Άσχετα με τα υλικά κατασκευής, η βασική φιλοσοφία σχεδίασης των ηχείων παραμένει ίδια τα τελευταία 50+ χρόνια. Τα εξωτικά υλικά κατασκευής ειδικά των μεγαφώνων μου φαίνονται μάλλον μαρκετινίστικο κόλπο παρά ουσιαστική βελτίωση. Αυτό εξηγείται με τον παρακάτω απλό συλλογισμό:
Όλα τα επαγγελματικά μεγάφωνα μεγάλου μεγέθους χρησιμοποιούν χαρτί. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι όντως το χαρτί είναι το καταλληλότερο και πιο ελαφρύ υλικό. Τα υπόλοιπα είναι μια εύκολη δικαιολογία για να ανέβουν οι τιμές πείθοντας τους υποψήφιους για την υποτιθέμενη εξέλιξη..
Τα ηχεία τα τελευταία 20 χρόνια μίκρυναν, απέκτησαν ωραιότερο φινίρισμα, πλησίασαν περισσότερο τη λογική του έπιπλου και του γλυπτού παρά του ηχείου. Όλα αυτά έχουν το ανάλογο τίμημα στο ήχο. Και εννοείται ότι οι εταιρείες έχουν καταλάβει ότι είναι προτιμότερο να επενδύουν στο design και στο φινίρισμα, παρά στην γόνιμη έρευνα. Συνεπώς - πάντα κατά την προσωπική μου άποψη - τα ηχεία ελάχιστα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η τοπολογία ακουστικής ανάρτησης σε συνδυασμό με μεγαφώνα τουλάχιστων 8 ιντσών για τα χαμηλομεσαία πήγαν περίπατο, δίνοντας τη θέση τους σε τρύπες που με ψεύτικο τρόπο προσπαθούν να υποκαταστήσουν τα μεγάλα διαφράγματα.
Όσο για την "κουτίλα" είναι παρούσα σχεδόν σε όλα τα ηχεία καμπίνας ανεξαρτήτως κόστους άλλοτε σε μεγάλο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό. Ακούστε μια drums χωρίς μικροφωνική και θα καταλάβετε.. Ειδικά στις σχεδιάσεις bass reflex είναι σχεδόν απίθανο να μην υπάρχει "κουτίλα".
Τα ηχεία πάνελ δεν υποφέρουν από το φαινόμενο της "κουτίλας" αλλά έχουν άλλα προβλήματα και ένα από αυτά είναι το θέμα της οδήγησης. Δεν θα επεκταθώ γιατί θεωρώ ότι το κεφάλαιο ηχείο είναι προσωπικό θέμα. Ο καθένας ακούει όπως εκφράζεται καλύτερα. Και επειδή κανένα ηχείο δεν παίζει τέλεια όλα τα είδη της μουσικής ή - για να το πω αλλιώς - δεν αποδίδει με τον ίδιο τρόπο όλες τις συχνότητες, γι' αυτό η κολοκυθόπιττα μετράει πάνω απ' όλα. Και όταν μιλάμε για υψηλές απαιτήσεις (βλ. hi-end), νομίζω ότι πιθανά αρκεί να έχουμε έστω μία παράμετρο απόλυτα του γούστου μας και τις υπόλοιπες σε δεύτερη μοίρα.
Ακούω με παντοκατευθυντικά γιατί έτσι απολαμβάνω χωρίς στρες τη μουσική.
Τα παραπάνω αποτελούν αυστηρά υποκειμενικές απόψεις.