Ηχεία με 1500 Ευρώ

Δαμιανέ, το σχέδιο ξεγελάει λίγο.
Ξέχασα να αναφέρω ότι το κομμάτι του δωματίου που φαίνεται στο σχέδιο είναι κάτω από κεραμοσκεπή, οπότε το ταβάνι είναι κεκλιμένη ξύλινη επένδυση. Αυτό φαντάζομαι σπάει πάρα πολύ τη συμμετρία του χώρου.
Στον τοίχο που είναι το παράθυρο, είναι καλυμμένος πέρα ως πέρα με κουρτίνες, καθώς και από πάνω μέχρι κάτω (το ύψος είναι μόνο 2,10).
Τέλος, για τον ελεύθερο χώρο, έχω προγραμματίσει μέσα στο επόμενο δίμηνο μια αλλαγή στην επίπλωση που θα καλύψει όλους τους τοίχους και θα απελευθερώσει το κέντρο του δωματίου.
Πάντως κι εμένα η σκέψη μου πήγε ή σε nearfield monitors ή σε BBCιά, γενικά κάτι σε κόμπακτ μέγεθος. Φυσικά πρώτα απ' όλα θα "μιλήσουν" τα αυτιά μου.

Ερώτηση: Πόσο πρέπει να απέχουν μηχανήματα και ηχεία από το καλοριφέρ για να είναι σε ασφαλή απόσταση;

Υ.Γ. Κώστα, δυστυχώς είναι τιμή ανα τεμάχιο. Μέχρι τα BM5A μπορώ να πάω, τα υπόλοιπα είναι απαγορευτικά.

Last edited:
Τα Adam προσωπικα μου αρεσουν πολυ αλλα το ribbon δεν ειναι για ολους. Παντως τα φθηνοτερα Adam δεν εχουν την ποιοτητα των ακριβωτερων. Διαφερουν σε ενισχυτικες μοναδες, woofer και μαλλον σε ribbon, δηλαδη σε ολα! Το S2.5 που εχω ακουσει ειναι καταπληκτικο ηχειο αλλα για μεγαλυτερους χωρους.

Προτασεις (εκτος και αν αναφερεται η τιμη ειναι για το κομματι):
http://www.thomann.de/gr/tascam_vlx5.htm
http://www.thomann.de/gr/dynaudio_bm5a.htm
http://www.thomann.de/gr/dynaudio_bm6a_monitor.htm
http://www.thomann.de/gr/adam_s2a_aktiv_monitor.htm
http://www.thomann.de/gr/adam_s25a_aktiv_nearfield_monitor.htm

Κώστα ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις απαντήσεις. Δύο ακόμα απορίες:

α) Όταν λέμε nearfield monitors τι εννοουμε? Τι διαφορά έχουν από τα κλασικά monitor ηχεία?

β) Με τα ενεργά γλυτώνουμε μεν το κόστος των καλωδίων ηχείων, αλλά συνήθως αυξάνεται το κόστος των άλλων καλωδίων. Σε μένα π.χ. τα ηχεία θα απέχουν από τον προ περίπου 5-6 μ. το καθένα. Αν λοιπόν επρόκειτο για καλώδια ηχείων με 300 ευρώ θα ήμουν καλυμμένος αρκετά καλά πιστεύω. Με τα ενεργά ηχεία όμως χρειάζονται άλλου τύπου καλώδια. Αυτά τι κόστη έχουν και τι περιορισμούς σε μήκη?

και γ) Από εντάσεις πώς πάνε τα ηχεία αυτά? Π.χ. τα Dynaudio BM5A πώς θα συμπεριφερθούν?

Πάντως :grinning-smiley-043 στο φόρουμ. Απίστευτη πηγή γνώσης, και ένα μεγάλο μπράβο στους γνώστες που βοηθούν. Θα σας μοιάσω!!! :firstprize: :firstprize: :flipout:

Απάντηση: Re: Ηχεία με 1500 Ευρώ

Όταν λέμε nearfield monitors τι εννοουμε? Τι διαφορά έχουν από τα κλασικά monitor ηχεία?

