Ηχεία PC

Leonithas

New member
10 April 2007
16
Με λένε Λεωνίδα, μόλις γράφτηκα στο AVClub και αυτό είναι το πρώτο μου post. Σας χαιρετώ και σας ρωτώ:
Σκοπός μου είναι να ακούω ποιοτική μουσική στο PC και παράλληλα, με προγράμματα όπως το Sound Forge, να ασχολούμαι με την επεξεργασία ήχου (πχ. capture από αναλογικές πηγές και ψηφιοποίηση, Normalization κλπ.). Μου είπαν για active nearfield monitors. Ποιά η γνώμη σας;
Όντας άσχετος πάνω στο θέμα των ηχείων, και σε σχετικό ψάξιμο στο Internet, ξεχώρισα κάποια ηχεία όπως τα: Tannoy Reveal Activ 66D, Reveal Activ 8D, Yamaha MSP7. Τα χαρακτηριστικά τα οποία πρόσεχα ήταν αυτά τα οποία και καταλάβαινα, δηλ. η ισχύς, το εύρος συχνοτήτων, και η στάθμη. Ποιά τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηχείων (specifications) στα οποία πρέπει να δίνουμε σημασία για την αγορά ποιοτικών ηχείων;
Ποιά η γνώμη σας για τα παραπάνω ηχεία και ποιά προτείνεται εσείς έχοντας ως όριο τα 1000 ευρώ περίπου, για 2 κύρια ηχεία;
Τα ηχεία monitor, τα οποία είναι ενεργά (δηλ. έχουν δικό τους ενισχυτή), εκτός από την κάρτα ήχου του υπολογιστή, μπορούν να συνδεθούν και με consumer συσκευές όπως players ή AV ενισχυτές;
Τι είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να προσέχουμε όταν συνδέουμε ηχεία με μια πηγή ή έναν ενισχυτή, ώστε να μην γίνει καμιά ζημιά;

Βρε καλώς τον...

Λοιπόν, όταν έχουμε να κάνουμε με ενεργά nearfields, μπορείς να τα συνδέσεις πρακτικά οπουδήποτε! Δεν έχεις πρόβλημα εμπεδήσεων, καλωδίωσης κλπ. και για να τα κάψεις πρέπει να προσπαθήσεις πάρα πολύ!

Εγώ πήρα πρόσφατα τα Dynaudio BM5A. Είχα ακούσει (το σημαντικότερο είναι αυτό, ξέχνα τα τεχνικά χαρακτηριστικά) τα συγκεκριμένα, όπως και τα Tannoy Precision 6D. Μπορεί και να έπαιρνα τα Τανόγια, αλλά μου φάνηκαν πολύ "φωναχτά" και εντυπωσιακά κι αυτό μπορεί να σε κουράσει σε πολύωρες ακροάσεις. Σ' αυτή την κατηγορία τιμής μάλλον δεν έχουν αντίπαλο, εκτός κι αν θέλεις να δώσεις 400-500 ευρώ παραπάνω και να δοκιμάσεις κάτι σε Focal ή Adam (τα δυο τελευταία δεν τα έχω ακούσει, οπότε δε μπορώ να εκφέρω γνώμη).

Προσωπικά τα Dynaudio τα χρησιμοποιώ για να στήσω Hi-Fi σύστημα, με κύρια πηγή το πικάπ μου. Με μια εξωτερική κάρτα ήχου όπως οι M-Audio που έχει XLR εξόδους και ένα ζευγάρι αντίστοιχα καλώδια, έχεις κορυφαίο ήχο από το PC σου.

Οπωσδήποτε άκουσε όσο περισσότερα ηχεία μπορείς και διάλεξε ό,τι σου αρέσει περισσότερο!
Καλό ψάξιμο!

Εχω ακουσει τα adam και αν ηθελα ενεργα ηχεια για το pc, θα τα προτιμουσα σιγουρα. Μιλαω για τα 11αρια.

Αν υπήρχαν Θεσσαλονίκη θα τα άκουγα κι εγώ, αλλά μου είπαν από την αντιπροσωπεία ότι δεν είχαν καν πουλήσει σε πελάτη εδώ πάνω, πόσο μάλλον να έχουν και μεταπωλητή. Το ίδιο συνέβη και με τα Focal.

Πάντως δεν ξέρω τι παίζεται με τα ribbon tweeter. Άκουσα ότι δεν κάθονται καλά σε όλους.

