και τα ήδη υπάρχοντα, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση, είναι μία χαρά... δεν νομίζω ότι θα δεις μεγάλες διαφορές αν τελικά εκταμιεύσεις για καινούρια ... αντίθετα αν βασισθείς στο ενσωματωμένο στο media player ντακ καθώς και στις αναλογικές εξόδους του ιδίου, θα πάρεις σαφώς υποβαθμισμένο ήχο σε σχέση με λαπτοπ και μία καλούλα εξωτερική κάρτα (EMU 0202 ή 0404, audiotrack prodigy, κλπ. κλπ. )

Last edited:
Βασικά το media player το θέλω περισσότερο για ταινίες. Για μουσική θα χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή, καποιο notebook. Δυστυχώς το όριο των χρημάτων είναι αυτό που έχω αναφέρει. Δεν μπορώ για περισσότερα. Οπότε μένουμε στις περιπτώσεις που ανέφερα και πριν.

Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι ζω στην επαρχία και φυσικά ούτε λόγος για ακρόαση κάποιου ηχείου. Οπότε πάμε στα τυφλά....

μια χαρα ειναι τα ms10i,παλια αλλα στην εποχη του ηταν απο τις πιο καλες επιλογες.Ξεκινα με αυτα και αν δεις οτι κατι δεν σου κολλαει προχωρας.Φερε και τα ηχεια απο το βασικο συστημα σου και δες ποσο πιο καλα παιζουν με το δευτερο συστημα σου.

Φίλε tasanto, δυστυχώς επειδή το συστηματάκι προωρίζεται για την κρεβατοκάμαρα, τα ηχεία από το κύριο ηχοσύστημα (Mythos Ivory) πέφτουν κομματάκι μεγάλα για το χώρο. Εντωμεταξύ, επειδή ο συγκεκριμένος ενισχυτής (Harman Kardon) οδηγούσε πριν από 2 χρόνια τα Mythos, είχε πέσει σε χειμερία νάρκη, τον έβγαλα από το κουτί του και τον έβαλα να παίξει με τα MS10i το σαββατοκύριακο που πέρασε, μπας και ξεσκουριάσει λιγάκι. Το αποτέλεσμα λοιπόν απογοήτευση σκέτη. Πολύ μουντό το αποτέλεσμα. Πρίμα ελάχιστα, εικόνα χωρίς βάθος, και το μπάσο εντελώς κουτί. Ίσως ο ενισχυτής θέλει από την αρχή στρώσιμο. Τι να πω, δεν ξέρω.Βέβαια για να πω και την αμαρτία μου επαιζε σε χώρο 45τετραγωνικών με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ μικρό το ηχείο σε τέτοιο χώρο. Από την άλλη όταν τα δοκίμασα με ένα ενισχυτή class-T (κινέζικος με 20 ), και παιδιά, μια χαρά αποτέλεσμα. Βέβαια ο συγκεκριμένος ενισχυτής είχε ρυθμιστική bass & treble τα οποία ήταν στα τέρματα, αλλά ο ήχος πολύ ωραίος. Επειδή ο ενισχυτής είναι φίλου, αναμμένεται μια απευθείας σύγκριση του συγκεκριμένου ενισχυτή με τον Harman για να δούμε διαφορές. Είδωμεν...

Πάντως μάλλον με βλέπω για αγορά, παρά για να χρησιμοποιήσω τα MS10i. Τα Quad τα χαλβαδιάζω εδώ και χρόνια. Το θέμα είναι ότι είχα ακούσει τα 11L στα πεταχτά, εδώ και κάμποσα χρόνια με ενισχυτή και πηγή NAD και δεν τρελάθηκα. Ίσως τα 12L να είναι περισσσότερο ηχείο. Το κακό είναι με βγάζουν εκτός μπάτζετ εντελώς. Οπότε ίσως προσανατολιστώ προς Focal που μου αρέσουν αισθητικά περισσότερο και της γυναίκας μου επίσης, και μιας και προορίζονται για την κρεβατοκάμαρα, ίσως καταλύξω εκεί. Κάποιος που να τα έχει ή να τα έχει ακούσει;

αν ο κινεζος των 20 ευρω παιζει καλυτερα απο τον harman τοτε αγορασε ενα κινεζο και πουλα τον harman,κερδισμενος θα βγεις. Απλα μου κανει εντυπωση πως επαιζε τοσο χαλια ο συνδυασμος με τα 10i,τα ειχα ακουσει και εγω πριν χρονια με εναν μικρο creek και μου αρεσε πολυ ο ηχος αλλα σε ενα μικρο καθιστικο μολις 4χ4

Δεν ξέρω και εγώ, τι να πω. Μήπως φταίει το γεγονός ότι ο ενισχυτής θέλει πάλι στρώσιμο μιας και δεν έπαιζε εδώ και 2 χρόνια; Δεν ξέρω. Ίσως να μη ματσάρει καλά με τα ms. Τα ms τα έπαιζα παλία με έναν Yamaha 392 (παλικάρι ο Yamaha, τον έχω δώσει στην αδερφή μου και λυώνει κάποια Wharfadale 9.1). Ωραία φοιτητικά χρόνια, 170.000 δραχμές Yamaha ενισχυτής & cd και τα MS και είμαστε τότε κουφέτο και σήμερα δίνουμε χιλιάρικα και δεν ευχαριστιώμαστε με τίποτα. Τέσπα...

