Ηχεία Οχι μόνο για καλές ηχογραφήσεις.

Peacebone

Established Member
22 June 2009
129
Παρατήρησα πως με μεγάλη διαφορά η πλειοψηφία της μουσικής που εχω στον υπολογιστή (flac) είναι μέτριας και κακής ποιότητας.
Αποτέλεσμα να μην απολαμβάνω την μουσική που μου αρέσει, μόνο όταν βρήσκω καλής ποιότητας ηχογραφήσεις. Φυσικά αυτό όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό από ό,τι κυκλοφορεί
στις μέρες μας. Το ίδιο κι ό,τι ακούω από βινύλια. Μόνο κάτι παλιά ή ειδικές εκδόσεις που είναι πλήρως αναλογικές. Γιατί και τα σημερινά βινύλια είναι κοροιδία καθώς από ψηφιακή ηχογράφιση κάνουν μία κόπια
και σε βινύλιο για εμπορικούς λόγους κυρίως.

Είχα να ακούσω το ηχοσήστημά μου πάνω από 6μηνο καθώς έλειπα εξωτερικό. Και μόλις γύρισα δεν μου άρεσε καθόλου ο ήχος. Ενώ πριν τον απολάμβανα.
Τώρα που έχει περάσει καιρός και το συνηθίζω μου ακούγεται καλύτερα. Αλλά κάτι θέλω να κάνω για να απολαμβάνω τα πάντα που ακούω.

Πηγή: hiFace - V-dac και Michell Gyro SE
Ενισχυτής: Creek Destiny
Ηχεία: βάσης ιδιοκατασκευή

Αυτό που σκέφτομαι είναι να αλλάξω τα ηχεία μου. Είναι αρκετά ουδέτερα αποκαλυπτικά, διάφανα κι αέρινα.
Με ομαλότατη απόκριση +/- 1,5db σε όλο το φάσμα. Ευαισθησία 89,5db, αντίσταση πάνω από 7Ω σε όλο το φάσμα.
Ο χώρος μου είναι ένα μικρό δωμάτιο 14τμ.

Και κοιτάω κάτι σε κλασικό αγγλικό στυλ Spendor S3/5R2, PMC DB1i, ATC SCM7, ProAc Tablette.
Τα είχα ακούσει παλιότερα και μου άρεσαν ιδιαίτερα. Θα επιχειρήσω να τα ξανακούσω αλλά εσάς ποιά είναι η γνώμη σας?

Επίσης τι κάνετε με το θέμα των μέτριων και κακών ηχογραφήσεων? Υπάρχει κάποιο ηχείο που να συγχωρεί τις αδυναμίες της ηχογράφησης?

Θα έλεγα να δοκιμάσεις πρώτα έναν καλο λαμπάτο ενισχυτή με τα ηχεία που ήδη έχεις. Αν δεν μείνεις ικανοποιημένος τότε αποφασίζεις την αλλαγή τους.

Αν καταλαβα καλα το προβλημα το εντοπιζεις απο την αρχη στη ποιοτητα της μουσικης που εχεις[flac μετριας-κακης ποιοτητας],επομενως δεν σου φταινε ουτε τα ηχεια ,ουτε το συστημα.Αν τα ηχεια σου ειναι υπεραποκαλυπτικα στη κακη μουσικη ,αυτο που επιδιωκεις ειναι μια κουρτινα να σκεπασει την κακη ποιοτητα της μουσικης που εχεις.Αν τωρα τα ηχεια σου ,λογω ιδιοκατασκευης,ειναι λαθος κατασκευασμενα τοτε πιθανον μια δοκιμη με αλλα ηχεια θα σου δωσει καποιο δειγμα γραφής.
Οπως και να εχει ενα κακο flac δεν θα ακουστει καλλιτερα με ενα καλλιτερο ηχειο,μπορει και χειροτερα