__Εμένα πάλι θυμάμαι πως μου είπαν πως έχουν πουλήσει και μου έδωσαν και το τηλ του πελάτη (του είχε δώσει αυτός την άδεια) για να τα άκουγα αν ήθελε. τουλάχιστον έτσι θυμάμαι!!

__Μπορεί να ήταν και τα 22, αλλά για τα 11 θυμάμαι!

__Κάποια στιγμή είχε βγάλει η Adam και κάτι καινούργια που χαζάρωνα στο site της καθώς και ένα πιο κατάλληλο για σπίτι το "Apple" αν θυμάμαι καλά. Τα adam και τα Dyn είναι κορυφή και ακολουθούν πολύ κοντά μερικά κορυφαία της Tannoy -IMO.

Λεωνιδα γιατι πρεπει να ειναι ενεργα μονιτορ τα ηχεια σου? Μηπως η αγορα ενος καλου δικαναλου και ενος μεσου μεγεθους ηχειου βασης δωσει καλυτερο ηχο αλλα και ευελιξια?

Last edited:
Εγώ θα ήθελα να προσθέσω πως ότι ηχεία και αν διαλέξεις είτε ενεργά, είτε παθητικά με έναν στερεοφωνικό ενισχυτή, να μην χρησιμοποιήσεις για πηγή την ενσωματωμένη στην motherboard κάρτα ήχου. Αυτές οι κάρτες μόνο ποιοτικό ήχο δεν βγάζουν.
Η καλύτερη λύση εφόσον σε ενδιαφέρει η μουσική είναι μία ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ κάρτα ήχου USB όπως η M-audio που σού πρότεινε ο φίλος παραπάνω. Και αν δεν θες να δώσεις τα λεφτά που κάνει η M-audio, ακόμα και με 60 που κάνει μια ΕΞΩΤΡΙΚΗ USB sound blaster θα έχεις πολύ ανώτερο ήχο σε σχέση με την ενσωματωμένη.
Από 'κει και πέρα άκου διάφορα ηχεία, γιατί το θέμα των ηχείων όπως και να το κάνουμε είναι και λιγάκι προσωπικό, τι αρέσει στον καθένα...

__Εμένα πάλι θυμάμαι πως μου είπαν πως έχουν πουλήσει και μου έδωσαν και το τηλ του πελάτη (του είχε δώσει αυτός την άδεια) για να τα άκουγα αν ήθελε. τουλάχιστον έτσι θυμάμαι!!

__Μπορεί να ήταν και τα 22, αλλά για τα 11 θυμάμαι!

__Κάποια στιγμή είχε βγάλει η Adam και κάτι καινούργια που χαζάρωνα στο site της καθώς και ένα πιο κατάλληλο για σπίτι το "Apple" αν θυμάμαι καλά. Τα adam και τα Dyn είναι κορυφή και ακολουθούν πολύ κοντά μερικά κορυφαία της Tannoy -IMO.

Βασίλη, για τα 11άρια ακόμα με παίρνουν τηλέφωνο!

Ο αντιπρόσωπος των επαγγελματικών Focal με πήρε ύστερα από 3 εβδομάδες (είχε έναν πελάτη τελικά), αλλά είχα ήδη παραγγείλει τα Dynaudio.

Γειά σου Λεωνίδα. Αν αποφασίσεις να μην πάρεις επαγγελματικά ενεργά ηχεία (και να καταξοδευτείς) προτείνω τα Harman Kordon Soundsticks II. Εκπληκτικό design και πολύ καλή ποιότητα ήχου, κλάσεις ανώτερη των συνηθισμένων ηχείων για pc.

Tα Yamaha MSP7 δεν τα έχω ακούσει.
Τα Yamaha HS80M (με τους λευκούς κώνους) που έχω ακούσει ήταν πολύ καλά. Οχι ότι ποιο μουσικό, αλλά ότι πιο ουδέτερο έχω ακούσει. Πραγματικά monitors χωρίς καθόλου χρωματισμούς.
Θεωρητικά τα MSP7 πρέπει να είναι καλύτερα.