Πάνω - κάτω, το λέει το όνομα τους. Ηχεία που είναι σχεδιασμένα να τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από τον ηχολήπτη, συνήθως πάνω ή λίγο μετά την κονσόλα.

Re: Απάντηση: Re: Ηχεία με 1500 Ευρώ

Πάνω - κάτω, το λέει το όνομα τους. Ηχεία που είναι σχεδιασμένα να τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από τον ηχολήπτη, συνήθως πάνω ή λίγο μετά την κονσόλα.

Thanks για την απάντηση!
Δηλαδή δεν πιάνουν στάθμες? Δεν παίζουν αρκούντως δυνατά? Από στερεοφωνική εικόνα πώς είναι? Παρουσιάζουν?

asterios syllopoulos said:
και τα καλωδια επαγγελματικα θα ειναι σε αναλογη ποιοτητα και τιμη,
τα 300 που λες ειναι πολλα

Χαίρομαι γι' αυτό!! :operator: Και φαντάζομαι δε θα έχουν προβλήματα με μήκος κτλ πέρα από το φυσιολογικό ότι όσο μεγαλώνει το μήκος τόσο περισσότερες απώλιες έχουμε, ε? Και πάλι ευχαριστώ!

Για τον ορισμο του nearfield απαντησε ο Δαμιανος. Δε σημαινει οτι δε πιανουν σταθμες, πιανουν και παραπιανουν. Υπαρχουν και τα midfield & τα main monitors που λογω μεγεθους δε μπορεις να τα εχεις διπλα σου. Η στερεοφωνικη εικονα ειναι πολυ καλη, με τετοια ηχεια μιξαρονται οι δισκοι που ακουμε. Μη παιρνεις τον ορισμο της μετρητης ομως. Εγω εχω τα μικρα (Tascam VL-X5) σε χωρο 30τ.μ. και τα ακουω απο αποσταση 2μ. Το σημαντικοτερο οπως και με ολα τα ηχεια ειναι να τα εχεις στο υψος του αυτιου. Ολα τα ηχεια που ανεφερα εχουν "τρελη" ενταση και δε νομιζω οτι σε σπιτι μπορουμε να τα ανοιξουμε τοσο ωστε να παραμορφωσουν. Εδω βοηθαει και η σωστη οδηγηση απο τα matchαρισμενα ενισχυτικα. Τα Dynaudio BM5A ειναι υπεραρκετα σε ενα χωρο 20τ.μ. Γενικα η Dynaudio εχει υπεροχα ηχεια με φινετσα και λεπτομερεια. Οποιοι μπορουν να τα αντεξουν οικονομικα να τα τσεκαρουν οπωσδηποτε. Υποψιν οτι στην Ελλαδα ειναι πιο ακριβα αλλα υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες...

Για καλωδια μπορεις να κανεις οτι θα εκανες και με παθητικα ηχεια. Αγοραζεις στα μετρα που θελεις το φθηνοτερο που μπορεις να βρεις (ακομα και απο το μαγαζι ηλεκτρονικων της γειτονιας σου) τα στρωνεις, βρισκεις τη σωστη θεση στο χωρο, τα μαθαινει το αυτι σου και μετα στα μαγαζια για δανισμο καλωδιων και δοκιμες. Θα χρειαστεις ρευματος & interconnect . Αν και εχω ακουσει διαφορες απο καλωδια, δε συνιστω την υπερβολη γιατι μετα ξεφευγουμε και μπορει να φτασουμε σε μεγαλα ποσα. Δειτε και εδω για καλωδια http://www.evidenceaudio.com/product.html Τα συναντας σε κορυφαια στουντιο ανα τον κοσμο και σε setups γνωστων μουσικων. Στην Αθηνα βρισκονται Ιπποκρατους 69Α.
http://www.audioasylum.com/cgi/m.pl?forum=cables&n=98521&review=1
http://www.audioasylum.com/cgi/m.pl?forum=cables&n=95912&review=1