δηλαδή ψάχνεις υποδεέστερο ηχείο από αυτό που έχεις φτιάξει και λες να κοιτάξεις αυτά : Spendor S3/5R2, PMC DB1i, ATC SCM7, ProAc Tablette...!!! μάλιστα, δηλαδή αυτά είναι πιο μουντά, λιγότερο αέρινα. εγώ λέω ότι λάθος βαδίζεις... φιλικά πάντα.:ernaehrung004:

H κατασκευή ηχείων είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο και είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις κάτι ''καλό'' ακόμα κι αν είσαι γνώστης. Απαιτεί έρευνα και πειραματισμό και όργανα μετρήσεων αλλά και πολύ γνώση. Μπορεί βέβαια αυτά τα προσόντα εσύ να τα έχεις ήδη, αλλά αυτό είναι κάτι που έχει σχέση με εσένα κι εγώ δεν γίνεται να γνωρίζω. Οπότε συζήτηση να γίνεται...

Μιας και είμαι εποχικός υπάλληλος και απουσιάζω κι εγώ για μεγάλα διαστήματα, αυτό που έχω να σου πω εκ πείρας είναι πως ένα σύστημα αν δεν έχει παίξει για πολύ καιρό θέλει 2-3 ημέρες λειτουργία για να επανέλθει. Μάλιστα λέγεται ότι ''κάθονται'' τα διαφράγματα των μεγαφώνων και πρέπει να παίξουν λίγο μέχρι να επανέλθουν στην θέση τους βοηθούμενα από την πιστονική κίνηση που εκτελούν. Κατά παρόμοιο ίσως τρόπο να χρειάζονται και τα ηλεκτρονικά τον χρόνο τους για να επανέλθουν. Ειδικά για τους πυκνωτές η μη λειτουργία για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κάτι πολύ κακό. Οπότε δώσε λίγο χρόνο στα μηχανήματα και δούλευέ τα λίγο εντατικά.

Μετά... Τα ηλεκτρονικά σου είναι πολύ καλά. Και οι πηγές και ο ενισχυτής σου είναι ικανά για πολύ καλό ήχο. Εγώ θα πρότεινα να κάνεις μία συγκριτική ακρόαση με τα ηχεία που διαθέτεις και ένα δυο ζευγάρια από τα ηχεία που θα ήθελες να πάρεις και αναφέρεις στο μήνυμά. σου για να διαπιστώσεις αν είναι θέμα ηχείου. Υπάρχει η πιθανότητα να μην φταίει το ηχείο αλλά οι ποιότητα των αρχείων που διαθέτεις και επειδή είναι αποκαλυπτικά τα ηχεία σου να διαπιστώνεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ακόμα θα ήταν καλό να μας πεις με ποιόν τρόπο εξάγεις - αναπαράγεις τα ψηφιακά σου αρχεία. Δηλαδή με laptop; με ποιο πρόγραμμα κ.λ.π.

Βέβαια λες πως το παρατηρείς και στα βινύλια... Οπότε κάνε ένα κόπο να ακούσεις και κάποιο άλλο ζευγάρι ηχεία.

Κι όσον αφορά τις ψηφιακές ηχογραφήσεις και τα βινύλια να ξέρεις πως από την δεκαετία του 70 υπήρχαν στούντιο που ηχογραφούσαν ψηφιακά και έβγαζαν βινύλια με τρομερές παραγωγές. Οπότε δεν είναι θέμα απαραίτητα μέσου εγγραφής ή τρόπου mastering editing απαραίτητα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Αν θες πες και λίγα λόγια για το ηχείο σου. Τι όγκο έχει πόσες μονάδες κ.λ.π.

Re: Απάντηση: Ηχεία Οχι μόνο για καλές ηχογραφήσεις.

