ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.

Re: Απάντηση: ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.

Μάνα μου δεν υπάρχει καμία σχέση με το τρανσφόρμερ!
Και για να είμαι ειλικρινής ούτε με κανένα απολύτως σιντί που έχω στην δισκοθήκη μου.
Κάνε μου την χάρη και πάρε το!

Έχει δρομολογηθεί ήδη.
Σ' εμπιστεύομαι σε τέτοια θέματα.

Δεν έχω ψωνίσει ποτέ βινύλιο 'μεγάλο' στις 45 rpm...μου φαίνεται πως 'στρεσάρει' το πικάπ και τη βελόνα...Ούτως άλλως τε το κανονοκό 33άρι LP έχει εκπληκτική ανάλυση και δυναμική περιοχή...

Απάντηση: Re: ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.

Δεν έχω ψωνίσει ποτέ βινύλιο 'μεγάλο' στις 45 rpm...μου φαίνεται πως 'στρεσάρει' το πικάπ και τη βελόνα...Ούτως άλλως τε το κανονοκό 33άρι LP έχει εκπληκτική ανάλυση και δυναμική περιοχή...

Το 33άρι LP σε σχέση με το 45άρι LP είναι η μέρα με τη νύχτα. Να ακούσεις πιιατίνι και δυναμικά στο 45άρι να νομίζεις ότι ακούς CD :flipout:

Τα 45άρια δυστυχώς κοστίζουν ακριβά.
50 ευρώ η έκδοση σε 45άρι, 30 ευρώ η έκδοση σε 33άρι, 15 ευρώ το CD .... και το flac δωρεάν.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.

Το 33άρι LP σε σχέση με το 45άρι LP είναι η μέρα με τη νύχτα. Να ακούσεις πιιατίνι και δυναμικά στο 45άρι να νομίζεις ότι ακούς CD :flipout:

Τα 45άρια δυστυχώς κοστίζουν ακριβά.
50 ευρώ η έκδοση σε 45άρι, 30 ευρώ η έκδοση σε 33άρι, 15 ευρώ το CD .... και το flac δωρεάν.
King...Πάλι με τσιγκλάς...Πάλι θες να τ' ακούσεις που μου συγκρίνεις το βινύλιο με το παλιο cd...Είπα δεν έχω αγοράσει αλλά έχω ακούσει αρκετά 45άρια LP...(Έχω πολλά promos και maxi-singles)
Δεν άκουσα διαφορές σε σχέση με το 33άρι...άσε που με στρεσσάριζαν γιατί έπρεπε να αλλάζω κάθε τόσο δίσκο και μ' αυτή την ταχύτητα είχα την εντύπωση(μάλλον λανθασμένη) πως θα μου χαλούσε η shelter...
Μην τρελλαινόμαστε με την ταχύτητα...Το βινύλιο έχει απίστευτη έκταση - δυναμική περιοχή - διαχωρισμό καναλλιών - μουσικότητα στις 33 RPM...μην αραδιάσω και άλλα 100 καλά μπροστά στα πλαστικά ασημένια 'σουβέρ'...
Ακόμα μη ξεχνάμε πως γνωστές hi-end δισκογραφικές εταιρίες κάνουν half-speed-mastering(to vinyl φυσικά)...

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.

Ελπίζω να μην καταλήξει και αυτό το thread σε μία διαμάχη CD vs LP... :flipout:

Ένας ολόκληρος δίσκος (60 λεπτά π.χ.) σε 45άρι υποθέτω ότι είναι πολλά 45άρια;
Γιατί αν είναι ένας, κάπου χάνεται η μπάλα, αν και όπως είπες λογικό είναι στα πιατίνια να παίζουν καλά. Στα υπόλοιπα;

Δίσκο σε half speed όπως αναφέρει ο Ongaku έχω και παίζει πολύ καλύτερα από τον απλό. Θύμησέ μου να σου βάλω έναν να ακούσεις. -bye-

Νομίζω πως αγνοούνται πολλά πράγματα για την σχέση ταχύτητας αναπαραγωγής/εγγραφής στα αναλογικά μέσα...
Αλλά δεν πειράζει.
Όπως γουστάρει ο καθένας...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.

