ηχεια και πατωμα

monad

AVClub Addicted Member
2 April 2008
1,541
τι εχουν να πουν οι επιστημονες ως προς τη στηριξη?

To μονο που εχω να επισημανω,δεδομενου το παχος της μοκετας,(μου αρεσει τρελα αυτη η αντιθεση του κοκκινου) και το παχος του μαρμαρου,να προσεξεις την μεταβολη στο υψος.Εαν το μαρμαρο δεν ειναι και πολυ παχυ,(μαλλον για λεπτο φαινεται)τοτε εισαι ο.κ By the way, ωραια ηχεια.:a0210::a0210:

αν ειναι για να μην περνανε οι κραδασμοι στο πατωμα οκ
αλλιως μονο με δοκιμη μπορεις να πεις

θα ακολουθησουν photo χωρις καλυμμα.
με τα λιγα που διαβασα, πηγα βρηκα αυτη τη μοκετα που αν και λεπτη, εχει τρελλη πυκνοτητα και θεωρω οτι απορροφα κραδασμους.
το πανω στη μοκτερα δεν ειναι μαρμαρο αλλα γρανιτοπλακακι (1εκ) οτι δηλαδη και το πατωμα του σπιτιου.
αρα θεμα μεταβολης του υψους δεν υφισταται.
ευχαριστω για τα καλα σας λογια ως προς τα ηχεια, τα λατρευω κι εγω.

Re: Απάντηση: ηχεια και πατωμα

μηπως να του βαζες κατι πιο βαρυ απ'το πλακακι,να ειναι πιο στιβαρο και αδρανες?

συμφωνω,

θα προτεινα να δοκιμασεις, νεοπρεν (λαστιχο στολης δυτη, elastic polymer) ή καποιο αλλο ελαστικο υλικο κατω απο ενα κομματι γρανιτη στις διαστασεις του ηχειου. Επανω στο γρανιτη το ηχειο με τις ακιδες του.

Δηλαδη:
Απο κατω προς τα πανω:

πλακακι πατωματος>ελαστικο υλικο>γρανιτης>ακιδες>ηχειο

η λογικη ηταν να μην επηρεασω το υψος πολυ με ενα γρανιτη 2-3εκ και να ειναι οσο πιο διακριτικο γινεται.
θα κοιταξω για νεοπρεν.

η λογικη ηταν να μην επηρεασω το υψος πολυ με ενα γρανιτη 2-3εκ και να ειναι οσο πιο διακριτικο γινεται.
θα κοιταξω για νεοπρεν.

ποσο υψος εχει το τουιτερ απο το πατωμα;

για να μη σου κανω τον εξυπνο,ο Μανωλης Τ (ο γνωστος) μου ειπε οτι το καλυτερο υψος για τα τουιτερ ειναι 1,7-1,10μ απο το πατωμα μεχρι το κεντρο τους.

Μια καλή λογική είναι να στοχεύει το tweeter στο αυτί σου. Δηλαδή να είναι στο ίδιο ύψος με το αυτί σου όταν είσαι αραχτός στον καναπέ.

Re: Απάντηση: ηχεια και πατωμα

για να μη σου κανω τον εξυπνο,ο Μανωλης Τ (ο γνωστος) μου ειπε οτι το καλυτερο υψος για τα τουιτερ ειναι 1,7-1,10μ απο το πατωμα μεχρι το κεντρο τους.

ετσι ειναι απο αυτον τα εμαθα και εγω.

το δοκιμασα και ωντως δουλευη.

Μια καλή λογική είναι να στοχεύει το tweeter στο αυτί σου. Δηλαδή να είναι στο ίδιο ύψος με το αυτί σου όταν είσαι αραχτός στον καναπέ.

οχι ειναι λιγο πιο πανω πρεπη να ειναι.

οχι ειναι λιγο πιο πανω πρεπη να ειναι.

Δηλαδή όχι αραχτός άλλα τσίτα όρθιος στον καναπέ :-)

Γενικά εννοείται ότι το +/- κάποια cm ανάλογα με το ηχείο παίζει ρόλο.

Το άλλο που σίγουρα το έχετε παρατηρήσει και θεωρώ φυσιολογική αντίδραση είναι το πώς καθόμαστε όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε μικροδιαφορές σε ένα κομμάτι.
Ανάλογα με το στήσιμο είτε γέρνουμε το κεφάλι μπροστά, είτε τσιτωνόμαστε προς τα πάνω είτε κάνουμε πίσω την πλάτη κ.ο.κ. Νομίζω τελικά το sweet spot το εγκέφαλος μας το βρίσκει και μόνος του από συνήθεια :-)

ας γραψω λοιπον και την εξηγηση.

αν παρατηρησετε ενα τουιτερ και μιντρειντζ η γουφερ απο το πλαι θα δειτε
οτι ο ηχος που αυτα εκπεμπουν λογω κατασκευης στο τουιτερ ξεκιναη λιγο
πιο μπροστα μια και ο κωνος εκτεινεται προς τα μεσα.

αν λοιπον μπορουσαμε να μετρησουμε την αποσταση απο το τουιτερ μεχρι τα αυτια μας και απο το μιντ(γουφερ) μεχρι τα αυτια μας θα βρισκαμε οτι αν το τουιτερ ειναι στο υψος των αυτιων η αποσταση που διανυη ο ηχος του μεχρι τα αυτια μας ειναι μικροτερη απο αυτες των αλλων μοναδων.

δεν θα μπω σε λεπτομερειες μια και εδω δεν ειναι diy αλλα θα αναφερω απλα οτι αυτο φερνη τα μεγαφωνα εκτος φασης σε καποιες συχνοτητες και δημιουργη ανωμαλια στην αποκριση γυρω απο το σημειο κρος που οι δυο μοναδες εκπεμπουν μαζι.

αν κανεις μελετηση προσεχτικα τα παραπανω θα ανακαλυψη οτι αν το τουιτερ ανεβη πιο ψηλα τοτε αυτο απομακρυνεται απο το αυτι ενω το μιντ(γουφερ) πλησιαζη αφου ο ηχος ακολουθη πιο ευθεια πορεια ενω του τουιτερ λοξα προς τα κατω.

απο τα παραπανω γινεται φανερο οτι το σημειο που οι αποστασεις γινονται ισες εξαρταται απο το ηχειο απο το υψος του τουιτερ καθως και απο την αποσταση του ακροατη απο τα ηχεια.

το 1.07 με 1.09 ειναι ενας γενικος κανονας και ισχυη για ηχεια με κατακορυφα τοποθετημενες μοναδες και θεσεις ακροασης 2.5 με 3.5 μετρα και τα αυτια του ακροατη περιπου στο 0.95.

αν λοιπον φερεται τα τουιτερ σας περιπου σε αυτο το υψος με λιγο μετακινηση της θεσης ακροασης μπρος πισω θα βρειτε το ιδανικο.

υ.γ.σε τριδρομα ηχεια ευτυχως δεν ισχυουν τα ιδια μεταξυ μιντρειντζ και γουφερ καθως οι συχνοτητες που συνεργαζονται δεν δημιουργουν προβλημα και ισχυουν μονο μεταξυ μιντρειντζ και τουιτερ.

Last edited:
Δηλαδή όχι αραχτός άλλα τσίτα όρθιος στον καναπέ :-)

Γενικά εννοείται ότι το +/- κάποια cm ανάλογα με το ηχείο παίζει ρόλο.

Το άλλο που σίγουρα το έχετε παρατηρήσει και θεωρώ φυσιολογική αντίδραση είναι το πώς καθόμαστε όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε μικροδιαφορές σε ένα κομμάτι.
Ανάλογα με το στήσιμο είτε γέρνουμε το κεφάλι μπροστά, είτε τσιτωνόμαστε προς τα πάνω είτε κάνουμε πίσω την πλάτη κ.ο.κ. Νομίζω τελικά το sweet spot το εγκέφαλος μας το βρίσκει και μόνος του από συνήθεια :-)

πολυ βιαστικη η απαντηση μου

το οτι τσιτωνομαστε ειναι καταρχην ψυχολογικο και κατα δευτερο λογω απομακρυνομαστε απο την καρεκλα μειωνοντας τις ανακλασεις.

οσο για το τουιτερ δες το προηγουμενο μου ποστ.

Βασικα oταν θελεις ή πρεπει να σηκωσεις τα ηχεια σου θα πρεπει να γεμισεις τις βασεις με αμμο θαλασσης ή με σκαγια και στην επαφη με το δαπεδο χρησιμοποιεις ακιδες.Εαν δεν θελεις ή δεν πρεπει να σηκωσεις τα ηχεια σου παρα πολυ τοτε χρησιμοποιεις ακιδες πανω σε μαρμαρινη επιφανεια παχους τουλαχιστον 2 cm (και με ενα ελαφρυ φρεζαρισμα του μαρμαρου στα σημεια επαφης με τις ακιδες) και τελος μεταξυ μαρμαρινης επιφάνειας και δαπεδου χρησιμοποιεις τσοχακια.

Παντως αποψη μου ειναι οτι το υψος των 1,70 m του tweeter απο το δαπεδο ειναι υπερβολικο , μηπως ηθελες να γραψεις 1,07-1,10 m ?

πολυ βιαστικη η απαντηση μου

το οτι τσιτωνομαστε ειναι καταρχην ψυχολογικο και κατα δευτερο λογω απομακρυνομαστε απο την καρεκλα μειωνοντας τις ανακλασεις.

οσο για το τουιτερ δες το προηγουμενο μου ποστ.

Φίλτατε, δέχομαι το βιαστική. Και συμφωνώ και με την ανάλυση που κάνεις και πιο πάνω.
Για τον καναπέ, το έχω παρατηρήσει με αρκετά ηχεία σπίτι μου, και μάλιστα για λόγους άσχετους με το ψυχολογικό και τον τοίχο πίσω μου. Α. Γιατί δεν έχω τοίχο πίσω μου, καθώς η θέση ακρόασης βρίσκεται στη μέση του δωματίου και ο καναπές δεν δημιουργεί ανακλάσεις αναγκαστικά :-) Β. Γιατί ορισμένες φορές έχω στο σαλόνι χαμηλά ηχεία που αναγκαστικά σκύβω για να πάω on-axis. Αυτό γίνεται δε περισσότερο σε ηχεία που έχουν θέμα με το off-axis ενώ διαφορές υπάρχουν και στα ομοαξονικά.

Ι Όταν λέω ότι λίγο πολύ το αυτί βρίσκει την ιδανική θέση πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις πάντως. ΙΙ Ούτε θεωρώ απόλυτο το «1,7-1,10μ» (1,07) εξαρτάται και από τον καναπέ και από το ύψος του ακροατή.
Βάση των δύο παραπάνω είναι που προτείνω και μερικές δοκιμές με το αυτί – πέραν της θεωρίας.

Φίλτατε, δέχομαι το βιαστική. Και συμφωνώ και με την ανάλυση που κάνεις και πιο πάνω.
Για τον καναπέ, το έχω παρατηρήσει με αρκετά ηχεία σπίτι μου, και μάλιστα για λόγους άσχετους με το ψυχολογικό και τον τοίχο πίσω μου. Α. Γιατί δεν έχω τοίχο πίσω μου, καθώς η θέση ακρόασης βρίσκεται στη μέση του δωματίου και ο καναπές δεν δημιουργεί ανακλάσεις αναγκαστικά :-) Β. Γιατί ορισμένες φορές έχω στο σαλόνι χαμηλά ηχεία που αναγκαστικά σκύβω για να πάω on-axis. Αυτό γίνεται δε περισσότερο σε ηχεία που έχουν θέμα με το off-axis ενώ διαφορές υπάρχουν και στα ομοαξονικά.

Ι Όταν λέω ότι λίγο πολύ το αυτί βρίσκει την ιδανική θέση πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις πάντως. ΙΙ Ούτε θεωρώ απόλυτο το «1,7-1,10μ» (1,07) εξαρτάται και από τον καναπέ και από το ύψος του ακροατή.
Βάση των δύο παραπάνω είναι που προτείνω και μερικές δοκιμές με το αυτί – πέραν της θεωρίας.

ανακλασεις υπαρχουν και απο τον καναπε - πολυθρονα και απο το πατωμα.
ακομα και απο υφασμα να ειναι εχουν οπως και αν εχει μοκετα το πατωμα παλη εχει.

με το να τεντωνεσαι απομακρυνεσαι και απο τα δυο.

το 1.07-1.10 εγραψα και παραπανω οτι ισχυη για υψος των αυτιων του ακροατη απο το πατωμα στα 0.95 πραγμα που βαζη στο παιχνιδι το υψος του καναπε οπως και του ιδιου του ακροατη.

επισης τα παραπανω ισχυουν για αποστασεις απο τα ηχεια 2.5-3.5 μετρα.

εννοειται οτι την παραπανω θεωρια θα συμπληρωσουν ακουστικες δοκιμες
αφου δεν δινη απολυτα νουμερα γιατι αναγκαστικα αυτα θα παιξουν με τη θεση των μοναδων στην μπαφλα.

αν π.χ. ψηλωσεις τα ηχεια σου μεταξυ 1.07.με 1.10 (τα δικα μου ειναι στο 1.09 απο κατασκευης) τοτε η ακριβης θεση ακροασης που θα την βρης με το αυτι θα ειναι μεταξυ 2.5 και 3.5μ αποσταση απο τα ηχεια.

το ηχείο μου, έχει διάταξη d'apollito, και το tweeter βρίσκεται σε απόσταση 0,76 μ από το έδαφος.