Ήχοι από το μακρυνο (?) παρελθόν.... hammond κανείς?

Υπάρχει ο όρος στον ήχο.

???

Στο συγκεκριμένο κομμάτι ακούγεται σαν ένα πιο μαλακό Hammond με λιγότερο tremolo.

στο Hammond δεν υπάρχει ο όρος tremolo.
Οι παραλλαγές του ήχου που είναι αποδεκτές στα Hammond ή τα αντίγραφά του, είναι Leslie, chorus, vibrato, overdrive (μόνο για τα clones) και percussion.

???

στο Hammond δεν υπάρχει ο όρος tremolo.
Οι παραλλαγές του ήχου που είναι αποδεκτές στα Hammond ή τα αντίγραφά του, είναι Leslie, chorus, vibrato, overdrive (μόνο για τα clones) και percussion.

Δεν έγραψα ότι έχει συγκεκριμένα την ονομασία αυτή.

Περιέγραψα με έναν μουσικό όρο που είναι σχετικός με την περιγραφή του ήχου του Hammond, ένα χαρακτηριστικό του ήχου του. Παραπλήσιο είναι το vibrato.
Να το γράψω αλλιώς για να γίνει κατανοητό. Στο sustain της νότας ακούγεται στο Hammond συνήθως. Στο κομμάτι των Procol Harum απουσιάζει.
Γι' αυτό και η ερώτηση προς τους πιο ειδικούς αν έχουν χρησιμοποιήσει Hammond στο Α Whiter Shade of Pale.

Last edited:
Δεν έγραψα ότι έχει συγκεκριμένα την ονομασία αυτή.

Περιέγραψα με έναν μουσικό όρο που είναι σχετικός με την περιγραφή του ήχου του Hammond, ένα χαρακτηριστικό του ήχου του. Παραπλήσιο είναι το vibrato.
Να το γράψω αλλιώς για να γίνει κατανοητό. Στο sustain της νότας ακούγεται στο Hammond συνήθως. Στο κομμάτι των Procol Harum απουσιάζει.
Γι' αυτό και η ερώτηση προς τους πιο ειδικούς αν έχουν χρησιμοποιήσει Hammond στο Α Whiter Shade of Pale.
όπως είπα πιο πριν οι τρόποι για modulation του ήχου του hammond είναι αποκλειστικά οι εξής (και με τα ονόματα που παραθέτω):
vibrato ή
chorus
και
leslie
percussion

To vibrato είναι η αυξομείωση της συχνότητας μιας νότας γύρω απο την τονική και γίνεται περιοδικά. Στα hammond υπάρχουν 3 settings 1-3
Στο chorus η παραπάνω αυξομείωση αθροίζεται με τον καθαρό ήχο της νότας και παράγεται ένας διαφορετικά διαμορφωμένος ήχος. Πάλι έχουμε 3 settings.
Παράλληλα με τα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε το leslie που είναι μια καμπίνα ενισχυτή-ηχείου όπου υπάρχει η δυνατότητα περιστροφής (με μοτέρ) του γούφερ και των κορνών ανεξάρτητα μεταξύ τους που έχει με αποτέλεσμα να δημιουργείται ήχος του φαινομένου doppler.
Το percussion είναι μια πρόσθετη νότα με κρουστικό ήχο που προστίθεται στην αρχή κάθε νότας

Για να το καταλάβετε καλύτερα σας έχω ένα ηχητικό όπου με τη σειρά ακούτε τις πρώτες νότε από το whiter shade of pale ως εξής
1. Οι νότες καθαρές χωρίς καθόλου modulation
2. Το ίδιο, όπως όμως είναι στο δίσκο. Το registration είναι 688600000, δηλαδή τα 4 πρώτα drawbars και με προσθήκη percussion σε soft. Μετά τις νότες παίζω εναλλακτικά λίγο με και χωρίς percussion για να το ακούσετε καλύτερα
3. Με vibrato
4. με Chorus
5. με slow leslie χωρίς c/v
6. με fast leslie χωρίς c/v
7. με slow leslie και chorus

πιστεύω ναι είναι ξεκάθαρο

• Like
Reactions: #@george@#
......αλλά υπάρχουν άλλες εταιρείες που αντιγράφουν τον ήχο αυτό, χωρίς να έχουν δικαίωμα χρήσης του όρου. Αυτές περιγράφουν τα όργανα ως tonewheel και ειδικότερα ως clone tonewheel διότι πλέον είναι κλώνοι των μεγάλων παλιών αναλογικών ηλεκτρικών οργάνων

Α γειά σου !!

