ηχεία και EL34

bower

Senior Member
19 October 2010
497
Για να ρίξουμε τα ηχεία μας στο τραπέζι να παίρνουμε καμιά ιδέα....
Εσείς ποια ηχεία οδηγείτε με λάμπες EL34;

με el34 είχα ακούσει στους Τσακιρίδηδες τις παλιές ηλέκτρες με τα mg12.

Οι τελικοί οδηγούντω από το εξαιρετικό quad cdp99 που είχα τότε.

Ο λόγος που δεν τα πήρα ήταν καθαρά και μόνο χωροταξικός, είναι τεράστια!

Ο ήχος μου έχει μείνει στο μυαλό καρφωμένος....

Με τις Ηλεκτρες του Τσακιριδη τα Leema Acoustics Xeta. Τα συγκεκριμένα θα μπορούσαν να οδηγηθουν κ με μικρότερη ισχύ.

Νομίζω ότι δεν παιζει ρόλο μόνο το είδος της λάμπας, αλλά και το πόσες λάμπες ανά κανάλι, τα Watt, οι μετασχηματιστες κ η σχεδίαση για το τελικό αποτέλεσμα!

Οι Ηλεκτρες είναι μονομπλοκ, έχουν 8 EL34 ανά κανάλι σε push-pull σχεδίαση κ αποδίδουν μέχρι 140w σε λειτουργία πεντοδου.Δε θυμάμαι πόσα Watt βγάζει στην τριοδικη.

Όντως έτσι είναι αλλά οι περισσότεροι που παίζουν με λαμπίτσες δεν έχουν 8 στο κανάλι.
Μέχρι στιγμής βλέπω 2 όχι και τόσο εύκολα ηχεία και τσακιρήδηδες (θηρία) για να τα οδηγήσουν.

Αυτή είναι η μοναδική οδός;

Μεταξύ των άλλων εχω και ενα ενισχυτακι με μια el34 ανα καναλι (προφανώς σε τριοδική λειτουργία) το οποιο αποδίδει περιπου 4-5 βατακια ανα καναλι. Ηχος πολυ καλος αλλα χρειάζονται σοβαρές ευαισθησίες. Το ειχαμε δοκιμάσει με τον συμφορουμιτη φιλο Γιωργο με τα Altec του, περιπου 94 dB/Watt και ο συνδυασμός εδωσε ρεστα, καναμε ροκ συναυλία..

Μόνιμα αυτος ο ενισχυτής ειναι παρκαρισμενος-ματσαρισμενος με ενα ζευγάρι μικρα JBL διδρομα bass reflex, παλαιάς κοπής αλλα με ευχαριστα αποτελεσματα ακομα και για τα σημερινά δεδομένα.

Γενικα η el34 ειναι απο τις πλέων μουσικές λυχνίες, για εμενα σκάλες ανώτερη απο κατι kt88, 6L6 κτλ

Οδηγώ τα Vienna Acoustics Haydn με τον music angel (2xEL34 στο κανάλι push pull με περίπου 35W @ 8Ω).

MENG-34bk_03.jpg

Μια χαρά τα πηγαίνει

Σε yarland fv34a iii sa οδηγώ Magnat vector 203 και παλιότερα B&W dm302. Έχω και έναν μικρότερο yarland fv-34 ciii sa με EL84 (στη φώτο μου), ο οποίος μου φαίνεται πιο μουσικός αλλά και πιο αδύνατος, ο μικρός είχε οδηγήσει και τα BW dm302 αλλά και τα magnat.

Εγώ χρησιμοποιώ τις EL34 (NOS Siemens φτιαγμένες μάλλον σε εργοστάσιο της ανατολικής Γερμανίας)
πάνω σε Conrad - Johnson premier 11 και οδηγεί ένα εύκολο (8-16 Ohm) αλλά αναίσθητο φορτίο (82db/w) τα LS3/5A.
Το μειονέκτημα είναι οι μικρές σχετικά εντάσεις, αλλά δεδομένου του χώρου δεν παραπονιέμαι.
Τα πράγματα βελτιώθηκαν όσο αφορά την ένταση και την έκταση του χαμηλού, με τη χρήση ενός AB1
(SW ταίρι του LS3/5A) και με ξεχωριστή οδήγηση από ένα Audiolab 8000p (μοιραία τρανζίστορ).

Είχα ακούσει τα ζιγκάλια μου (Overture 2S) με τον προηγούμενο S6 της Unison Research και ματσάρανε θαυμάσια!Τελικά και διεξοδικά κατέληξα στον Mercury της Ayon από την μεγαλύτερη κατηγορία τιμής..

Αυτός ο ενισχυτής http://www.triode.co.jp/english/04.html με 2 el34 ανα κανάλι οδηγεί με σχετική επιτυχία (κατά τα δικά μου μέτρα και σταθμά)
τα proac d15 χαρακτηριστικά εδώ http://www.studio-22.com/proac/d15.htm

Βέβαια πάντα στην άκρη του μυαλού μου υπάρχει η εντύπωση οτι κανένα απο τα δύο δεν είναι άψογα συνδυασμένα...και για να γίνω πιο ακριβής,
με το θέμα του νήματος,θα ήθελα κάποια μέρα να ακούσω τον ενισχυτή με κάποια καλή κόρνα (zingalli, ή κάποιο της μεγάλη σειράς klipsh) ή με
κάποιο απο την μεγάλη σειρά της tannoy...δεν ξέρω αλλά κάτι μου λέει οτι εκεί θα δείξει τα "δόντια" του...
προς το παρόν ακούω μουσική όταν και όποτε μπορώ (ένεκα υποχρεώσεων)

https://www.google.gr/search?q=s6+u...2Fen.unisonresearch.com%2F136%2Fs6%2F;400;300

https://www.google.gr/search?q=oska...Fheil-amt%2F1%2Fheil-amt-kithara.html;640;594

UR s6 με 2 el34 / καναλι και ηχεια oskar heil kithara, για τον χωρο μου 3,2 χ 4,5 μια χαρα,καλη ευαισθησια εχουν τα ηχεια αλλα κατεβαινουν στα 4ω στους 200 κυκλους ,πολυ μουσικο αποτελεσμα ,φυσικα τα παιζω με στις ταπες των 4ω

Εγώ οδηγώ τα Audio Physic Scorpio II (3 1/2 δρόμων, 4Ω, 91 dB) με τον Luxman SQ-38U, ο οποίος έχει δύο EL34 στο κανάλι (ικανές για μέχρι 2Χ41Watt στα 4Ω) που τις έχω αλλάξει με 6CA7 (στην οικογένεια των EL34 ανήκουν επίσης οι 6CA7 και KT77 με ελάχιστες διαφορές)

Last edited:
Εγώ οδηγώ τα Audio Physic Scorpio II (3 1/2 δρόμων, 4Ω, 91 dB) με τον Luxman SQ-38U, ο οποίος έχει δύο EL34 στο κανάλι (ικανές για μέχρι 2Χ41Watt στα 4Ω) που τις έχω αλλάξει με 6CA7 (στην οικογένεια των EL34 ανήκουν επίσης οι 6CA7 και KT77 με ελάχιστες διαφορές)

Μιας και δοκίμασες και αρκετά τρανζιστορ πώς τα συγκρίνεις με τον ήχο που έχεις τώρα;

Μιας και δοκίμασες και αρκετά τρανζιστορ πώς τα συγκρίνεις με τον ήχο που έχεις τώρα;

Χμμμμ... Σηκώνει πολύ συζήτηση αλλά έχει να κάνει με τους ενισχυτές συνολικά σαν υλοποιήσεις σε σχέση με το ηχείο (μιας κι έχω ακούσει και κάποια ηχεία στον χώρο μου με τον luxman) και όχι με το την λάμπα και μόνο. Βρίσκομαι εν ώρα εργασίας. Περισσότερα αργότερα.

Εγώ έχω τον "παππουλη " μου (μοντέλο) σχεδόν 20ετιας Audion sterling ETSE δίνει κατά τις γραφές 12 βατ από μία El 34 ανά κανάλι σε τοπολογία ψευδοτριοδου.Παράγεται μεχρι σημερσ με διαφορετικο look. Οδηγεί ένα ζευγάρι αντίστοιχης ηλικίας PROAC tablette 50 σχετικής ευαισθησίας (ο κατασκευαστης δίνει 89 db αλλά μάλλον είναι λιγότερα ίσως 87).Είναι πολύ ωραίο σετ όσο τα είχα σε μικρό χώρο (12-13 τετραγωνικά) τώρα στα σχεδόν διπλάσια ίσως να ήθελα 5-6 βατ πάρα πάνω αλλά λόγω διαμερισματος και σεβασμού στους υπόλοιπους ενοικους για τις σταθμες που άκουγα και ακούω ίσως να είναι η ιδέα μου ότι χρειάζομαι περισσότερη ισχύ. Η κατακλείδα είναι ότι παίζει πάρα πολύ ωραία μουσική και όλα αυτά τα χρόνια μου έμπαιναν ιδέες για αλλαγή αλλά πάντα ο παππούς με τουμπαρε με την μουσικοτητα του.Κάποια στιγμή έφτιαξα ένα σετ fullrange , ηχείων (απλά δεν χωράνε στο σπίτι πλέον) που ήταν πιο ευαίσθητα και και ίσως πιο ευκολοδηγητα και το πράγμα απογειώθηκε. ίσως η επόμενη επένδυση να είναι κάποιο πιο ευαίσθητο και μαζεμένο ηχείο για να δέσει το γλυκό

Πρίν από αρκετά χρόνια και για ένα μεγάλο διάστημα ένας ολοκληρωμένος Audio Innovations S-500 (2X24W με δύο EL34 ανά κανάλι, μπορεί οι παλιοί εδώ να τον θυμούνται), οδηγούσε ένα ζευγάρι MARTIN LOGAN Aerius με πολύ καλό αποτέλεσμα αρκεί να μην είχες απαιτήσεις για πολύ υψηλές εντάσεις. Σε νορμάλ επίπεδα μέσα στο σπίτι τα πάντα ήταν τέλεια. Απ´ την στιγμή που ζήταγες το αρκετά παραπάνω σε ένταση όμως, όπως ήταν φυσικό, το πράγμα χάλαγε. Η ένταση, από ένα σημείο και μετά, ασχέτως αν γυρνούσα δεξιότερα το volume, δεν ανέβαινε ενώ γινόταν βαθμιαία όλο και πιό αισθητή η παραμόρφωση στα άκρα του φάσματος.
Οτιδήποτε άλλο ηχείο είχε συνδεθεί πριν το Martin Logan εκείνη την εποχή είχε ματσάρει άψογα, εκτός από ένα System Audio, δεν θυμάμαι μοντέλο, παρά μόνο το μικρό μέγεθός του (ήταν όσο και ένα LS3/5a για να καταλάβετε), το οποίο δεν μπορούσε να το οδηγήσει με τίποτα...

Απάντηση: Re: ηχεία και EL34

Γεια σας παιδια
PMC fb1i με μερικως αναβαθμισμενο velleman K4040