Ηχεια για τον Denon 4308

tigerxxx

Established Member
29 June 2007
201
Γεια χαρα . Εχω καταληξει στο παρακατω setup για το home theater που θα στησω στο σαλονακι μου Πλατους 4m x Μηκους 7m x Υψος 2,70m. Θα ηθελα την αποψη σας λοιπον.

Ενισχυτης : AV Denon 4308

ΤV : H επερχομενη Panasonic TH-46PZ85U (Plasma 46'' Full HD )

Απο ηχεια : Δεδομενου οτι θα παρω ηχεια βασης ...
Εχω δει και μου αρεσανε τα

1. Triangle Comete EX της σειρας Esprit EX. Με τα παρακατω χαρακτηριστικα.

Sensitivity (dB/2,83 V/m) = 90
Bandwidth (+-3dB Hz-kHz) = 50 - 20
Permissible Power (W) = 80
Repetitive Peak Power (W) = 160
Nominal Impedance (Ohms) = 8
Minimum Impedance (Ohms) = 4
Low Roll-off Frequency (Hz)
High Roll-off Frequency (Hz) = 2500Hz / 24dB/Oct
Dimensions cm (Υψος x Πλατος x Βαθος) = 42 x 20 x 35,5

2. B&W 685
Sensitivity (2.83V, 1m) = 88
Bandwidth (±3dB Hz-kHz) = 49 - 22
Permissible Power (W) = 25
Repetitive Peak Power (W) = 100
Nominal Impedance (Ohms) = 8
Minimum Impedance (Ohms) = 3.7
Dimensions cm (Υψος x Πλατος x Βαθος) = 34 x 19,8 x 33,1

Εχω ακουσει και τα δυο ηχεια και φυσανε. Μου αρεσανε βεβαια πιο πολυ τα Triangle. Ειναι πιο στιβαρα πιο μεγαλα σε μεγεθος και εχω την εντυπωση μια και τα ακουσα σε διαφορετικες μερες το ενα απο το αλλο οτι τα triangle ειναι και πιο καθαρα-μεστά ηχητικα.

Τιμες 650 Ευρω και 500 αντιστοιχα.

Ποια απο τα δυο να προτιμησω? Δεδομενου οπως προειπα, οτι θα βαλω ηχεια βασης και μαλιστα μεσα σε ραφι εχετε να προτεινετε κατι αλλο? Αυτο που μου εκανε σιγουρα την διαφορα ειναι οτι και τα δυο εχουν το bass reflex μπροστα και γι'αυτο μπορουν να μπουν σε ραφι και οχι σε βαση , χωρις προβλημα.

Φίλε μου έχω τον ίδιο ακριβώς ενισχυτή, με ηχεία dencys dc2 σε 7+1.
Ο ενισχυτής αυτός θέλει μεγάλα ηχεία. Ότι και να του βάλεις από βάσης, θα το μετανιώσεις.
Από κει και πέρα, αν για αισθητικούς λόγους, ή άλλη αιτία (παράγοντας waf), θέλεις βάσης, τότε βρες κάποια με αρκετά rms. Ο denon "ξεκινάει" στα -25 db και για να ακούσεις πραγματικό ήχο πρέπει να παίζεις -18 εώς -8. Άρα θέλεις σχετικά μεγάλα ηχεία, όσο μπορείς περισσότερο κατά την άποψή μου με κύριο στόχο να σου αποδίδουν σε βάθος για να εκμεταλλευτείς τον denon.

Emperor Thanx για την απαντηση.
Οντως ειναι και θεμα waf αλλα και θεμα σχετικα μικρου χωρου.
Απο την μια χρειαζομαι ethernet και wifi και το "audio restorer" που μονο ο 4308 παρεχει. Απο την αλλη στα διαφορα τεστ και συγκριτικα που βλεπω καποια ηχεια βασης περνουν πολυ καλυτερες κριτικες απο πολλα αλλα ηχεια δαπεδου.
Τι εννοεις θα το μετανιωσω? θα εχω προβλημα στα ηχεια ? Η απλα δεν θα μπορεσω να δω σε ολη την εκταση τις δυνατοτητες του denon??
Απο ηχεια βασης ποια θα προτεινες για τον 4308 , ανεξαρτητου κοστους??