τώρα κατάλαβα γιατί στα άλμπουμ γράφουν μερικές φορές "keyboard" , άλλες φορές "organ" αν δεν κάνω λάθος, σε ζωντανές συναυλίες με δικά μας groups λένε "στα πλήκτρα ο τάδε..." κ.ο.κ.

mimic κατάσταση (από synthesizers) δλδ....

σωστά ;;

Συνήθως όταν λένε «στα πλήκτρα», αναφέρονται στο μουσικό που παίζει, αν μου επιτραπεί η έκφραση, "τα πάντα όλα" ή ότι χρειάζεται η μπάντα, synthie, piano, organ κλπ.... αλλιώς, αν υπάρχει ένα πληκτροφόρο, λογικά θα αναφέρουν το είδος. Πιανίστας, οργανίστας ας πούμε. Το Hammond ανήκει στα ηλεκτρικά organ αλλά επειδή έχει τόσο ιδιαίτερο ήχο, όπως γράφει πιο πάνω o Supersonic, είναι μία κατηγορία μόνο του και έχει «ντύσει» χιλιάδες παραγωγές.

γενικά πλήκτρα είναι ό,τι έχει πλήκτρα.
Ακόμα και το harpsichord.
Απλά για πολύ καιρό ο όρος hammond πήγαινε σε ο,τιδήποτε ακόμα και τρανζιστοράτο όργανο όπως vox continental που χρησιμοποιούσαν πχ οι doors.
Και αυτά γιατί ο ήχος του είναι "περίπου" ίδιος σε μια μεγάλη γκάμα, αν και οι γνώστες καταλαβαίνουν αν κάτι είναι hammond, viscount ή crumar.

Βεβαια και το hammond είχε δεκάδες παραλλαγές, όπως πχ B3, C3, A100 αν και εκεί πολύς κόσμος όταν ακούει hammond λεει Β3

Μια γεύση από αυτό που λέμε...λίγο ντοκυμαντέρ, νομίζω κατά την προετοιμασία για το τελευταίο άλμπουμ..
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Σόρυ για την έλλειψη υποτιτλισμού.
Τα μόνιτορ στην κονσόλα είναι Newman ή μου φαίνεται?

Hammond B3 x βλέπω στην τοπική αγορά μουσικών οργάνων να αρχίζει από 130 ευρώ και να πιάνει 4.200 ευρώ και ένα Hammond Leslie 8500 από εκεί που παίρνει κιθάρες ο γιος.
Σήμερα πήγα στις τοπικές εκκλησίες να βγάλω φωτό ,ν ανάψω και ένα κερί (αν και άσχημες αναμνήσεις), αλλά έφαγα ..πόρτα.

Hammond B3 x βλέπω στην τοπική αγορά μουσικών οργάνων να αρχίζει από 130 ευρώ και να πιάνει 4.200 ευρώ και ένα Hammond Leslie 8500 από εκεί που παίρνει κιθάρες ο γιος.
Σήμερα πήγα στις τοπικές εκκλησίες να βγάλω φωτό ,ν ανάψω και ένα κερί (αν και άσχημες αναμνήσεις), αλλά έφαγα ..πόρτα.
Με πολύ καλές κριτικές από κατόχους Leslie των 8.500 και 4.300 ευρώ.

δεν υπάρχει πουθενά hammond στα 130. Ούτε καν χαλασμένο.
το B3X που θα είδες είναι vst όργανο (software προσομοίωση μέσω υπολογιστή) το οποίο χρησιμοποιώ μερικές φορές και εγώ.
Αληθινό όργανο vintage έως τα μέσα της δεκαετίας 70 σήμερα δεν βρίσκεται κάτω από 3-4 χιλιάρικα και συνήθως θέλει σχεδόν άλλα τόσα για ανακατασκευή αν βρεθεί τεχνικός.