Γειά σας ρε μάγκες και ευχαριστώ για την ανταπόκριση ! Πράγματι εντυπωσιακό. Πάντα έτσι γίνεται σ’αυτό το forum;
Καταρχάς, εξαιτίας του ότι είμαι από επαρχία, δεν έχω τη δυνατότητα να ακούσω πάρα πολλά ηχεία.. Γι’αυτό δίνω μεγάλη σημασία στα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και στις δικές σας γνώμες με βάση την εμπειρία και τ’ακούσματά σας.
Επίσης δίνω σημασία στούς παραδοσιακούς κατασκευαστές ηχείων monitor, οι οποίοι σύμφωνα με τη Wikipedia είναι: JBL, Yamaha, Tannoy, Alesis, Dynaydio Acoustics, Fostex, Genelec, KRK Systems, και M-Audio.
Τα Focal και Adam όπως βλέπετε δεν περιλαμβάνονται στη λίστα.
Τα Harman Kordon Soundsticks II που αναφέρει ο Widescreenman τα ξέρει κανένας;
Η κάρτα ήχου μου είναι η SoundBlasterAudigyPlatinum ex. Προτείνετε να πάρω την M-Audio λόγω μόνο και μόνο των XLR εξόδων;
Ο Παναγιώτης Manopoulos αναφέρει: “μιλάω για τα 11αρια”. Τι σημαίνουν ρε παιδιά αυτά τα 11αρια;
Ποίοι χρησιμοποιούν ribbon tweeter;
Audiofriend, απ’ότι λεν οι ειδικοί, τα ενεργά monitor, λόγω της αρχιτεκτονικής τους με τον ενισχυτή να περιλαμβάνεται σ’αυτά και να δένει τέλεια με το ηχείο, αποδίδουν πραγματικά flat ήχο. Την ευελιξία πως την εννοείς;

Οτι θα μπορεις να συνδεσεις και αλλες συσκευες και φυσικα θα εχεις και τηλεχειρισμο.

Ευελιξία σημαίνει ότι μπορείς να "παίξεις" με συνδυασμούς καλωδίων, τελικών και ηχείων. Αν όμως δε θες να μπεις σε τέτοια διαδικασία, καλό είναι να προτιμήσεις τα ενεργά. Επίσης, για σύνδεση και άλλων συσκευών, μπορείς πάντα να πάρεις έναν προενισχυτή. Αυτό εξαρτάται από τις δικές σου προτιμήσεις καθαρά.

Τα 11άρια που είπε ο Μανόπουλος είναι τα Adam P11. Το διευκρίνησε επειδή αναφέραμε και τα Ρ22.
Το ribbon tweeter είναι ένα tweeter που μοιάζει με ταινία. Τώρα για το ποιος τα χρησιμοποιεί, εξαρτάται από τη φιλοσοφία του κάθε κατασκευαστή.

Τη Wikipedia μην την παίρνεις πολύ τοις μετρητοίς. Το γεγονός ότι αναφέρει μόνο αυτές τις μάρκες δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλες, που μπορεί να είναι και καλύτερες...

Καλησπέρα και από μένα.
Τα παίρνουμε τα πράγματα με την σειρά:

Η wiki δεν είναι πανάκεια και κατά συνέπεια δεν μένεις μόνο σε αυτήν. Υπάρχουν και άλλοι κατασκευαστές monitor εξίσου σοβαροί που δεν αναφέρονται στην λίστα π.χ. ATC, Mackie κτλ
Τα ενεργά monitors επίσης δεν είναι υποχρεωτικά για μουσική παραγωγή, βολεύουν όμως λόγω τιμής / απόδοση και απλότητας συνδέσεων (αποφεύγεις τελικούς κλπ).
Με μία κάρτα με balanced εξόδους (καρφί ή XLR) δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιείς ανταπτοράκια για να συνδέσεις τα ηχεία σου.
Για μουσική παραγωγή χωρίς τρελές απαιτήσεις υπάρχουν και τα ηχεία της TASCAM που είναι σχετικά φθηνά και με πολύ καλή απόδοση. Επίσης τα μικρά της Genelec (8020 ή 8030) είναι πολύ καλά για τέτοιες δουλειές σχετικά ακριβότερα όμως.
Με τέτοια ηχεία καλύπτεις και μικρομεσαίους χώρους για γενική χρήση.

Αλήθεια, οι έξοδοι των καρτών ήχου είναι true balanced, ή απλώς XLR/καρφί;

Πάντως για τα ATC, μόνο άμα βρεις από ebay, καινούρια είναι πανάκριβα (2500 ευρώ τα μικρά).