δεν έχω ιδιαίτερη άποψη από μεγάλα ηχεία. Όταν έψαχνα να πάρω και πριν καταλήξω στα δικά μου, κανένα βάσης, περιλαμβανομένου Klipsh δεν έβγαζε τον ήχο των dencys. Παρ'όλα αυτά, δουλεύοντας 1 μήνα τον denon, παρατηρώ σε μουσική (και μόνο εκεί), ότι τα ηχεία είναι "μικρά" για αυτόν τον ενισχυτή. Ενώ πριν που είχα τον 3805 είτανε άριστα σαν δέσιμο, τώρα πρέπει να πάω σε πιο πολλά watt και όγκο όπως το βλέπω εγώ. Από την άλλη ο χώρος μου είναι αρκετά μεγαλός και περίεργος, και ίσως ο ήχος κάποια στιγμή στο στέρεο χανεται, ενώ στο Home cinema που τον θεωρώ πολύ καλό δεν έχω πρόβλημα, λόγω 7 +1.
Για να σου προτείνω ηχεία, καλύτερα όχι, κάνε ενα post στο ειδικό forum των ηχείων, και θα πάρεις αρκετές απαντήσεις.

αγαπητοι φιλοι θα ηθελα να τοποθετηθω επι του θεματος
Καταρχιν επειδη γενικα υπαρχει ενα μπλεξιμο μεταξυ ταιριασματος ενισχ-ηχειων να ξεκαθαρισω οτι δεν υπαρχουν "μικρα" ηχεια για ενα οποιδηποτε ενισχυτη (ενοειται το τελικο του σταδιο) αλλα ακριβως το αντιθετο ισχυει ,δηλαδη ενας ενισχ αδυνατει να οδηγησει ενα συγκεκριμενο ηχειο (και ειναι "μικρος")λογω λιγων ρευματων που παρεχει. Το περισσοτερο ρευμα δεν κανει κακο αρκει να μην ειναι βεβαια τρελλα περισσοτερο. Ο χαρακτηρας τωρα του AV ειναι ενα αλλο θεμα, αλλα δεν θα πρεπει να απασχολει τον φιλο tiger που καλα κανει και διαλεγει ηχεια βασης αφου ετσι προσταζει ο χωρος του. Θα προτεινα να ακουσεις και αλλα ηχεια βασης οπως τα chario που ειπε και αλλος φιλος και να εμπιστευτεις μονο τα δικα σου αυτια και οχι αοριστες γνωμες τριτων και ειδικα πωλητων που προσπαθουν παντα να σε πεισουν με τα δικα τους "αυτια"

Δηλαδή φίλε dixie λες ότι με βάση τα τμ του χώρου πας σε μεγάλα ή σε μικρά;
Ρωτάω, γιατί παρόλο που ασχολούμαι 15 χρόνια με ήχο έχω ακόμα τεράστιες αποροίες για το ζήτημα των ηχείων κι εγώ.
Παράδειγμα: Είχα επί χρόνια τα ηχεία μου κολλητά σε τοίχους/γωνίες. Πρόσφατα πήγα σε σπίτι φίλου που τα είχε σε 1,5 μέτρο απόσταση αριστερά δεξιά από τοίχους κι από πίσω. Έβαλα και τα δικά μου έτσι, και είτανε λες και έβαλα άλλης κλάσης ηχεία. Από την άλλη, άλλος φίλος με ίδιο ενισχυτή, και με το ίδιο cd test πάντα, που είχε τα chario βάσης, έκανε το ίδιο και η διαφορά είτανε απειροελάχιστη.
Εκτίμηση δική μου μέχρι στιγμής, είναι, ότι τα ηχεία, ανεξαρτήτως χώρου, για στέρεο ήχο μουσικής, πρέπει να έχουν όγκο, να είναι μεγάλα για να σου δίνουν βάθος. Υπάρχει τρόπος/περίπτωση νομίζεις με ηχεία βάσης να έχεις αντίστοιχο αποτέλεσμα; Δηλαδή η καμπίνα και τα λίτρα του ηχείου μπορεί να ακυρωθούν από καλύτερο ηχείο βάσης;

Και κάτι ακόμα. Όταν λέω "μικρά" ηχεία, εννοώ ότι χωρίς καν να πλησιάζω τις υψηλές στάθμες, το woofer των dencys ακόμα και σε τραγούδια ορχηστρικά με μπάσο, ορισμένες φορές κάνουν σαν να σπάσουν, χωρίς να είναι πολύ δυνατά. Τα παλιά μου ηχεία, που τα δοκίμασα, επειδή είναι πολύ μεγαλύτερα, αλλά καμμία σχέση με την ποιότητα των dencys, δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ακόμα και με τον ενισχυτή στο τέρμα (χειροποίητα από στοά ηχείου 12 ετίας, 12'' woofer, mid 8'', κόρνα).

Σε αυτα που γραφεις εχεις απολυτο δικιο. Σαν γενικος κανονας ισχυει οτι η μεγαλη καμπινα θα σου βγαλει περισσοτερο ογκο και "χαμηλες".Και εδω ερχεται το μεγαλυτερο διλημμα σε καποιον που θα αγορασει ηχεια σε ενα χωρο που δεν ειναι μικρος ουτε πολυ μεγαλος(30-50μ) Στα ιδια χρηματα να παρει ενα ηχειο βασης με περιορισμους στο χαμηλο, αλλα με πολυ καλο ελεγχο και τονικη ισοροπια (δηλαδη τα μπασα να μην ειναι "προβολικα" και να σκεπαζουν μεσαιες και υψηλες) η να παρει ενα ηχειο δαπεδου με πλουσιο μπασο αλλα μετριο ελεγχο και σαφως χειροτερη "μουσικοτητα" ?
Υπαρχουν και ηχεια βασης σε κατηγοριες τιμης ψηλες για τους περισοτερους που ειναι πολυ καλυτερα απο ηχεια δαπεδου υστεροντας απο αυτα ελαχιστα στην εκταση του χαμηλου
Και να το θεσω και αλλιως αφου εχεις και εσυ εμπειρια στον ηχο αν παρεις ενα ηχειο βασης των 1500-2000ευρω , θα πρεπει για να καλυτερευσεις τον ηχο να πας σε ηχειο δαπεδου αρκετα ακριβοτερου (4000-5000ευρω)
Το σημαντικοτερο ομως ολων αυτων που και εσυ επισημανες πολυ σωστα ειναι ο χωρος ακροασης και το πως στηνουμε το συστημα μας σε αυτον Εχω δει περιπτωσεις που ενα καλοστημενο συστημα των 1500 ευρω ακουγεται ΟΧΙ χειροτερα απο αλλο των 7000 ευρω με κακιστο στησιμο Το πως θα στησουμε τα ηχεια στον χωρο μας εχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασια για το τελικο αποτελεσμα ,φυσικα για αλλα ηχεια πιο πολυ και για αλλα πιο λιγο .
Το αστειο ειναι οτι λιγοι ,πολυ λιγοι ασχολουνται με αυτο το στοιχειωδες βημα
Οταν καποιος αγοραζει ηχεια πρωτα πρεπει να δει ποια του κανουν ηχητικα και μετα τι ενισχυτης θα τα οδηγησει και αυτη διαδικασια γινεται εντονοτερη οσο ανεβαινει καποιος κατηγορια τιμης
Καλα εκανες και διευκρινησες αυτο με τα μικρα ηχεια τα ηχεια που αναφερεις πιθανον δεν εχουν ελεγχο στις χαμηλες ,ισως λογω πιο μετριας ποιοτητας αλλα ειναι δυνατον και λογω κακης οδηγησης απο τον ενισχυτη. Βεβαιως και δεν τα ξερω τα ηχεια και μπορει να κανω λαθος δεν θελω να με παρεξηγησεις
Με εκτιμηση Θανασης

'Ελα μου ντε, που τελικά νομίζω ότι μόνο εμπειρία δεν έχω...
Από τον καιρό που είμαι στο club (2 μήνες), έχω μάθει 3 φορές παραπάνω πράγματα απ'ότι 15 χρόνια που πέρνω περιοδικά.
Δεν σε παρεξηγώ φυσικά, το αντίθετο, κάθε άποψη βοηθάει κι εμένα και άλλους φίλους να καταλάβουμε πράγματα, που σε άλλους φαίνονται πολύ απλά.
Ευχαριστώ για την απάντηση
//Γιάννης