Δε χάνω όμως σε ευελιξία έτσι; Αργότερα δε θα μπορώ να "παίξω" με συνδυασμούς τόσο εύκολα...
Φυσικα και χανεις. Δε εχεις καλωδια ηχειων ενω ο τελικος και τα ηχεια μενουν ιδια. Παιζεις με προ, πηγες, καλωδια ρευματος & interconnect. Αναλογως απο ποια οπτικη γωνια το βλεπεις. Εγω προτιμω να ξερω οτι εχω λιγες εως καθολου επιλογες και να ξοδευω τα χρηματα μου σε δισκους. Αν θες να ασχολεισαι με μηχανηματα μη παρεις ενεργα ηχεια.

Σωστή σκέψη, εφόσον είμαι και στην αρχή ακόμα, άλλωστε στην παρούσα φάση δεν είμαι και για έξοδα.
Προτάσεις για ενεργά λοιπόν!

Τις σειρές Precision και Reveal της Tannoy τις έχει ακούσει κανείς;

Υ.Γ. Μήπως ν' ανοίξω νέο thread, γιατί εδώ έχει γίνει λίγο μπάχαλο η κατάσταση, ή να συνεχίσουμε από εδώ;

Φίλε Gaybrusd,

παρόλο που αποφάσισες να παίξεις με ενεργά ηχεία (και συμφωνώ εν μέρη), θεωρώ τεράστια παράληψη να μην ακούσεις τα παθητικά ηχεία Abby της Cain&Cain
http://www.cain-cain.com/abby/index.html

Υπάρχει και σε έκδοση near field και η τιμή τους είναι στο άνω όριο των χρημάτων που έθεσες (εκτός και αν έχουν αλλάξει οι τιμές τους τον τελευταίο χρόνο)

Τα έχω ακούσει και έχω μείνει κάγκελο. Ότι καλύτερο για μουσική αρκεί να μην κατεβαίνει πολύ χαμηλά (η απόκριση τους ξεκινά από τα 60-70 Hz αν και η εταιρια δηλώνει 45 Hz). Πίστεψε με όμως αξίζει όσο τίποτα αυτός ο συμβιβασμός (αν υφίσταται συμβιβασμός, διότι για την μουσικη που ακούω εγώ δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα)
Αγοράζεις και με λίγα χρήματα έναν ενισχυτή 10W και καθάρισες για πάντα.

Ο αντιπρόσωπος είναι η MUSIC MACHINE (ΣΟΛΩΝΟΣ 71, 210 3612376)

ΥΓ. Τα ηχεία που έχω είναι τα 3-δρομα chario T 100 Reference τα οποία έχουν αρκετές απαιτήσεις σε ρεύμα. Καλά ηχειάκια, αλλίμονο αν έλεγα το αντίθετο, αλλά από την ώρα που άκουσα τα Abby είδα με άλλο μάτι την υπόθεση hi-fi φίλε μου. Αξίζει να τους δώσεις μία ευκαιρία για να τα ακούσεις.

Επειδή είμαι κάτοχος των Dyanaudio BM5A, πιστεύω ότι τα 20τ.μ. τα καλύπτουν μάλλον άνετα. Υπάρχει για μελλοντική αναβάθμιση και το subwoofer της σειράς (ΒΜ9 νομίζω).
Σχετικά με τα καλώδια, τα ηχεία έχουν balanced εισόδους σε xlr κατά συνέπεια το μήκος των καλωδίων δεν πρέπει να σε απασχολεί (στα δικά μου είναι 5 μέτρα για κάθε κανάλι) και κατά την ταπεινή μου άποψη μια τυπική ποιότητα επαγγελματικού καλωδίου για μικρόφωνο θα σε καλύψει πλήρως.
Σχετικά με τα ηχεία της Tannoy, πιστεύω ότι αξίζουν κάθε ευρώ που δίνεις γι’ αυτά και στα χρήματα τους δεν βρίσκεις εύκολα ενισχυτή + ηχεία που να αποδίδουν το ίδιο.
Αν πας για monitor όμως, να ξέρεις ότι θα ακούσεις αυτό που υπάρχει στο cd χωρίς ωραιοποιήσεις και αυτό δεν αρέσει σε όλους-bye- .

@ Θάνο:
Νομίζω υπάρχει πάντα η δυνατότητα να αλλάξεις κάτι μέσω προενισχυτή, χώρια που λόγω διαφορετικών ειδών μουσικής δε μπορώ να βρω εύκολα κάτι που να μην τονίζει συγκεκριμένο κομμάτι του φάσματος συχνοτήτων.

@ Κώστα Κ:
Έτσι όπως θα τοποθετηθούν τα ηχεία πίσω από το γραφείο μου, αυτό δεν "απαγορεύει" αυτόματα τη χρήση ηχείων δαπέδου;

Από όσο κατάλαβα από την κάτοψη τα ηχεία σου θα μπουν μπροστά από την βιβλιοθήκη, σωστά?

Από όσα έχω διαβάσει η τοποθέτηση τους στον χώρο δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο βασικότερος περιορισμός αφορά την μεταξύ τους απόσταση, η οποία πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει να δημιουργηθεί αυτή η φανταστική στερεοφωνική εικόνα που είναι ικανά να δημιουργήσουν.
Τα άκουσα με μεταξύ τους απόσταση 2-2,5 μέτρων και έπαιζαν καταπληκτικά, αλλά έχω την εντύπωση ότι αν η απόσταση ήταν 0,5-1 μέτρο μεγαλύτερη θα ήταν καλύτερα. Όσον αφορά την απόσταση τους από τον πίσω τοίχο ήταν τοποθετημένα σε απόσταση περίπου 20cm από αυτόν και δεν είχε κανένα πρόβλημα μπουμ-αρίσματος, οποτε πιστεύω ότι δεν θα έχεις αν τα τοποθετήσεις μπροστά από την βιβλιοθήκη.

Ελπίζω να κατάλαβα σωστά το ερώτημα σου φίλε μου.

Πάντως είναι ένα ιδιαίτερο ηχείο ωφείλω να ομολογήσω το οποίο είτε το λατρεύεις είτε το μισείς. Εγώ ανήκω στους πρώτους.

"Τις σειρές Precision και Reveal της Tannoy τις έχει ακούσει κανείς;"

Ναι φίλε Guybrush,

Το τελευταίο διάστημα είμαι κάτοχος των ενεργών Tannoy Reveal 5A, και δηλώνω παραπάνω από ικανοποιημένος τόσο από χροιές – μουσικότητα, όσο και από εντάσεις - κατά την οδήγησή τους από των 2 W λαμπάτο μου!. (Δες thread: /forum/showthread.php?t=4791).
Οπότε ανεπιφύλακτα προτείνω ενεργά, αλλά και τη σειρά Reveal.

Τώρα, για τα Tannoy Precision που ρωτάς δεν γνωρίζω, αλλά ο προϋπολογισμός σου επιτρέπει να κοιτάξεις και κατά Tannoy Reveal8D μεριά, τα οποία φαντάζομαι ότι είναι ακόμα πιο «ψυχωμένα» από τα 5A .

Καλή τύχη

Ευχαριστώ σε όλους!

Λέω να ξεκινήσω σήμερα τηλεφωνήματα σε αντ/πείες να βρω μεταπωλητές προς Θεσσαλονίκη μεριά και να αρχίσω ακροάσεις.

Αν υπάρχει κάποιο μοντέλο που δεν έχει προταθεί, θα ήθελα να το αναφέρετε.

Έχω βρει το μπελά μου εδώ πέρα.
Τα μόνα που κατάφερα να ακούσω ήταν οι σειρές reveal και precision της tannoy.
Τα adam ούτε για δείγμα, αλλά μου είπαν από την pantheo ότι έχουν ένα ζευγάρι ex-demo σε καλή τιμή.
Τα ATC ξεφεύγουν πάρα πολύ σε τιμή.
Θα προσπαθήσω να ακούσω και τα dynaudio.

Τι να κάνω; Δε μπορώ να κατέβω και Αθήνα αυτόν τον καιρό.