Αν καταλαβα καλα το προβλημα το εντοπιζεις απο την αρχη στη ποιοτητα της μουσικης που εχεις[flac μετριας-κακης ποιοτητας],επομενως δεν σου φταινε ουτε τα ηχεια ,ουτε το συστημα.Αν τα ηχεια σου ειναι υπεραποκαλυπτικα στη κακη μουσικη ,αυτο που επιδιωκεις ειναι μια κουρτινα να σκεπασει την κακη ποιοτητα της μουσικης που εχεις.Αν τωρα τα ηχεια σου ,λογω ιδιοκατασκευης,ειναι λαθος κατασκευασμενα τοτε πιθανον μια δοκιμη με αλλα ηχεια θα σου δωσει καποιο δειγμα γραφής.
Οπως και να εχει ενα κακο flac δεν θα ακουστει καλλιτερα με ενα καλλιτερο ηχειο,μπορει και χειροτερα

+1

Κι εγώ πιστεύω πως ίσως το ηχείο σου να είναι πολύ αποκαλυπτικό. Αν είναι έτσι μην το αλλάζεις. Αλλά για να σου φύγει η ιδέα μπορείς να κάνεις ένα συγκριτικό τεστ.

Ναι, ίσως κάτι τέτοιο κάνω. Απλώς σκέφτομαι μήπως κάποιο από τα ηχεία αυτά έχει χαρακτήρα κι έναν πιο αποδεκτό ήχο. Όπως και να το κάνουμε τα ηχεία που έχω είναι ιδιοκατασκευής κι όχι δικής μου.

Αν θες πες και λίγα λόγια για το ηχείο σου. Τι όγκο έχει πόσες μονάδες κ.λ.π.
Είναι 17 λίτρων με 1 6,6'' γούφερ κ 1'' τουίτερ. Νομίζω πως επίσης είναι μεγάλα για το δωματιό μου. Γι'αυτό κοιτάω κάτι πολύ μικρό κι ίσως κλειστής καμπίνας.
Με foobar παίζω από Windows 8. Wasapi mode.

Μια εύκολη λύση μου κάνει η χρήση λάμπας. Αλλά δεν μου πολυαρέσει σαν ιδέα. Άσε που τον Creek Destiny τον είχα ψάξει εξονυχιστικά μέχρι να καταλήξω σε αυτόν.
Είχα ακούσει όλους τους ολοκληρομένους μέχρι 2000 κι είχα καταλήξει πως ήταν ο καλύτερος!

Ναι, ίσως κάτι τέτοιο κάνω. Απλώς σκέφτομαι μήπως κάποιο από τα ηχεία αυτά έχει χαρακτήρα κι έναν πιο αποδεκτό ήχο. Όπως και να το κάνουμε τα ηχεία που έχω είναι ιδιοκατασκευής κι όχι δικής μου.

Είναι 17 λίτρων με 1 6,6'' γούφερ κ 1'' τουίτερ. Νομίζω πως επίσης είναι μεγάλα για το δωματιό μου. Γι'αυτό κοιτάω κάτι πολύ μικρό κι ίσως κλειστής καμπίνας.
Με foobar παίζω από Windows 8. Wasapi mode.

Μια εύκολη λύση μου κάνει η χρήση λάμπας. Αλλά δεν μου πολυαρέσει σαν ιδέα. Άσε που τον Creek Destiny τον είχα ψάξει εξονυχιστικά μέχρι να καταλήξω σε αυτόν.
Είχα ακούσει όλους τους ολοκληρομένους μέχρι 2000 κι είχα καταλήξει πως ήταν ο καλύτερος!

Είναι καλό μηχάνημα είναι η αλήθεια. Πάντως το ηχείο σου νομίζω είναι μια χαρά για τον χώρο σου. Όσο για την λάμπα θα μπορούσες να την δοκιμάσεις.

Κλειστής καμπίνας γιατί ψάχνεις; Έχεις θέμα με το χαμηλό;

Επίσης. Το crossover στο ηχείο σου, το έχεις φτιάξει εσύ;

