ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ+SUB.

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261
Είναι γεγονός,ότι ελάχιστους παλιούς χομπίστες θα βρείς,που αφενός χρησιμοποιούν ηχεία βάσης κι ακόμα(πολύ)λιγότερους να χρησιμοποιούν subwoofer.Εννοείται,ότι όταν αναγκάζεσαι να πάς σε βάσης,δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς εξαιτίας του χώρου ακρόασης.

Πέρα απ' αυτή την περίπτωση,που είναι κι η συνηθέστερη,κανείς σχεδόν επίσης δεν πειραματίζεται με την πρόσθεση ενός καλού ενεργού sub για την παραπέρα βελτίωση του ήχου,ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου.

Είναι,νομίζω κι αυτό ένα απο τα "κολλήματά" μας ή όχι;

h93re094.gif REL R505

sub24.jpg ADAM SUB20

wilsonbenesch.jpg WILSON BENESCH

Πιστεύεις ότι θα είχε πρόβλημα ο οποιοσδήποτε αν είχε λ.χ ένα κορυφαίο σετ
ηχείων βάσης και ένα κορυφαίο υπογούφερ να παίζουν μαζί?!

Αυτό λέω κι εγώ.Δεν θα είχε.Στην πράξη όμως...

Το έχει κάνει κάποιος;Σχετικές εμπειρίες;

Για να γινει σωστα το παντρεμα θελει μετρησεις χωρου (πολλες) οπως επισης και να βρεις ενα subwoofer αναλογης ταχυτητας κωνου με τα ηχεια.
Οι δυο αυτες προυποθεσεις κανουν την παραπανω λυση την τελευταια που πρεπει να σκεφτει καποιος.

Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι που ξοδέυουν πολλά χρήματα σε ηχεία θα ήθελαν κάτι plug & play και όχι να πειραματίζονται με τοποθετήσεις του/των sub, αποκοπές, κλίσεις κροσσόβερ και ευαισθησίες.

Άν παίρναν κάποιο σετ έτοιμο θα ήταν αλλιώς

Ίσως για το λόγο αυτό αρκετά κορυφαία ηχεία είναι στην πραγματικότητα συστήματα sat/sub. π.χ. Wilson WATT/PUPPY

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν χομπίστες που παίζουν στο χώρο αυτό.

Πειραματίστηκα αρκετές φορές.
Και δεν μπορώ να πω πως απέτυχα αλλά παιδεύτηκα πολύ...
Ίσως όμως να βοηθά και ο χώρος μου.

Η καλύτερη επιλογή για μένα είναι ένα έτοιμο σύστημα με τις επιμέρους μονάδες κουρδισμένες από το κατασκευαστή τους.
Τα περισσότερα σοβαρά στουντιακά near field έχουν και ένα σαμπάκι...

Το πρόβλημα με τα περισσότερα σαμπς είναι ότι είναι καθαρά σε πολύ μικρό εύρος του φάσματος.
Δηλαδη όταν πας να τα κόψεις ψηλότερα για να βοηθήσεις μικρά ηχεία (π.χ στα 100Hz) τότε λερώνουν.
Γι' αυτό και από πολλούς επικρατεί ή άποψη πως τα σαμπς συνεργάζονται καλύτερα με μεγάλα ηχεία!
Ακριβώς δηλαδή επειδή θα τα κόψουμε πολύ χαμηλότερα.
Αν όμως το σαμπ είναι καθαρό μέχρι και πολύ ψηλότερα τότε δεν υπάρχει χοντρό πρόβλημα συνάφειας και με μικρό ηχείο.

Φυσικά πρέπει να υπάρχει αρμονία κώνων.
Δηλαδή με ένα 4ιντσο δορυφοράκι δεν θα βάλουμε ένα 15ιντσο σαμπ...
Θα υπάρχει σίγουρα ανομοιογένεια.
Και πολλοί τα έχουν κάνει αυτά με την προσδοκία περισσότερου χαμηλού... και μετά ρίχναν το λάθος στο σαμπ, ενώ καταφανέστατα κάναν λάθος επιλογή ιντσών...
Θα μπορούσε δηλαδή να φταίει κάλλιστα ο δορυφόρος!

Τέσπα τα 2,1 θέλουν πολύ ψάξιμο και δεν είναι plug n play που λέει και ο Έκτωρας.
Θέλουν δουλειά και κόπο από την επιλογή μέχρι το στήσιμο, ειδικά όταν δεν είναι έτοιμο πακέτο...
Νομίζω πως ένα καλό και περιποιήμενο σύστημα με σαμπς δύσκολα θα χτυπηθεί από ένα απλό ζευγάρι ηχείων στον ίδιο χώρο.
Μόνο που θα πάιζουν καθαρότερα και ανετότερα οι δορυφόροι αρκεί...

Χέκτορ το Wilson τι αποκοπές έχει???
Διότι μπορεί οι καμπίνες να μην είναι σαμπς αλλά να ανεβαίνουν αρκετά ψηλα...