Όλες οι αμερικάνικες εκκλησίες έχουν από ένα είτε αναλογικό ηλεκτρικό είτε clone ψηφιακό

δεν υπάρχει πουθενά hammond στα 130. Ούτε καν χαλασμένο.
το B3X που θα είδες είναι vst όργανο (software προσομοίωση μέσω υπολογιστή) το οποίο χρησιμοποιώ μερικές φορές και εγώ.
Αληθινό όργανο vintage έως τα μέσα της δεκαετίας 70 σήμερα δεν βρίσκεται κάτω από 3-4 χιλιάρικα και συνήθως θέλει σχεδόν άλλα τόσα για ανακατασκευή αν βρεθεί τεχνικός.

Όλες οι αμερικάνικες εκκλησίες έχουν από ένα είτε αναλογικό ηλεκτρικό είτε clone ψηφιακό
Γι αυτό το πόσταρα ,μου έκανε εντύπωση ,καθώς έχουν αρκετοί γνωστοί σπίτια τους .

Στην Μητρόπολη του μέρους που επισκέπτομαι άκουσα ότι έχει ένα παλιό αυθεντικό ,όπως και σε μία άλλη μεγάλη εκκλησία σε άλλη ενορία ..όμως δεν μου επέτρεψαν και δεν έχω όρεξη να εκκλησιαστώ Κυριακάτικα, γιατί θα χάσω ένα παζάρι με δίσκους.

Αληθινό και αυθεντικό Εκκλησιαστικό όργανο άκουσα με gospel χορωδία στο Turku της Φινλανδίας , έχω ακόμα και τα Cd και δεν πιστεύω ότι ο ήχος μπορεί να αναπαραχθεί εύκολα από ένα σύστημα .
Με είχε πιάσει ΔΕΟΣ με τον ήχο και ξαναπήγα και ξαναπήγα (ήταν γιορτές ) με την βοήθεια ξαδέλφης, πραγματικά μεγάλη εμπειρία, ποιο emmersive και πολυκάναλο.
Η δόνηση και η φόρτιση του χώρου θύμιζε ...σεισμό!

Γι αυτό το πόσταρα ,μου έκανε εντύπωση ,καθώς έχουν αρκετοί γνωστοί σπίτια τους .

Στην Μητρόπολη του μέρους που επισκέπτομαι άκουσα ότι έχει ένα παλιό αυθεντικό ,όπως και σε μία άλλη μεγάλη εκκλησία σε άλλη ενορία ..όμως δεν μου επέτρεψαν και δεν έχω όρεξη να εκκλησιαστώ Κυριακάτικα, γιατί θα χάσω ένα παζάρι με δίσκους.

Αληθινό και αυθεντικό Εκκλησιαστικό όργανο άκουσα με gospel χορωδία στο Turku της Φινλανδίας , έχω ακόμα και τα Cd και δεν πιστεύω ότι ο ήχος μπορεί να αναπαραχθεί εύκολα από ένα σύστημα .
Με είχε πιάσει ΔΕΟΣ με τον ήχο και ξαναπήγα και ξαναπήγα (ήταν γιορτές ) με την βοήθεια ξαδέλφης, πραγματικά μεγάλη εμπειρία, ποιο emmersive και πολυκάναλο.
Η δόνηση και η φόρτιση του χώρου θύμιζε ...σεισμό!
Off Topic

Marie-Claire Alain plays Litanies by Jehan Alain​

Vanilla Fudge έπαιζαν και αυτοί με Hammond Organ και κιθάρα από πάνω του.

"Keep Me Hangin' On" live, με Hammond, απ' τους Vanilla Fudge

Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: grio
Εδώ όμως;
Και γ_ _ _ τα intro! Ιδίως στο 0:19 που ξεκινάει το leslie.....
Ναι αυτο ειναι hammond.
Αλλα ο χαρακτηριστικος τους ήχος ηταν το vox continental.

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Η ορχήστρα Καμεράτα με διευθυντή της Γιώργο Πέτρου επανέρχεται μόνιμα σαν ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής.
Τον Φεβρουάριο προγραμματίζει την Sarabande (rock fusion album) του John Lord (των Deep Purple). Στο <ροκ> Hammond θα κάθεται ο μαέστρος της ορχήστρας.
.
John Lord.jpg