Γεια σου συνονόματε και χρόνια πολλά (και για τη γιορτή μας χθες). Θα σου πω τη γνώμη μου ως χρήστης ενεργών ηχείων (αλλά και παθητικών). Τα ενεργά είναι ηχεία τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τους επαγγελματίες με σκοπό την ακρίβεια του ακούσματος, την τονική ισορροπία και την αντοχή στη χρήση. Γενικά μιλώντας πάντα μερικές φορές το άκουσμά τους μπορεί να φανεί "σκληρό" στο μέσο χρήστη, ο οποίος θα προτιμούσε ενδεχομένως κάτι πιο "μουσικό". Μερικά από τα ηχεία που αναφέρθηκαν είναι πολύ καλά, αλλά στο χιλιάρικο παίζουν πολύ καλά τα BM5A ξεκούραστα και ωραία, ειδικά για μικρούς σχετικά χώρους. Τα ADAM τα 11 και 22 είναι εξαιρετικά και το ρίμπον απλά καταπληκτικό, αλλά κοστίζουν πάνω από το μπάτζετ σου. Υπάρχουν και μικρότερα ποιοτικά ενεργά βέβαια (κοίτα τα μικρά TASCAM VL-X5, τα ALESIS M1 AKTIV MK2 και τα SAMSON RUBICON R6A, όλα κάτω από το μπάτζετ σου). Καλά λόγια ακούγονται και το παθητικό adam (ANF 10) αλλά και το Α7 (800 το ζεύγος). Φρόντισε να μην ακούσεις τα adam με τα ribbon mid, γιατί μετά θα είναι δύσκολο να συμβιβαστείς. Λοιπόν θα πρότεινα τα Dynaudio στο 1000άρικο τα οποία μπορείς να οδηγήσεις ακόμα και από την έξοδο ακουστικών της κάρτας ήχου! Ελπίζω να βοήθησα!

Στο περιοδικό Μουσική + Τεχνολογία (τεύχος Φεβρουαρίου) γράφονται ωραία πράματα για τα ADAM A7...
Φυσικά εννοείται πως δοκιμάστηκαν γι' αυτό που προορίζονται.
Δηλαδή ως near field monitors.
Και επειδή σε τέτοιου τύπου περιοδικά συνήθως ξέρουν τι τους γίνεται... νομίζω πως κάτι θα κάνουν τα ηχειάκια.
Kύριο προσόν, αναφέρει το περιοδικό - πέραν του ισορροπημένου φάσματος - είναι το πολύ σφικτό χαμηλό και το ότι δεν κουράζουν σε πολύωρη χρήση.
Επίσης εξαιρετικά και εκτεταμένα πρίμα.

Σε σχέση με τα κατά πολύ ακριβώτερα ADAM αναφέρεται η ελάχιστα λιγότερη ανάλυση τους.
Επίσης - και φυσικό είναι - λείπει το πολύ βαθύ χαμηλό αλλά τα ηχεία μπορούν να επεκταθούν με την προσθήκη ενός sub της ADAM.
Πέραν της XLR εισόδου, διαθέτουν και RCA.
Επίσης διαθέτουν και βασικό room EQ.

Ο θείος Τομαν τα δίνει 398 ευρώ (μάλλον το τεμάχιο)

Για ADAM... η τιμή τους είναι χώμα!

http://www.thomann.de/gr/adam_a7.htm

Aν θες κάτι μεγαλύτερο και δυνατότερο μπορείς να πας στα Mackie HR 824.

σημερα μου ηρθαν απτον Θωμα τα tascam vl-x5 197 μαζι με παμφθηνο καλωδιο sssnake απο μονοφωνικα σε μονοφωνικα μεγαλα 0,63 καρφια και τα συνεδεσα με το dv 865 (μαθαμε να συννενοουμαστε και χωρις την μαρκα!!!) με το atom heart mother απο pink floyd και in the court of the king crimson απο king crimson

μπορει το καλυτερο που εχω ακουσει να ειναι μαλλον χαμηλου επιπεδου (εξωτερικη καρτα ηχου-audio interface M-Audio με τα akg 240 studio)
αλλα εχω παθει σοκ. δεν ξερω αν λεγεται hi-fi hi-end ή καπως αλλιως, αλλα εγω μ 233 ειμαι ευτυχισμενος:ADFADF1: