Ηχεία για Yamaha RX-V461

Ενω στην τηλεόραση έχω καταλήξει στο θέμα ήχου ακόμα αμφιταλαντεύομαι...

Βρηκα και τα Taga Harmony TAV-506 v.2. στα 270 + subwoofer

dsc_8183.JPG

Front: 6Ω-89dB-120W
Center: 6Ω-88dB-100W
Surround: 6Ω-86dB-100W

Ειναι ''δύσκολα'' για τον RX-V461;
Να τα προτιμήσω από τα Crystal Audio;

και η ''επομενη'' σειρά TAV-606V.3 με 345

tav-606v3-walnut.JPG

Front: 6Ω-90dB-120W
Center: 6Ω-88dB-100W
Surround: 6Ω-86dB-100W

Σε ταινίες δεν θα ζορίζουν τον ενισχυτή, σε πολύωρη μουσική ακρόαση θα έχεις θέμα υπερθέρμανσης πιστεύω ανάλογα βέβαια και την ένταση, αν δεν πας πάνω απ το 50% το ποτενσιόμετρο στον ενισχυτή λογικά δεν θα χεις πρόβλημα.

Τα 6Ω ή τα 120W τα κάνουν δύσκολα και επιρρεπή σε υπερθέρμανση ? Τα crystal audio με 125W, 90dB, 8Ω γιατί θεωρούνται εύκολα για τον ενισχυτή μου?
Παντως τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν και τα dali zensor 3 που προτάθηκαν λίγο πιο πίσω και βάσει των οποίων ψάχνω εναλλακτικές.

Δεν ακούω και δυνατά, ούτε απαιτητικά είδη όπως φαντάζομαι είναι για παράδειγμα το metal, αλλα jazz-κλασσικη-έντεχνα (δεν ξέρω αν θεωρούνται απαιτητικά)
Δεν θέλω όμως να κάνει τίποτα τσαφ σε καμια μάζωξη που μπορεί να δυναμώσει λίγο η ένταση !

Μεταξυ TAV-506 v.2 και TAV-606V.3 η μόνη διαφορά που εντόπισα είναι στην ευαισθησία των μπροστινών ηχείων κατά 1dB υπέρ των 606. Υπαρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να προσέξω?

Γενικώς για τον ενισχυτή σου ό,τι έχει μεγάλη καμπίνα και μεγάφωνα θα είναι δύσκολο, άλλο ένα ηχείο βάσης με 2 μεγάφωνα και 10 λίτρα καμπίνα κι άλλο το δαπέδου με 3 ή και 4 μεγάφωνα και 50 λίτρα καμπίνα, επίσης όσο πέφτει η αντίσταση τόσο πιο απαιτητικό σε ρεύματα απ τον ενισχυτή είναι ένα ηχείο, αλλά είπαμε αν τα "κόψεις" ψηλά στις χαμηλές συχνότητες σε συνάρτηση με την ύπαρξη υπογούφερ, λογικά δεν θα χεις πρόβλημα. Το θέμα με τις απαιτήσεις ενός ηχείου είναι μία συνισταμένη διάφορων παραμέτρων, ο ενισχυτής σου κακά τα ψέματα δεν κάνει για ηχεία δαπέδου με δύσκολα χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα μεγάλες εντάσεις. Αν θες να ακούσεις σε μέτριες εντάσεις οκ, αλλά προσωπική μου άποψη αυτό που λες ότι μπορεί να δυναμώσει σε καμιά μάζωξη η ένταση, αυτό θα το πρόσεχα πάρα πολύ. Εμένα για παράδειγμα ο προηγούμενος Yamaha που είχα, με μετρημένα 83watt έπαιζε με ηχεία 150 watt 8Ωμ και 90db ευαισθησίας, όμως ήξερα ότι η αντίσταση έπεφτε μέχρι τα 4,3 Ωμ, προφανώς αυτό και σε συνάρτηση με την μεγάλη καμπίνα και τα 3 μεγάφωνα δύο εξ αυτών 7ιντζα, σε ταινία μία φορά μου έσβησε ο ενισχυτής από προστασία και 2 φορές σε μουσικό πρόγραμμα με τη γενική ένταση στο ποτενσιόμετρο κοντά στο 60% αφού ήδη είχε υπερθερμανθεί. Φαντάσου τώρα τον δικό σου ενισχυτή που αμφιβάλω αν βγάζει πραγματικά έστω και 60 watt πως θα ανταποκριθεί σε μουσικό πρόγραμμα και μεγάλη ένταση.

Βασικά το πόσο δύσκολο φορτίο είναι ένα ηχείο μετριέται στο εργαστήριο και όχι με το μάτι. Σε γενικές γραμμές το δυσκολότερο φορτίο το συναντούμε συνήθως σε ποιοτικότερα ηχεία λόγο καλύτερου fine tuning των μεγαφώνων και crossover. Σε αδύναμους ενισχυτές απλά η υπερβολή στις εντάσεις πρέπει να αποφεύγεται εκεί όπου αρχίζει η ακουστή παραμόρφωση.

Το θέμα είναι ότι είναι αδύνατον να πας τα ηχεία που σε ενδιαφέρουν σ ένα εργαστήριο και να τα μετρήσεις, θα ήταν το ιδανικό, δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να στηριζόμαστε στα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής και σύμφωνα μ αυτά κρίνουμε. Πολλές εταιρίες δεν δίνουν στα στοιχεία τους πόσο κατεβαίνει η αντίσταση, οι σοβαρές το δίνουν, όπως και να χει ένα μικρό κουτάκι στο 99% των περιπτώσεων θα είναι πιο εύκολο φορτίο από ένα δαπέδου έτσι δεν είναι;

Τότε πως θα ξεχωρίζουμε τα εύκολα απ τα δύσκολα; Δηλαδή ένα ηχείο με ένα γούφερ 3 ιντζών είναι πιο δύσκολο ως φορτίο από ένα δαπέδου με 2 7ιντζα; Σίγουρα πρέπει να συντρέχουν κάποιες ιδιαιτερότητες για να συμβαίνει αυτό.

Ένα 6ohm ηχείο που είναι πιο εύκολο φορτίο από ένα άλλο σε κάποιες συχνότητες δεν είναι πανάκεια και δεν κρίνεται το ηχείο μόνο από την σύνθετη αντίσταση. Ο χρήστης απλά στην περίπτωση της αγοράς ηχείων απλά θα αρκεστεί στην ονομαστική αντίσταση των ηχείων.
Και συνήθως τα ηχεία που είναι δύσκολα φορτία είναι αυτά που είναι κατασκευασμένα πρωτίστως να παίζουν σε μεγάλες εντάσεις σε στερεοφωνικό πρόγραμμα με ονομαστική αντίσταση 4 ohm και κάτω . Τα 5,1 ηχεία συνήθως είναι σχεδιασμένα για να είναι εύκολα σε θέμα οδήγησης. Το ποσά μεγάφωνα έχουν η πόσες ίντσες είναι δεν έχει σχέση με το πόσο εύκολο η δύσκολο φορτίο είναι.

Μου φαίνεται δύσκολο να μην έχει σχέση, δηλαδή την ίδια ισχύ απαιτεί ένα ηχείο με ένα μεγάφωνο από ένα ηχείο με 4 μεγάφωνα; Είναι δυνατόν ένα μεγάφωνο 7 ιντζών να έχει την ίδια κατανάλωση ισχύος από ένα 3 ιντζών; Μη με παρεξηγείς ερώτηση κάνω κι εγώ από ενδιαφέρον και περιέργεια. Σίγουρα τα πράγματα είναι περίπλοκα, διάβαζα αυτό εδώ το θέμα και σκέφτηκα: εγώ τώρα πως επιλέγω ηχείο να είναι εύκολο φορτίο για τον ενισχυτή; Ακρη δεν έβγαλα, γιατί είναι αδύνατον να ξέρω την υλοποίηση του κάθε κατασκευαστή κι όπως λέει στο συγκεκριμένο θέμα ο καθένας απ αυτούς δεν έχουν ένα στάνταρ χώρο μέτρησης, οπότε όπως φαντάζομαι όλοι, στηρίζομαι στα στοιχεία που δίνει, ο κάθε ερασιτέχνης χομπίστας όπως εγώ και οι περισσότεροι δεν έχουμε τις γνώσεις να ξέρουμε αν ένα ηχείο λόγω κατασκευής είναι πιο εύκολο εν αντιθέσει με τα χαρακτηριστικά του και το αντίθετο, οπότε τουλάχιστον εγώ προσωπικά κρίνω με τη λογική που λέει ότι άλλη δύναμη θέλω να σηκώσω ένα μολύβι κι άλλη ένα ψυγείο. Τώρα αν υπάρχει κάποιος που ξέρει αν ένα ηχείο που προτείνεται ως πιο ελαφρύ φορτίο σε σύγκριση με ένα άλλο με βάση τα χαρακτηριστικά τους, ότι τελικά είναι πιο δύσκολο φορτίο, ας το μοιραστεί μαζί μας ώστε να βοηθήσει τον υποψήφιο αγοραστή ως προς την επιλογή του να μαθαίνουμε κι εμείς κι εν ανάγκη να κρατάμε κι ένα αρχείο για μελλοντική χρήση.

Μετα από αρκετό διάβασμα τις τελευταίες 10 ημέρες, αποφάσισα να προχωρήσω σε σετ 5.1 (μαζί δηλαδή με subwoofer και περιφερειακά) αφήνοντας τις κολόνες για πιο δυνατούς ενισχυτές (καλά να είμαστε...)

Οι υποψήφιοι είναι οι παρακάτω:
1- HKTS 5 --> 310 (10-80W, 8Ω, 86dB)
2- HKTS 9 --> 330 (10-80W, 8Ω, 86dB, με επιμέρους διαφορές από τα HKTS 5 που δεν καταλαβαίνω)
3- Boston Acoustics MCS 130 --> 330 (με επιφύλαξη: 10-150W, , 8Ω, 88dB)
4- Klipsch HD Theater 300 --> 380 (100W, 8Ω, ?dB)
5- JBL Cinema 610 --> 400 (100W, 8Ω, ?dB)
6- Crystal Audio BPT5-8 --> 455 (125W, 8Ω, 91dB)

Το καθένα έχει διαφορές τις οποίες δεν μπορώ να αξιολογήσω (άλλο έχει θωράκιση, άλλο 2x75mm 3" cones, διαφορετικά Frequency response, διαφορετικά subwoofer κτλ)

Υποψιαζομαι ότι σε αυτή την κατηγορία ελάχιστη σημασία έχουν αυτές οι λεπτομέρειες (?), αλλά θα ήμουν υπόχρεος αν κάποιος γνωρίζει να με συμβουλέψει σχετικά.

Άκουσα το ΣΚ τα ΗΚΤS 5 σε ένα οικογενειακό φίλο και μου φάνηκαν ε-ξ-α-ι-ρε-τ-ι-κ-ά !! Τα είχε συνδυάσει με έναν Denon X500.

Δεδομένου ότι ο ενισχυτής είναι δυνατότερος από τον δικό μου (140W vs 100W) αλλά και της διαφορετικής εταιρείας (Denon vs Yamaha) πιστεύετε ότι θα έχω ανάλογο αποτέλεσμα ή δεν θα ταιριάξουν καλά?
Ξέρω ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει μια σίγουρη απάντηση αλλά ζητάω πιο πολύ ένα educated guess.

ΑΝ τα βρω σε παραπλήσια τιμή μπορεί να κινηθώ και προς τα HKTS 9 αν αξίζει ηχητικά. Εναλλακτικά Klipsch HD 300 και Crystal Audio BPTS-8.

Τι λέτε?

Oι Yamaha είναι λίγο πιο ζωντανοί στον ήχο τους, ίσως και να ακουστεί καλύτερα, πάντα όμως σε συνάρτηση με το χώρο μπορεί να έχεις και αντίθετα αποτελέσματα.

Καλησπερα, εγω που εχω ενα συστημα 2.1 ηχεια δαπεδου KEF C7 Sub KEF psw2500 και εναν ραδιοενισχυτη 7.1 DENON AVR-2310, οταν η ενταση του ενισχυτη παει πανω απο το 70 σε 20´ κλεινει απο υπερθερμανση. Σκεφτομαι λοιπον να παω σε μεγαλυτερο ενισχυτη. εχετε να μου προτεινετε κατι? Εχω μπερδευτει πολυ με το θεμα ηχου.