καλησπέρα φίλε

Ο ενισχυτής σου ειναι καλός και θα σου έλεγα και εγώ να τον κρατήσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις να ακουσεις καποιο epos ηχείο. Τουλάχιστον προ κρίσης epos και creek μπορουσες να τα ακούσεις αυτά μαζί σε κάποιο καταστημα χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάς τον ενισχυτή σου μαζί. Δεν είναι το ηχείο που περίμενε η ανθρωπότητα, αλλά τα παίζει όλα μια χαρά για αυτό και στο προτείνω.
Επίσης θα σου έλεγα να συμπεριλάβεις στην λίστα σου και κάποιο harbeth.
Δοκίμασε και αυτά που είπες πάντα ομως μαζί με τον ενισχυτή σου. Κάποιοι θα πουν "τα Χ ειναι μόνιτορ και δεν θέλουν μέτριες εγγραφές" ή "τα Ψ θα σου ρουφίξουν τον creek σαν νερό". Εγώ θα σου έλεγα απλά να πας να τα ακούσεις.
Αν καταλήξεις σε 1-2 συνδιασμούς που σου αρέσουν περισσότερο κοίτα σε επόμενη φάση να δοκιμάσεις να τα ακούσεις στο σπίτι σου.

Καλές γιορτές φίλε και καλό ψάξιμο.

Τώρα το είδα. Φουλ της Αγγλίας τα μηχανήματα όλα. Μαζί σου. Μέχρι και το avatar από radiohead. Ωραίος.

Last edited:
α ναι

ολόφρεσκο μοντέλο από αγγλική εταιρία με τεράστια ιστορια

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/102518-Kef-LS50

στην κατηγορία λιγο κατω απο 1000αρικο που παίζεις από ότι κατάλαβα

ολα τα παραπάνω αγγλικά ηχεία είναι από εταιρίες που γνωρίζουν πολύ καλά να φτιάχνουν ηχεία. Κακά ηχεία δεν θα βρεις. Ηχεία τα οποία μπορεί να μην σου κάτσουν καλά στα αυτιά θα βρεις.Για αυτό άκου οσα περισσότερα μπορείς.

Κλειστής καμπίνας γιατί ψάχνεις; Έχεις θέμα με το χαμηλό;

Επίσης. Το crossover στο ηχείο σου, το έχεις φτιάξει εσύ;

Δεν το έχω φτιάξει εγώ. Κλείστης καμπίνα γιατί μου άρεσε το σφιχτό μπάσο που έβγαζαν τα ATC και Spendor που είχα ακούσει. Και για να μην δημιουργούνται συντονισμοί στα χαμηλά μέσα στο δωμάτιο.
Λένε επίσης ότι δεν χρειάζονται μεγάλη απόσταση από τους τοίχους.

καλησπέρα φίλε

Ο ενισχυτής σου ειναι καλός και θα σου έλεγα και εγώ να τον κρατήσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις να ακουσεις καποιο epos ηχείο. Τουλάχιστον προ κρίσης epos και creek μπορουσες να τα ακούσεις αυτά μαζί σε κάποιο καταστημα χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάς τον ενισχυτή σου μαζί. Δεν είναι το ηχείο που περίμενε η ανθρωπότητα, αλλά τα παίζει όλα μια χαρά για αυτό και στο προτείνω.
Επίσης θα σου έλεγα να συμπεριλάβεις στην λίστα σου και κάποιο harbeth.
Δοκίμασε και αυτά που είπες πάντα ομως μαζί με τον ενισχυτή σου. Κάποιοι θα πουν "τα Χ ειναι μόνιτορ και δεν θέλουν μέτριες εγγραφές" ή "τα Ψ θα σου ρουφίξουν τον creek σαν νερό". Εγώ θα σου έλεγα απλά να πας να τα ακούσεις.
Αν καταλήξεις σε 1-2 συνδιασμούς που σου αρέσουν περισσότερο κοίτα σε επόμενη φάση να δοκιμάσεις να τα ακούσεις στο σπίτι σου.

Καλές γιορτές φίλε και καλό ψάξιμο.

Τώρα το είδα. Φουλ της Αγγλίας τα μηχανήματα όλα. Μαζί σου. Μέχρι και το avatar από radiohead. Ωραίος.

Χαχα, θα ακούς αρκετά για να κατάλαβες ότι είναι Radiohead.
Κοιτάω αυτές τι αγγλικές γιατί τις εμπιστεύομαι. Η KEF που ανέφερες πιο κάτω έχει κινεζοποιηθεί πλήρως πλέον!

Πώς έχεις καταλήξει ότι φταίνε τα flac; Από CD ακούς καλύτερα;
Φυσικά δεν φταίνε τα flac αλλά οι παραγωγές που κάνουν. Δεν νομίζω να ακούω από cd καλύτερα. Δεν έχω cd player. Αν είναι στον υπολογιστή το βάζω.

Παρατήρησα πως με μεγάλη διαφορά η πλειοψηφία της μουσικής που εχω στον υπολογιστή (flac) είναι μέτριας και κακής ποιότητας.
Αποτέλεσμα να μην απολαμβάνω την μουσική που μου αρέσει, μόνο όταν βρήσκω καλής ποιότητας ηχογραφήσεις. Φυσικά αυτό όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό από ό,τι κυκλοφορεί
στις μέρες μας. Το ίδιο κι ό,τι ακούω από βινύλια. Μόνο κάτι παλιά ή ειδικές εκδόσεις που είναι πλήρως αναλογικές. Γιατί και τα σημερινά βινύλια είναι κοροιδία καθώς από ψηφιακή ηχογράφιση κάνουν μία κόπια
και σε βινύλιο για εμπορικούς λόγους κυρίως.
Κατ' αρχήν Χρόνια Πολλά!
Μου φαίνονται λίγο παράξενα όσα γράφεις. Οι περισσότερες ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν δεν είναι βέβαια κορυφαίες, αλλά δεν είναι και του πεταμάτου. Και για τα βινύλια είναι μεν σωστό αυτό που γράφεις ως προς τις καινούργιες παραγωγές, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των βινυλίων που κυκλοφορούν προέρχονται από την αναλογική εποχή.

Είχα να ακούσω το ηχοσήστημά μου πάνω από 6μηνο καθώς έλειπα εξωτερικό. Και μόλις γύρισα δεν μου άρεσε καθόλου ο ήχος. Ενώ πριν τον απολάμβανα. Τώρα που έχει περάσει καιρός και το συνηθίζω μου ακούγεται καλύτερα. Αλλά κάτι θέλω να κάνω για να απολαμβάνω τα πάντα που ακούω.

Πηγή: hiFace - V-dac και Michell Gyro SE
Ενισχυτής: Creek Destiny
Ηχεία: βάσης ιδιοκατασκευή
Εμένα μου φαίνεται ότι το σύστημα σου απλά πρέπει να ξαναπεράσει από τη διαδικασία που λέγεται "στρώσιμο". Αποτελεί τη μόνη λογική εξήγηση γι' αυτά που αναφέρεις.

Αυτό που σκέφτομαι είναι να αλλάξω τα ηχεία μου. Είναι αρκετά ουδέτερα αποκαλυπτικά, διάφανα κι αέρινα.
Με ομαλότατη απόκριση +/- 1,5db σε όλο το φάσμα. Ευαισθησία 89,5db, αντίσταση πάνω από 7Ω σε όλο το φάσμα.
Ο χώρος μου είναι ένα μικρό δωμάτιο 14τμ.
Αν είναι έτσι όπως τα γράφεις και τονίζω, αν είναι έτσι, τα ηχεία σου είναι η χαρά του κατασκευαστή και αντικείμενο πόθου κάθε απαιτητικού μουσικόφιλου.

Και για να είμαστε ακριβείς, τα εντελώς ουδέτερα και επίπεδης (flat) απόκρισης ηχεία είναι μεν άκρως αποκαλυπτικά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ενοχλητικά. Εκτός αν αποκαλύπτουν και ελαττώματα των συνοδών συσκευών.

Και κοιτάω κάτι σε κλασικό αγγλικό στυλ Spendor S3/5R2, PMC DB1i, ATC SCM7, ProAc Tablette.
Τα είχα ακούσει παλιότερα και μου άρεσαν ιδιαίτερα. Θα επιχειρήσω να τα ξανακούσω αλλά εσάς ποιά είναι η γνώμη σας?

Επίσης τι κάνετε με το θέμα των μέτριων και κακών ηχογραφήσεων? Υπάρχει κάποιο ηχείο που να συγχωρεί τις αδυναμίες της ηχογράφησης?
Όλα τα ηχεία που αναφέρεις είναι επίσης λίγο-πολύ επίσης αποκαλυπτικά. Εδώ που τα λέμε, είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάποιον να μη θέλει ηχεία που να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, αλλά να τις κρύβουν.
Hi-End ή Hi-Fi λοιπόν; Hi-Fi είναι η απάντηση!

Ας σοβαρευτούμε όμως. Προσωπικά ακούω από υπεραναλυτικά monitors, μικρά και μεγάλα, που όμως έχουν αυτή την ιδιότητα: Είναι πλήρως ουδέτερα με εντελώς επίπεδη απόκριση. Ακούω τις παραμικρές διαφορές στα format και τις λεπτομέρειες κάθε ηχογράφησης, καλές ή κακές. Δεν μ' εμποδίζει να απολαμβάνω τη μουσική. Παρ' όλο που σε πολλές περιπτώσεις επανεκτιμώ ή αναθεωρώ απόψεις για συγκεκριμένα έργα. Δηλαδή ακούγοντας σε όλες του τις λεπτομέρειες ένα κομμάτι μπορεί ν' αντιληφθώ ότι είναι πιο σημαντικό απ' όσο το θεωρούσα, ή και το αντίθετο.

Πολλοί θεωρούν πως τα monitors είναι ταυτισμένα μ' ένα προβολικό και ιδιαίτερα ενοχλητικό άκουσμα. Υπάρχει αυτή η σχολή από τη μεριά κάποιων κατασκευαστών. Και έχει τη χρησιμότητα της, εξυπηρετεί τις ανάγκες σε κάποιες παραγωγές. Αλλά τα ηχεία αυτά δεν είναι ουδέτερα. Ούτε έχουν επίπεδη απόκριση. Και πάντως προσωπικά δεν ανήκω σ' αυτή τη σχολή.

Μ' αυτά που γράφεις πάντως έχω την εντύπωση πως ψάχνεις για ηχεία με μία μικρή πτώση στις υψηλές συχνότητες και μικρή προβολή στη μεσαία περιοχή. Είναι κάτι που αρέσει σε πολλούς ακροατές.

Υ.Γ. Τι είδους μουσική ακούς; Είναι σημαντικό για να καταλάβουμε τι περίπου αναζητάς. -bye-

Πριν 3 χρόνια όταν ξεκίνησα να στήνω το σύστημα αυτό που αναζητούσα ήταν η ουδετερότητα, η ανάλυση, λεπτομέρεια.
Να μην χρωματίζεται ο ήχος και να αναπαράγεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ηχογράφηση.

Τώρα πιθανότατα προταιρεότητα έχει να μου αρέσει ό,τι ακούω και να μην στηρίζομαι στην ποιότητα της ηχογράφισης.
Κατέλιξα πως ο σκοπός της μουσικής που ακούω σπίτι μου δεν είναι να κάνω τον κριτή αλλά να απολαμβάνω τα κομάτια που μου αρέσουν και να μην ξενερώνω όταν δεν είναι καλή η παραγωγή.

Ας σοβαρευτούμε όμως. Προσωπικά ακούω από υπεραναλυτικά monitors, μικρά και μεγάλα, που όμως έχουν αυτή την ιδιότητα: Είναι πλήρως ουδέτερα με εντελώς επίπεδη απόκριση. Ακούω τις παραμικρές διαφορές στα format και τις λεπτομέρειες κάθε ηχογράφησης, καλές ή κακές. Δεν μ' εμποδίζει να απολαμβάνω τη μουσική. Παρ' όλο που σε πολλές περιπτώσεις επανεκτιμώ ή αναθεωρώ απόψεις για συγκεκριμένα έργα. Δηλαδή ακούγοντας σε όλες του τις λεπτομέρειες ένα κομμάτι μπορεί ν' αντιληφθώ ότι είναι πιο σημαντικό απ' όσο το θεωρούσα, ή και το αντίθετο.