Ελπίζω να μην καταλήξει και αυτό το thread σε μία διαμάχη CD vs LP... :flipout:

Ένας ολόκληρος δίσκος (60 λεπτά π.χ.) σε 45άρι υποθέτω ότι είναι πολλά 45άρια;
Γιατί αν είναι ένας, κάπου χάνεται η μπάλα, αν και όπως είπες λογικό είναι στα πιατίνια να παίζουν καλά. Στα υπόλοιπα;

Δίσκο σε half speed όπως αναφέρει ο Ongaku έχω και παίζει πολύ καλύτερα από τον απλό. Θύμησέ μου να σου βάλω έναν να ακούσεις. -bye-

Είναι δύο τα 45άρια. To κάθε ένα από αυτά έχει το ίδιο μέγεθος που έχει ένα κανονικό 33άρι LP.

To half-speed δεν έχει σχέση με αυτό που λέμε εδώ και κακώς το ανέφερε ο ONGAKU. Εχει σχέση με το mastering.

Last edited:
Καλό διάβασμα -bye-

So just what does half-speed mastering mean? In overly simplified form, the master tape is played back at precisely half its recorded speed while the cutting lathe is similarly turned at precisely half the desired playback speed. Why? This time-shifting process gives the cutting head twice the time to cut its musically complex and physically demanding analog groove into the lacquer. This luxury affords considerably more accuracy with matters such as frequency extremes and microdynamic contrasts.

http://www.soundstage.com/synergize/synergize200001.htm

Το ξέρω βρε...
Δεν είπα ότι βάζεις το δισκάκι στις 16.65 στροφές για να παίξει. Απλά το recording έχει γίνει στη μισή ταχύτητα. :)

45άρια έχω (να σε βάλω το τσεκούρι να το ακροαστείς; :flipout: ) αλλά singles.
Για μένα σε ποιότητα πάνε πρώτα τα half speed recording, δεύτερα τα 45άρια και καταϊδρωμένα τα direct cut.
Από εκεί και πέρα (IMHO), πιό μεγάλη σημασία έχει η ηχογράφηση από τον τρόπο που κόπηκε το δισκάκι ή από τις στροφές που παίζει. Το μόνο καλό είναι ότι είσαι σχεδόν 100% σίγουρος ότι αν δεις half speed recording ή direct cut δίσκο έχουν επιλέξει καλή ηχογράφηση για να το κάνουν. Αυτό δεν ισχύει πάντα για τα 45άρια βέβαια (αναφέρομαι στα singles).

Το ξέρω βρε...
Δεν είπα ότι βάζεις το δισκάκι στις 16.65 στροφές για να παίξει. Απλά το recording έχει γίνει στη μισή ταχύτητα. :)

45άρια έχω (να σε βάλω το τσεκούρι να το ακροαστείς; :flipout: ) αλλά singles.
Για μένα σε ποιότητα πάνε πρώτα τα half speed recording, δεύτερα τα 45άρια και καταϊδρωμένα τα direct cut.
Από εκεί και πέρα (IMHO), πιό μεγάλη σημασία έχει η ηχογράφηση από τον τρόπο που κόπηκε το δισκάκι ή από τις στροφές που παίζει. Το μόνο καλό είναι ότι είσαι σχεδόν 100% σίγουρος ότι αν δεις half speed recording ή direct cut δίσκο έχουν επιλέξει καλή ηχογράφηση για να το κάνουν. Αυτό δεν ισχύει πάντα για τα 45άρια βέβαια (αναφέρομαι στα singles).
Half-speed recording δεν υπάρχει, το μπερδεύεις με το half-speed mastering το οποίο είναι πολύ σημαντικό όπως επίσης και ο άνθρωπος που κάνει το μάστερινγκ και τα μηχανήματα κοπής που χρησιμοποιεί.
Φυσικά η ηχογράφηση να είναι λαμπάτη, αναλογική και αν έγινε με τον πιο απλό τρόπο με λίγα μικρόφωνα και αν είναι δυνατόν χωρίς μίξεις για το master tape. Λ.Σ.

Re: Απάντηση: ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.

Νομίζω πως αγνοούνται πολλά πράγματα για την σχέση ταχύτητας αναπαραγωγής/εγγραφής στα αναλογικά μέσα...
Αλλά δεν πειράζει.
Όπως γουστάρει ο καθένας...
Πολύ σωστή η παρτήρηση Γιάννη. Η ταχύτητα είναι αυτή που παίζει σπουδαίο ρόλο. Λ.Σ.

Half-Speed Recording κάνουν τα VHS videos για να κάνουν οικονομία χώρου στην κασέτα. Με μια κασέτα δεδομένης διάρκειας γράφουν το διπλάσιο σε διάρκεια πρόγραμμα.
Δηλαδή καμία σχέση με το half-speed mastering.

Στο Half-Speed Mastering το master tape παίζει στη μισή ταχύτητα αλλά και το σύστημα κοπής χαράσει το lacquer στη μισή ταχύτητα. Με άλλα λόγια το tape και το σύστημα κοπής δουλέυουν συμφασικώς.

Σας προτείνω πάντως να ακούσετε τα 45 RPM βινύλια (έχουν τό ίδιο μάγεθος με τα αντίστοιχα των 33 RPM).

H διαφορά των 45 RPM νέας τεχνολογιας με τα κλασικά 33 RPM θα μπορούσε να ήταν (λέμε τώρα) όση είναι και η διαφορά μεταξύ ενός wav και ενός MP3 στα 256Κ. Κάπως υπερβολικό αλλά η διαφορά ακούγεται. Για το ποιο είναι ποιο σωστό τα συμπεράσματα δικά σας.

Υ.Γ Οι δίσκοι βινυλίου μεγάλου μεγέθους 45 RPM έχουν κατά 35% μειωμένο το groove curvature σε σχέση με τους αντίστοιχους δίσκους των 33 1/3 RPM.

Συγγνώμη για το off-topic αλλά έπρεπε να απαντήσω σε κάποια τεχνικά ερωτήματα που μου ετέθησαν.

Last edited:
Καλά, sorry, πληκτρολόγιο είναι και τρέχει. Μη βαράτε :slapface:

:grandpa: Half speed mastering ήθελα να γράψω και μου έβγαινε half speed recording.

Δείτε εδώ μερικά πράγματα.... http://www.vinylrecorder.com/faq.html
Αν το ψάξετε λίγο θα βρείτε τις απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα που γράφτηκαν παραπάνω, απλά γραμμένο.

Για τις ταχύτητες εγγραφής έχω την ίδια άποψη με αυτή.
Το Master Tape δεν σας λέει κάτι εκτός από το master... :cool4:

The higher the volume, the steeper the amplitude.
The higher the frequency, the steeper the amplitude.
Both, real high and loud impossible.

but:

You can stretch the curve !

Record and play with higher speed !
This will reduce the problem, but will not eliminate it !
Highest speed occurs at the beginning of the disc.

Place tracks with sharp attacks and high trebles at the beginning !

και τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν αυτό που ισχυρίστηκα, ότι τα βινύλια 12'' 45RPM είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα 12'' 33 RPM. Επιπέον στα 12'' 45RPM διατίθεται περισσότερος χώρος. Οπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα: στα 45 RPM η καμπυλότητα (curvature) είναι μειωμένη κατά 35%.

Last edited:
Δείτε εδώ μερικά πράγματα.... http://www.vinylrecorder.com/faq.html
Αν το ψάξετε λίγο θα βρείτε τις απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα που γράφτηκαν παραπάνω, απλά γραμμένο.

Για τις ταχύτητες εγγραφής έχω την ίδια άποψη με αυτή.
Το Master Tape δεν σας λέει κάτι εκτός από το master... :cool4:

Το master tape είναι άπιαστο όνειρο, εκτός κι αν το master γράφτηκε εξ' αρχής ψηφιακά σε σκληρό δίσκο. Στο στούντιο έχω τη δυνατότητα να πάρω όσα πιστά αντίγραφο σε CD θέλω.