Είδα κάπου και τα Castle Knight 2. Καμία άποψη για το συγκεκριμένο ηχείο;

Εγώ ρίχνω αρνητική ψήφο στα ΧΤΖ και στα B&W. Θετική στα Quad.

Θα συμφωνήσω όμως με το φίλο που σου πρότεινε να ανέβεις μέχρι τα Leema Xero. Αυτό έκανα κι εγώ στο δικό μου υπνοδωμάτιο, και ειλικρινά χαίρομαι απίστευτα. Εννοείται ότι τις τρεις προηγούμενες μάρκες τις είχα ακούσει και μπροστά στα Leema... άστο καλύτερα! Καταλαβαίνω ότι ο καθένας σου λέει τα δικά του κι άρα είσαι σε δύσκολη θέση, αλλά ψάξε στο forum. Θα δεις πολύ κόσμο να λέει τα καλύτερα για τα συγκεκριμένα ηχεία. Δεν είναι τυχαίο, πίστεψέ με!

Για να λέγεται ότι το Leema είναι τόσο καλό, από ότι καταλαβαίνω πρέπει να είναι. Το θέμα είναι το πόσα χρήματα κοστίζει. Και από ότι είδα είναι και σχετικά ωραίο αισθητικά. Από θέμα μπάσου τί γίνεται με το 4ινστο γούφερ;

Για να λέγεται ότι το Leema είναι τόσο καλό, από ότι καταλαβαίνω πρέπει να είναι. Το θέμα είναι το πόσα χρήματα κοστίζει. Και από ότι είδα είναι και σχετικά ωραίο αισθητικά. Από θέμα μπάσου τί γίνεται με το 4ινστο γούφερ;

av mentor - GROUP TEST: 10 HXEIA ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Ακροάσεις Όπως θα περίμενε κανείς από ένα τόσο μικρό ηχείο το Xero εξαφανίζεται πανεύκολα από τον χώρο και δίνει την θέση του σε μια εικόνα το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι μια ευχάριστη αίσθηση εγγύτητας η οποία συνοδεύεται από καλό πλάτος και καλές δυνατότητες εστιασμού των πηγών στο βάθος της υποθετικής σκηνής. Αν και το Leema είναι ηχείο με περιορισμένη απόκριση χαμηλά, η εντύπωση που δίνει είναι διαφορετική. Ακούγεται αρκετά ογκώδες και λεπτομερές ενώ παράλληλα αντέχει αρκετά στη σκληρή χρήση που του επιβάλλει ο ψηφιακός ισοσταθμιστής απαιτώντας μείωση της στάθμης μόλις κατά 1.5dB. Στο όριο, το ηχείο συμπεριφέρεται αρκετά πολιτισμένα, απλώς “στενεύοντας” την αίσθηση του χώρου, χωρίς να εμφανίζει αεροδυναμικούς θορύβους από το reflex. Η μεσαία περιοχή προσφέρει μια έντονη αίσθηση σαφήνειας και, σε μερικές περιπτώσεις, ίσως ακούγεται πιο κοντά από όσα θα θέλαμε, χωρίς όμως η συμπεριφορά αυτή να εξελίσσεται σε πρόβλημα. Ψηλά το ηχείο εμφανίστηκε ελάχιστα λεπτό και με γρήγορες αποσβέσεις, χωρίς όμως να γίνεται σκληρό ή στεγνό.

Τελικώς... ... το Leema αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη στην κατηγορία των μικρών ηχείων, καθώς διαθέτει έναν καλό ηχητικό χαρακτήρα, αντέχει στην σκληρή χρήση (χαμηλά) και προσφέρει μια ξεχωριστή στερεοφωνική εικόνα. Οι υψηλές συχνότητες μας άρεσαν λιγότερο από ότι άλλων μοντέλων, αλλά η τιμή του είναι πολύ λογική. Ένα από τα best buy της δοκιμής αυτής.

Λεπτομέρειες εδώ:
http://www.avmentor.gr/reviews/group_test_stand_bookshelf_loudspeakers_2009_5.htm

Last edited:
Οπότε ίσως προσανατολιστώ προς Focal που μου αρέσουν αισθητικά περισσότερο και της γυναίκας μου επίσης, και μιας και προορίζονται για την κρεβατοκάμαρα, ίσως καταλύξω εκεί. Κάποιος που να τα έχει ή να τα έχει ακούσει;

Το Σάββατο θα έχω στα χέρια μου το μικρότερο Focal, chorus 705v. Θα μπει σε αντίστοιχο με τον δικό σου χώρο.
Προθερμαίνονται Densen B-100, Monrio Asty MK II, Trends Audio TA-10.1
Αναμείνατε...

Νομίζω ότι τώρα παίζει κάπου στα 650 ευρώ. Πάρε τηλέφωνο τη Stepcom στο 2109605365 και θα σου πούνε ακριβώς.

Όσον αφορά το θέμα του μπάσου θα έλεγα ότι είναι μια χαρά (σε σχέση πάντα με τον όγκο του ηχείου). Στη δική μας περίπτωση μάλιστα (υπνοδωμάτιο), ακριβώς αυτό που θα έπρεπε. Μην ξεχνάς ότι λόγω μικρού χώρου δε θες και ιδιαίτερες υπερβολές στο μπάσο.