Κατανοώ αυτό που λές. Δεν σε κουράζουν ή δεν σε απωθούν κομάτια μέτριας εώς και κακής ποιότητας?
Εμένα δυστυχώς το κάνουν αυτό.

Πολλοί θεωρούν πως τα monitors είναι ταυτισμένα μ' ένα προβολικό και ιδιαίτερα ενοχλητικό άκουσμα. Υπάρχει αυτή η σχολή από τη μεριά κάποιων κατασκευαστών. Και έχει τη χρησιμότητα της, εξυπηρετεί τις ανάγκες σε κάποιες παραγωγές. Αλλά τα ηχεία αυτά δεν είναι ουδέτερα. Ούτε έχουν επίπεδη απόκριση. Και πάντως προσωπικά δεν ανήκω σ' αυτή τη σχολή.

Μ' αυτά που γράφεις πάντως έχω την εντύπωση πως ψάχνεις για ηχεία με μία μικρή πτώση στις υψηλές συχνότητες και μικρή προβολή στη μεσαία περιοχή. Είναι κάτι που αρέσει σε πολλούς ακροατές.

Υ.Γ. Τι είδους μουσική ακούς; Είναι σημαντικό για να καταλάβουμε τι περίπου αναζητάς. -bye-

Πιθανότατα να θέλω κάτι τέτοιο. Είναι πιθανόν αυτό που λένε ποιό ευχάριστος ήχος στον μέσο ακροατή.
Κι ακούω τα πάντα. Από πολύ κλασσική μέχρι ποπ-ροκ από το 60 μέχρι τώρα, ελληνικά και λιγότερη τζάζ.

Αν είναι έτσι όπως τα γράφεις και τονίζω, αν είναι έτσι, τα ηχεία σου είναι η χαρά του κατασκευαστή και αντικείμενο πόθου κάθε απαιτητικού μουσικόφιλου.

Και για να είμαστε ακριβείς, τα εντελώς ουδέτερα και επίπεδης (flat) απόκρισης ηχεία είναι μεν άκρως αποκαλυπτικά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ενοχλητικά. Εκτός αν αποκαλύπτουν και ελαττώματα των συνοδών συσκευών.

Είναι έτσι στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό για να έχει ένα ηχείο ωραίο ήχο.
Νομίζω πως οι αρμονικές κι οι παραμορφώσεις που παράγει δεν αποτυπόνται στο χαρτί. Κι αυτό είναι που ίσως κάνει την διαφορά.

Καθώς ο ενισχυτής που έχω είναι αποδεδειγμένα από διάφορα reviews από τους πιο ουδέτερους, αναλυτικούς και μουσικούς δεν έχω λόγο να αμφιβάλω γι'αυτόν.
Ιδικότερα όταν τον τέσταρα με καμιά 10αριά περίπου και κατέληξα εγώ ο ίδιος ότι αυτός μου άρεσε περισσότερο. Οπότε σκέφτομαι πως τα ηχεία είναι αυτά που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Όταν τα πήρα δεν τα τέσταρα με άλλα. Στην έρευνα αγοράς που είχα κάνει για ηχεία δεν μου άρεσε σχεδόν τίποτα στο μέγεθός τους (17λίτρα) και να κοστίζει κάτω από χιλιάρικο. Είχα βρει μόνο αυτά τα πολύ μικρά που ανέφερα πως σκέφτομαι να αποκτήσω τώρα. Τότε τα είχα αποκλήσει λόγω μεγάλης αναισθησίας κυρίως.

Ούτως ή άλλως αυτά είναι που δίνουν τον χαρακτήρα στον ήχο και λόγω του χώρου μου νομίζω πως χρειάζομαι κάτι πολύ μικρό. Και δυστυχώς έκει θα αναγκαστώ να κάνω θυσίες, όπως 2 οκτάβες στα χαμηλά.

Last edited: